Digitální piano okolo 30.000

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Placka

Re: Digitální piano okolo 30.000

Příspěvek od Placka »

Takže abych nějak shrnul co jsem viděl, zkusil a slyšel. Nakonec byla moje návštěva Prahy ještě o kousek tristnější než jsem si myslel, protože Music city mělo v sobotu zavřeno. Asi jsem se špatně podíval, ale přísahal bych, že jsem někde viděl, otevřeno. Možná nějaký neuaktualizovaný údaj na googlu či mapách.
Takže zůstaly kytary.cz a muziker. Muziker je vlastně docela malej krcálek na Andělu, kde sice nabídka vypadá relativně slušně, ale piana jsou nahečmaný na sobě, okolo krabice...zkrátka to zrovna nevybízí si sednout a zkoušet. Borec mi tam řekl ve zkratce, že na Casio mám uplně zapomenout, Roland že má ve všem stejnou (levnou) mechaniku a že jediné, co má smysl kupovat je Yamaha. Yamahu jsem zkoušel a překvapilo mě, že i u docela drahého modelu jsou klávesy hladké, plastové, lesklé. Prodavač něco maličko zahrál, ale nepůsobil na mě vyloženě jako pianista/klávesák.
Návštěva kytar byla naopak příjemná, klasický modřany, takže dost místa, docela slušný výběr a moc fajn prodavač, kterej bylo takovej trochu plachej, ale aspoň jsem z něj neměl pocit, že mi něco nutí a když jsem ho poprosil, ať mi něco zahraje, abych si poslechl, jak klávesy zní, když na ně někdo umí, tak bylo vidět, že je už má v životě hodně nacvičeno...takže když mi třeba ukazoval, jak která klaviatura zvládá opravdu rychlé repetice, zase bylo vidět, že ví o čem mluví. Takže co jsem viděl, slyšel a na co jsem hrál:

Sencor SDP 200 WH - hrozná plastová s****a. Klavitura pod rukou působila spíš jako keyboard, který má jen hranatý klávesy, aby vypadaly jako na pianu. Navíc mě pak prodavač upozornil na polyfonii nějakých 64 not, což se sustain pedálem dojde překvapivě brzo...A umělý zvuk, který vlastně piano jen připomínal to podtrhl

Kurzweil - bylo jich víc typů, ale ani jeden mě nezaujal - měkká klaviatura, o ničem zvuk...přitom jsou to nástroje už kolem 20000. Zlatý Kawai ES 110, který máme v současnosti doma, ten nestojí ani 15000 a je určitě lepší.

Roland RP701 - to mě zaujalo vlastně uplně nejvíc. Vím, že klaviatura by měly být stejná jako třeba v FP-10, ale mě teda ten feel při přímém porovnání stejný nepřišel. Nevím, jestli za to mohla třeba imitace slonoviny na klávesách vs. hladký plast na FP-10, ale přišla mi (totálně laickým pohledem) moc fajn. Líbilo se mi silné ozvučení, díky kterému měl člověk pocit větší dynamiky. Zvukově mě vlastně dost bavilo.

Roland HP701 - stejné jako předchozí jen v jiném šasi, které je méně kompaktní a trošku víc připomíná piano

Roland RP107 - na tohle se mi hrálo velmi pěkně, zvuk mě bavil, ale vestavěné repro byly poněkud slabé a zajímavostí je šasi, které není z imitace dřeva, ale z matného plastu...to tedy do obýváku přes manželku neprojde:-).

Korg Poetry - oba Korgy měly pro mě měkkou mechaniku, která mi přišla, že nedává moc odezvu a ani zvukově mě to nebavilo. V některých polohách jako kdyby na zvuku byl nějaký efekt a i základní piano pro mě znělo trochu uměle. Samozřejmě ne tak strašně jako na Sencoru:-). ZA ty peníze pro mě uplně nezajímavé

Korg G1 AIR - viz předchozí, vlastně jsem z něj neměl o moc horší pocit, tzn. i když mě to nezaujalo, aspoň to mělo lepší poměr cena výkon než Korg Poetry.

Casio AP550 - stejně jako v Muzikeru mi říkal, že není důvod se na Casio dívat...přitom musím říct, že je mi jako značka vlastně docela sympatické. V přímém porovnání s stejně drahým (dokonce snad levnějším!) Kawai CA401 uplně nezajímavé.

Kawai CA401 - moc fajn klaviatura, hezký kus nábytku, příjemné pedály, ale trochu zastřenější zvuk (cinkavější Roland mě prostě bavil víc, ale možná to bude jenom psychoakustický wow efekt na začátku a příliš jiskrný tón Rolandu by mě začal brzo štvát). Mrzí mě, že jsem nezkusil pro srovnání cn201/301, protože 401 je přece jen trochu dražší. Borec říkal, že s Kawai je trochu problém s případným servisem, že to dost trvá, na rozdíl od Yamahy nebo Rolandu, které tu mají servisy a vše jde rychle a bez problému. Původně jsem měl CA401 jasně vyřešenou tím, že je nad limit 40000,a le když ji teď vidím v Augustinu za 38k, tak jsem dost nahlodaný.

Na Yamahy jsem se díval, ale prodavač mě od nich odrazoval, že se u nich vývoj docela zadrhl a poměr cena výkon, který byl zajímavý před 15 lety zůstal stejný a stal se nezajímavým...ukazoval mi to na příkladu, kdy klávesa u Yamahy, aby zahrála znovu, se musí vrátit uplně nahoru a tím pádem je to limitující právě třeba u rychlých repetic. Zkrátka že Yamahy jsou vzhledem k tomu co umí vlastně docela předražené. Tím mi vlastně řekl přesně to stejné co prodejce ve Slovenském Augustinu.

Trochu blbý je, že tyhle moje závěry jsou totálně laický, protože jako pianista mám s dcerou tak nějak ten první rok ZUŠ a na rozdíl od ní, která aspoň v ZUŠce hraje na akustický klavír, tak já hraju doma jen na levný Kawai:-)

Aktuální favoriti jsou následující:
Kawai CA401 - pěknej kus nábytku, no:-). Fajn mechanika, zvukově je to Kawai, tak to nemůže být uplně blbý, ne?
Roland RP701 - na prodejně mě kupodivu bavilo asi nejvíc a je za fajn cenu cca 32000.
a divoká karta Thomann piano za cca 22-25k. Má fičury navíc, který se docela hodí (třeba připojitelnej dynamickej mikrofon - dcera ráda zpívá) , širokou konektivitu...Vážně uvažuju, že ho zkusím objednat a přinejhorším, kdyby to byl nějakej průser, ho pošlu zpět...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Heleď Tvoje dojmy z jednotlivých značek jsou velmi podobné mojim, takže zjevně nehrajou ty roky v ZUŠ takovou roli :D .
Co se týče servisu, měl jsem tu čest s Yamahou Clavinova z devadesátek, ještě funnguje, jen je trochu vymlácená, měl jsem Studiologic, teď mám několik let Kawai ES8, z druhé ruky: Pošta s ním třískla tak, že praskla dřevotříska na bočním panelu. S žádným tím nástrojem nikdy nic nebylo.
Kamarád má Kawai MP7, možná 15 let a před rokem (?) se mu tam něco stalo s elektrikou, má midi controller, tak to zatím nevyřešil.
Ale možná bych ten servis tolik neřešil, není to jak na auto měnit olej každej rok.
Placka píše: 31.03.2025 17:56 Na Yamahy jsem se díval, ale prodavač mě od nich odrazoval, že se u nich vývoj docela zadrhl a poměr cena výkon, který byl zajímavý před 15 lety zůstal stejný a stal se nezajímavým...ukazoval mi to na příkladu, kdy klávesa u Yamahy, aby zahrála znovu, se musí vrátit uplně nahoru a tím pádem je to limitující právě třeba u rychlých repetic. Zkrátka že Yamahy jsou vzhledem k tomu co umí vlastně docela předražené. Tím mi vlastně řekl přesně to stejné co prodejce ve Slovenském Augustinu.
Neříkám, že to tak není, ale zrovna rychlejší opakování jednoho tónu je podle mě poměrně nepodstatný. Je pravda že třeba GH3 klaviatura je na trhu už HODNĚ dlouho, ale vlastně ta Kawaií RHIII taky. Ta teda ve 401 zrovna není. GFC klaviaturu neznám, teoreticky by 401 měl být nástroj vyšší třídy než 201/301, ale leckdy jsou ty dražší mechaniky podle mě horší (třeba u toho Rolandu).
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Placka

Příspěvek od Placka »

Takže jak to nakonec dopadlo - fakt jsem koupil to piano od Thomanna, řekl jsem si, že to bude černej kůň soutěže:-). A musím říct, že ZA TY PRACHY je to skvělej nástroj, dobře vypadá, fajn hraje, má spoustu funkcí...kdyby někdo chtěl důstojný piano na doma kolem 20k, klidně mu ho doporučím, Jenže...zvukově mě to prostě tolik nepřesvědčilo, zvuk je trošku pod dekou, respektive zvolený samply jsou spíš sametový, basový, bez jiskřivých výšek. Potenciometr "briliance" upravuje zvuk jen kosmeticky a moc ho nerozsvítí. Je to překvapivý, protože na rozdíl od jiných značek má i repro v horní části skříně, které vyzařují přímo na hráče, takže prostor pro "brilantní" zvuk rozhodně je. Když se vybere zvuk "bright piano", tak už pro moje uši zní trochu uměle. A manželce (ani mě:-)) se moc nelíbila čistě pravoúhlá skříň...
Takže s tímhle pianem doma jsem se ještě jednou vypravil do kytar.cz - a nakonec jsme objednali Roland RP701. Dcera je nadšená, je to pěkný kus nábytku (takže manželka taky:-)) a doma to moc pěkně hraje. Asi jsem zrovna ten, komu specifický roland zvuk vyhovuje:-)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Díky za průběžný reporting :)
Mně se Roland zvuk líbí taky.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“