Akustická / westernová kytara do 20.000
Pravidla fóra
Re: Akustická / westernová kytara do 20.000
Jo kupoval z netu, zkusim to v pondělí vykomunikovat. Elektriky si seřizuju sám, ale tohodle se ještě bojím.
Mas pravdu, ale prostě dostat se do Prahy, abys měl nějaký výběr, je logisticky složitý. A naposledy, když jsme byli v kytarách, drahno tomu par let, tak neměli přestruněno a u těch akustik je to vcelku zásadní věc co prodává
Před 2 týdny jsem koupil v Kytarách v prodejně levné déčko Cort. Do hospody, na večírky. Ve srovnání s mou dosavadní stařenkou naprostá pecka. Premiéra před týdnem, dnes bude 2. kolo. Ale ano, basové struny trošku drnčí. Průhyb jsem tedy nechal větší, min. 0.2 mm nebo i víc, no zas tak úplně to nepomohlo, ale neřešim. Myslím si, že se to časem usadí, ohraje. Zatim jsem nadšen.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Mě drnčí tony kolem C na A struně a F na D struně, fakt neprijemne, struna E je vcelku ok, takže spis tipuju na blbe dva pražce. S výstuhou nepohnu lehce a rvát to nebudu. Pošlu zpět jako reklamaci a uvidím.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Adiku neboj se za tu vyztuhu trochu zabrat, abys ji urval tak to musi byt fakt sila. Zkus i trochu utahnout a pak zpet povolit. Uplne lehce to ani jit nema.
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Souhlas.fantomasxxx píše: 6.06.2026 18:16 Adiku neboj se za tu vyztuhu trochu zabrat, abys ji urval tak to musi byt fakt sila. Zkus i trochu utahnout a pak zpet povolit. Uplne lehce to ani jit nema.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Tak, chce to spíš manuální zručnost než zvířecí sílu
Pokud to nejde malým imbusem, tak bych si mechanicky nepomáhal, pokud jde o novou kytaru v záruce. Výztuhy na Cortech neznám, ale obecně platí:
1. po směru přitahuju závit a výztuha se napíná, zkracuje a jde do obloučku. Tímhle směrem se můžu došroubovat až na konec závitu a dál už točit nejde.
2. Šroubováním proti směru výztuhu povoluju - narovnávám. V tomhle případě se můžu došroubovat na začátek závitu pak buď vyšroubju ořech výztuhy úplně pryč nebo se začne napínat na druhou stranu v závislosti na typu výztuhy.
Já bych zkusil povolit struny, a pak pokud nejde točit ani proti směru, tak to bych poslal/donesl zpět. Netřeba se připravit o záruku špatnou manipulací.
1. po směru přitahuju závit a výztuha se napíná, zkracuje a jde do obloučku. Tímhle směrem se můžu došroubovat až na konec závitu a dál už točit nejde.
2. Šroubováním proti směru výztuhu povoluju - narovnávám. V tomhle případě se můžu došroubovat na začátek závitu pak buď vyšroubju ořech výztuhy úplně pryč nebo se začne napínat na druhou stranu v závislosti na typu výztuhy.
Já bych zkusil povolit struny, a pak pokud nejde točit ani proti směru, tak to bych poslal/donesl zpět. Netřeba se připravit o záruku špatnou manipulací.
Díky za názory, ale já jsem se rozhodl ji poslat zpět a nechám to na nich. Přeci jen je to dost peněz a riskovat poškození výztuhy a tím ztrátu záruky se mi nechce. Napsal jsem jim, že pokud by šlo kompletní seřízení na nové 12ctky / je tam nějaké bláto / nikoliv v rámci standardního seřízení, tak si to rád zaplatím. Ta kytara určitě za to stojí.
To je racionální rozhodnutí. Za nějaký dřevo za 10k bych to tolik neřešil, ale za 20k+ už by měl mít nástroj tyhle zcela základní věci v cajku. Dej vědět, jak jsi dopadl.
Je to přesně naopak. Přitahováním se výztuha a krk narovnává a může dojít až k vypouklému hmatníku. Povolováním se výztuha ohýbá, krk jde do luku, struny jsou po stisku na 1. a posledním pražci nad hmatníkem.cara píše: 8.06.2026 12:33 Tak, chce to spíš manuální zručnost než zvířecí síluPokud to nejde malým imbusem, tak bych si mechanicky nepomáhal, pokud jde o novou kytaru v záruce. Výztuhy na Cortech neznám, ale obecně platí:
Myslím si, že sis to špatně přečetl
Nejsem si jistý, zda si rozumíme ohledně příčin a důsledků.
Tvrdíš, že "Přitahováním se výztuha a krk narovnává a může dojít až k vypouklému hmatníku." Ok, bavme se pouze o dvoucestné výztuze, která má středovou polohu, kdy je výztuha rovná - to je příčina. Když na kytaře nemám struny, tak je krk také rovný. Pokud struny mám, krk se ohýbá tahem strun směrem ke kobylce a výztuha to nijak moc neovlivňuje, což je důsledek. Souhlasíš? Pokud ze středové polohy točím po směru, tedy "přitahuju", tak horní tyčka výztuhy se vyboulí a začne krk ohýbat proti tahu strun, a jak říkáš, "může dojít až k vypouklému hmatníku".
Dál to nemá smysl rozebírat, pokud se na tomhle neshodneme
Tvrdíš, že "Přitahováním se výztuha a krk narovnává a může dojít až k vypouklému hmatníku." Ok, bavme se pouze o dvoucestné výztuze, která má středovou polohu, kdy je výztuha rovná - to je příčina. Když na kytaře nemám struny, tak je krk také rovný. Pokud struny mám, krk se ohýbá tahem strun směrem ke kobylce a výztuha to nijak moc neovlivňuje, což je důsledek. Souhlasíš? Pokud ze středové polohy točím po směru, tedy "přitahuju", tak horní tyčka výztuhy se vyboulí a začne krk ohýbat proti tahu strun, a jak říkáš, "může dojít až k vypouklému hmatníku".
Dál to nemá smysl rozebírat, pokud se na tomhle neshodneme
Ano. je to jak píšeš.
- fantomasxxx
- Bandzone: https://bandzone.cz/evarest
- Kontaktovat uživatele:
Tak dej pak vědět Adiku, jak jsi dopadnul s tou kytarou. Vrátil si ji, vyměnil nebo reklamoval?
TM instruments
viewtopic.php?t=48320
viewtopic.php?t=48320
Jaký je vlastně rozdíl mezi řadou 6 a 8? Díval jsem se třeba na déčka a kromě toho že 6 má vzadu mahagon a 8 nějakou náhradu palisandru a kromě jiného zdobení jsem moc důvodů pro 8 nenašel.
EDIT: Hm, teď koukám že ty déčka dělají jen ve 43 mm, škoda.
'19 Furch Blue OM-CM