Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
ohryzek36

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od ohryzek36 »

Zrovna jsem zjistil (trochu pozdě - už je tam tak týden :) ), že nějací dobráci naskenovali a nasdíleli knihu "Věrný Zvuk" od Jaroslava Lukeše - sice asi dost lidí ví, o co jde, ale přece jen - říká se jí také "Bible stavitelů lampových zesilovačů" (nebo tak nějak :D ) a třeba "Lampárna" od Vlacha se může (při srovnání) tak akorát někam zahrabat :twisted: - sice je to knížka z roku 1961, ale u lamp se toho od té doby moc nezměnilo, tak jen doporučuju :wink:

Odkazy jsou na této stránce:

http://www.elektroworld.info/modules.ph ... 5&start=30
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

ohryzek36 píše:*
diky moc ohryzku!!! :wink:
lukeše už hrozně dlouho shanim...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

ohryzku díky, přečtu si to :wink:
jinak mam teď doma starou teslu 433a carioca, funkční, tak sem si řikal má to vstup na gramec tak tam píchnu kytaru, spájel sem redukci a zkusil to, a ten zvuk, i na ten repráček co v tom je, je krásně cítit ta lampa... od křišťálově čístýho až po takovej ten lehkej crunch, na něco tvrdšího jsem ještě připojil jackhammera, a nevěřil sem svým uším, hraje to parádně, rád bych k tomu přidal reprobox, ale čekam ještě na jeden reprák aby to mělo ty 4 ohmy... :wink:

EDIT: tak tady jsou nějaké nahrávky... kvalitou záznamu nic moc, jen mikrofon od sluchátek, a hudebně taky nic moc... :oops: ale je myslim slyšet že i to starý rádio dokáže hrát... na vlastní uši je to fakt výborný... kam se hrabe trand...
http://nhmaniaci.wz.cz/stare_radio_nahravky.rar
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Dovalil jsem od babči Teslu Rondo II (EL84) a taky do vstupu pro gramec píchnul kytaru a taky to docela hrálo, ale jak je to zaprášený a starý, tak to trochu chrchlalo... chci ale připojit svojí kytarovou bednu a tak jsem bádal ve schématu Uvnitř má paralelně jeden 5ohm a jeden 4ohm reprák a výstup paralelně k tomu je prý na 4-6 ohm.... To mi ale ohromady dává cca 1,5 Ohm.. Je možný aby trafo bylo takhle stupidně?

Návod se schématy je zde: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... 28ASNS.pdf
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Ono ten transformátor tam má vyhýbku pro výškový reprák - ten kondenzátor C37 (pro hloubkový reprák cívku vynechali - dělává se to, když je dělící kmitočet vyšší nebo někdo chce na ní ušetřit) - pak se to chová, jako by tam byl připojený jen jeden odpor 4ohm, a přídavné repro nemusí být připojené, tak to trafo má nějakou rezervu - mělo by jet i přímo připojené jen na 4ohmové repro, jestli vydrží jet na 8ohm, to už nevím :oops: - ale snad jo :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Není možné, aby to bylo takto stupidně.... Ty chrchlající repra rovnou odpoj, nejspíš mají v cívce prach a proto chraptí a vyveď si z výstupáku signál někam na panel (třeba si tam nainstaluj jacka ) a připoj bedýnku. Ovšem bez připojené bedýnky to nepouštěj.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Díky pánové... Risknu to na těch 8 Ohm a snad to vydrží....
Ale jak jsem zjistil, tak jsou hrozně zanesený poťáky a všechno, takže to spíš rozeberu, koncovku a VT si nechám, změřím kolik dává síťový trafo po usměrnění (Když už tam ten lampovej usměrňovač je) a časem si z toho v duchu tohodle tématu postavim něco menšího
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Moleek píše: změřím kolik dává síťový trafo po usměrnění (Když už tam ten lampovej usměrňovač je)
musis merit se zatezi jinak nameris vic (u nas ve skole merime s takovejma tema obrovskejma jezdcovejma odporama :lol:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Moleek

Příspěvek od Moleek »

MrB14ck píše:
Moleek píše: změřím kolik dává síťový trafo po usměrnění (Když už tam ten lampovej usměrňovač je)
musis merit se zatezi jinak nameris vic (u nas ve skole merime s takovejma tema obrovskejma jezdcovejma odporama :lol:
No já stejně nemám měřák zatim, takže toho moc nezměřim :D
BTW nejlepší by bylo, kdyby někdo s těma rádiama měl zkušenost a přímo mi doporučil schéma podle kterýho bych to moh jen zadrátovat, ale do už bych chtěl asi moc :lol:

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Zkus hodit dotaz sem: http://www.elektroworld.info/, ale Ohryzek asi bude vědět. Já si zítra jedu pro krásné rádio Stradivari 2. Ovšem tuhle nádheru zachovám...
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Když to nebudeš hned předělávat, tak to ještě rozdělávat nemusíš - jestli jsou zanesené poťáky, tak není (snad) nic jednoduššího, než je opravit - rozdělat (rozdělával jsem zatím hlavně TP280 nebo TP160, jak jdou tyto rozdělat - to nevím, ale asi by to nic složité nemělo být - asi am bude jen pár zahnutých plechů nebo tak :D , jen je dobré si dát pozor, jak byl složený, a nic nepoztrácet (někdy mívá jezdec špičku z tuhy nebo něčeho takového - neztratit)), po rozdělání vyčistit (od prachu a špiny), dráhu něčím ošetřit (nějakým kontaktolem, kontoxem, i diava stačí :D ), promáznout ložisko a když není prodřená dráha, tak bude potenciometr jako nový (když bude, tak se dá jezdec posunout mimo osu prodřenou část), a po sestavení by v něm chrastit nemělo - práce na 10 minut (pravda - ty potenciometry jsou tam sice 3, ale za chvíli je to hotové) :D .

Paok by mělo stačit zapojit do vstupu na gramofon kytaru (RIAA charakteristiku stejně nejspíš nemá), místo repráků v rádiu připojit bednu a zkusit, co to dělá - nějaký overdrive se bude určitě hodit (a pak třeba i zkusit přehodit mezi sebou ty ECH81, jestli to nezmění zvuk - signál z přenosky jde jen přes jednu :twisted: )

P.S: schéma teď z hlavy nevím - možná někdy příště :D
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Díky za radu, kouknu na to... Mimochodem když jsem to vyndával ze skříně, tak v bedně byl našroubovaný jakýsi vrut s očkem (Patrně to bylo od zemnícího drátu).. Když jsem to vyšrouboval, tak to začlo dost brumět.... Ale nechápu jak to ten drát moh uzemnit, když byl našroubován ve dřevě, což jsem měl za to, že je nevodič

EDIT: TAk jsem to asi slušně posral :D nevím jestli jsem zničil něco při pájeňí poťáků (Ono tam vůbec není místo), ale od teď výšky přidávají nehorázný brum, basy opravdu basy, ale ke konci dráhy to ztluměj a hlasitost, na kterou jsem ani nešáh najednou ke konci dráhy přidá zkreslení, které tam jednak nebylo, ale zní ještě k tomu špatně :D

Lachim

Příspěvek od Lachim »

Mmjuzy a Ohryzku. Chtěl bych vědět váš názor na lampu ECL82. Koukal jsem do datašítu ale nejsem z toho vůbec moudrej. Je nějaká překombinovaná. Prej je to předchůdce EL84.
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Lachim píše:Mmjuzy a Ohryzku. Chtěl bych vědět váš názor na lampu ECL82. Koukal jsem do datašítu ale nejsem z toho vůbec moudrej. Je nějaká překombinovaná. Prej je to předchůdce EL84.
Já bych k požadavkům přidal ještě PCL82 ... Mám tady dosut nepoužitou od TELAMU a kdyby se dala využít, tak to je jedině dobře :D

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

ECL82 už podle označení je trioda + pentoda v jedné baňce. Moc toho o těchto elkách nevím, ale asi by to bylo docela vhodné na stavbu 5W single ended zesíku, kdy by se právě na budič využila ta trioda. Zřejmě k tomu byly takto konstruované. Můj odhad. No, jsou-li k dispozici dvě, měl by z nich jít udělat i push pull konec. Verze PCL82 by mohla být určena do TV. Respektive u EL84 versus PL84 to tak bývalo. Ale pozor, PL84 oproti EL84 byla dimenzována na mnohem menší proudy. Každopádně něž takovýto z dnešního pohledu exotický kousek použijete, mějte na mysli, že jednou přijde chvíle, kdy ji budete muset v zesilovači vyměnit. Takže máte-li jich doma dostatečnou zásobu v dobrém stavu, klidně experimentujte. Pokud ovšem na vás z šuplíku vykukuje jeden očouzený kousek, hoďte ji po psu a držte se standartních konstrukcí osazených běžně dostupnými typy. Vždyť EL84 fungl nová se dá koupit i pod 100,-Kč celkem bez problémů.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

mmjuz píše:ECL82 už podle označení je trioda + pentoda v jedné baňce. Moc toho o těchto elkách nevím, ale asi by to bylo docela vhodné na stavbu 5W single ended zesíku, kdy by se právě na budič využila ta trioda. Zřejmě k tomu byly takto konstruované. Můj odhad. No, jsou-li k dispozici dvě, měl by z nich jít udělat i push pull konec. Verze PCL82 by mohla být určena do TV. Respektive u EL84 versus PL84 to tak bývalo. Ale pozor, PL84 oproti EL84 byla dimenzována na mnohem menší proudy. Každopádně něž takovýto z dnešního pohledu exotický kousek použijete, mějte na mysli, že jednou přijde chvíle, kdy ji budete muset v zesilovači vyměnit. Takže máte-li jich doma dostatečnou zásobu v dobrém stavu, klidně experimentujte. Pokud ovšem na vás z šuplíku vykukuje jeden očouzený kousek, hoďte ji po psu a držte se standartních konstrukcí osazených běžně dostupnými typy. Vždyť EL84 fungl nová se dá koupit i pod 100,-Kč celkem bez problémů.

Tak jsem se přeptal skutečného odborníka a ECL82 jsou vhodné na buzení velkých lamp typu KT88 a pod., kdy se trioda zapojí jako katodový sledovač.
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

mmjuz píše:ECL82 už podle označení je trioda + pentoda v jedné baňce. Moc toho o těchto elkách nevím, ale asi by to bylo docela vhodné na stavbu 5W single ended zesíku, kdy by se právě na budič využila ta trioda. Zřejmě k tomu byly takto konstruované. Můj odhad. No, jsou-li k dispozici dvě, měl by z nich jít udělat i push pull konec. Verze PCL82 by mohla být určena do TV. Respektive u EL84 versus PL84 to tak bývalo. Ale pozor, PL84 oproti EL84 byla dimenzována na mnohem menší proudy. Každopádně něž takovýto z dnešního pohledu exotický kousek použijete, mějte na mysli, že jednou přijde chvíle, kdy ji budete muset v zesilovači vyměnit. Takže máte-li jich doma dostatečnou zásobu v dobrém stavu, klidně experimentujte. Pokud ovšem na vás z šuplíku vykukuje jeden očouzený kousek, hoďte ji po psu a držte se standartních konstrukcí osazených běžně dostupnými typy. Vždyť EL84 fungl nová se dá koupit i pod 100,-Kč celkem bez problémů.

Asi tak - jen bych dopnil, že pár rádií s ECL8x mám (nebo samotné trafa) a už ta exotičnost té lampy mě odrazuje od toho, abych z toho něco dělal - je v plánu, že nějaké rádio uvedu znovu do původního stavu, ale vymýšlet zapojení (což sice není ani potřeba - ta pentoda a trioda jsou stejně až na vyjímky zapojeny jako předzesilovací trioda + koncová pentoda), nějaké úpravy a tak s lampu, která může mít emisi už v háji a nová není k sehnání -> k ničemu :roll: , jinak ty lampy P řady bývá problém se žhavením (u amatérských konstrukcí) - je to řešené jako žhavení určitým (teď přesně nevím jakým proudem) a lampy se řadí do série - to dokáže přidávání/odebírání/měnění různých lamp docela překazit (samozřejmě, že i to se dá nějak vychatat - třeba zdroj většího napětí + proudový stabilizátor, ale to už je o trochu složitější), možná někdy z takových lamp sice něco postavím (mám jich za starých televizí moc - všelijaké PCL8x , PCF8x, PL50x a podobně - tak 25 kusů :D )

Moleek píše:Díky za radu, kouknu na to... Mimochodem když jsem to vyndával ze skříně, tak v bedně byl našroubovaný jakýsi vrut s očkem (Patrně to bylo od zemnícího drátu).. Když jsem to vyšrouboval, tak to začlo dost brumět.... Ale nechápu jak to ten drát moh uzemnit, když byl našroubován ve dřevě, což jsem měl za to, že je nevodič

EDIT: TAk jsem to asi slušně posral :D nevím jestli jsem zničil něco při pájeňí poťáků (Ono tam vůbec není místo), ale od teď výšky přidávají nehorázný brum, basy opravdu basy, ale ke konci dráhy to ztluměj a hlasitost, na kterou jsem ani nešáh najednou ke konci dráhy přidá zkreslení, které tam jednak nebylo, ale zní ještě k tomu špatně :D
Ten vrut s očkem mohl být fakt jako ukostření (dřevo sico vodivé není, ale kdo ví :roll: ) - nejjednoduší by bylo ho tam vrátit a uvidí se :lol: .

Ohledně těch poťáků - zkus projít všechno, do čeho jsi hrabal (nějaký zkrat, svod, cokoli), nebo ještě zkontruluj potenciometry (jestli jsi to při pájení moc neroštoval a neusmažil konec dráhy), nebo je aspoň proměř, jestli mají správný odpor - basy + výšky můžeš měřit i bez vypájení - mají okolo sebe kondenzátory, tak by je okolní součástky nějak moc ovlivňovat neměly (jestli teda ty kondenzátory nejsou jednou nohou v hrobě a mají svod jak kráva :D ), nejjednoduší je zjistit, jestli tam není něco, co jsi odpojil a pak nepřipojil - na dálku se to zjišťuje špatně :)
Moleek

Příspěvek od Moleek »

mmjuz píše: Při konstrukci se inspirujte tím Fenderem Pro Juniorem, je nejvděčnější.
Koukám na layout toho Fendera Pro Jr. a asi to fakt nebude jeden z nejsložitějších zesilovačů.. Možná lepší než rejpat rádio a pochybnejma starejma součástkama jen kvůli tomu, abych ušetřil stovku za lampu
http://i70.photobucket.com/albums/i103/ ... 1255018913
EDIT: Možná spíš Marshall 18 W.. Nevíte jestli se s tím dá hrát i ve zkušebně popř jak moc to při zkušebnové hlasitosti zkresluje?

Moleek

Příspěvek od Moleek »

Daj se v česku nějak rozumně sehnat turret boardy popřípadě něčím nahradit, ať nemám totální vrabčí hnízdo?

woro90

Příspěvek od woro90 »

Moleek píše:Daj se v česku nějak rozumně sehnat turret boardy popřípadě něčím nahradit, ať nemám totální vrabčí hnízdo?
Turret boardy nahradíš vrtanou deskou, na kterou nasázíš nýtky, do jejichž otvorů můžeš pájet, nebo můžeš zkusit vero boardy (stripboardy), které jsou běžně k dostání. Ale asi nebudou stačit na lampové záležitosti.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“