Odkazy jsou na této stránce:
http://www.elektroworld.info/modules.ph ... 5&start=30
diky moc ohryzku!!!ohryzek36 píše:*
musis merit se zatezi jinak nameris vic (u nas ve skole merime s takovejma tema obrovskejma jezdcovejma odporamaMoleek píše: změřím kolik dává síťový trafo po usměrnění (Když už tam ten lampovej usměrňovač je)
No já stejně nemám měřák zatim, takže toho moc nezměřimMrB14ck píše:musis merit se zatezi jinak nameris vic (u nas ve skole merime s takovejma tema obrovskejma jezdcovejma odporamaMoleek píše: změřím kolik dává síťový trafo po usměrnění (Když už tam ten lampovej usměrňovač je)
Já bych k požadavkům přidal ještě PCL82 ... Mám tady dosut nepoužitou od TELAMU a kdyby se dala využít, tak to je jedině dobřeLachim píše:Mmjuzy a Ohryzku. Chtěl bych vědět váš názor na lampu ECL82. Koukal jsem do datašítu ale nejsem z toho vůbec moudrej. Je nějaká překombinovaná. Prej je to předchůdce EL84.
mmjuz píše:ECL82 už podle označení je trioda + pentoda v jedné baňce. Moc toho o těchto elkách nevím, ale asi by to bylo docela vhodné na stavbu 5W single ended zesíku, kdy by se právě na budič využila ta trioda. Zřejmě k tomu byly takto konstruované. Můj odhad. No, jsou-li k dispozici dvě, měl by z nich jít udělat i push pull konec. Verze PCL82 by mohla být určena do TV. Respektive u EL84 versus PL84 to tak bývalo. Ale pozor, PL84 oproti EL84 byla dimenzována na mnohem menší proudy. Každopádně něž takovýto z dnešního pohledu exotický kousek použijete, mějte na mysli, že jednou přijde chvíle, kdy ji budete muset v zesilovači vyměnit. Takže máte-li jich doma dostatečnou zásobu v dobrém stavu, klidně experimentujte. Pokud ovšem na vás z šuplíku vykukuje jeden očouzený kousek, hoďte ji po psu a držte se standartních konstrukcí osazených běžně dostupnými typy. Vždyť EL84 fungl nová se dá koupit i pod 100,-Kč celkem bez problémů.
mmjuz píše:ECL82 už podle označení je trioda + pentoda v jedné baňce. Moc toho o těchto elkách nevím, ale asi by to bylo docela vhodné na stavbu 5W single ended zesíku, kdy by se právě na budič využila ta trioda. Zřejmě k tomu byly takto konstruované. Můj odhad. No, jsou-li k dispozici dvě, měl by z nich jít udělat i push pull konec. Verze PCL82 by mohla být určena do TV. Respektive u EL84 versus PL84 to tak bývalo. Ale pozor, PL84 oproti EL84 byla dimenzována na mnohem menší proudy. Každopádně něž takovýto z dnešního pohledu exotický kousek použijete, mějte na mysli, že jednou přijde chvíle, kdy ji budete muset v zesilovači vyměnit. Takže máte-li jich doma dostatečnou zásobu v dobrém stavu, klidně experimentujte. Pokud ovšem na vás z šuplíku vykukuje jeden očouzený kousek, hoďte ji po psu a držte se standartních konstrukcí osazených běžně dostupnými typy. Vždyť EL84 fungl nová se dá koupit i pod 100,-Kč celkem bez problémů.
Ten vrut s očkem mohl být fakt jako ukostření (dřevo sico vodivé není, ale kdo víMoleek píše:Díky za radu, kouknu na to... Mimochodem když jsem to vyndával ze skříně, tak v bedně byl našroubovaný jakýsi vrut s očkem (Patrně to bylo od zemnícího drátu).. Když jsem to vyšrouboval, tak to začlo dost brumět.... Ale nechápu jak to ten drát moh uzemnit, když byl našroubován ve dřevě, což jsem měl za to, že je nevodič
EDIT: TAk jsem to asi slušně posralnevím jestli jsem zničil něco při pájeňí poťáků (Ono tam vůbec není místo), ale od teď výšky přidávají nehorázný brum, basy opravdu basy, ale ke konci dráhy to ztluměj a hlasitost, na kterou jsem ani nešáh najednou ke konci dráhy přidá zkreslení, které tam jednak nebylo, ale zní ještě k tomu špatně
Koukám na layout toho Fendera Pro Jr. a asi to fakt nebude jeden z nejsložitějších zesilovačů.. Možná lepší než rejpat rádio a pochybnejma starejma součástkama jen kvůli tomu, abych ušetřil stovku za lampummjuz píše: Při konstrukci se inspirujte tím Fenderem Pro Juniorem, je nejvděčnější.
Turret boardy nahradíš vrtanou deskou, na kterou nasázíš nýtky, do jejichž otvorů můžeš pájet, nebo můžeš zkusit vero boardy (stripboardy), které jsou běžně k dostání. Ale asi nebudou stačit na lampové záležitosti.Moleek píše:Daj se v česku nějak rozumně sehnat turret boardy popřípadě něčím nahradit, ať nemám totální vrabčí hnízdo?