Vysoký dohmat

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Suchac cz

Re: Vysoký dohmat

Příspěvek od Suchac cz »

Jedna věc je subjektivní pocit, druhá věc jsou exaktně naměřené hodnoty. Ovšem nejdůležitější je usazení a geometrie krku. Pokud je krk od 14. pražce do kopce, bude muset být dohmat vysoko a kolíčky budou trpět :) Pak už je čas obrátit se na profíky, reset krku už chce odborníka.
bromden

Příspěvek od bromden »

Nechci dělat chytrého, neb těch furchů jsem měl v ruce jednotky kusů, ne desítky. Ale připadlo mi, že ořech je zceka ok, test výšky struny na 6tem s capo na 1 a zmackutou oktavou (tj asi pruhyb krku) taky, a výška vysokeho e taky, cca 1,8mm. Tlusté e bylo výš, cva 3mm. Ty kusy co jsem zkoušel. Laickou logikou se mi to jevilo jako logický krok výrobce, aby to nedrnčelo ani řezníkům, tedy že je kobylkový plátek zbroušený šikmo. Osobně jsem si ho tahle opačně šikmo dobrousil (ve svěráku jsem to dal tak, aby u tlustého koukalo cca 0,7mm a u tenkého nic, s sjel to pilnikem až k železu). A je to super👌
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

S kytarou jsem se uz celkem sehral a jsem rad ze jsem ji dal sanci a hned ji ukvapene nevracel, jedine co mi vadi je stale ten subjektivni pocit tvrdosti a tuhosti hry , coz ale zmizi po nasazeni kapodastru, kdy najednou kytara strasne zjemni a hraje se mi na ni naprosto dokonale. Co se tyka te tvrdosti tak si vybavuji ze mi presne tohle rikala moje ucitelka kytary ze prave kvuli tomu se furcha rada zbavila.
bromden

Příspěvek od bromden »

Jakub5P píše: 10.04.2021 9:01 S kytarou jsem se uz celkem sehral a jsem rad ze jsem ji dal sanci a hned ji ukvapene nevracel, jedine co mi vadi je stale ten subjektivni pocit tvrdosti a tuhosti hry , coz ale zmizi po nasazeni kapodastru, kdy najednou kytara strasne zjemni a hraje se mi na ni naprosto dokonale. Co se tyka te tvrdosti tak si vybavuji ze mi presne tohle rikala moje ucitelka kytary ze prave kvuli tomu se furcha rada zbavila.
IMO pokud to výrazně změkne s capodstrem (s nedrnčí to s ním), je vysoký ořech /málo propilovaný nulák...
Řekl bych.
Suchac cz

Příspěvek od Suchac cz »

Souhlas. Pokud máš např. problém umačknout Fko, zkus si zmačknout strunu na třetím pražci a nad prvním by se měl vejít pod strunu jen vlásek.

Btw můj postup kontroly dohmatu... vysoky-dohmat-19325?view-post=777561#p777561
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Jakub5P píše: 10.04.2021 9:01 jedine co mi vadi je stale ten subjektivni pocit tvrdosti a tuhosti hry , coz ale zmizi po nasazeni kapodastru, kdy najednou kytara strasne zjemni a hraje se mi na ni naprosto dokonale.
8.4. 14:17 jsem napsal:
"Spíš se mrkni na ořech, ten jsem měl seřízenej blbě. Zkus dát kapo na 1. pražec jestli se ti hraje líp. Tipuju, že to bude tím ořechem."

Prostě špatně seřízenej ořech.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Ac temhle vecem zatim jeste moc nerozumim a priznavam to,tak me to z toho logicky vyplynulo, ze kdyz s kapem se vyrazne ulevi a opravdu je to citelne , tak ze by to mohlo byt orechem. Porad s tou kytarou bojuju, chvilema lepsi , chvilema ji zase chci vracet 🤦‍♂️ (ne to samozrejme neudelam) , ale porad to proste ma daleko do idealu, tak zitra to tam odnesu a uvidime.
Kazdopadne moc vam diky za cenne rady
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Takze vcera jsem donesl kytaru do kytar.cz v Brne , bylo to v ramci zaruky, sikovnej pan hned poznal, kde je problem , respektive potvrdil to , co jste tu psali vy, propiloval drazky v nultaku , malinko posteloval krk a je to mnohem lepsi a ty struny konecne zni aniz bych musel prsty vytlacit dulek do krku. Struny jsme se dohodli ze nechape, sice mne prijdou hrozne tvrde oproti stejnym strunam na taylorce ale to si zvyknu. Takze diky jeste jednou, bez vas bych kytaru vratil 😁
Naposledy upravil(a) Jakub5P dne 13.04.2021 17:17, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Gratulace :)
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Mam jen rychli debilni dotaz.
Kdyz chci malinko zvysit dohmat, tak krk povoluju a to je smerem k sobe ( nahoru k bassovym strunam) nebo naopak odsebe dolu k tenkym znelym strunam? Uz jsem to delal nekolikrat taknejak automaticky a ted jsem uplne znejistel jak to vlastne je . :roll:
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Šroubem se dělá pruhyb krku, ale to asi víš.
Když se má průhyb krku zvětšit, musíš povolit, tedy doleva.
Jestli je to k sobě nebo od sebe, či k basový strunám záleží na tom kde je hlava šroubu - jestli u těla, nebo na hlavě. Ale při obojím musíš doleva (při pohledu na hlavu šroubu ).
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

Říkejme tomu proti směru hodinových ručiček :)
Jakub5P

Příspěvek od Jakub5P »

Diky ja jsem byl uplne zmatenej ted, pritom jsem to delal uz Xkrat .
Sroub je u tela, tocim tedy dolu (od sebe) k znelym strunam a to je proti smeru hodinovych rucicek.
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Já bych s dovolením připomněl, že šroub slouží pouze k nastavení průhybu krku (pokud je hmatník v pořádku a rovné pražce tak stačí cca 0,1 mm) a pak už se s ním nehýbe. Dohmat strun se nastavuje na nultém pražci, ev. na sedlovém pražci kobylky.
MartyC

Příspěvek od MartyC »

Předpokládám, že na kytaru se díváš tak , že hlava kytary je od tebe vzdálená a vidíš hlavu šroubu.Představ si šroub jako osu hodinových ručiček a klíč jako ručičku. A jdi proti směru , ve kterém se ručičky normálně pohybují.Jinak mají pravdu předřečníci.
Dohmat krku 0,1mm-0,2mm se seřizuje první , ale v těchto mezích.
Následně se pomocí výšky nulového pražce a hlavně sedla kobylky řeší výška strun nad hmatníkem.
Vše je tady už popsáno.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Původní dotaz zněl, jestli se otáčením šroubu směrem k basovým strunám výztuha utahuje, nebo povoluje. A odpověď zní že utahuje, pokud je šroub v hlavě kytary a povoluje, jestliže je v rezonančním otvoru... :lol:
ekvb

Příspěvek od ekvb »

a ešte by som dodal, že je to tak, ak sa bavíme o štandartnej praváckej gitare :)
himself

Příspěvek od himself »

Bože to je řečí a přitom stačí říct proti směru hodinových ručiček :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Směr hodinových ručiček se používá u retardovaných lidí. Normální člověk ví co je vlevo a co je vpravo, a na tak triviální věci nepoužívá mnemotechnické pomůcky.
Navíc když máš kytaru na klíně a koukáš se na hlavu od kobylky, tak to někdo stejně nedá.

Třeba
Emil Hodil Granát Do Atomové Elekrárny, to je jiná. Pamatovat si 6 písmen, to už chce fištróna.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

No jasně, u retardovaných. Ti chytří raději napíšou deset příspěvků, aby se ujistili, jak se na kytaru koukají.
My ostatní, včetně oficiálního návodu od Matonu, který mi shodou okolností nedávno přišel, používáme clockwise.
Ono není ani tak smutné, že je někdo hloupý dost podobně, jako je arogantní. Hloupé je spíš to, že se to nesnaží skrývat, ba naopak, pořádně to předvádí.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“