Jak snadno vyčistit hmatník?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak snadno vyčistit hmatník?

Příspěvek od Bummer »

Nikdy jsem neměl problémy s technickým lihem. Používám ho jak na hmatník před napuštěním olejem, tak na zbytek kytary, když se zašpiní.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

medley píše:Nemám rád bakterie
Bez bakterií by nevznikl život na Zemi a bez nich by nebyl možný život jako třeba ten tvůj. Nauč se mít rád svoje bakterie. :D
Navíc voda z různých klimatizací a odvlhčovačů je voda destilovaná, a tudíž bez bakterií. To že ti smrdí je tím, že nečistíš filtry a prostě se o klimatizaci nestaráš. Takže nejen kytara a hmatník je potřebné udržovat v čistotě.
Horší je si pokecat hmatník jogurtem. V něm jsou dokonce živé bakterie. A ty když se zakousnou, tak nepustí. :D
daimondia

Příspěvek od daimondia »

Já kdysi čistil kytaru taky technickým lihem a na lakovaný části není problém. Ale na hmatník ho prý používat nemám říkal my to Jirka Mázl (kytarář) hmatník může vyschnout a praskat a voda může mít za následek kroucení on my doporučil ocelovou vlnu a lněnej olej on sám na to používá speciální dryák právě směs lněnýho oleje a ještě něčeho. Jinak na hmatník používám taky tohle.
http://www.audiotek.cz/product-37269-er ... oner-6pack

Jinak tady mají tu ocelovou vlnu
http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/8 ... a-vlna-000

A tady ten lněnej olej
http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/3 ... Lneny-olej
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak já taky nepsal, že u technického lihu zůstane. Psal jsem, že hmatník následně napouštím olejem (k tomu určeným), takže nevím, jak by mohl popraskat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

daimondia

Příspěvek od daimondia »

Bummer ok já to nemyslel osobně a četl jsem to já jen popsal sví zkušenosti.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

daimondia píše:Já kdysi čistil kytaru taky technickým lihem a na lakovaný části není problém.
Já bych to nezobecňoval, laků a politur je spousta druhů, a třeba lihový lak zničíš lihem celkem spolehlivě. Na kytarách se sice úplně běžně nepoužívá, ale jsou takové.
Naposledy upravil(a) Čavli dne 9.07.2014 18:48, celkem upraveno 1 x.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Jo, to jsem zapomněl dodat, mám na kytaře obyčejný PU alias lak na auta. :)

Funny

Příspěvek od Funny »

Dobrý den.
Na hmatníku mám škrábance asi to vypadá na smirek nebo tak něco. Hluboký to není spíš jenom na povrchu. Nevíte čím to dostat dolů?
Děkuju moc.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Funny píše:Dobrý den.
Na hmatníku mám škrábance asi to vypadá na smirek nebo tak něco. Hluboký to není spíš jenom na povrchu. Nevíte čím to dostat dolů?
Děkuju moc.
Škrábance nemůžeš dostat dolů, protože prostě nejsou "nahoře".
Jediná možnost je přebroušení hmatníku, a to bez pražců. Takže bych to řešil až při přepražcování.
Maximálně napusť hmatník olejem, mohlo by to vypadat lépe.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Funny

Příspěvek od Funny »

Díky moc.
Funny

Příspěvek od Funny »

Čavli píše:
Funny píše:Dobrý den.
Děkuju moc.
Škrábance nemůžeš dostat dolů, protože prostě nejsou "nahoře".
Jediná možnost je přebroušení hmatníku, a to bez pražců. Takže bych to řešil až při přepražcování.
Maximálně napusť hmatník olejem, mohlo by to vypadat lépe.

Poraďte prosím čím to zbrousit je na to nějakej speciální brousek?
Když hoďte link kde koupit.
Děkuju moc.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Vem normální smirek (400-800) a na závěr možná i 1200 na leštění, záleží jak to bude vidět a jak si s tím vyhraješ, bez fotky netuším co je podle tebe "hluboký to není". Vyhraj si s tím a nechvátej. Ani jsi nenapsal z čeho hmatník je a jestli není náhodou lakovaný.
Funny

Příspěvek od Funny »

Bejk píše:Vem normální smirek (400-800) a na závěr možná i 1200 na leštění, záleží jak to bude vidět a jak si s tím vyhraješ, bez fotky netuším co je podle tebe "hluboký to není". Vyhraj si s tím a nechvátej. Ani jsi nenapsal z čeho hmatník je a jestli není náhodou lakovaný.
Je to palisandr a hmatník lakovanej není. Až budu přepražcovávat tak to udělám děkuju za rady.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jestli to budeš přepražcovávat sám, tak dobře, ale jestli to někam poneseš, tak se s nimi rovnou domluv, bude to jistější, ikdyž na tom vcelku nic není. Pokud budeš brousit celý hmatník, tak by se vyplatilo si udělat špalek s rádiusem jako má hmatník a brousit to přes něj. Snadněji budeš brousit všude stejně. Ale to musíš zvážit ty, podle toho, jak je to hluboké. Jestli to moc není, tak by se to dalo udělat i bez něj...
Funny

Příspěvek od Funny »

jj Díky moc....
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Proč to chceš vůbec dělat? V čem přesně ti ty škrábance od broušení na palisandru vadí. Z půlmetru to neuvidíš a hmatníku se při hraní snad nedotýkáš tak, abys ty škrábance cítil. Abys nebyl zklamanej až si při vyndávání starých pražců zoubkama na nožkách vyštípeš třeba několikamilimetrový kousky hmatníku a budeš ještě vzpomínat na nějaký pidiškrábanečky. Pokud je to povrchový, tak se to dá, při troše šikovnosti, zahladit bez sundání pražců, jen to nesmíš brousit napříč, ale po vláknech.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

J.J. píše:Pokud je to povrchový, tak se to dá, při troše šikovnosti, zahladit bez sundání pražců, jen to nesmíš brousit napříč, ale po vláknech.
Z pražcema bych to určitě nedělal. Abys udržel rovinu a radius, potřebuješ brousit větší plochou a dlouhými tahy a to z pražcema nepůjde.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Pokud jsou to povrchový škrábanečky, tak rozhodně nepotřebuje řešit rovinu ani rádius a pokud to bude jednou někdo přepražcovávat, tak to stejně celý přebrousí, takže jestli ubyde někde nějaká setina milimetru z roviny hmatníku, tak je to úplně jedno, pražce zůstanou furt ve stejný výšce. Tohle není nic neobvyklýho a dělá se to běžně.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Funny

Příspěvek od Funny »

Já jsem to nakonec neřešil... ta kytara je originál a prostě to tak nechám :D ale přes to díky za odpovědi.
Wafle

Příspěvek od Wafle »

Bejk píše:Je fakt, že to slyším poprvé, že by se používal na nábytek.
Na hmatník a tak, to už jsem slyšel.

A ještě... myslíte si, že by teakový olej splnil ten samý účel? Toho mám v dílně celou pikslu :D na výrobu dýmek natírají se tím skoro ve finální fázi před leštěním.

EDIT: Opraveno :D
Teakový olej kvůli své konzistenci rozhodně svůj účel splní. Dobře poslouží např. http://www.etc-shop.cz/www-etc-shop-cz/0/0/2/44
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“