Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
jeleniste

Re: Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Příspěvek od jeleniste »

Hmhm a do čeho lacinýho bysem to musel šupnout, aby to hrálo? Takovej ten prti fišman G2 na pásek by stačil?
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Zkus poslat dotaz na tu PK-1 za kolik by byl http://www.cejpek.wz.cz/vyrobky/preampy/preampy.html, nemělo by to stát až tolik. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Ha, to je dobrej tip.
No, ten preamp Bagsí do samice, přímo co patří do ibeamu stojí patnáct stovek u houdka v akci. Což objektivně taky neni nějaká pálka, neúměrná. Kdybych to chtěl na seriózní hraní, tak to tak udělam. Ale na nouzový ozvučení je to zbytečný.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

jeleniste píše:Ha, to je dobrej tip.
No, ten preamp Bagsí do samice, přímo co patří do ibeamu stojí patnáct stovek u houdka v akci. Což objektivně taky neni nějaká pálka, neúměrná. Kdybych to chtěl na seriózní hraní, tak to tak udělam. Ale na nouzový ozvučení je to zbytečný.
Ty chceš kvalitní zvuk, ale kdoví co z toho nakonec zbastlíš ...
Já bych tam dal EAS. Viděl jsem ho někde za 3.500,- , mrkni po webu. Solidní zvuk a jistota.
Nouzově bych asi použil mikrofon.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Čavli píše:
jeleniste píše:Ha, to je dobrej tip.
Ty chceš kvalitní zvuk, ale kdoví co z toho nakonec zbastlíš ...
Já bych tam dal EAS. Viděl jsem ho někde za 3.500,- , mrkni po webu. Solidní zvuk a jistota.
Nouzově bych asi použil mikrofon.
Souhlas, je to neinvazivní, hraje to (sám s tím koncertuju - mám to ve dvou kytarách) Ono opravdu nakonec to levné řešení může být dražší. Ještě jedna výhoda EAS když budeš chtít kytaru prodat bez elektroniky, jednoduše to vymontuješ a na kytaře není žádný zásah. :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zdravím akustikáře. Snad mě tu teď neukamenujete, ale potřeboval bych info ohledně tohoto low-end snímače:
SOUNDKING AN001
Je to použitelné jako nouzové řešení ozvučení akustiky pro potřeby odposlechu? Hrajeme teď dočasně ve ztížených podmínkách a potřebuji nějak vyřešit to, že kolegyni vůbec neslyším (bohužel není slyšet ani při nazvučení mikrofonem) a rytmicky se občas rozpadneme (nemáme žádné bicí, aby udávaly tempo, jen basa, kytara a sborový zpěv). Bohužel kytaristka je začátečník a neumí ještě pořádně rozeznít struny, aby to bylo alespoň nějak slyšet, nicméně rady typu "vyměnit kytaristku" neberu :).
A dopředu vím, že za ty prachy to bude tragédie, ale pokud to nebude větší tragédie než to, že tu kytaru teď není slyšet vůbec, tak by mi to asi vytrhlo trn z paty, ni?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše: ... bohužel není slyšet ani při nazvučení mikrofonem ...
To jsem nějak nepochopil, jako proč není slyšet na mikrák, a na snímač za 200,- bude ???
Jediné co by snímač řešil je, že je odolnější na zpětnou vazbu, kvůli tomu se někdy používá kombinace pickup-mikrofon, a posílá se jiný poměr dopředu, a jiný do monitorů.
Chyba je nejspíš někde jinde, a "investice" do nějakého verglu to nevyřeší.
A jestli hraje fakt blbě, tak to vyřeší jedině to, aby se naučila hrát, "snímač" určitě ne.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jak říkám, to jestli se naučí nebo nenaučí bohužel já neovlivním, to se musí snažit sama.
Teď jsem to zvučil mikrofonem a lidi říkali, že to bylo slabé, skoro neslyšitelné, proto to chci ještě zkusit nějak zesílit.
Takže otázka zní: dokáže ten krám za dvě stovky situaci zlepšit, nebo se mám místo basy chopit akustiky sám a být nasraný na celý svět? :D
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

To má struny kovový, nebo nylonky? Já si nejsem jistej, jestli tohle neni magnetickej snímač. Jsem to někde viděl i s komentářem, že to je jen na kovový struny.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kovové, samozřejně. Westernka od Staggu. Druhá holčina, která by připadala v úvahu má Cort AD810, kterou jsem s ní vybíral. Ale ta hraje ještě hůře, IMHO, tam už zvučení radši neřeším.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Jediný problém by mohl být šum, jinak to problém vyřeší, samozřejmě zvuk bude jako elektrická kytara ale pokud se to zkombinuje s mikrofonem tak by to mohlo fungovat, nebál bych se toho.
Vdycky jsem měl na tváři lehký úsměv když se tady doporučovalo na pódiu zvučit kytaru mikrofonem, sám vidíš (slyšíš) jak to v praxi funguje, nějaké ozvučení by kytara mít měla. :D
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Vidím že to mají v Karolině a v Muzikantovi, tak seber peníze a utíkej pro to. Dej pak vědět jak to hraje.
Minulý týden jsem se v Karolině díval na stompbox SX , který tady na fóru poplivali a hrál skvěle.
:D
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:Teď jsem to zvučil mikrofonem a lidi říkali, že to bylo slabé, skoro neslyšitelné, proto to chci ještě zkusit nějak zesílit.
Já pořád nechápu ... když to chceš zesílit, tak proč to nezesílíš?
Snímač přece neřeší zesílení, ale sejmutí, a nevěřím tomu, že bys to sejmul lépe než mikrofonem ... a stejně to budeš muset zesílit ...

Jinak ten snímač tu nedávno někdo zmiňoval, a říkal, že dobrý. To je ale relativní.
džetro píše:Vdycky jsem měl na tváři lehký úsměv když se tady doporučovalo na pódiu zvučit kytaru mikrofonem
Ale no tak ...
Spousta špičkových kytaristů hraje na mikrofon, dokonce i celé kapely hrají třeba na jeden prostorový, případně další jeden na sóla.
Nebo mikrofony v kytarách (D-TAR, Aura), nebo na kytarách(DPA).
Zajeď se třeba podívat na velké festivaly do USA

Souhlasím, že kombinace je vhodná, ale samotný mikrofon na lehký úsměv fakt není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Čavli píše:Já pořád nechápu ... když to chceš zesílit, tak proč to nezesílíš?
Nelze. Mám teď velmi omezené možnosti zvučení, čili bezdrátový mikrofon (Dexon tuším) a k nastavení hlasitosti na přijímači mě nepustí (pokud tam něco takového vůbec je). Bohužel na nějaké pořádné nastavení a seřízení ozvučení není téměř žádný čas. Stihneme si taktak vybalit nástroje a naladit. A než se tam dohadovat a ztrácet čas a ladit systém, který mi stejně před dalším hraním někdo cizí rozdrbe, hledám něco, nad čím bych měl 100% kontrolu. Prostě to píchnu do basového komba na druhý kanál (nastavitelný pad mic/low/high na vstupu, separé EQ a hlasitost) a jedem. Za ty dvě stovky to alespoň zkusím a pak sem napíšu, jak moc je to na nic :).
Nicméně díky za dosavadní komenty.

PS: ohledně mikrofonů... tak na DPA fakt nemám, ono je rozdíl 200Kč vs. pár tisíc. A jak jsem psal, holka stejně moc hrát neumí, tak aby to nazvučení naopak neuškodilo. Potřebuji jen slyšet, co hraje, a taky aby se zvukově trochu vyplnila plocha. Když jde slyšet jen basa a zpěv je to naprd (a to hraji dost potichu).
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Čavli píše:
Hendrek píše: Teď jsem to zvučil mikrofonem a lidi říkali, že to bylo slabé, skoro neslyšitelné, proto to chci ještě zkusit nějak zesílit.
Já pořád nechápu ... když to chceš zesílit, tak proč to nezesílíš?
Snímač přece neřeší zesílení, ale sejmutí, a nevěřím tomu, že bys to sejmul lépe než mikrofonem ... a stejně to budeš muset zesílit ...

Jinak ten snímač tu nedávno někdo zmiňoval, a říkal, že dobrý. To je ale relativní.
džetro píše: Vdycky jsem měl na tváři lehký úsměv když se tady doporučovalo na pódiu zvučit kytaru mikrofonem
Ale no tak ...
Spousta špičkových kytaristů hraje na mikrofon, dokonce i celé kapely hrají třeba na jeden prostorový, případně další jeden na sóla.
Nebo mikrofony v kytarách (D-TAR, Aura), nebo na kytarách(DPA).
Zajeď se třeba podívat na velké festivaly do USA

Souhlasím, že kombinace je vhodná, ale samotný mikrofon na lehký úsměv fakt není.

Mikrofon versus odposlech, skoro vždy průser :D na mikrofon hrajou většinou bluegrasoví a country hráči, kde se mydlí do 013 strun. Já bych mohl hrát na mikrofon ale nechci, už tak používám velkomembránový konďák a nepoužívám odposlechy, jen kytarové kombo ale nad kytarou chci mít kontrolu.
Hendrek to že se potřebuje zesílit myslí tak že potřbuje slyšet kolegyni na pódiu, jestli to holka "lehtá" na 010 tak ji prostě neuslyší, začne to vazbit, takže snímač do komba a ven může klidně jít mikrofon. :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

džetro píše: Hendrek to že se potřebuje zesílit myslí tak že potřbuje slyšet kolegyni na pódiu, jestli to holka "lehtá" na 010 tak ji prostě neuslyší, začne to vazbit, takže snímač do komba a ven může klidně jít mikrofon. :D
Přesně tak, mikrofon jen do lidí a snímač do komba hlavně pro mé potřeby a pro zpěváky. A ono i z komba se něco do lidí pak dostane (mám jej za sebou), takže se kytara ve výsledku u lidí hlasitostně zesílí. Do PA jdou bohužel jen dva bezdráty (jeden mám pro zpěvy a jeden na tu akustiku).

Samozřejmě, že vše jde vyřešit lépe, ale pak už narazím na logistické problémy (chystání PA, mikrofony, mixpult, atd. - vším disponuji), ale to už mi vzhledem k požadavkům na kvalitu vystoupení (opravdu netřeba profi výkon) nepřijde výhodné se tím zabývat. Jde o to maximálně si usnadnit život za minimální náklady a technické komplikace.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Čavli píše:
Ale no tak ...
To jsem teď viděl ve Svojšicích u BG Friends. Basa do Linky, kytara, manda, banjo a zpěvy, všechno ne velký mikráky. Nehvízdá to proto, že do odposlechů nejde nic. Oni se slyší navzájem na pódiu z akustickýho hraní. V tom je ten trik. Jako, je to velice efektní, navíc, kdo má sólo, stoupne si k mikráku... navíc to velice dobře vypadá. Ale že by takhle hráli třebas s bicíma, to si nedokážu uplně dobře představit (což neznamená, že to nejde).
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:
džetro píše: Hendrek to že se potřebuje zesílit myslí tak že potřbuje slyšet kolegyni na pódiu, jestli to holka "lehtá" na 010 tak ji prostě neuslyší, začne to vazbit, takže snímač do komba a ven může klidně jít mikrofon. :D
Přesně tak, mikrofon jen do lidí a snímač do komba hlavně pro mé potřeby a pro zpěváky. A ono i z komba se něco do lidí pak dostane (mám jej za sebou), takže se kytara ve výsledku u lidí hlasitostně zesílí. Do PA jdou bohužel jen dva bezdráty (jeden mám pro zpěvy a jeden na tu akustiku).

Samozřejmě, že vše jde vyřešit lépe, ale pak už narazím na logistické problémy (chystání PA, mikrofony, mixpult, atd. - vším disponuji), ale to už mi vzhledem k požadavkům na kvalitu vystoupení (opravdu netřeba profi výkon) nepřijde výhodné se tím zabývat. Jde o to maximálně si usnadnit život za minimální náklady a technické komplikace.
O vazbě zatím nepadlo ani slovo, to by důvod samozřejmě byl a že to chce dostat do komba také píše prvně. Problém je ta "aparatura". V takovém případě to bude funkční, i když nouzové, řešení.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Omlouvám se za nepřesné uvedení termínu "odposlech". Jako odposlech mám za sebou své basové kombo Phil Jones Bass Cub 100, které zároveň hraje do lidí. Nedošlo mi, že tím matu. No, už to mám objednané, tak po neděli, kdy to nasadím v praxi, se ozvu, jak mi to plní to, co potřebuji. Zatím dík, zdar.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

džetro píše: Mikrofon versus odposlech, skoro vždy průser :D na mikrofon hrajou většinou bluegrasoví a country hráči, kde se mydlí do 013 strun.
Průser je když se to neumí nazvučit nebo máš nahovno aparaturu, včetně těch mikráků.
Hrají tak běžně folkaři, klasičtí kytaristé - je to úplně normální. Snímač je vždycky jen náhražka. Stejně máš na pódiu spousty jiných nástrojů snímaných mikrofony, i když ty velké duté jsou problematičtější.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“