Overdrive nebo Distortion efekt??
Pravidla fóra
Re: Overdrive nebo Distortion efekt??
Dík, na ten Super Badass jsem se také díval a taky se mi zvukově líbil.
Používáte někdo ještě vůbec OD/DS jako hlavní zdroj zkreslení do čistého kanálu nebo je to už passe?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ano, pravidelně.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Taky. Ale já to ženu do analogové simulace aparátu AMT F1. Principielně je to ovšem totéž.
tak fajn. těší mě, že nejsem exot.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
A proč by ne?
Je známe, že napríklad tranzistorové aparáty majú väčšinou desné skreslenia, krabičkou to každopádne posunieš k lepšiemu podľa mňa. Tu sa ale tisne otázka, či exot nie je ten, kto ešte vôbec hrá na tranz. aparáty (ako ja)
A úplná zvrátenosť sa môže zdať analog. OD/DS do dig. simulácie čistého ampu, ale ja si nemôžem pomôcť - lepší zvuk do "line in" alebo sluchátok som zatiaľ nenašiel...
Proč zvrácenost? Pokud nechceš to OD používat k nakopávání, které by nutilo tu simulace zkreslovat, pak no problem, pokud ti vlastní zkreslení krabičky vyhovuje. Boss třeba své krabičky na videích demonstroval většinou přes čistý Roland Jazz Chorus, a hrálo to docela dobře. Já jsem zkoušel různé OD/DS do simulace JC na modelingovém Rolandu MicroCube, a hrálo to fajn. A s boostujícím OD před modelingovým ampem mám dobré zkušenosti i u Fendera SCXD, kde je modelingový preamp a lampový konec. OD/DS se mi osvědčilo nejlíp před modelingem již zkreslujícího Tweedu nebo Blackface. Fungovalo to skoro stejně jako na celolampovém aparátu, jen byl možná ten zvuk míň agresivní, tj. líbivější pro sólo hraní bez kapely, míň průrazný v mixu celé kapely.Ivan píše:A proč by ne?Je známe, že napríklad tranzistorové aparáty majú väčšinou desné skreslenia, krabičkou to každopádne posunieš k lepšiemu podľa mňa. Tu sa ale tisne otázka, či exot nie je ten, kto ešte vôbec hrá na tranz. aparáty (ako ja)
A úplná zvrátenosť sa môže zdať analog. OD/DS do dig. simulácie čistého ampu, ale ja si nemôžem pomôcť - lepší zvuk do "line in" alebo sluchátok som zatiaľ nenašiel...
Podobne, ale Roland Cube 30... krabičky berie pekne, ale neviem teraz - je ten clean kanál JC u Rolandov určite dig. simulácia?Fořt píše:Já jsem zkoušel různé OD/DS do simulace JC na modelingovém Rolandu MicroCube, a hrálo to fajn.
Těžko říct, co je třeba na čistém zvuku modelovat, ale měl by to být COSM modeling jako u ostatních modelovaných aparátů, ne?
Tak jsem zas trochu laboroval s Behr. OD100 (copy BOSS OS-2, ale Behr. mi přijde opravdu lepší, kulatější), i v rámci porovnávání s "novým" OD300 (ano, hrajou stejně). A pak jsem ještě na zkoušku připojoval jiné jakostní drivy (viz muj podpis). Jestli mi dřív na tom OD100 vadilo, že knob Color jen míchá obě zkreslení, takže ve střední poloze znějí odděleně, nekompaktně, nevím čím to je, teď tohle v podstatě už neslyšim (testováno přes lampu i tranďák). A fakt mě zas padala čelist, jak z toho plasťáku za babku vytáhnu v podstatě kompletní sortiment krabek (jistě, nápodoba není nikdy 100% !). Color vlevo je prostě typický OD-1, malým vytažením Color cca TS-9, při 50/50 je to bezva univerzální "lead drive" (BOSS SD-2), na 3 hod mám DS-1 (no, skoro) a při maximu a Tone na 3-4 hod. jedovatý archaický fuzz. No, nekup to !
-
secretlooser
ZVUK
Zdravím , nevím jestli se tady můj dotaz již někdy neobjevil . Poprosil bych o radu . Již delší dobu jsem byl vyznavačem hi gainu a Ne pedalboardu . Posledních pár let , kdy přicházím na nové/staré kapely však gain z pozice 8 přechází na 6 a nyní kdy jsem prodal Engl fireball a koupil Orange OR15H chci uvažovat trochu jinak .
Před nedávnem jsem pořídil pedalboard a do něho pár efektů ( BOSS chorus ensemble , Delay DD3 , Supernatural od Digitechu , BOSS Harmonist ...
Jelikož kombinace těhle pedálů mi nepříjde naplno využitá při věším nakřápnutí , mám tedy gain někde na druhé- třetí pozici . Stále ,ale potřebuji v některých partech více zkreslení . Chtěl bych tedy radu/tip , který pedál by mohl sloužit jako takové dokrmovadlo ( overdrive , distortion ) ?
Díky .
Před nedávnem jsem pořídil pedalboard a do něho pár efektů ( BOSS chorus ensemble , Delay DD3 , Supernatural od Digitechu , BOSS Harmonist ...
Jelikož kombinace těhle pedálů mi nepříjde naplno využitá při věším nakřápnutí , mám tedy gain někde na druhé- třetí pozici . Stále ,ale potřebuji v některých partech více zkreslení . Chtěl bych tedy radu/tip , který pedál by mohl sloužit jako takové dokrmovadlo ( overdrive , distortion ) ?
Díky .
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
IMHO by mohl posloužit i booster, který je na dokopnutí lampy dělaný. Zůstává zachována charakteristika zkreslení aparátu. Jinými slovy: samotné zkreslení se bude dít přímo v aparátu, ne v krabičce (na rozdíl od OD nebo distortion krabičky).
Anebo druhá, ještě levnější varianta: vyzkoušej práci s volume na kytaře. Volume na kytaře dej na max, gain aparátu nastav na požadovaný výsledný higain a pak jen volume na kytaře uber, aby ses dostal do oblasti crunche.
Anebo druhá, ještě levnější varianta: vyzkoušej práci s volume na kytaře. Volume na kytaře dej na max, gain aparátu nastav na požadovaný výsledný higain a pak jen volume na kytaře uber, aby ses dostal do oblasti crunche.
-
secretlooser
Díky , rozhodl jsem se pro variantu boosteru . Klasická otázka : je nějaká značka , která by z mého nastavení 2 -3 udělala 7 ?
Přihřeju si vlastní polívku, ale fakt doporučuju Behringer OD100 nebo OD300. Teda pokud netrpíš předsudkem proti plasťákum. Můžeš i BOSS OS-2, ale podle mě ty kopie fakt hrajou líp. Stojí to pár korun a je to opravdu universál, viz můj canc výše.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To je otázka, na kterou ti tu podle mě nikdo nedá přesnou odpověď, jelikož nejspíš nikdo nemá identické vybavení jako ty (kytara, aparát). Musíš vyzkoušet. V oblasti ověřených výrobců nejspíš není nic jako dobrý nebo špatný efekt, jen vhodný, či méně vhodný pro tvé použití. Já jsem kdysi měl TCE Spark Booster a velmi se mi líbil, měl i tři různé režimy boostování (mid, fat a clean). V podstatě tři boostery v jednom. Ale stojí už v porovnání s low budged krabičkami více. Vlastnil jsem i EHX LPB-1 (bazarová cena 500Kč), který si navíc šikovný člověk doma zbastlí za pár kaček, ale myslím, že ty peníze navíc za TCE jsou OK.secretlooser píše:Díky , rozhodl jsem se pro variantu boosteru . Klasická otázka : je nějaká značka , která by z mého nastavení 2 -3 udělala 7 ?
Nebo jak píše torst, lze použít i OD, ale pak už musíš počítat se zabarvením zkreslení charakteristickým zvukem onoho OD pedálu. Což nemusí být špatně, jde o to, že si to musíš prostě zkusit.
Mrkni na bazar, kup nějaký OD nebo booster, vyzkoušej jich více najednou a vyber ten pro tvé potřeby nejvhodnější. Ostatní bez velké ztráty prodáš (v podstatě tě to přijde jen na nějaké to poštovné). Já jsem takto protočil ve své výbavě již mnohé efekty.
Můžeš popřemýšlet i o variantě použít jako booster grafický ekvalizér, který má fader i pro master volume. Máš tak možnost si zvuk dobarvit dle libosti.
U boosterů se může stát, že podobně jako OD trochu ovlivní ekvalizaci, třeba posílí středy a uberou basy.
Další variantou je použít kompresor, na němže nastavíš nízký stupeň komprese a případně dlouhý attack time. Musí mít ale samozřejmě možnost boostu, tj. potenciometr pro gain, volume, atp.
U boosterů se může stát, že podobně jako OD trochu ovlivní ekvalizaci, třeba posílí středy a uberou basy.
Další variantou je použít kompresor, na němže nastavíš nízký stupeň komprese a případně dlouhý attack time. Musí mít ale samozřejmě možnost boostu, tj. potenciometr pro gain, volume, atp.
-
secretlooser
Díky chlapi , opět se asi dostanu tam kde nechci ( v dobrém slova smyslu ) . Člověk si myslí , že se té alchymii ( nesnáším to slovo ) vyhne , ale pak zjistí , že mu chybí poslední dílek do skládanky . Jakmile ho dosadí , začne si pohrávat s myšlenou ,, a kdybych zkusil ... ,, . Chci tím jen říct , že jsem před pár lety hledal zvuk , který by mi padl . Než jsem se k němu dokopal , uběhly snad dva roky a můj pohled na zvuk se změnil . Nakonec jsem si vlastně koupil aparát , který je tak nějak opakem toho co jsem hledal na začátku .
Koupím od každého něco a vše si nechám
Koupím od každého něco a vše si nechám
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Taky možnost. Pokud tě netlačí finance, není od věci mít v šuplíku pár alternativ, co pak po čase vytáhneš a zjistíš, že v daný okamžik to bude pasovat tvým potřebám více, než když se budeš rozhodovat nyní.secretlooser píše:Koupím od každého něco a vše si nechám
Koukám na výčet efektů, které používáš. Pokud chceš hodně experimentovat s různými ambientními efekty - dozvuky, reverby, pak je asi lepší je dávat až za zkreslení. Použití boosteru (či OD, EQ nebo COMP v jeho funkci), tj. nakopnutí zesilovače tak, aby kreslil i konec, nemusí ambientním efektům moc sedět. Pak by se ti asi hodilo spíš samotné zkreslení krabičky. Záleží, jakou máš představu o zvuku, ale dnes existuje spousta krabiček simulujících (analogovým obvodem, nemám na mysli digi simulace) určitý typ zesilovače. Nebo ti může třeba vyhovovat i nějaký fuzz.
-
secretlooser
Jedná se mi o to , že při sešlápnutí těhle delayu , reverbu ... mám nastavený gain na dejme tomu 2. V praxi takový light crunch .
To větší zkreslení chci , ale používat bez těhle krabiček . Pouze s chorusem . Jde mi vlastně o jakési dvě palety zvuku na jednokanálovém zesilovači .
To větší zkreslení chci , ale používat bez těhle krabiček . Pouze s chorusem . Jde mi vlastně o jakési dvě palety zvuku na jednokanálovém zesilovači .