Mate radi blues????

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
Tonda

Příspěvek od Tonda »

B.B.Kingblues píše:
Martin656 píše:A jaky interprety mate radi..?
B.B.King,Stevie Ray Vaughan,Clapton,Pinetop Perkins ale najradšej černochov hm to možu je to proste v nich

Víc blues se do jednoho obrázku nevejde :) : Fred McDowell + Pete Williams

Obrázek

Když hrajou běloši blues, jen se snaží něčemu přiblížit..
Mayall, Clapton, jánevímkdo... to není pro blues pro mě..
Taky nesnáším to omletý 12 taktový kolečko, nejradši mám volnou strukturu, bez "povinný" sub/dominanty a tak.. prostě radši Delta než Chicago (přesně to, co ty běloši moc nedovedou, jenom kloužou po povrchu, z blues IMO berou jen ty míň podstatný, formální věci)

Kromě těch starejch černejch dědků nahoře (a Jimmy Reeda, Joe Callicotta a mnoha dalších) mám z těch novějších rád
R.L.Burnsida, Kimbrougha (něco), Caldwella (sotva s nim stihli 1 CD než umřel :cry: ), a moc dobrej je Alvin Youngblood Hart:

http://www.youtube.com/watch?v=mgzg45XBews

..možná pro někoho nudný, bez sólistický onanie, ale je to přesně blues podle mýho gusta :twisted:
I´m wheels... movin´wheels
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

Tonda: Tak po tvým postu sem si živě představil jak budou mít líní kytaristi novou výmluvu proč jim to nejde.... Nejsem černej :lol: :lol: :lol:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Mi nepřipadá že by běloši neuměli blues. samozřejmě že chicago a delta jsou jinde - mám rád spíše chicago - ale i to "bělošské" blues je podle mně plné emocí a to k blues prostě patří :-) bez emocí to blues není

to že se drží zajeté formy, která se stala VELKÝm pojmem v hudbě nevidím jako chybu :-) nezdá se mi že by jedna písnička byla jako druhá (slyšel jsem už interprety delta blues o kterých bych tohle říct nemohl - sorry, je to tak)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
pehve

Příspěvek od pehve »

tak v tomhle nejsem tak ortodoxní jako Tonda a "bílý blues" mi naštěstí nevadí :) Kdyby ano byl bych asi moc nešťastnej protože bych se ochudil o ....(a ted následuje kilometrovej seznam bílých bluesmanů s nesmrtelnou muzikou, jmena si doplnte sami ....) :o
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

pehve píše:tak v tomhle nejsem tak ortodoxní jako Tonda a "bílý blues" mi naštěstí nevadí :) Kdyby ano byl bych asi moc nešťastnej protože bych se ochudil o ....(a ted následuje kilometrovej seznam bílých bluesmanů s nesmrtelnou muzikou, jmena si doplnte sami ....) :o
za 1) kde kuwa seš????
za 2) si kvůli tobě asi koupím brejle bo na to nevidím
za 3) dělit blues na bílý a černý může jenom duševní naháč milej Tondo

no ofense :wink: :roll:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Kdo tvrdi ze bily neumej blues, necht poslechne tohle a jde se s okamzitou platnosti zahrabat.

http://www.youtube.com/watch?v=IxgY9eEFiYM

:D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ry Cooder- dle me nejlepsi bily bluesman/folkar
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Super - konečně to tu není tak zdechlý 8)
pavel68 píše: za 3) dělit blues na bílý a černý může jenom duševní naháč milej Tondo

no ofense :wink: :roll:
No offense taken :wink: pohlazení od místního krobiána nemůže bolet :mrgreen:

Dobrá - tak jinak: když bude negr zpívat moravský lidovky (a třeba mu to i docela půjde) , tak to taky furt nebude ono .. Prostě některé rasa nebo národ to má v sobě, a jiná zas něco jinýho. To není o ňákým dělení na bíly nebo černý blues, bílý je navenek třeba podobný, ale není autentický. Eskymák se taky může naučit jódlovat..
Čestná vyjímka: Billy Gibbons, jako malýho ho černá chůva tahala po pajzlech v Houstonu, kde se hrálo to správný blues - tak ten jo :twisted:

Jinak - sesypali jste se jako sršně :lol: -

- ten Green: něco tak zoufale nudnýho jsem už dlouho neslyšel, nemá to vůbec žádnou energii, nechápu jak u toho neusneš :roll: (ale tón má krásnej to se musí nechat)+ mollový blues jsou vždycky ňáký takový laciný, včetně třeba veleslavný Since I´ve Been Loving You jakkoli Zepíky miluju

-Ry Coodera jsem přímo zbožňoval celý leta, mám od něj prakticky všechno - jenže: jeho skutečnej přínos aspoň pro mě je, že mě přived k originálům, proti kterejm jsou ty jeho covery hrozně "umakartový".

Vlastně Cooder je typickej "case in point" v týhle debatě : pusť si
třeba France Chance jeho, a pak originál Joe Callicott (CD FatPossum 2003) - to je nebe a dudy, Cooder hraje jako mechanický piano, zůstala z toho jen prázdná slupka.. a tak je to s jeho coverama skoro všema.
Jeho levičáctví mi ho nakonec úplně zhnusilo :? a po Mambo Sinuendo už jen totální s****y..

A hoši - já vám svý (radikální) názory nevnucuju, já vám vaše taky neberu - prostě to takhle cítím.
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Tonda píše: - ten Green: něco tak zoufale nudnýho jsem už dlouho neslyšel, nemá to vůbec žádnou energii, nechápu jak u toho neusneš :roll:
Aha.. Hmm. Dobre. Na tohle nemam slov.. :lol:

I kdyz vlastne pravda, treba v tom solu (hlavne 4:28 a dal) ocividne energie absolutne chybi. :lol:
Naposledy upravil(a) Farrell dne 19.04.2009 20:43, celkem upraveno 3 x.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ad Cooder: Ono covery se vzdycky delaji proto, aby znely jinak. Kdyby znel cover uplne stejne, tak by to nebylo moc originalni a sve, ne?
Nevim, me se jeho ton libi, ale kazdemu se libi neco jineho, proto se podle me delaji covery, kdyz mas rad Les Paul, ale nevyhovuje ti Gibson, mas spoustu cover znacek. Neni to pak origos, ale...ma to i tak neco do sebe. Tot asi tak vse, cest vsem a praci klid.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Farrell píše:
Tonda píše: - ten Green: něco tak zoufale nudnýho jsem už dlouho neslyšel, nemá to vůbec žádnou energii, nechápu jak u toho neusneš :roll:

I kdyz vlastne pravda, treba v tom solu (4:28 a dal) ocividne energie absolutne chybi. :lol:
Jak řekl Shakespeare: Co je po jménu.. Green... no a co, sedneme si automaticky na zadek ? :wink:

Energie (nebo napětí, intenzita nebo říkej tomu jak chceš) chybí celý tý věci, od prvního taktu, a nejde o nějaký solo od 4:28, proboha :lol:
To je právě to, blues nepotřebuje žádný sólování aby to bylo blues..
Hráčská exhibice není to podstatný, zvlášť když chybí mojo.

Srry, já už se s tímhle pojetím míjím, tady ti nabídnu
"muchas mojo" :twisted:

http://www.youtube.com/watch?v=Lte7fhNo ... re=related

... blues, při kterým mrazí, a ne ňáký britský šudlání :lol: ale sola se nedočkáš, takže budeš tutově zklamanej..

libo přídavek ? :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=UeAAMmk8 ... re=related

Každýmu se holt líbí něco jinýho, no .. a tak je to správný !
pehve

Příspěvek od pehve »

Tonda píše:...Každýmu se holt líbí něco jinýho, no .. a tak je to správný !
ok, každýmu co libo jest, proto kecy typu
Tonda píše:Když hrajou běloši blues, jen se snaží něčemu přiblížit..
fakt nemusím. Myslet si že se dnešní běloch snaží přiblížit 50 let staré muzice aby byl ten správnej bluesman je k smíchu.
Všechno se vyvíjí, i blues. Dnešní blues je už jiný, ne lepší nebo horší ale jiný. Vychází ze starých kořenů ale zní jinak. To je jen dobře protože ustrnout na určitých standartech je nejrychlejší cesta k zániku.
Blues znamená smutek, deprese, beznaděj....protestem a uvolněním je hudba. Ta se bude hrát pořád a pořád to bude blues, pouze v moderním kabátě. Nezaslouží si žádný srovnávání ve smyslu harmonií, textů, zpěvů nebo barvy kůže. Je a bude to prostě blues, tedy hudební forma jednoduchých pravidel vyjadřující určitý pocity a navozující určitou atmosféru a náladu muzikantů a posluchačů.
Tvrdit že černý blues je lepší než bílý je jako tvrdit že pocity a prožitky černých jsou lepší než bílých, žlutých, zelených..... O tom to fakt není

ps. Pavle jsem tu a vše sleduju :lol:
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

tak tohle ti milej Pehve můžu z fleku podepsat :wink:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Tonda píše:
Farrell píše:

I kdyz vlastne pravda, treba v tom solu (4:28 a dal) ocividne energie absolutne chybi. :lol:
Jak řekl Shakespeare: Co je po jménu.. Green... no a co, sedneme si automaticky na zadek ? :wink:

Energie (nebo napětí, intenzita nebo říkej tomu jak chceš) chybí celý tý věci, od prvního taktu, a nejde o nějaký solo od 4:28, proboha :lol:
To je právě to, blues nepotřebuje žádný sólování aby to bylo blues..
Hráčská exhibice není to podstatný, zvlášť když chybí mojo.

Dobre, na zacatek prekladovy slovnik: třeba - příklad. Jestli tomu v tech tvejch odkazech rikas "mojo" a "energie" tak dekuju bohu ze se to v ty skladbe co jsem sem nahodil ja nenachazi. :) Holt asi jinej vkus, no..

S tim jmenem ses zrovna docela perfektne minul, Green je z vyznamnejch bilejch bluesmanu zrovna jeden z tech dosti malo protezovanejch (a kdyz uz tak se o nem v sirsich souvislostech mluvi bohuzel spis diky jeho ne tolik bluesovym skladbam nebo jeho zvuku) - paradoxne se narozdil od Claptona a spol. (neslo si nerejpnout, proste ho nemam moc rad :).. A stejne Beano Hard Roadu nesaha ani po kotniky!! :P :lol: ) tomu zanru venoval od sklepa az po pudu.. Nesedam si na zadek z peti pismen, ale z jeho hrani a vystupovani (dovolim si ti sebrat fackovaciho panaka v podobe "solisticky onanie" a "hracsky exhibice", prijde mi tam perfektne zmaknuta i celkova dynamika i Greenuv zpev, presto ze nejak extra zpivat neumi). A netreba do toho tahat Shakespeara, je to uplne jednoduchy (i kdyz vlastne mozna proto by k tomu ten Shakespeare sedel.. :lol:)

A na zaver prihodim dalsi straslivou performanci, ktere chybi "mojo". :lol: (jen skoda ze je to spatna zvukova kvalita)

http://www.youtube.com/watch?v=9-ELydnDgKY

EDIT: aa, sakra, neudelal jsem "mojo" modre, uz je to ok. :lol:
Tonda

Příspěvek od Tonda »

šmarjáá - zas to tak neprožívej, OK :wink:

nebo se to zvrhne v přetlačování co je víc a co lepší.. o to přece nejde,
BTW zrovna na toho Greena narážím na lespauláckejch fórech každou chvíli, u nás pravda není protěžovanej, to je fakt.

Mě se tenhle způsob hraní blues po letech asi přejed, taky jsem se tak dřív snažil hrát, jenomže potisící Statesboro Blues prostě už není ono :roll:
Ta Delta to je taky navenek kolovrátek, možná ještě větší, ale má to v sobě něco silnýho, nevím, to se těžko popisuje.. ňáká posedlost nebo co :twisted:
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Vzdyt jasne, kazdymu se libi neco jinyho, a dikybohu za to.. Pro me je to proste srdcova zalezitost, spolu s par dalsima vecma hudba nad hudbu - kdyz potom narazim na nekoho kdo tvrdi jak je to vlastne nepravy, nudny a zdaleka se to necemu nepriblizuje, podavam adekvatni reakci.. :twisted:
weselow

Příspěvek od weselow »

Já mám stejnej názor jako Tonda, taky mi bílý blues příjde bez šťávy... a nechci se tady pouštět do složitejch a nesmyslnejch argumentací.
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Tady se to nějak rozjelo. :lol:

Dovolte mi pár tipů. :)

Tab Benoit.Výbornej zpěvák s Thinlinem. Ten jeho hlas je parádní. Dost dělá takový ten fórek, že vyzpívává text do licku. :)
http://www.youtube.com/watch?v=kMCjRebl6yk
Jinak od něj je výborné CD Whiskey store. Nic jiného zatím nemám ale asi něco přibude. :)

Tohle jsem dneska našel a je to parádní video. Sice dost onanistické ale mě hlavně dostalo to martýrium s výměnou kytary a následný pochod mezi diváky. To je prostě geniální jak na něj zírají. :lol: Nejdřív jsem to chtěl dát do haluzí ale tam by pro to asi neměli pochopení. :)

http://www.youtube.com/watch?v=64GVQFtNreA
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Re: Mate radi blues????

Příspěvek od piranha90 »

Doporučuji chicago blues (Muddy Waters, Little Walter, Otis Span, Sonny Boy Williammson, Willie Dixon, Hubert Sumlin, Howlin Wolf atd...). Hodně inspirativní, procítěné. Žádné sóla milióny tónů, pomalá melodická, citlivá... Zs sudia Chess Records... (4 CD Chess Blues)

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
impact

Re: Mate radi blues????

Příspěvek od impact »

A občas se to objeví i v Levnejch knihách. :)
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“