Power chords

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
ata

Re: Power chords

Příspěvek od ata »

Prosím vás, já nejsem nějakej učenec jenom to nák nějak nechápu.Nevím ti co ví jak vypadá Ami, G7, D7, H7, H, B, Dmi jako power chords tak at´to píšou nejlépe v tabulatuře nebo mi to nějak vysvětlete na tomto hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudebni-teorii-t7261.html#p98887 .Dík
tele.kom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tele.kom »

ata píše:Prosím vás, já nejsem nějakej učenec jenom to nák nějak nechápu.Nevím ti co ví jak vypadá Ami, G7, D7, H7, H, B, Dmi jako power chords tak at´to píšou nejlépe v tabulatuře nebo mi to nějak vysvětlete na tomto hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudebni-teorii-t7261.html#p98887 .Dík
he... pokud ti jde o to, jak jako power chord zahrát Ami nebo G7, tak to nejde. Power chordy nejsou molový ani durový. Jako power můžeš zahrát jenom A, A#,B.....G, G#
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

ata píše:Prosím vás, já nejsem nějakej učenec jenom to nák nějak nechápu.Nevím ti co ví jak vypadá Ami, G7, D7, H7, H, B, Dmi jako power chords tak at´to píšou nejlépe v tabulatuře nebo mi to nějak vysvětlete na tomto hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudebni-teorii-t7261.html#p98887 .Dík
Powery nemají tercii, tudíž je nelze značit jako dur nebo moll, natož jako x7 a podobně. Prostě jen C, D, E, Fis, As a podobně. Powerchord vytvoříš tak, že si najdeš základní tón (root, prima) a k němu přidáš kvintu (na hmatníku ji najdeš tak, že oproti primě půjdeš na vyšší strunu a zmáčkneš tón o 2 pražce výš), např:

powerchord A:
A |-7-
E |-5-

Případně můžeš přidat ještě oktávu (tu najdeš na vyšší struně než je kvinta na stejném pražci, tedy u A

D |-7-
A |-7-
E |-5-

Takto můžeš stavit powerchord i dál, kdybys chtěl. Pořád pracuješ ale s primou a kvintou, případně jejich obraty.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
freerider

Příspěvek od freerider »

Čau, chtěl bych se zeptat na radu ohledně držení power akordů. Když je hraju já, tak držím palec zezadu krku a horní strunu si tlumím prvním prstem. Ale na koncertech sem si všimnul že spousta lidí je hraje uplně jinak. Nedokážu to popsat, tak se koukněte na tenhle odkaz: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=levne , je to sice inzerát, ale lepší příklad toho co myslím jsem nenašel. Každopádně mi tohle držení moc nešlo, tak bych se chtěl zeptat na Vaše rady, jak ty powery držet.
Předem díky za komentáře
Kytara: Cort M600 AVD
Aparát: Marshall Valvestate VS100 + Kustom 4*12 box
Trsátka: George Dennis Sharp 1,0
Struny: Ernie Ball 09-46
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Držíš to dobře, ten na obrázku to drží vcelku prasácky (fakt se mi nelíbí ten prolomený ukazovák). Nicméně není ani úplně špatně, pokud člověk hraje powery na vyšších strunách, mít palec přes a případně přitlumovat. Záleží na tom, co, jak a v jakém kontextu se hraje. Univerzální návod neexistuje.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
cherokee156

Re:

Příspěvek od cherokee156 »

rasomaso píše:A co je tohle:

Kód: Vybrat vše

D--7
A--x
E--5
Je to power chord?
:?:

to je jenom oktáva..
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Otázka položená před šesti lety a hned vzápětí Wohmou zodpovězena:
Wohma píše:
rasomaso píše:A co je tohle:

Kód: Vybrat vše

D--7
A--x
E--5
Je to power chord?
:?:
To je oktava :)
Chválím, že jsou čtena i stará témata, ale není potřeba odpovídat na odpovězené.
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Gratuluji. Získáváš kartu:
Obrázek
torst

Příspěvek od torst »

hrajete jen kvintu, nebo malíkem i oktávu? (já i oktávu).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
starypard

Příspěvek od starypard »

torste, to přece záleží na skladbě a na tom, jak to chceš aranžovat, jak to cejtíš, jaké tóny tam potřebuješ. Já osobně dost často naopak vynechám toniku a hraju powerchord jako horní kvartu - tedy kvintu s oktávou. Také jsem se přistihl při posazování skladeb tak, abych využil prázdné struny, tedy powerchord hraju jako toniku a kvintu, s tím, že toniku zdvojuji o oktávu níž prázdnou strunou. Občas kvůlivá tomu i přeladím.
torst

Příspěvek od torst »

jasnsný, dělám to podobně, ale prázdný struny moc nepoužiju a ani nepřelaďuju. Ten hmat s vynechanou tónikou, to je takové to malé barre, jedním prstem na 2 strunách, že? Zní to pěkně nassraně. Někdo takhle hraje i určitý sólový sekvence.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Souhlas s Pardem. Jinak já oktávu většinou dávám, a hraju to většinou, asi trochu netypicky, kvintu i oktávu malíkem, tedy tam, kde to jde, samozřejmě (oktávu na struně B, tedy česky H, musím dát samozřejmě separátně malíkem). Asi je to zlozvyk, ale už se ho odnaučovat nebudu. Zní to trochu měkčeji nebo tupěji, než když hrají kvintu a oktávu dva prsty.
Jo, a masivně zní taky, pokud k powerchordu (s tónikou na struně A) přidám na E kvintu o oktávu nižší, hráno jedním prstem (ukazovákem).
torst

Příspěvek od torst »

jo, ten poslední fígl znám, používám. No a pak taky tuhle pozici rozšiřuju na "pavlíčkiádu", kdy ješté malíkem chytnu nejvyšší oktávu na struně g. A pak lze i všechny struny s ukazovákem jako barre plus tedy ten příhmat, kvinta a oktáva na D, g. Ale to už je víc jazzrock než metal. A totéž na A-h.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“