Stavba Fuzz Face

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
JirkaT

Re: Stavba Fuzz Face

Příspěvek od JirkaT »

moravlu píše: 21.05.2019 17:04 Opět Vás zdravím,

tak dnes jsem dodělal fuzz face s 2N2222A a opět nefunguje za 33K 0 V a za 100K taky 0 V. nad Q2 mám trimer a nastaveno na 4,5V u base Q1 nám 0,62V . Co tam může být blbě ?
Počítáš s tím, že 2N2222A je NPN tranzistor ? Dej sem přesné úplné schéma toho, co s tímto tranzistorem vlastně zkoušíš.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

moravlu píše: 21.05.2019 17:04 Opět Vás zdravím,

tak dnes jsem dodělal fuzz face s 2N2222A a opět nefunguje za 33K 0 V a za 100K taky 0 V. nad Q2 mám trimer a nastaveno na 4,5V u base Q1 nám 0,62V . Co tam může být blbě ?
Tak jsem na to přišel nebyla propojená báze Q2 s kolektorem Q1.... Nastal jiný problém... Funguje to ale jen když hýbu s kabelem na Vol potenciometru na 3 pinu ty potenciometry co kupuji jsou asi pěkně na prd...

potenciometr: https://www.gme.cz/pc1221nk500
Naposledy upravil(a) moravlu dne 21.05.2019 17:55, celkem upraveno 1 x.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

JirkaT píše: 21.05.2019 17:44 Počítáš s tím, že 2N2222A je NPN tranzistor ? Dej sem přesné úplné schéma toho, co s tímto tranzistorem vlastně zkoušíš.

Místo 8.2k mám 10K trim
Obrázek
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

někdy utěch poťáků je trošku volný ten nýtek co drží nožku na dráze, zkus to trochu víc zalisovat třeba kleštěma...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

moravia: ok, já jen pro jistotu... :)
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Tak jsem vyměnil poťák a hraje to... Jen teda mi přijde, že to zkresluje málo... Kytaru mám na max a i "kombo" (zkouším to na multiefektu do sluchátek). To zkreslení se teda dá vyladit pomocí toho trimu ? Teď tam mám nastavený 4,5V a zkresluje to jen když hrábnu hodně do strun což mi přijde divný...
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Největší zkreslení je, když je jezdec pot. 1K v horní poloze - kond. 22M vlastně jde z emitoru Q2 na zem.

EDIT: to schéma tedy není úplné, trimr je zapojen kde ? Ale ok, už se do toho nebudu plést... :)
Naposledy upravil(a) JirkaT dne 21.05.2019 18:56, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

ony se pracovní body tech tranzistorů ovlivňují, u obou můžeš mít trimr..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Trevor píše: 21.05.2019 18:50 ony se pracovní body tech tranzistorů ovlivňují, u obou můžeš mít trimr..
To znamená že když tam mám jen ten jeden tak ovlivním jen Q2 ? Když zvětším napětí na tom Q2 bude to víc kreslit ?
noc33

Příspěvek od noc33 »

Tak si to vyzkoušej v tom fuzz face kalkulátoru, ten ti dá přibližné hodnoty všech součástek, jen zadáš Hfe tranzistorů a jestli jde o GE/SI...
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jelikož se jedná o stejnosměrnou vazbu mezi Q1 a Q2, slouží k nastavení pracovních bodů obou tranzistorů odpor 100kΩ mezi bází Q1 a emitorem Q2. Jeho hodnotou si nastavíš, bude-li omezení symetrické (pro výsledný zvuk nic moc) nebo bude omezována pouze horní nebo spodní půlvlna. Tohle asymetrické omezení je obecně líbivější. Je vhodné to vyzkoušet a posoudit uchem. Pro účely nastavování je výhodné zapojit místo odporu 100kΩ trimr např. 220kΩ v sérii s odporem 33kΩ, aby sis neodpálil tranzistory při stočení trimru na nulu.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Tube Guru píše: 21.05.2019 22:02 Zdar, jelikož se jedná o stejnosměrnou vazbu mezi Q1 a Q2, slouží k nastavení pracovních bodů obou tranzistorů odpor 100kΩ mezi bází Q1 a emitorem Q2. Jeho hodnotou si nastavíš, bude-li omezení symetrické (pro výsledný zvuk nic moc) nebo bude omezována pouze horní nebo spodní půlvlna. Tohle asymetrické omezení je obecně líbivější. Je vhodné to vyzkoušet a posoudit uchem. Pro účely nastavování je výhodné zapojit místo odporu 100kΩ trimr např. 220kΩ v sérii s odporem 33kΩ, aby sis neodpálil tranzistory při stočení trimru na nulu.
Takže budu tam mít 2x trimr 100k a jeden 220k ? Myslím těch 220k místo R2 viz schéma: https://www.electrosmash.com/images/tec ... ematic.png
noc33

Příspěvek od noc33 »

mít 2x trimr 100k a jeden 220k ? Myslím těch 220k místo R2 viz schéma
no asi to myslel tak, že tam dáš trimr 200k a k němu nějaký rezistor do série, třeba 47K, ale žádný výrobce to takto nedělá, proč si neprostuduješ postnuté odkazy, rozhodně doporučuji prostudovat i různé varianty na fuzzface, dost ji vylepšují (DAM Meathead, Emanating fist Black dust, Black acid...). Většinou se dává trimr ke kolektoru Q2 a někdy ke kolektoru Q1, nebo prostě použij ten calculator, ten to spočítá za tebe, co tam máš dát, u křemíku je to docela přesné a hrát to bude dobře.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, proč jsi opustil původní schema? Ono Ti to nefungovalo že jo, protože je tam chyba - výstupní vazební kondenzátor 0,01mF má být připojen ke kolektoru Q2. To, co jsem Ti napsal se vztahuje k tomu původnímu schematu. Druhé schema je zbytečně "přetrimrováno". Bohatě stačí trimr mezi bází Q1 a emitorem Q2, kterým nastavíš pracovní body obou tranzistorů. V kolektorech jsou trimry zbytečné, tam by měly být odpory (pro napájení 9V a Ge tranzistory vyhovují hodnoty uvedené v původním schematu). A vida noc33 mě předešel :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Právě že pro dobře znějící fuzz je potřeba znát alespoň přibližně Hfe, protože např. hodnota 33K je pro Q1Hfe kolem 70-75, ano závisí to i na vazebním rezistoru, používá se 47K ( Vox tonebender), 100K (fuzzface, tonebener mk 1.5), 110K (MJM London fuzz), 120K ( DAM Meathead) a 150K ( Colorsound One knob fuzz)...Obě schémata jsou přeci topologicky stejné.
Naposledy upravil(a) noc33 dne 25.05.2019 0:17, celkem upraveno 2 x.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar pro noc33: topologicky stejná, češtinu je velmi vhodné v technickém textu respektovat. Typologie není totéž co topologie. Neber schemata jako dogma, něco jiného je schema obvodu pro úpravy (tam může být více nastavovacích prvků - trimrů) a hotové tovární schema, kde jsou trimry už zbytečné, obvod by měl být už odladěn továrními konstruktéry.
noc33

Příspěvek od noc33 »

Já to neberu jako dogma, ale takto se to prostě léta dělá a není důvod na tom něco měnit. Trimr má ve své verzi fuzzface i Analogman ( však je taky germaniový tranzistor teplotně nestabilní a trimrem se to může doladit).
Naposledy upravil(a) noc33 dne 26.05.2019 21:00, celkem upraveno 1 x.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, no víš ono Germanium je poměrně teplotně stabilní - nerozpadá se ani se nezmění na záření. Kolektorový proud germaniových tranzistorů je však hodně závislý na teplotě, takže pracovní bod je nutné dobře stabilizovat, aby zařízení bylo schopné fungovat i při vyšších případně měnících se teplotách. U křemíkových trandů vykazuje zase velkou teplotní závislost tzv. čelní napětí (Ube), proto i zde je nutná stabilizace pracovního bodu. Mám však silný dojem, že to už, jakožto čistě elektronická záležitost, na hudební forum nepatří. :)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

U germania se taky používá termistor ktery pracuje pri zmene teploty tak ze "vyrovnava" pracovní bod tak aby i pri zmenach teplot zustal co mozna stejny...

Dobrá sranda je když někdo měří takový tranzistor v multimetru a ještě ho drží mezi prsty : )
Dotazy prosím do SZ
noc33

Příspěvek od noc33 »

no víš ono Germanium je poměrně teplotně stabilní
hele jdi se už navážet někam jinam, moc dobře víš jak to bylo myšleno, si zkus někdy nějaký germaniový tranzistor proměřit a pak ho zahřej a změř znovu...
Naposledy upravil(a) noc33 dne 26.05.2019 21:00, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“