Hra na klavír

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Olihen

Příspěvek od Olihen »

no tak to bych se hádal že samouci to nikam nedotahnou .pokud to cloveka baví a rád tomu obetuje hafec casu tak hraje líp než vetsina lidí ze ZUŠ (aspon co se "normálních" skladeb týče)
znám hodne zuškařu co umí hrát sice výborne ,ale jenom podle not.jakmile na nejakej song nemaj noty tak si vubec neškrtnou.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

Ono když hraješ věci typu amélie z montmartru nebo ty piraty cos nahraval, tak to neni slyset, ale jakmile hodis nejakou klasicistni skladbu, Mozarta, neco rychlejsiho(Nejakou tezsi etudu treba) atd, tak je sakra slyset, jestli te to naucil nekdo, nebo ty sam.
Ale ne kazdy hleda preciznost....

Johanko, cokoliv?

http://www.youtube.com/watch?v=JpfbDLFSZb4
http://www.youtube.com/watch?v=j1fgo7hp-Ko
RHEA - progressive rock (neaktivní)

Petrof pianino, šedesátá léta
Kawai ES-8

Fender USA Strat / Tele PRODÁM NĚKOLIK FENDER USA/JP KYTAR (a sběratelský Framus) ---->ex-Fender 65 Deluxe Reverb / Strymon Iridium
Nashville NW-20C
Olihen

Příspěvek od Olihen »

nepopírám že ze zuš budeš mít lepší techniku .já sem komentoval to "nikam nedotáhne", když si v ZUŠ tak se nijak netlačí na rozvijení kreativního myšlení.všecnho ti nahážou v notách a clovek pak nema motivaci aby neco zkousel vytvořit sám když to má naservirovane černe na bílem.
a mnohem dál to dotáhne clovek co umí hrát třeba hůř ale má dobrý nápady než človek co umí perfektne kopírovat noty
nehlede na to že človek má mnohem vetsí radost z písnicky na kterou si noty napíš sám :wink:
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
johannka.z.Arku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johannka.z.Arku »

Olihen: Takže zpravidla všichni, kdo chodí na zuš, musí být bez fantazie? :D Myslím, že spíš záleží na člověku. Někdo prostě preferuje díla geniu, někdo si vystačí s vlastními vyťukávanými melodiemi. :-). Ale stejně si stojím za názorem, že ten kdo nemá vedení, dokáže uspokojit tak maximálně sám sebe .-).

Asanoth: Asi jsem dostatečně důrazně nepodotkla, že tak skvělá opravdu nejsem :o.. Ale.. já tvrdím, že pokud do toho klavírista dá všechno, zahraje cokoliv, ale chce to hodně píle.. to určitě :-).

Ještě k Olihenovi.. pochybuji, že by samouk zahrál něco takového jako viz odkazy od A. Ale i zázraky se samozřejmě dějí .-).
Olihen

Příspěvek od Olihen »

johannka.z.Arku píše:Olihen: Takže zpravidla všichni, kdo chodí na zuš, musí být bez fantazie? :D Myslím, že spíš záleží na člověku. Někdo prostě preferuje díla geniu, někdo si vystačí s vlastními vyťukávanými melodiemi. :-). Ale stejně si stojím za názorem, že ten kdo nemá vedení, dokáže uspokojit tak maximálně sám sebe .-).

Asanoth: Asi jsem dostatečně důrazně nepodotkla, že tak skvělá opravdu nejsem :o.. Ale.. já tvrdím, že pokud do toho klavírista dá všechno, zahraje cokoliv, ale chce to hodně píle.. to určitě :-).

Ještě k Olihenovi.. pochybuji, že by samouk zahrál něco takového jako viz odkazy od A. Ale i zázraky se samozřejmě dějí .-).
samozřejmne že i človek ze Zuš muže mít fantazii :-D jde spíš o to že zuška tě nenutí tu fantazii aktivne rozvijet.
a je rozdíl mezi "hranim dobře" a mezi "někam to dotahnout"
pro mne je clovek kterej to nekam dotahne takovej kterej hraje muziku která se líbí jemu i lidem a ne takovou ktera je megalne složitá a napsal jí nejakej klasicistní nebo jazzovej skladatel kterýho už temneř nikdo neposloucha.
a aby ste si nemysleli že to co řikám řikám proto že jsem nechodil do zuš .do zušky jsem chodil docela dlouho ale vubec mne to nebavilo a tudíž sem na to jebal v dusledku čehož mě vyhodili.jediny co na tej zušce ocenuju je to,že dá cloveku technicke zaklady což je uplnej zlomek toho co se tam učí(aspon teda u nás) vetsinou je to samá šedá teorie.ted chodim na Yamahu,ale spíš kvuli tomu že učitel je super klávesák od kteryho se človek dozví spoustu dobrejch triku než kvuli látce
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
johannka.z.Arku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johannka.z.Arku »

No musím uznat.. že v jednom pravdu máš a to, že někteří zuškou vychovaní jsou spíš u klavíru jako stroje, než vnímající lidi :D. A je taky fakt, že ti, co umí na klavíru úžasně improvizovat a noty nepotřebují, jsou možná někdy "lepší" než ti v prvním případě. Ale jak rozhodnout co je lepší a co horší?.-)
martas309

Re: Hra na klavír

Příspěvek od martas309 »

já se budu učit asi jen sám, koupil jsem si klávesy a chci se učit a hrát jenom pro sebe :) jinak, jak tu začátečníci pořád hledají strákny na kterých by se mohli naučit noty, tak sem nějakou našel : http://svethudby.wz.cz/zaklady.html
myslím, že tam je skoro všechno o notách :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Typický ZUŠkař:
Zahraje výborně Czerneho, popřípadě Bacha ovšem v jiném žánru a v improvizaci zpravidla naprostá tuhost, neschopnost rytmického cítění, neschopnost vytvoření rozumného doprovodu k písničce - stačí si poslechnout učitelé HV, jak hrají doprovody k písničkám, z 90 procent naprosto nepoužitelné!
Typický samouk:
Zpravidla slušně zahraje věci, které se mu líbí, docela dobře napodobí i skladby jiných žánrů, problém většinou nastane, když se jedná o technicky náročnou skladbu s požadavky na preciznost.

Tak a teď si vyberte. :D

Doporučení, začít jako samouk a ve chvíli kdy zjistím, že mne brzdí technika, neznalost teorie, notopisu - seženu kvalitního kantora.

Poučení: Existuje spousta pianistů, kteří nikdy nikam na piano nechodili a přesto dokázali zahrát mnoho a naopak existuje spousta absolventů ZUŠ, kteří zahrají akorát toho Czerneho - Cvičené opičky.

Neboli, je to vše velmi individuální, souvisí s nadáním jednotlivce, na jakého narazí učitele, jak je k muzice veden a jaké je v jeho okolí hudební prostředí.
Naposledy upravil(a) Atkins dne 1.03.2010 7:33, celkem upraveno 1 x.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:D zajímavý shrnutí.

Nicméně já bych to spíš otočil - aspoň pro ty, co to myslí vážněji - nejdřív lektor/škola, pak "samorozvíjení" (třebas). Ono když dojdeš do momentu, "že tě brzdí technika", může být relativně pozdě, nebo aspoň podstatně složitější se "přeučit" na techniku správnou; samouk se sice nějak naučí ty prsty dávat na klapky, ale přeučování chyb je o mnoho těžší, než se správný postup naučit hned. Naopak improvizace a podobně není nijak závislá na tom, zdali člověk umí hrát technicky dobře nebo špatně - z toho důvodu bych jí rozhodně před technikou hry neupřednostňoval.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No a tady narážíme na fakt, že natrefíš na špatného kantora, který nejenom, že Ti nepomůže ale v konečném důsledku Tě může i tu techniku naučit blbě. :lol: A při dnešních možnostech, (youtube, videoškoly) může samouk dosáhnout velmi dobrých výsledků.
Neméně důležitým faktorem je motivace, je dost rozdíl, když se pubescent sám rozhodne, že chce hrát protože se mu to líbí, než když jej matka pošle do ZUŠ jenom proto aby se neflákal po ulicích... :lol:
Ale nemá smysl nad tím moc polemizovat, neb jak jsem napsal, je to velmi individuální.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Olihen

Příspěvek od Olihen »

no přece jenom to youtube má jistou nevýhodu,když to hraješ špatně tak ti nedá facku.
jak už sem v tomhle threadu asi psal.do zušky me rodiče nutili chodit jako malýho,ale mě to toltálně nebavilo takže jsem po asi 4 letech skončil,ocenuju ale že mi to dalo základy,takže když jsem se je tak ve 13-14 rozhod že začnu hrát nemusel učit.
Kdybych do ty ZUŠky nechodil tak bych se vubec nepokusil s hranim začínat.
Nicmene na zušce mi hodně vadí to,že ti sice vysvětlí co je tonika,dominanta,stupnice,interval atd.,ale nevysvetlí k čemu je to dobré + občas dost nepřijemný přístup kantoru.
Jsem rád že me rodiče tenkrát do ty zušky dali,ale jsem rád že jsem tam včas skončil a začal se učit sám.
Jak psal Atikins,hlavní je motivace.Když jsem chodil do zuš,tak me nikdo neudržel u piána dýl jak pul hodiny denne(a to bylo hodne málokdy),ted jsem schopnej hrát hodiny a hodiny dene.protože mě to baví a vidim na sobe pokrok a v cvičení smysl
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Já třeba nikdy neměl rád klasiku, etudy, apod.
Jako semtam se něco našlo (Moment Musical 4, Měsíční svit, Turecký pochod, apod.)
Ale vždycky jsem měl raději jazz apod.
Nejraději mám ragtimy... Klasiku když hraji, tak si to stejně musí přetvořit trochu, protože se mi to prostě nelíbí.
Ne vždy student ZUŠky musí být jak cvičená opice. Jako u nás v ZUŠ to tam tak většinou bylo... Ale není to pravidlem, že by ZUŠák= cvičená opice...

Jinak co jsem sekl se ZUŠ, tak mne piáno začalo bavit daleko více než předtím.
Jsem rád, že jsem si z toho odnesl teorii, kterou zužitkovávám teď u kytary...

Edit: Oliheň- no vidíš... půl hodiny denně... Já u toho jednu dobu trávil 5 minut týdně a vystačil jsem si ... :lol:
Olihen

Příspěvek od Olihen »

však já cvičil tak prumerne 10 minut :-D,pul hodiny byl extrem když nademnou stál otec s bičem :-D
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
martas309

Příspěvek od martas309 »

vybral jsem si dig. piano Yamaha NP 30, kdybych chodil do ZUŠky, myslíte že by jim to u mě stačilo na cvičení doma? na piáno bych v životě nenašetřil :D.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Stačilo - jim je to v podstatě jedno, pro ně jsi kus a tedy jistá dotace... :lol:
Tillhelmina

Re:

Příspěvek od Tillhelmina »

Olihen píše:nepopírám že ze zuš budeš mít lepší techniku .já sem komentoval to "nikam nedotáhne", když si v ZUŠ tak se nijak netlačí na rozvijení kreativního myšlení.všecnho ti nahážou v notách a clovek pak nema motivaci aby neco zkousel vytvořit sám když to má naservirovane černe na bílem.
a mnohem dál to dotáhne clovek co umí hrát třeba hůř ale má dobrý nápady než človek co umí perfektne kopírovat noty
nehlede na to že človek má mnohem vetsí radost z písnicky na kterou si noty napíš sám :wink:
Děláš si legraci? Jak chceš skutečně hrát, pokud nepochopíš teorii, většina lidí na ZUŠ ti s přehledem dle sluchu zahraje cokoliv, ano na toto potřebuješ talent, ale zda z tebe bude skutečný hudebník, to už je delší proces. Pokud chceš být v něčem dobrý pro širší publikum, pak je hudební vzdělání tou nejlepší cestou. Díky ZUŠ dnes zahraju cokoliv z metalu (o jiné hudební žánry jdou mimo mě) a zvládnu to nejen vyťukat, ale třeba převést do "koncertní" verze (nepřesný pojem, ale myslím, že víš, jak to myslím) tak, aby to "znělo" i přes to, že třeba spousta věcí se jeví v originále jako neznělá. Na ZUŠ, klasickou hudbu a klavírní techniku nedám dopustit, to je to, co z rádoby klavíristy/klávesáka udělá muzikanta. V momentě, kdy máš v ruce techniku se ti otevřou možnosti interpretaci o které se ti dřív ani nezdálo. Rozhodně ze mě nikdy nikdo na ZUŠ svičenou opici nedělal, ba naopak, vyžadovalo se po mě hodně vlastní kreativity.

Když se jukneš jen namátkou: Mustis - hudebně vzdělán, Holopainen - hudbně vzdělán,Ilmoniemi - hudbně vzdělaná, no a došly mi nápady :lol:
"Love is like a flower, even the most beautiful kind dies." Till Lindemann
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tilhelmino - ano, ale upřímně řečeno ke správné hře vzdělání nepotřebuje :wink: ale bude to silně omezené na naučené věci (můj případ, ale mám plnohodnotné základní ZUŠ vzdělání - akorát z toho umím využít pouze zlomeček...no to sem nepatří). Pokud ale bude mít člověk udební vzdělání, tak s jeho mírou (a samozřejmě i s vrozenou mírou talentu) se mu začnou otevírat ty další super obzory, jako je hra rovnou z listu, improvizace, "převádění do koncertních verzí" a podobně.

Zase to tolik nehroťme; vynikající klavírista nemusí znát harmonii a podobné, ale je pak silně ochuzen ve hře bez listu a improvizací v kapele vůbec.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pianoFORTE.cz

Příspěvek od pianoFORTE.cz »

Rád bych přidal s trochou do rozjetého mlýna ... Asi půl roku píšu web http://pianoFORTE.cz ,kde detailně popisuji základy hry na klavír. Možná to autor vlákna ocení (i když je toto vlákno z roku 123). Začátečníci mohou k článkům stáhnout cvičení http://pianoforte.cz/cviceni a nebo vložit dotaz do fora http://pianoforte.cz/forum. Pokud hledáte nějaké levné noty, tak v sekci obchod http://pianoforte.cz/obchod jich pár naleznete. V budoucnu tam budou články o jazzu protože to je má láska :) a také o rocknrollu a latin pianu. Klavíru zdar!
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“