Zamykací ladící mechanika

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
torst

Re: Zamykací ladící mechanika

Příspěvek od torst »

klidně na dece. Resp. demontuj původní mechaniku. Při normální opatrnosti se nemůže nic stát. Pak zkus vložit mechaniku novou a pokud nebude třeba násilí, to znamená průměry budou totožné, zamontuješ bezproblémů sám. Jen varování - nedotahuj tu matku co se šroubuje ze strany strun moc silně. Jednou jsem jí takhle utrh, ale to byla nějaká levná noname
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já to měnil na kuchyňském stole. Dotáhl jsem to tuším nějakým tlustším trsátkem, mincí určitě ne, to bych si pamatoval.
Lukáš Volek

Příspěvek od Lukáš Volek »

Montáž zamykacích mechanik není žádný problém.Nedávno jsem je montoval a bez potíží.Výhoda ZLM spočívá v jednoduché a rychlé výměně strun a následném ladění bez nutnosti vytahovat strunu,ať si navinuté závity lépe sednou a struna se "dotáhne".U ZLM napneš strunu do ladění několika málo otáčkami ladícím kolíkem. Já si to nemůžu vynachválit.Jak to funguje najdeš i na YouTube...
grock

Příspěvek od grock »

Já nějaký přínos při používání zamykací mechaniky nevidím. Výměna strun mi přijde pomalejší, protože musím najít něco na povolení zepředu a tu půl až jednu otáčku, což snad krom e a h struny stačí u všech tak jako tak, stejně mám.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

pomalejší to určitě není a korunu snad někde v kapse má každy, popř. si ji nechám někde ve futrálu, zkušebně…. A někde na koncertě to oceníš dvojnásob. Jasně, někdo si radši vozí druhou třetí kytaru, já radši v kapse tu korunu :)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Nechápu, jak nahradí zamykací mechanika záložní kytaru?
José

Příspěvek od José »

Nemusí se usazovat struny -> výměna struny je záležitostí pár chvil?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Prasklá struna = rychlejší výměna.

Edit: José rychlejší.

BTW na uzamčení není třeba korunu, stačí trsátko (pokud není thin).
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

předpokládám, že nejčastější problém je prasknutá struna a to je důvod záložní kytary. Pokud ti z kytary během koncertu odpadávají kusy hádrvéru a nebo imrvére nefunguje elektronika, v tom případě chápu. Ale co už člověk za ty roky na pódích viděl, tak se jako nedivím vůbec ničemu :)
grock

Příspěvek od grock »

José píše: 3.07.2019 10:34 Nemusí se usazovat struny -> výměna struny je záležitostí pár chvil?
Co znamená "usazovat struny " ? Pokud to znamená (=podle mě) vyrovnání tenze před a za nulákem, před a za kobylkou a "pružení" struny - tak na tom nemění zamykací mechanika vůbec NIC. Pokud ti jde o "usazování struny" přímo na kolíku (volné závity nebo přes sebe), tak to stačí se naučit správně navinout struny a opět není zamykací mechanika nutná.

A povolování trsátkem ? To se mi nepovedlo nikdy, jen jsem udělal vlnku v trsátku :evil:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Tak snad stačí dát si zamykačky s utahováním kolečkem vzadu na "domečku" a trsátka či koruny netřeba, že...

Popravdě nechápu, proč vůbec jakkoli zpochybňovat zcela zřejmé výhody zam. mechanik.
Nicméně, každý svého štěstí strůjce - a proto mám zamykačky na všech kytarách, i na akustice - jen na nylonce a sazu ne.
Výměna prasklé struny je takřka čaro okamihu bez blbnutí s kličkou a pokud strunu "propéruju" (vytahám) prsty, tak už se pak skoro nenatahuje a rovnou se může hrát.

A o interakci zamykaček s tremolem snad už vůbec netřeba diskutovat.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Klidně diskutuj, já jsem se se zamykacími mechanikami ještě nesetkal :-) Jaká je interakce těchto mechanik s tremolem? Můžou na stratocasteru zlepšit stabilitu ladění?

Asi blbej dotaz, ale já problémy s laděním přičítal vždycky spíš špatně klouzavému nultému pražci
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

U kytar s tremolem se jednoznacne zlepsi ladeni, protoze pri stlaceni tremola se nepovoluje namotani na kolikach mechanik - se zamykackama nemas "namotany" ani jednen cely obvod koliku. V tomto neni prostor pro nejake pochyby, ci reci typu "nevidim zadnou vyhodu".
Staci se podivat na portfolio jakychkoli lepsich kytar s tremoly a zjistis, ze pokud to nejsou nejake vintage kopie, tak maji zamykacky vsechny.
A kvuli rychle a pohodlne vymene je dneska ma i vetsina lepsich kytar s pevnou kobylou.
V podstate od urciteho cenoveho levelu uz jsou dneska povinne, zaplatpambuzatydary... ;)

PS: Samozrejme, blby nulak ma taky vliv na vraceni strun, da se tomu pomoct grafitovym nulakem a nebo mazivem ala Nut Sauce. Driv se zkousely ruzne roller nuty (Fender - kulicky, Gotoh - valecky, atpod.), ale dneska se asi vesmes dava ten grafit.
volfi

Příspěvek od volfi »

Nemate někdo tip, kde koupit černé zamykacích mechaniky na Gibsona? Momentálně tam mám kluson deluxe, takovej ten vitage styl. Nechtěl bych nic převrtávat. Otvor na mechaniku je 10mm.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
volfi

Příspěvek od volfi »

Gotoh nebude pasovat. Bushingy jsou 8,8mm, já potrebuju 10mm.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Já si myslím, že jo. Bushing má 8.8 mm, protože je tam osmička závit. 10 mm má vodící část na mechanice, ta to vystředí, dáš z druhé strany podložku, dotáhneš pouzdro (bushing) a voila:

https://www.g-gotoh.com/dl/files/Catalog-2018-En.pdf
volfi

Příspěvek od volfi »

No netuším jak to myslíš. Koukám na mechaniky sd90mg-t. Ty nemají žádnou vodici část. Ze zhora se dá jenom bushing, žádná matička tam není.

Edit: tak jsem objevil, že gotoh prodává konverzní typ bushingů 10mm. Ale asi budu muset objednávat z eBaye.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Aha, přehlédl jsem “vintage”.

Tak třeba tohle: https://www.wdmusic.co.uk/hardware-part ... hines-p351

Dá se najít i na eBay.

Edit: Koukám, už jsi to taky našel :).
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Přemýšlím, že bych hodil na svého MIM Fender Deluxe Roadhouse Strata zamykací mechaniky a zkusil zda je to taková výhra.

Je možno je vyměnit za tyhle bez vrtání? Podle mě jo, ale radši se ptám. https://imusicdata.cz/fender-locking-tu ... QQQAvD_BwE
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“