lakování kytary
Re: lakování kytary
A nebyl javorovej? Ten se lakuje.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
-
djumil
- Bydliště: morava slezko,neni žadne česko :-D,severni morava tam býývam :-)
nene klasika palisandr..asik sem spatne slyselJ.J. píše:A nebyl javorovej? Ten se lakuje.
na svuj dam ten oil viz tdy forum rady...mam eben
´vyřiznout´ znamena vyřezat, ne OFREZOVAT a VYBROUSIT!!!!!!
takže, jako barva byla akrylátová a lak syntetický? Nemáš nějakou detailní fotku, jak to vypadá?Mastr píše:Byl jsem to já, ale nedělal jsem jí tak byla jen chyba lávky. Stane se to když zkombinuješ 2 laky na jiné bázi a nesednou si. Já jsem konkrétně zkombinoval syntetiku a akrylát.
Měl jsem to naopak barva syntetika a lak akrylát.

Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
aha, tak ono to je takhle hrubý? Já myslel, že se ta barva"smrskne" a začne se trhat, takže bude vidět dřevo, ale ten tak nahoře zůstane víceméně rovnej, takže to budě pěkně nalakovaný.Mastr píše:Měl jsem to naopak barva syntetika a lak akrylát.
Upravoval jsi to ještě nějak (broušením atp.)?
když to vybrousíš, tak v místech prasklin bude (logicky) vidět dřevo. Žádné lakování kytar není bez broušení (jsou i výjimky, ale minimum).
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
jak na to koukam tak sem si vzpoměl že máma něco podobnýho dělala na květináče , jak bylo jeden čas v modě lepení ubrousků a podobný blbinky. to popraskání se dělalo tak že se nanesla první barva nechala zaschnout pak druhá taky se nechala zaschnout a nakonec se to natrelo nakym pruhlednym lakem . jak ten lak schnul tak se smrskával a udělal na tom takovej popraskanej dvoubarevnej vzor kterej moc nevystupoval do prostoru . ale za živího boha si ted nevzponenu jak se tý technice řká. zejtra se jí zeptam
EDIT: už to našel jmenuje je to Krakelování
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=3043&order=1
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
djumil
barva akryl a lak syntetika by to mela udelat min,ja to tak kdysi udelal mel sem jen praskliny ne take velke odchlipy ale schloto par dni ... ale radeji vyzkousetPikus píše:takže, jako barva byla akrylátová a lak syntetický? Nemáš nějakou detailní fotku, jak to vypadá?Mastr píše:Byl jsem to já, ale nedělal jsem jí tak byla jen chyba lávky. Stane se to když zkombinuješ 2 laky na jiné bázi a nesednou si. Já jsem konkrétně zkombinoval syntetiku a akrylát.
- Plumm
- Kontaktovat uživatele:
S tim jsem experimentoval když jsem řešil povrchovou úpravu svý kytary. Nakonec jsem šel do swirlu. home-made/homemade-kytara-t10471-560.htmlcore88 píše:jak na to koukam tak sem si vzpoměl že máma něco podobnýho dělala na květináče , jak bylo jeden čas v modě lepení ubrousků a podobný blbinky. to popraskání se dělalo tak že se nanesla první barva nechala zaschnout pak druhá taky se nechala zaschnout a nakonec se to natrelo nakym pruhlednym lakem . jak ten lak schnul tak se smrskával a udělal na tom takovej popraskanej dvoubarevnej vzor kterej moc nevystupoval do prostoru . ale za živího boha si ted nevzponenu jak se tý technice řká. zejtra se jí zeptam

Když jsem to zkoušel udělat kombinací barva akryl a lak syntetika, tak se mi to zaboha nepovedlo. Asi dva týdny jsem zabil tim, že jsem různě kombinoval barvu a lak na různých bázích a nic, jen tenhle spešl kraklovací akrylovej lak dělal to, co jsem chtěl:)
Zdravím, mám dotaz.
Měl sem v plánu tělo své kytary (vybroušené na holé dřevo) namořit barevným lihovým mořidlem a poté vzít čirým nitrolakem.. jenže sem vůl, tělo mi při manipulaci spadlo, a mam na přední straně teď pár kazů které musím zatmelit - moření a čirý lak samozřejmě teď nepřichází v úvahu, takže se chci vrátit k původnímu plánu a sice bílá kytara. Ale nenašel sem nikde barevný nitrolak, pouze "nitrokombinační", nevíte o nějakém eshopu nebo krámu kde se dají sehnat? Případně jiné nápady čim kytaru nabarvit když chci stále použít ten čirý nitrolak?
Měl sem v plánu tělo své kytary (vybroušené na holé dřevo) namořit barevným lihovým mořidlem a poté vzít čirým nitrolakem.. jenže sem vůl, tělo mi při manipulaci spadlo, a mam na přední straně teď pár kazů které musím zatmelit - moření a čirý lak samozřejmě teď nepřichází v úvahu, takže se chci vrátit k původnímu plánu a sice bílá kytara. Ale nenašel sem nikde barevný nitrolak, pouze "nitrokombinační", nevíte o nějakém eshopu nebo krámu kde se dají sehnat? Případně jiné nápady čim kytaru nabarvit když chci stále použít ten čirý nitrolak?
-
djumil
čau zkus se podivat tady na eshop...vypadaji dost zasobene a ceny solidni...snad ti neco bude vyhovavat...pavels píše:Zdravím, mám dotaz.
-
woro90-1
Pokud to nejsou nějaké šílené lochny, ozkoušej si pár tmelů, vyber z nich ten, který je po namoření a nalakování barvou nejpodobnější dřevu, a nikdo nic nepozná. Stačí to po zatmelení dobře srovnat.pavels píše:Zdravím, mám dotaz.
Chtěl bych poradit (jistě, nejlepší by bylo asi se zeptat rovnou kytaráře, ale přeci jen to zkusím) ohledně barevných úprav, mám kytaru Jackson Randy Rhoads a chtěl bych si nechat přebarvit lem těla (angl. bevels)kytary do jiné barvy, myslíte že to bude vyžadovat, aby kytarář musel obrousit celé tělo, nebo stačí jen ty požadované části? Jelikož se v těch vrstvách laku a barev moc nevyznám, tak netuším, jak až moc je to nutné obrousit, aby došlo k přebarvení. Jde o to, že ten zmiňovaný lem je na té kytaře často jen velmi úzkou hranou dřeva, která by (k přebarvení jen oné části) potřebovala opravdu velmi detailní a jemnou práci brusky.
K lakování kytary poradím asi tohle....pokud nemáš nástroj jen na sedání prachu, vůbec na to lih.mořidlem a nasledně nitrolakem vůbec nesahej. U lih.mořidla většinou po nanesení laku, dochází ke ,,krvácení,, pod lakem /nehezké skrvny/ a ničím to již neodstraníš!!! Lepší volba je koupit vodové mořidlo v prášku, připravit /uvařit/ dle návodu a nasledně použít. Proti nitrolaku nic nemám, ale exist. spousta lepších laků pro finálovou úpravu povrchu. Tmel na opravy prasklin,rýh,nerovností a pod. používám zn. Clou. Koupíš ho v jakémkoliv odstínu /stojí 70Kč/, nepropadá se, dobře brousí a i pod lakem nejsou vyspravená místa tolik znát! lze jej samozřejmě použít i pod barvu. Pokud hodláš tělo kytary hodit do barvy, radím jen na typu barvy nešetřit!!!! Příprava těla kytary před finálovou barvou je dostatečně popsaná již v předchozí diskuzi- t.j.- zrnitost brus.papírů, základ, plnič. atd. Přeju ať se dílo daří....
Neřekl bych, že existuje něco lepšího na nalakování kytary, nežli je nitrolak. Ano existuje lak, který se používá např. na housle, ale na elektrickou kytaru je to vesměs nepoužitelné.
Pustil jsem se před půl rokem do stavby telecastra. Čekám až zkončí zima a pustim se do lakování.
Kompresor - pistole - nitrolak - nitroředidlo kytara se musí důkladně obrousit nejjemnějším smirkem.
Lakuje se v besprašném prostředí při teplotě 20stupňů a více. Nalakuje se vrstva, která se následně zbrousí mokrým smirkem a to samé se opakuje minimálně 15x!! (na krk stačí např. 5x). Nutné je aby každá vrstva byla dostatečně vyschlá. Neměla by se ničím uměle vysoušet atd. Je to běh na dlouhou trať a takovéto lakování Může zabrat třeba 1 měsíc. Chce to svůj čas.
Pro zachování zvuku nástroje je nutné mít vrstvu co nejtenčí a jedině takto se dosáhne 100% kvality.
Přečetl jsem o tom desítky článků, jednu kytaru mám postavenou od kytaráře a nakonec jsem se do toho pustil sám
Pokud máte nějaké dostazy tak je rád zodpovím. Některé dobré typy se tu dají najít, ale hodně příspěvků jsou naprosté bludy...
Pustil jsem se před půl rokem do stavby telecastra. Čekám až zkončí zima a pustim se do lakování.
Kompresor - pistole - nitrolak - nitroředidlo kytara se musí důkladně obrousit nejjemnějším smirkem.
Lakuje se v besprašném prostředí při teplotě 20stupňů a více. Nalakuje se vrstva, která se následně zbrousí mokrým smirkem a to samé se opakuje minimálně 15x!! (na krk stačí např. 5x). Nutné je aby každá vrstva byla dostatečně vyschlá. Neměla by se ničím uměle vysoušet atd. Je to běh na dlouhou trať a takovéto lakování Může zabrat třeba 1 měsíc. Chce to svůj čas.
Pro zachování zvuku nástroje je nutné mít vrstvu co nejtenčí a jedině takto se dosáhne 100% kvality.
Přečetl jsem o tom desítky článků, jednu kytaru mám postavenou od kytaráře a nakonec jsem se do toho pustil sám
Pokud máte nějaké dostazy tak je rád zodpovím. Některé dobré typy se tu dají najít, ale hodně příspěvků jsou naprosté bludy...
-
woro90-1
Eh, proč? Myslíš že v Mexiku schválně kytary lakují v klimatizované místnosti, aby tomu laku nebylo horko a neschnul moc rychle? Právě pokud si v místnosti pořádně zatopím nebo na to z dálky pouštím horký vzduch, schne to rychle a nic se tomu nestane; a pokud používáš opravdu tenké vrstvy, můžeš na to lak stříkat třeba v pěti vrstvách naráz po sobě. Samozřejmě se to nesmí s teplotou přehnat, zvlášť u tlustších vrstev, aby se neudělaly bublinky. Kupříkladu modely letadel jsem vždy lakoval s fénem, vždy tenoučkou vrstvu, nechal na vzduchu oschnout, přiblížil k fénu a nechal rychle doschnout. Chce to ale cvik, jinak se to dá snadno naprosto zničit, a může to být přes týden práce. Měsíc se mi zdá moc. Broušení prvních pěti vrstev je nutné hlavně kvůli občasným stojícím vláknům dřeva, které nepobralo jemné broušení, pak už se to broušení nemusí přehánět, a poslední čtyři vrstvy bych nebrousil vůbec a dělal bych je trochu mokré, hlavně tu poslední, která tak vytvoří lesk bez nutnosti velkého pozdějšího leštění, na relic bych udělal jen tu poslední mokru vrstvu a neleštil. Další zajímavý trik je dělat spodní vrstvy matným lakem a lesklým udělat jen úplný vršek. Mat totiž daleko rychleji schne a je tvrdší.frgi píše:Neměla by se ničím uměle vysoušet atd.
Patnáct vrstev? Nevím, já bych dal klidně i víc, pokud jde opravdu tenké nástřiky. Správně nanesené a zaschlé nitro dělá hodně tenkou vrstvu a je potřeba aby to tu kytaru trochu chránilo. Navíc je třeba myslet na to, že nitro pomalu schne několik (i desítek) let. U patnácti vrstev bych se bál, že se to rychle prodře.
Pět vrstev mi na krk přijde dost málo, to je tak na zalepení pórů, na tu povrchovku, která je hmatem nerozeznatelná od nelakovaného dřeva, jen se tak snadno nezašpiní a nesaje.
Ale mluvím o opravdu tenoučkých vrstvách řídkého laku.
Co se týče tvého přesvědčení, že jedině nitro je to pravé, dovolil bych si oponovat - dobře udělaný tvrdý polyuretan chrání kytaru lépe a dá se také nanést tence. Navíc nereaguje s gumou.
Zeptej se kytarářů, jaká povrchová úprava na elektrickou kytaru je nejlepší...všichni ti odpoví nitrolak. Ten, jako jediný nezmění, nebo lépe řečeno nejméně změní zvuk dřeva.
Já tu nepíšu o lakování letadýlek, ale profi lakování kytar!
Ano, v Mexiku ať si lak suší třeba nad táborovým ohněm. Různých triků s podkladovými laky bych se vyvaroval, stejně tak jako lakování polyurethanem. Přesto, že se takto kytary lakují, také to často vypovídá o jejich kvalitě.
Lakování nitrem je u velkých společností, zakázáno, z důvodu ochrany životního prostředí. Pouze Gibson má nějakou vyjimku. A to jsou ty nejdražší modely kytar... Je to také důvod, proč ti kytarář nevyrobí kytaru za 10k, ale od 20 výš, protože s tim stráví několik týdnů a záleží na použitých materiálech. Pokud na to má vybavení, tak ti tělo a krk udělá za 3 dny a kdyby to lakoval jako ty, tak máš kytaru hotovou za 10 dní. To je naprostý nesmysl!!!!
Nitrolak, jak říkáš, schne pomalu, ale během let spíše sesychá. Lakování trvá měsíc a déle, protože když se nalakuje více vrstev za sebou , tak se spodní vrstvy propadnou do dřeva a tvoří bublinky a můžou jednotlivé vrstvy popraskat. Z toho důvodu, je nutné nalakovat, čekat, zbrousit a opětovně několikrát za sebou (ano, minimálně 15x a krk minimálně 5x)
Výsledkem by měl být tvrdý lak, se kteým bude kytara dobře rezonovat.
Nejde o to jak dobře bude chráněná (dělají se třeba voskované a má to také svůj důvod)
Mě jde především o zvuk, proto píšu o nitrolaku a né o nějakých možnostech jak to ošmelit.
Ale neříkám, že se to nedá dělat jinak. Jen si myslím, že nitro je zvukově nejlepším řešením.
Já tu nepíšu o lakování letadýlek, ale profi lakování kytar!
Ano, v Mexiku ať si lak suší třeba nad táborovým ohněm. Různých triků s podkladovými laky bych se vyvaroval, stejně tak jako lakování polyurethanem. Přesto, že se takto kytary lakují, také to často vypovídá o jejich kvalitě.
Lakování nitrem je u velkých společností, zakázáno, z důvodu ochrany životního prostředí. Pouze Gibson má nějakou vyjimku. A to jsou ty nejdražší modely kytar... Je to také důvod, proč ti kytarář nevyrobí kytaru za 10k, ale od 20 výš, protože s tim stráví několik týdnů a záleží na použitých materiálech. Pokud na to má vybavení, tak ti tělo a krk udělá za 3 dny a kdyby to lakoval jako ty, tak máš kytaru hotovou za 10 dní. To je naprostý nesmysl!!!!
Nitrolak, jak říkáš, schne pomalu, ale během let spíše sesychá. Lakování trvá měsíc a déle, protože když se nalakuje více vrstev za sebou , tak se spodní vrstvy propadnou do dřeva a tvoří bublinky a můžou jednotlivé vrstvy popraskat. Z toho důvodu, je nutné nalakovat, čekat, zbrousit a opětovně několikrát za sebou (ano, minimálně 15x a krk minimálně 5x)
Výsledkem by měl být tvrdý lak, se kteým bude kytara dobře rezonovat.
Nejde o to jak dobře bude chráněná (dělají se třeba voskované a má to také svůj důvod)
Mě jde především o zvuk, proto píšu o nitrolaku a né o nějakých možnostech jak to ošmelit.
Ale neříkám, že se to nedá dělat jinak. Jen si myslím, že nitro je zvukově nejlepším řešením.
Stále víc podléháte mýtům. Míň mluvit, víc makat, zkoušet. Za tu dobu, cos psal minulý post, jsi mohl mít stříknuté 2 vrstvy. Vše, co tam píšeš, jsem taky už 10x četl na netu. Jdu si něco stříknout.
- Plumm
- Kontaktovat uživatele:
Jo a já ti zase řeknu, že je to uplně jedno, protože stejně žádný ucho na týhle planetě podle zvuku nepozná, jestli je na tý kytaře PUR nebo nitro. Jo, nějaká sofistikovaná mašinka v absolutně odhlučněný místnosti to nejspíš odhalí podle rezonančních frekvencí atd...a možná taky ne žejo:) Vzhled toho laku a pocit při doteku, stejně jako jeho mechanická odolnost a časová a technická náročnost lakování, to už je jiná, to má cenu řešit.frgi píše:Zeptej se kytarářů, jaká povrchová úprava na elektrickou kytaru je nejlepší...všichni ti odpoví nitrolak. Ten, jako jediný nezmění, nebo lépe řečeno nejméně změní zvuk dřeva.