Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Nero »

1) Lexicon dříví znělého na Muzikusu a pak samozřejmě google...
Poslední díl: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-ser ... ezen~2011/

2) Masiv znamená, že to není překližka, dřevotříska nebo lisovaný hajzlpapír.

3) Na věku tolik nezáleží, spíš jde o kvalitu vysušení.

4) V domácích podmínkách ho nikdy pořádně nevysušíš, je to docela alchymie, pokud se to má dělat profi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Nero píše:3) Na věku tolik nezáleží, spíš jde o kvalitu vysušení.
souhlas - u fošny na tělo stačí cca rok a půl v kvalitních podmínkách (to doporučují na tdpri.com - nevycucal jsem si to z prstu :wink: )
jinak u měkkých dřev jako borovice, smrk... platí čím blíže léta, tím vhodnější
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Smrk prý na elektrické nástroje není špatný, jeho problémem ovšem je jeho malá mechanická odolnost, obtížnější zpracování než u listnáčů, sklony ke štípání, suky, větší potíže s lakováním, a dost také psychologické faktory - nízká cena, absence slavných nástrojů takto řešených, jeho všudypřítomnost - chybí u něj ten pocit, že to musí být hrozně úžasný materiál, aby se z něj dal udělat hudební nástroj :wink: Já ho hodlám použít, a nebudu zdaleka první ani poslední.

Nero, se čtvrtým bodem bych si dovolil nesouhlasit - suší se na vlhkost zaručující tvarovou stálost v podmínkách příjemných člověku. To neznamená, že máš své vyvolené prkno pořád nosit s sebou, ale perfektní, vysušené, vyzrálé, znělé dřevo je třeba ze starého nábytku, schodů nebo trámů krovu. A klasický dřevník je zdrojem výborného materiálu, stačí dřevo chránit před počasím a před škůdci a poskytnout mu dost času (sám o sobě tak může posloužit - teď jsme náš dřevník zbourali a našlo se v něm pár krásně vysušených rovnoletých kousků, které vyloženě zpívaly).
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Někdy když skládám dřevo na topení, nebo nějaké odřezky, tak nějaký kousek špalku vyloženě zazní, jen ho člověk vezme a ťukne s ním o jiný. Mezi hromadou tupých polínek něco zazvoní. To je vono!
A může to být smrk, buk, akát, dub, skoro cokoli.

Pak když rozeberu kytaru, ťuknu na krk - zvoní. Tělo - nic, tupý špalek. Nebo naopak. A už tuším, co od toho nástroje čekat.

Dřevo z kůlny je výborné, zralé, ale potřebuje pár týdnů doschnout uvnitř!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ano, to je ono, ten krásný zvuk znějícího dřeva. Dřevo, které tlumí méně než je zvykem u běžného řeziva. Mám zkušenost že to většinou bývají hustší, rovnoleté kousky bez suků a nepravidelností. S doschnutím (spíš s vyrovnáním vlhkosti, ono může být i sušší než je potřeba) uvnitř máš určitě pravdu.

Jinak ještě přihodím drobnost pro zmatení - i tlumení je potřeba. Zajímavý článek o tom napsal (nečekaně) R. M. Mottola.
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Objednáno - swamp ash USA prkno, kobylka a EMG - SELECT HG od sollera. Jak seženu krk zatím nevím. Buďto mrknu na ebay nebo guitarfetish nebo koupím nějakou bazarovku u nás, vezmu krk a zbytek rozprodám nebo si nechám.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Čau lidi, opět se pouštím do výroby kytary a potřeboval bych sehnat černý epoxydový lepidlo na vlepení hmatníkových značek. Nevíte někdo, kde by se to dalo koupit, pokud možno u nás.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

nemůže být čiré?
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Bych do toho normálního epoxydu přimíchal třeba uhlík, že bych rozdrtil dřevěné uhlí nebo tak...
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Zdravím,napadlo mě,jestli by byl problém udělat krk z prahu. Dělá se jich milión devět typů a v různých rozměrech a z různých materiálů...z něčeho takového by to šlo ? http://rockymk.galerie.cz/5281885-fende ... r#76736892
Bylo by to na Tele. S 22 pražci.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Myslím si správně že jde o černé značky na světlém hmatníku? Tam podle mě bude lepší čiré, černým si to tak akorát ušpiníš.

Rocky, musel bys mít dobré, rovnoleté dřevo bez suků, řezané co nejpřesněji podél vláken. Ale jinak si myslím že by to šlo, na něco podobného se chystám. Dostal jsem hmatník a tak chci zkusit nízkonákladový krk, že by v Číně čuměli.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Šlo by o světlé značky perleť (ptáci) na černý ebenový hmatník. To s tou nadrcenou tuhou mě taky napadlo jen si říkám, jestli to nějak negativně neovlivní vlastnosti toho lepidla.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Když do lepidla přidáš uhlíkový prášek, z nějakého důvodu lépe teče a zalézá do úzkých spár, respektive aspoň epoxy to dělá. Ale nevím čemu by vadilo průhledné lepidlo, které by nebylo vidět, pokud by se od něj něco lehce ušpinilo.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

woro90-1 píše: Rocky, musel bys mít dobré, rovnoleté dřevo bez suků, řezané co nejpřesněji podél vláken. Ale jinak si myslím že by to šlo, na něco podobného se chystám. Dostal jsem hmatník a tak chci zkusit nízkonákladový krk, že by v Číně čuměli.
No já původně zamýšlel koupit nějakou čínu jenom kvůli krku. Nebo něco na bazaru, kámoš má nějaký SSS strat od Squieru a ten krk mi přišel úžasně pohodlný, byl trochu vypouklý navrch, na což moc nejsu zvyklý. Ale jak tak sleduju bazary a aukro, tak si to nejspíš vyrobím sám. Protože za ten krk nebo tu kejtru,co bych koupil kvůli krku,bych chtěl uvalit ideálně maximálně tak 700,- - ale chcu blonďatý krk s 22 pražci. A tco jsem projížděl bazary a aukro,tak to byly samé tmavé a 21 pražcové.
Ovšem kdybych krk nesehnal...tak jsem přemýšlel, že bych toho Telecastra poupravil na 24 pražcový a průchozí krk :D vyšší polohy hodně využívám. Co myslíte,není to úplně zbytečná číčovina ? :)

EDIT : Jo a ten hmatník by se mi zamlouval takový, jaký použil mia na icemanovi
http://kocickamia.rajce.idnes.cz/Mini-ICE/#ice10.jpg .
huxd

Příspěvek od huxd »

to: Rocky_MK
Já čekal rok, než se mi na Aukru podařilo sehnat krk z telecastera. Kdo si počká ,ten se dočká :D Jinak hafo krků je na ebay, ale to jsou vyšší cenové relace.
Nad krkem z prahu jsem taky uvažoval, je to tuším u dubu??? ale zase to chce zkoušet vybírat na několikrát, nebo nějak to vystihnout, když přivezou novou dávku... prahů!!!!!!!aby bylo z čeho vybírat :wink:
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Telecaster s 24-pražcovým průchozákem není problém, aspoň bys tomu mohl vysochat pohodlné připojení krku na tělo. Dva HB s chromovanými kryty, modrá metalíza se širokým bílým tence lemovaným pruhem v ose těla - a nějaký Showmaster nebo RG se může jít zahrabat :twisted:

Hmatník musí být z tvrdého dřeva nějakého listnáče (mia má, myslím, bukový), nevím co máš k dispozici za práh. Pokud bude dubový, je použitelný maximálně na hmatník - pokud by z něj byl celý krk, padalo by to na hlavu. Pokud bys to dělal z něčeho měkkého či jehličnatého, nemohl bys to zase použít na hmatník, kde je potřeba mechanická odolnost.

Dál si hlídej dostatečnou tloušťku materiálu, aby ti nevyšlo párátko. Výztuhu si buď vyrobíš jednocestnou, dvouprutovou, nebo koupíš dvoucestnou jako prodává třeba BaCH. U té BaCHovské je snadné umístit matici do hlavy, u jednocestné ze dvou prutů záleží na velikosti mosazné koncovky.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Z buku mám udělanou celou kytaru, chce to vybrat rovný nezkroucený práh a co nejlehčí. Mírné prohnutí (do luku) vcelku nevadí, to se dá při konečném obrušování srovnat, ale vrtule vadí, to se srovnává blbě.
If ain't broken, don't fix it!
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

woro90-1 píše:Telecaster s 24-pražcovým průchozákem není problém, aspoň bys tomu mohl vysochat pohodlné připojení krku na tělo. Dva HB s chromovanými kryty, modrá metalíza se širokým bílým tence lemovaným pruhem v ose těla - a nějaký Showmaster nebo RG se může jít zahrabat :twisted:

Hmatník musí být z tvrdého dřeva nějakého listnáče (mia má, myslím, bukový), nevím co máš k dispozici za práh. Pokud bude dubový, je použitelný maximálně na hmatník - pokud by z něj byl celý krk, padalo by to na hlavu. Pokud bys to dělal z něčeho měkkého či jehličnatého, nemohl bys to zase použít na hmatník, kde je potřeba mechanická odolnost.

Dál si hlídej dostatečnou tloušťku materiálu, aby ti nevyšlo párátko. Výztuhu si buď vyrobíš jednocestnou, dvouprutovou, nebo koupíš dvoucestnou jako prodává třeba BaCH. U té BaCHovské je snadné umístit matici do hlavy, u jednocestné ze dvou prutů záleží na velikosti mosazné koncovky.
Jediný důvod,proč nedělat průchozí krk,mě zatím napadl jenom ten,že to přece jenom bude moje první kejtra a kdyby se později,už na hotové kytaře,ukázalo,že ten krk je z nějakého důvodu(neopravitelného) nevyhovující,tak bych mohl vyhodit celé tělo. Nebo by šlo ten krk uřezat,vyfrézovat sedlo a hňápnout tam už šroubovaný,ale bylo by to trochu komplikované.Nehledě k tomu,že bych si při tom rozdrbal celou povrchovku....každopádně,příští víkend mám volný,tak bych už předhodil ke zkonzultování konkrétní návrh. :) Akorát,že jsem eště ani nezačal kreslit a pořád se nemožu rozhodnout,co za snímače tam dát. Váhám mezi SH,HH a SSH ... jasně že s tím chcu hrát alternativu,grunge,indiarock a aj měkčí věci,takže to bych spíš viděl na ten SH/SSH ; ale když si vybavím Just v roce 2003 v Glastonbury, kde se objevuje i HH tele,tak těžce váhám :D ale to patří do témat o snímačích.
Té práce se nebojím,jenom snad uložení výztuhy krku.
jinak s ím průchozákem bych si to představoval takto http://rockymk.galerie.cz/5281885-fende ... r#76745161
je to skutečně jen velmi hrubý náčrt - su ve škole na praxi a na tom verglu,ze kterého ted píšu,žádný lepší program není ( ten krumpl by se z toho p.o.s.r.a.l ).Nehedě k tomu,že ta klávesnice odmítá psat géčka,elka a čárky :D
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Sotva jsem odmaturoval a dostavěl bílé Včko, už se mi zas honí hlavou další prasárny :D
Co na to říkáte?
Obrázek
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“