Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Hlavně takto výrobce zajišťuje spoustu dobrých kšeftů pro své autorizované servisy. A, jak naznačil Jastud, také odbyt předražených párovaných elektronek v dárkovém balení.
Prakticky můžeš použít v páru jednu jetou od výrobce XY z roku jedna a druhou současnou funglovku od výrobce JůJů. Nastavíš si předpětí na každé tak, aby byly stejně proudově zatíženy a můžeš vyhrávat na lesy bez sebemenších problémů. Ovšem bude to chtít občas kontrolní měření, páč životnost jedné bude dozajista kratší než u druhé. Možná. Každopádně občasná kontrola je na místě.
Prakticky můžeš použít v páru jednu jetou od výrobce XY z roku jedna a druhou současnou funglovku od výrobce JůJů. Nastavíš si předpětí na každé tak, aby byly stejně proudově zatíženy a můžeš vyhrávat na lesy bez sebemenších problémů. Ovšem bude to chtít občas kontrolní měření, páč životnost jedné bude dozajista kratší než u druhé. Možná. Každopádně občasná kontrola je na místě.
Taky bych rád ušetřil za párované elky, ale co dělat, když mám místo dvou bias trimrů jeden bias a jeden balance? Bez osciloskopu si neškrtnu. Orientovat se můžu jen podle síly brumu.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
aha
tak tedy dobrá tak sem zas o něco chytřejší . právě vidicky se v tej diskuzi oběvil někdo kdo tam psal že se na těch elektronkách měřej charakteristiky pri různejch frekvencích či co . Tak s toho sem nabyl dojnu že v tom spočívá to párování .
Bummer: vyřešit by to šlo tak že by se vyhodil trim balance a dát místo něj 2 nový pro každou lampu zvlášt .
v tomhle zapojení by si ty nepárovaný lampy asi nevyladil . jedna by byla už dobrá ale druhá by potřebovala zas přidat nebo ubrat a to by sis zas rozvrtal tu 1. .
tak tedy dobrá tak sem zas o něco chytřejší . právě vidicky se v tej diskuzi oběvil někdo kdo tam psal že se na těch elektronkách měřej charakteristiky pri různejch frekvencích či co . Tak s toho sem nabyl dojnu že v tom spočívá to párování .
Bummer: vyřešit by to šlo tak že by se vyhodil trim balance a dát místo něj 2 nový pro každou lampu zvlášt .
v tomhle zapojení by si ty nepárovaný lampy asi nevyladil . jedna by byla už dobrá ale druhá by potřebovala zas přidat nebo ubrat a to by sis zas rozvrtal tu 1. .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
kdybys viděl bummerovo aparát zevnitř tak bys ani nemluvil o tom tam něco měnit 
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
já vim je to totální SMD Madness 

Když se jěště vrátím k tomu mému AX84 SEL. Jak moc kritické jsou ty hodnoty B+1, B+2, B+3 ??? Předpokládám, že bude potřeba je dodržet, takže když budu mít trafo které bude dávat místo 275 V třeba 320 V budu muset přepočítat odpory ( R2, R3, R4) abych měl na B+1 až B+3 požadované hodnoty..je to tak? Nebo jěště před těmito odpory srazit napětí na hodnotu napětí jako kdybych tam měl trafo 275V a potom ty srážecí odpory už neměnit??
Můžu použít toto síťové trafo? Trafo
Má právě o něco větší anodové napětí (320V), ale to bych mohl srazit odpory, ne? Pak má dvě žhavící vinutí 6,3 V...jedno je 3,6A a druhé 1,1 A...A já potřebuju 6,3V/4A...Otázká zní, jestli můžu tyto dvě žhavící vinutí spojit spolu paralelně??? Abych se dostal s jedním vinutím 6,3V nad ty 4 A které potřebuju? Možná trochu blbý dotaz ale radši se zeptám.
Můžu použít toto síťové trafo? Trafo
Má právě o něco větší anodové napětí (320V), ale to bych mohl srazit odpory, ne? Pak má dvě žhavící vinutí 6,3 V...jedno je 3,6A a druhé 1,1 A...A já potřebuju 6,3V/4A...Otázká zní, jestli můžu tyto dvě žhavící vinutí spojit spolu paralelně??? Abych se dostal s jedním vinutím 6,3V nad ty 4 A které potřebuju? Možná trochu blbý dotaz ale radši se zeptám.
Fokus-H Les Paul 2 (Pickup: EMG 81)
VOX Valvetronix AD15VT
VOX Valvetronix AD15VT
muzes ho pouzit a nic prepocitavat nemusis. Jen si kup kondenzatory, co budou na min. 500Va mel bys byt v klidu. Co se tyce zhaveni, tak jestli me pamet neklame, tak SEL ma 2x12ax7 a 1xEL34 nebo neco podobneho. Tohle dohromady ma odber necele 2A, takze muzes pouzit 6.3x3.6A.
Místo EL34 tam je KT88. Nic přepočítávat nemusím? přece tam budu mít uplně jiná napětí na těch jednotlivých měřících bodech, když z trafa půjde o cca 50 V víc. Zkuste mi prosím někdo vysvětlit jak moc je důležité dodržet ty hodnoty co jsou tady ve schématu u B+1, B+2.... To schéma je přece navržené na nějaké konkretní trafo a když použiju jiné s větším napětím tak budu muset schéma někde upravit, ne?
VOX Valvetronix AD15VT
VOX Valvetronix AD15VT
rozdil mezi 275V a 320V je cca 16%, coz tady nejak moc velkou roli nehraje. Kdyz si prekreslis jak jsou nastaveny pracovni body pro jednotlive stupne (doporucuju si o tom precist nejakou literaturu, ktery je na internetu hromada, viz. treba vlave wizard), tak kdyz si promitnes to vyssi napeti do pracovni krivky, uvidis, ze ta je linearni a vice mene, jedine co se meni je headroom. Ve vysledku to bude znamenat, ze ziskas vyssi hlasitost na cisty zvuk.
Jedinej problem by mohl nastat s pracovnim bodem koncove lampy, ale i tam by to melo byt v pohode - pokud si dodelas nastaveni biasu (co vrele doporucuju), tak si nastavis katodovej odpor tak, aby jsi mel nastaveno 90% max. dovoleneho vykonu na koncove lampe.
http://www.freewebs.com/valvewizard/
nebo asi aspon precti tu teorii co maji primo na ax84. Aspon se necemu priucis a budes lehce v obraze, pri tom kdyz to budes stavet a ozivovat ...
EDIT:
Pokud to chces srazit o 50V dolu, tak bys tam mel dat misto 100R 500R aspon 10W.
Jedinej problem by mohl nastat s pracovnim bodem koncove lampy, ale i tam by to melo byt v pohode - pokud si dodelas nastaveni biasu (co vrele doporucuju), tak si nastavis katodovej odpor tak, aby jsi mel nastaveno 90% max. dovoleneho vykonu na koncove lampe.
http://www.freewebs.com/valvewizard/
nebo asi aspon precti tu teorii co maji primo na ax84. Aspon se necemu priucis a budes lehce v obraze, pri tom kdyz to budes stavet a ozivovat ...
EDIT:
Pokud to chces srazit o 50V dolu, tak bys tam mel dat misto 100R 500R aspon 10W.
Jo díky...čtu co se dá, s lampama začínám tak se je snažím pochopit na konktretním případu než se pustím do samotné stavby. Takže každá taková rada, skoro po lopatě vysvětlená, má pro mě velkou cenu. Dík 
VOX Valvetronix AD15VT
VOX Valvetronix AD15VT
Jo jo, ono kdyz clovek zacina tak je mozna lepsi se drzet primo podkladu, aby se toho co nejmene dosr.lo
. Valve Wizard ma ty sveclanky moc dobre napsane, pekne vysvetluje co a jak (prijde me to daleko lepsi nez ta teorie na ax84).
Objednávám součástky na ten můj amp, ale mám problém sehnat elyty na víc než 450V.. a taky nějak nemůžu sehnat potenciometry na víc jak 0,4W .. předpokládám, že by měli být být výkonější
Nemáte někdo nějaký tip, kde sehnat taková součástky do lampových zesilovaču?
Nemáte někdo nějaký tip, kde sehnat taková součástky do lampových zesilovaču?
VOX Valvetronix AD15VT
VOX Valvetronix AD15VT
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
kondíky: http://www.ges.cz/cz/bsl-50-50-500-GES05413823.html
potaky: používam normální co se seženou v gesu, hadexu (ty kovové pokud možno) a zatim ve všem co jsem měl drží. Pokud bys chtěl mít jistotu asi toho u nás moc k dostání není, doporučil bych Das Musikding.de nebo tubetown.de
potaky: používam normální co se seženou v gesu, hadexu (ty kovové pokud možno) a zatim ve všem co jsem měl drží. Pokud bys chtěl mít jistotu asi toho u nás moc k dostání není, doporučil bych Das Musikding.de nebo tubetown.de
St.Anley Tube Amps
Maisner:
Nevim ale podle mě je blbost tam dávat cokoliv výkonnějšího než těch 0,4W . protože když si vemeš jakej tim prochází proud a na jakým to funguje napětí tak by si zjistil že máš ještě minimálně 50-70% výkonovou rezervu . Když si vemeš že na anodách preampovek sou 0,5W odpory a nikde nic nehoří . Spíš se zaměř na kvalitu aby ti to nezačlo po měsíci chrastit .
Nevim ale podle mě je blbost tam dávat cokoliv výkonnějšího než těch 0,4W . protože když si vemeš jakej tim prochází proud a na jakým to funguje napětí tak by si zjistil že máš ještě minimálně 50-70% výkonovou rezervu . Když si vemeš že na anodách preampovek sou 0,5W odpory a nikde nic nehoří . Spíš se zaměř na kvalitu aby ti to nezačlo po měsíci chrastit .

jak řika core
ty obyč potaky musi výkonově stačit....a určitě ber ty kondiky JJ co jou na gesu ty jsou fajn.. Kuop si k nim ten upínací plech a dej je přímo do šasi....ušetřís místo vevnitř a když to dobře vykutíš nebudeš na zdroj potřebovat ani plošnák...dá se to napájet pěkně přímo na ty kondíky dvojté...
CUSTOM TELECASTER NAVRÁTIL..VintageModifiedJaguar..Sigma-GuitarsOMM-ST..Jolana Iris..BossTU3..DOD280Comp..FulltoneFulldrive ..E.Orange Vodka&Juice..DIY FatFuzzFactory..TC SparkBoostMini..DIY Delay..VintageSmallStone..EHXCathedral..TAP Tremolo..BossDD20...MMJUZ 40W..Roland JC120H...Pearl SunFlower
Hi Octane
Zdravím všechny příznivce elektronek jakož i stavby elektronkových zesilovačů. Rozhodl jsem se si postavit Hi Octane z AX84, protože se mi nechtělo objednávat trafa z Tube-townu a ze SOS electronic mi odpověděli asi až za tři týdny rozhodl jsem se nechat si trafa navitnout v Silveratechu. Síťové trafo je v pořádku, ale vrtá mi jistá věc hlavou ohledně výstupního trafa. Má být pro jednočinný konec s EL84, ale jak jsem si všiml trafo má na primáru vyvedený střed vinutí. A právě s tím si nevím rady kam mám připojit ten střed. Nemá s tím prosím někdo zkušenost? Děkuji za případné rady
jestli je to na primáru tak to nebude vyvedenej střed ale ultralineární odbočka . Zapojovat jí nemusíš zapojíš jen začátek a konec vinutí a tu odbočku zaizoluješ . Ta odbočka se může připojit přez nějaký odpor na g2 .

Je to na primáru jak jsem psal. Zmátlo mě právě i to že je to označený písmenem S takže první co mě napadlo je, že je to střed
Díky za radu
u odporu nejde jen o vykon, ale i o tom, jaky pres ne bude napeti, 1/4W maj limit nekde kolem 200V, 0.5W zalezi jak ktery, ale muzou byt nekde kolem 500V.
Osobne pouzivam vsede 0.5W odpory, krom zdroje, kde zalezi jakej jima prochazi proud, viz. P = U*I.
Osobne pouzivam vsede 0.5W odpory, krom zdroje, kde zalezi jakej jima prochazi proud, viz. P = U*I.
já myslel že ta ta elektrická pevnost určuje maximální rozdíl napětí mezi vývodama odporu . že když odpor udrží 200V já na něj přivedu 500V ale úbytek napětí bude jen 50V tak je to ještě v pohodě .
je to tak nebo se pletu ?
je to tak nebo se pletu ?