Les Paul - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Les Paul - jaké se vám líbí?

Příspěvek od Kinx »

Tomu chabrovi jsem volal kvuli tomu jeho SG custom, kdyz tam mel cena dohodou. nevedel o tom vpodstate nic, ale rekl, ze nejvyssi nabidka zatim byla 150k. od te doby myslim inzeruje asi pul roku uz za 130 :D kdyz jsem mu nabidnul trzni cenu, div se neurazil. Jinak to sem nepatri, ale na tyhle hnusny SGcka Custom s potakama na pg mam slabost <3
torst

Příspěvek od torst »

O své blbé zkušenosti s poptávkou SG jsem čet už dříve. Jdu od toho, je to nějakej humbuk.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

https://hudebnibazar.cz/prodam-gibson-l ... /ID498943/
co na ní říkáte? Lákavý inzerát.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ta kytara stávala kolem 45k a nevidím jediný důvod ji přeplácet, investiční potenciál čistá nula. To už radši nového Standarda, kde si můžu vybrat profil krku i barvu/top. Navíc tady ten top vypadá víc jako Studio než Standard.
Když už si projdu bazar, tak tam není jediný Standard/Trad/Classic, který by stál za nějaké větší uvažování...
torst

Příspěvek od torst »

bubucci píše: 27.03.2023 6:22 Ta kytara stávala kolem 45k a nevidím jediný důvod ji přeplácet, investiční potenciál čistá nula. To už radši nového Standarda, kde si můžu vybrat profil krku i barvu/top. Navíc tady ten top vypadá víc jako Studio než Standard.
Když už si projdu bazar, tak tam není jediný Standard/Trad/Classic, který by stál za nějaké větší uvažování...
Dík moc! Oceňuji erudici. Dočet jsem se na Reverbu, že i Trad. má odlehčovací dutiny. Divím se, myslel jsem, že Trad. je bez dutin. Viz např. zde (na konci): https://gearaficionado.com/blog/les-pau ... -relieved/

Co mě na ní vadí jsou ty modernizované mechaniky. Čím méně železa, tím lepší zvuk.
Co říkáš na tuhle? Samozřejmě bez MIDI. Nelíbí se mi ten zezadu viditelný rozdíl v dolepovaných krajích hlavy.
https://hudebnibazar.cz/gibson-les-paul ... /ID454570/
bubucci píše: 27.03.2023 6:22 To už radši nového Standarda, kde si můžu vybrat profil krku i barvu/top. Navíc tady ten top vypadá víc jako Studio než Standard.
No je to fakt. Tenhle má všechno - bez dutin, silnej 50´krk, (jen ty modern mechaniky iritují :-/ ) Co řešim? https://kytary.cz/gibson-les-paul-stand ... rce=Search
Naposledy upravil(a) torst dne 27.03.2023 9:54, celkem upraveno 1 x.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Traditional nemá žádné odlehčovací komory a ani se o tom nepíše v tom článku. Classic a modely do 2008 májí 9-hole relief, který je v článku nazýván Tradional, takže jako metoda odlehčení a ne jako model.

V odkazu je '57 Reissue a to je jiná liga než většina Standardů. Vizuálně, pocitově a i zvukově. Majitel ji nahradil '59 Reissue, kterou má ode mně. Ty mechaniky patří ke vzhledu a spolu s prázdným truss rod coverem jsou základním poznávacím znamením Reissue kytar 'na dálku'.
torst

Příspěvek od torst »

Těm dvěma významům slova Traditional rozumím a netápu - označení typu kytary nebo popis způsobu komorování.
Ale tady jsem našel informaci, že i Trad. má odlehčení:
https://www.guitarinteractivemagazine.c ... onal-2016/
Asi blbost.
Takže Goldtop z ČB by stál za hřích !
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

copy&paste článek a zmatek v modelech, to bych nebral jako bernou minci.

Jestli bych měl kupovat Standarda za 50-55, tak bych si radši půl roku přišetřil a vzal RI.

A nebo ještě jinak, pokud tady slyšíš rozdíl mezi, řeš to, pokud ne ... tak prostě ne :)
torst

Příspěvek od torst »

R8 momentálně na HB ? https://hudebnibazar.cz/gibson-custom-s ... /ID494397/
YT - samozřejmě neslyšim nic! Video jako argument neberu. :-Q Mockrát jsem se pokoušel udělat nahrávku, která by dokumentovala v reálu slyšitelný rozdíl mezi kytarama, ale do záznamu to neprolezlo, zněly stejně.
affordano

Příspěvek od affordano »

Nevím, Torste, jak máš dlouhé prsty, i počet dioptrií jsem už popravdě zapomněl :D , já mám třeba prsty docela dlouhé, ale krk na kolegově Traditionalu je na mně fakt dost tlusté bago, totéž jsem měl na Studiu 93 a musel jsem brousit, já to prostě nedávám... tak bacha na to - ale každý máme jiné preference a na zvuku se to asi podepíše (pozitivně), to zas ano.
torst

Příspěvek od torst »

Mám prsty krátké, bez ironie, ale vůbec mi to nevadí, jedině ´50 kové krky! Neteoretizuji, mám je na G Special HH a na G SGJ a JE TO ONO ! Moc nerozumím té "nehratelnosti" kytar. Jedině krk jak lopata udělá ZVUK ! A nejsem rychloběžec, mé male ruce nemají problém. Chodil jsem i na klasiku, tedy španěla s rovným a širokým krkem a šlo to. A to mám teď zrakvenej levej ukazovák, prognoza nejistá, ale nebrousím!

Dioptrie jsem přestal počítat, když přelezly 10, opět bez nadsázky.
affordano

Příspěvek od affordano »

Nádhera, děkuji za vyčerpávající demonstraci, paráda, už vím jaké sirky používají legendy :lol: !!!! Myslím, že jádro pudla bude v Tvém klasickém držení kytary, palec vzorně pod krkem, jako mistr Pavlíček. Pokud tohle držení udržíš i vestoje, tak jsi hvězda, já to nedokážu, holt hraju jako čuně, palec neposeda stále vykukuje, dokonce si s ním i přitlumuju spodní struny, a to i na houslích, však jsem za to coby dítko nejeden lepanec schytal.... No a v důsledku toho se mi přeci jen hraje lépe na rozumně tenčí krky. Ne, že by to na padesátkové nešlo, ale netěší mě to... Chápej, Ibanez Wizzard taky nemusím, ale třeba můj japonský šedesátkový hotrodded stratocaster (jak ho deklaruje výrobce) má krk úplně geniální, je to nějaký hybridní profil a drží se úplně náramně, ani nevadí, že je lakovaný poly.
torst

Příspěvek od torst »

affordano píše: 28.03.2023 9:22 Myslím, že jádro pudla bude v Tvém klasickém držení kytary, palec vzorně pod krkem, jako mistr Pavlíček. Pokud tohle držení udržíš i vestoje, tak jsi hvězda, já to nedokážu, holt hraju jako čuně, palec neposeda stále vykukuje.
Přesně tak to je a přesně toto zdůvodnění Tvé potřeby tenkých krků jsem čekal. Máš mě prokouklého ! :-X Ano, klasické držení a hraní 4 prsty jsem převzal před 37 lety od idolu M.P., v předinternetové době jen podle fotek v časopisech a nějakých klipů v TV, a jsem moc rád, protože výhody jsou, aspoň pro mne, jasné. Samozřejmě tak hraju i vestoje, mám kytaru, opět dle MP, výše, takže v pohodě. Mám i kytary s tenkými krky, např Ibanez 550 což je úplný párátko! Ona hraje výborně, ale prostě nemá basy. Poslední zkušenosti mi potvrzují, že 80% zvuku dělá krk, a proto u mě vítězí ten ´50 Gibson.
Hluboké držení přinesli samouci jako Hendrix, vč. zapojení palce. Samozřejmě je to taky cesta, ale jak píšeš, buď na to musíš mít pracky nebo vybírat profil krku.
affordano

Příspěvek od affordano »

Tak jsem holt asi odsouzený k tomu hrát jako Hendrix :D . Zkoušel jsem si pověsit kytaru tak vysoko, abych udržel palec pěkně v zákrytu s hmatníkem, ale vypadám přitom při své výšce fakt blbě, já vím, Alan Holdsworth to taky neřešil, ale to je trochu jiná liga :roll: . Když jsme u těch krků, jak se Ti jeví ty javorové na S a SGJ? Nějaký pocitově zachytitelný rozdíl oproti mahagonu?
volfi

Příspěvek od volfi »

Vlastně jsem nikdy nepřemýšlel, že to je palcem… Je mi jedno jaký krk dostanu do ruky a to bych řekl, že moje prsty také patří k těm kratším.
Ba naopak mám někdy problém, že mi palec vylítne spodem krku. :mrgreen:
IMG_0050.jpeg
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

volfi: Na LP se ty výšky asi jinak nezahrají, spodní palec mívám také.
affordano: Rozdíl jsem nezaznamenal. Píše se, že ty javorové jsou ostřejší. Ale nevím, mahagonový jsem měl jen na levnějších kopiích a vlastně i na kamarádově G LP Studio. S tou jsem srovnával a zvukový rozdíl v zásadě nula. Trochu mi vadí, když krk není namořen a "svítí" oproti tělu. Ale u toho Specialu mě to až tak netočí. Viděl jsem tu kombinaci u LPJ a tam to tahalo za oči. Jo, a mahagon je křehčí, takže to jsou ty prasklé hlavy, že. Namlouvám si, že javor by odolal ...
himself

Příspěvek od himself »

Tak ten palec spodem jsem ještě neviděl a nikdy se mi to nestalo. Vůbec si to nějak nedovedu představit, zajímavé.
Jinak souhlas, že javor je pevnější. Především bych řekl, že má delší vlákna a nemá tendenci ke křehkému lomu.
torst

Příspěvek od torst »

Dík za podporu mé teorie ! :-F
affordano

Příspěvek od affordano »

Pěkná palcová akrobacie, tak to zatím nepraktikuji, celkem do vyšších poloh došáhnu normálně, maximálně palcem zajedu trochu pod krk, ale ne až takhle, každopádně hezké... :) Díky za názory na javor vs. mahagon, jeden čas jsem měl dvě prakticky stejné Yamahy LP, jednu s javorovým krkem a druhou s mahagonovým, stejné snímače, a hrály každá hodně jinak. Javorová ostřejší, větší spank, zároveň paradoxně i barevnější, mahagonová mocná, temná, trochu míň konkrétní. Upřímně, bavila mě víc ta javorová. Teď mám Studio s mahagonem a ebenem a přijde mi, že hraje spíš jako ten javor.... asi jak se sejde více komponentů a kvalita dříví...
torst

Příspěvek od torst »

byla u porovnávaných LP shodná tlouŠťka krku? Co mechaniky?
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“