lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Souhlas se vším kromě toho, že se napětí stabilizuje. U některých polovodičových spíš hi-fi možná ano, ale u elektronkových kytarových jsem stabilizaci ještě i přes pokročilý věk ještě neviděl. V dnešní době kdy se osekávají náklady to už vůbec nepřichází v úvahu. Stabilizovat 450V je mnohem nákladnější než stabilizovat např. 50V pro napájení polovodičového zesilovače. Asi jsi myslel filtraci a ne stabilizaci
. Měkký zdroj někteří muzikanti vyhledávají (sag). A vše je shrnuto v jednoduchém pravidlu: používám to co mi vyhovuje a na bláboly na různých forech slušně řečeno kašlu. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
A co si nechat udělat zakázkové elektronky?
Tak jak tak koukám zkušenosti s 6CA7 tu nikdo moc nemá. Mě by to taky zajímalo jak se to projeví na zvuku. Když jsem zkoušel totiž ve svym triplu xxx právě el34, který jsem nabiasoval na 50 procent, stejně jako 6l6gcčka, tak prostě ty el34 nebyly zvukem takový Včko dá se říct. Ztratily vejšky a možná že i kousek přibyly středy. Jinak se i řiká, že i ty e34l jsou ještě víc agresivnější než ty klasický. Ty já bohužel v aparátu vyzkoušet nemůžu, protože tyhle lampy si s mym triplem moc nerozumí a je tam nějaký riziko. A jestli je teda pravda to, že 6ca7 by výslednej zvuk byl blíže 6l6 než el34, tak já osobně bych to osadil všema aparáty, který jsou stavěný právě pro el34 
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
No a o to právě jdesimiruz píše:qwer píše:Tu JJ GZ34 v usměrňovači jsem ale nechal, líbí se mi vždy více než staré Mullard GZ34Takže vliv na zvuk je jenom v tom, o kolik klesá napětí při přebuzení konce.
Zase se ale dostáváme k tomu, že jde vše nastavit pomocí pár kondíků a odporů a jsou to dá se říct úplné základy, ale co je pro člověka jednodušší? Koupit si GZ34 od tří výrobců a zkusit, která mu sedí nejvíc, a nebo aparát nechat u technika upravovat a seřizovat na tu jednu elektronku, kterou má k dispozici.
Kytarové aparáty hlavně taky nejsou jen o číslech, ale taky o pokusech, zkušenostech, náhodách.
Pokud výrobce A má lampy s "emisivnější" vrstvou, tak jsou tvrdším zdrojem než B, jak říkáš dodají "více šťávy". Na zkreslení konce bývá příjemnější měkčí zdroj, takže se kytaristovi bude více zamlouvat B. Ale po nějaké době používání se A opotřebuje tak, že bude k nerozeznání od nové B ... Řešit značky u usměrňovacích lamp kvůli zvuku je duchařina, která vyplývá z neznalosti funkce zesilovače. Smysl má jen životnost - v tom je kvalita usměrňovačky.
No třeba Mullard GZ34 (stará produkce) je hodně "tvrdá" lampa. Má malý pokles a celkově dává o něco málo více napětí než většina dnešní produkce. Spíš jde o to, že když někdo má třeba starý Vox ze šedesátých let, tak ten aparát bude pravděpodobně lépe pracovat se starým Mullardem (když teda pominu to, že třeba napětí v síti může být dnes úplně někde jinde než v šedesátých letech) a dnešní aparát navržený třeba na Sovtek 5AR7 bude se starým Mullardem fungovat trochu jinak než bylo zamýšleno. Jistě, upravit jde oba aparáty tak, aby fungovaly ať už s jedním nebo druhým, ale proč to dělat, když tam můžu prostě rubnout lampu, na kterou se to navrhovalo (nebo se kterou se mi to líbí) a mít klid
O to mi jde. O to, že každá lampa má jiné parametry, které ovlivňují zvuk.
No právě. Napětí není 220V ale 242V, vyměmíš elyt 20u za nový 50u, výsledek je řádově jinde, než co udělají rozdíly mezi lampami.
Zdar, napětí v zásuvce není 220V~, ale 230V~ a může být někde blízko trafostanice i těch 242V~, jak píše kmensik. Ovšem ničemu nevadí uvažovat s těmi 220V~, protože napětí je sníženo o úbytek v bídných rozvodech sálů a případně i v prodlužce nedostatečného průřezu přes kterou "jede" celá kapela. Co se týká usměrňovačky GZ34, vzniká na ni úbytek napětí, který si můžete odečíst z charakteristiky.
- Přílohy
-
- GZ34 Philips (1958).pdf
- (320.5 KiB) Staženo 127 x
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Borci, vy pořád nechápete tu moji myšlenku
Já chápu, že to jde dohnat kondama apod. Ale mám zkušenosti s tím, že jen minimum kytaristů ví, které lampy v jeho aparátu jsou preampové a které koncové. A co to je nějaký usměrňovač??? To nikdo neví. A vysvětlujte někomu, kdo má od Maršíka Bluesbreaker za čtyřicet litrů, že mu namísto jiné GZ34 vyměníte nějakou tu součástku
To je moje hlavní myšlenka - spousta lidí nechce rýpat do aparátů, proto něco může trochu "upravit" různýma lampama a jejich růzýma specifikacema, kdy i třeba 12ax7 je od každého výrobce vyrobená trochu jinak, zvlášť dnes, kdy se těch starých data sheet asi nikdo nedrží.
Tak ono de taky o to že ne každýho to zajímá a chce se v tom vrtat . Řek bych že drtivá většina lidí má aparát na to aby na něj hráli a ne aby se v něm hrabali
.
A vsadim se že když ani neví co je uvnitř a jakej to má vliv na zvuk , tak jestli by byly schopný rozeznat rozdíl když by jim tam někdo potají povyměňoval lampy .
No a ten zbytek co to má jako koníčka si to vošéfuje jak uzná za vhodný
A vsadim se že když ani neví co je uvnitř a jakej to má vliv na zvuk , tak jestli by byly schopný rozeznat rozdíl když by jim tam někdo potají povyměňoval lampy .
No a ten zbytek co to má jako koníčka si to vošéfuje jak uzná za vhodný
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

Zdar, no vidíš core88 a já mám z většiny příspěvků pocit, že se v tom hrabou nebo aspoň chtějí hrabat všichni.
Proč by se tady jinak ptali na takové záležitosti jestli je lepší ta či ona lampa, výstupák od Mercury nebo od Hammondu a nevím co ještě?
Proč by se tady jinak ptali na takové záležitosti jestli je lepší ta či ona lampa, výstupák od Mercury nebo od Hammondu a nevím co ještě?
Souhlas. Jednou jsem testoval různé značky ecc83 a kdybych nevěděl, že jsou různé, tak si toho ani nevšimnu.core88 píše:jestli by byly schopný rozeznat rozdíl když by jim tam někdo potají povyměňoval lampy
To máš to samí jako když si přečteš nějaký tunningový forum . Podle toho by sis moh myslet že všichni sou odborníci na úpravu autTube Guru píše:Zdar, no vidíš core88 a já mám z většiny příspěvků pocit, že se v tom hrabou nebo aspoň chtějí hrabat všichni.
Já bych řek že se na to ptají protože lidi rádi věří na různý woodoo a podobný nesmysly . Kytaristi furt hledají "lepší" zvuk. Někde si přečtou že lampy jiný značky hrajou líp a už to jede
U těch výstupáků to může bejt jen normální otázka jestli to neni šmejd z pohledu konstrukce nebo vhodnost použití v nějakým projektu . Já se tu taky ptal na výstupáky hammond , jen mi zajímalo jestli to neni něco jako polskej indel.
Ale taky sem tu zažil experta co stavěl zesík a ten řešil vliv výstupáku na zvuk.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
mireksyrek
- Nový uživatel
Zdravim,potreboval bych poradit s takovou malou potvorou. Je to celolampa VHT classic6 a v koncaku je jedna 6V6, a potreboval bych vedet jestli u tak malych komb (6W) se steluje trimrem nebo jestli staci vymenit za novou lampu a necha se to tak..
Vyměň elektronku a na nic dalšího nešahej.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Předpětí (bias) se tvoří na katodovém odporu, nic nastavovat nemusíš, pokud osadíš stejný typ lampy. Říká se tomu katodový nebo automatický bias.
Odrůdy ECC83 - normální, long palte, frame grid?
Dá se nějak zobecnit, které odrůdy této lampy jsou vhodnější na kterou pozici?
Třeba prodloužená anoda Tesla ECC803S nebo Sovtek 12AX7LPS? Je např. lepší na invertor nebo jako sledovač? A krátká tlustá E83CC s napnutou a prý zlacenou mřížkou? Na vstup? Fyzicky jsou to hrozně odlišné lampy, datasheety shodné, tak jsem z toho jelen.
V zesíku ESH mám na vstupu Sovtek 12AX7WA, další lampy Sovtek 12AX7LPC, smyčka obyč Tesla ECC83, invertor E83CC. Všechno hraje, jen jsem si jistý, že je minulí majitelé přeházeli náhodně sem tam. Proto se ptám. Dá se to zobecnit?
Dá se nějak zobecnit, které odrůdy této lampy jsou vhodnější na kterou pozici?
Třeba prodloužená anoda Tesla ECC803S nebo Sovtek 12AX7LPS? Je např. lepší na invertor nebo jako sledovač? A krátká tlustá E83CC s napnutou a prý zlacenou mřížkou? Na vstup? Fyzicky jsou to hrozně odlišné lampy, datasheety shodné, tak jsem z toho jelen.
V zesíku ESH mám na vstupu Sovtek 12AX7WA, další lampy Sovtek 12AX7LPC, smyčka obyč Tesla ECC83, invertor E83CC. Všechno hraje, jen jsem si jistý, že je minulí majitelé přeházeli náhodně sem tam. Proto se ptám. Dá se to zobecnit?
Zdar, k normální ECC83 (12AX7) se nemá význam vyjadřovat, je notoricky známá a lze ji použít na všechny pozice v předzesilovači. Je pravda, že na některé pozice jsou vhodnější jiné. Long plate (tedy ne palte) mají prodlouženou anodu a hodí se lépe např. do invertoru nebo jako budič pružinového reverbu; nehodí se naprosto právě z důvodu dlouhé anody jako vstupní, často je mikrofonická. "Frame grid" je speciálně vinutá mřížka, která nemá možnost žádného pohybu např. vlivem vibrací v kombu, tím pádem elektronka s frame grid mikrofonická nebývá a hodí se jako vstupní elektronka na 1. pozici. Je-li navíc doplněna kratší anodou jedná se o antimikrofonickou lampu jako je např. 5751. Nepamatuji si význam těch jednotlivých písmenek za základním označením lampy, protože to má každý výrobce jinak (není to na rozdíl od značení lamp standardizováno). Vše co je třeba je datasheet a pohled na systém a je jasno
. Snad je to napsáno obecně, ještě zkráceně:
Na první pozici se hodí lampa s krátkou anodou (short plate) a rámečkovou mřížkou (frame grid).
Pro invertor je vhodná naopak prodloužená anoda (long plate). Když to nedělá paseku, je výhodnější všude v rámci unifikace použít základní typ.
Na první pozici se hodí lampa s krátkou anodou (short plate) a rámečkovou mřížkou (frame grid).
Pro invertor je vhodná naopak prodloužená anoda (long plate). Když to nedělá paseku, je výhodnější všude v rámci unifikace použít základní typ.
Díky, takhle jsem to chtěl slyšet, potvrzuje to moje tušení.
Včera jsem přehazoval lampy sem a tam, malinké rozdíly ve zvuku tam byly, nepodstatné ve srovnání s vlivem každého kondíku a celkové topologie zesilovače. Jediné poučení z toho mám, v zásobě různých lamp nasbíraných z odpadu se našla jedna ECC 83, která už opravdu nehrála, jen sem tam prskla. Konečně vím, jak vadná elka nehraje.
Včera jsem přehazoval lampy sem a tam, malinké rozdíly ve zvuku tam byly, nepodstatné ve srovnání s vlivem každého kondíku a celkové topologie zesilovače. Jediné poučení z toho mám, v zásobě různých lamp nasbíraných z odpadu se našla jedna ECC 83, která už opravdu nehrála, jen sem tam prskla. Konečně vím, jak vadná elka nehraje.
-
soulflytriber
Když bych chtěl přelmapovat hlavu 6505. Musím koupit párovanou čtveřici, nebo můžu použít dvě párované dvojice?
aparát: Peavey 6505
box: Harley Benton V30
box: Harley Benton V30