Ukulele
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ukulele
Jo, pokud k tomu hraní umí člověk i něco zabékat, dostává to hned jiný rozměr.
Mohl bys mi ještě poradit se strunami? Chci si objednat ty Aquila, jen prostě nevím, jaký je rozdíl mezi syntetickými a bionylonem... Co myslíš ty, jsou jedny horší a druhé lepší? Jo a jak potom poznám, která z těch strun kam patří? Budou nějak označené???
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Bionylonové struny se dělají z ricinového oleje a při výrobě se uvolní do ovzduší o polovinu míň oxidu uhličitého než u jiných nylonových strun. Takže pokud smýšlíš zeleně, je to cesta... zvuk viz. video
Já si na vánoce koupil pro mého sopránového BACHa tyto struny.
Je to materiál Nylgut a mělo by to být blíže zvuku strun ze střívek (které se dělaly před vynalezením syntetických materiálů), než obyčejné nylonové struny.
Při výběru strun nezapomeň zohlednit na jaké ukulele (soprán, koncert, tenor...?) a jaké ladění jsou. Zatím ses nezmínila jaké uke máš a jak ladíš (C nebo D?). I když ono je to asi jedno, jelikož výběr u českých obchodů (jmenovitě kytary.cz) při koupi Aquila strun tě přinutí ladit do C.
Struny jsou zabalené každá zvlášť a jsou označené. Ať vybereš Nylgut nebo Bionylon, myslím, že bys měla být spokojená. Upozorňuji jen na to, že po natažení delší dobu trvá, než se usadí (v mém případě ještě stále musím dolaďovat před hraním C strunu (nataženo o vánocích), ale může to být i tím BACHem, na ostatních ukulelích se už struny téměř nehnou
(mám Aquila struny i na druhém sopránu, tenoru a basovém uke, na baryton natáhnu nové, až budou k dostání Aquila Red series).
Já si na vánoce koupil pro mého sopránového BACHa tyto struny.
Je to materiál Nylgut a mělo by to být blíže zvuku strun ze střívek (které se dělaly před vynalezením syntetických materiálů), než obyčejné nylonové struny.
Při výběru strun nezapomeň zohlednit na jaké ukulele (soprán, koncert, tenor...?) a jaké ladění jsou. Zatím ses nezmínila jaké uke máš a jak ladíš (C nebo D?). I když ono je to asi jedno, jelikož výběr u českých obchodů (jmenovitě kytary.cz) při koupi Aquila strun tě přinutí ladit do C.
Struny jsou zabalené každá zvlášť a jsou označené. Ať vybereš Nylgut nebo Bionylon, myslím, že bys měla být spokojená. Upozorňuji jen na to, že po natažení delší dobu trvá, než se usadí (v mém případě ještě stále musím dolaďovat před hraním C strunu (nataženo o vánocích), ale může to být i tím BACHem, na ostatních ukulelích se už struny téměř nehnou
Děkuju ti za vysvětlení a názornou ukázku
, měla jsem se sem přihlásit už dávno...
K tomu ladění... Ladím v C a jsem s tímto laděním spoojená... A k mému ukulele - měla jsem od Ježíška objednané jedno, které jsem si sama vybrala... šlo o Tenson - Tenor... Nakonec mě pod stromečkem čekalo nemilé překvapení, z hudebního obchodu poslali ukulele neznámé značky a jiné velikosti - Concert... Barvou je sice stejné, ale ladící mechaniky jsou jiné, než na obrázku a nebyla tam ani cedulka s názvem strun... žádná brožurka pro začátek a tak... Protože jsem nechtěla kazit atmosféru a přítel se v tom absolutně nevyzná (jen vyzvedl, zaplatil, zabalil a schoval
), tak jsem to neřešila... Ale dost mě to nas*alo! Stejně si plánuji pořídit další, takže si to vynahradím a půjdu do nějakého Tenor - polomasivu... Zatím ale tohle neznámé docela dobře slouží...
K tomu ladění... Ladím v C a jsem s tímto laděním spoojená... A k mému ukulele - měla jsem od Ježíška objednané jedno, které jsem si sama vybrala... šlo o Tenson - Tenor... Nakonec mě pod stromečkem čekalo nemilé překvapení, z hudebního obchodu poslali ukulele neznámé značky a jiné velikosti - Concert... Barvou je sice stejné, ale ladící mechaniky jsou jiné, než na obrázku a nebyla tam ani cedulka s názvem strun... žádná brožurka pro začátek a tak... Protože jsem nechtěla kazit atmosféru a přítel se v tom absolutně nevyzná (jen vyzvedl, zaplatil, zabalil a schoval
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když od přítele, tak to je blbé vracet, no...
A k tomu Tenson...s elektrickýma kytarama nemá nejlepší renomé, u ukulelí nwm, no, radši koupit něco osvědčeného od Lanikai, Oscar Schmidt apod...však tu najdeš dost doporučení.
A k tomu Tenson...s elektrickýma kytarama nemá nejlepší renomé, u ukulelí nwm, no, radši koupit něco osvědčeného od Lanikai, Oscar Schmidt apod...však tu najdeš dost doporučení.
Já vim, mě šlo v tu chvíli tak trošku o cenu a Tenson byl prostě levnej
Teď už bych jistě neváhala trošku zainvestovat, když vím, že mě to baví... Ale neni to tak zlé, to moje ukulele... Možná právě proto, že to nejspíš není ten Tenson, paradox, že? 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem si první ukulele přál tenor a dostal jsem baryton (naštěstí kvalitní). Sranda byla, když švagr v domění, že koupil tenor, snažil se jej tak i naladit
. No, když mi ho předávali, rovnou mi řekl, že si mám koupit nové struny
. Alespoň pro mě nebyl přechod z kytary tak bolestivý a šlo to v podstatě bez problémů hned hrát a vystoupit s tím před lidi
. Člověk míní...
Ty vystupuješ před lidmi? Hraješ v nějaké kapele?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych tomu neříkal kapela, ale jo, vystupuju. Občas.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Kladno myslím nehrozí a žánrově se neomezuju. Dál kdyžtak komunikace přes SZ, ať tu nespamujem a nerozhněváme si císaře
.
V pohodě, vůbec nevím, cos mi to tu teď napsal
jdu stejně spát, tak mi to vysvětlíš zítra 
Napadlo mně, jestli je možné na ukulele přidělat takový ten "čudlík" na uchycení popruhu, když chci hrát ve stoje... víte, co myslím? Jde to třeba přivrtnout samořezným šroubrem? Nerada bych si oddělala ukulele
Koukala jsem do toho otvoru a v dolní části uprostřed je takový dřevěný hranolek, tak snad by to mohlo jít???
Koukala jsem do toho otvoru a v dolní části uprostřed je takový dřevěný hranolek, tak snad by to mohlo jít???
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Není třeba nic vrtat, stačí pořídit vhodný popruh, např. ostatni-nastroje/ukulele-t6980-1020.html#p560949
to maya :
. prosím , dělej to vždy jako nyní. Nic do ukulele nevrtej, nelep, neohýbej, nerovnej...... :-)Vždy se raději zeptej. Já se tu ptám taky a to nechci nic ničit
, 
-
simko.zero
Ahoj, od pondělí jsem vlastníkem Uke Kohala KU212, sháním nějaký tabulatory na české písně, třeba k ohníčku nebo na vodu, odrhovačky a tak 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, vítej mezi ukulelisty a rovněž na fóru. Myslím, že by byla škoda vložit sem přímo nějaký odkaz a ochudit tě o množství zajímavých informací, které toto vlákno obsahuje, a na které by ses časem stejně třeba zeptal
.
Proto doporučuji věnovat tomu trochu času a pročíst zdejší příspěvky, kde mimo jiné určitě najdeš i to na co se právě ptáš. Zdar a sílu
.
Proto doporučuji věnovat tomu trochu času a pročíst zdejší příspěvky, kde mimo jiné určitě najdeš i to na co se právě ptáš. Zdar a sílu
-
simko.zero
Tak tady jsem našel Valčíček od Nedvědů pro UKE, tak snad to někomu pomůže
http://nd03.jxs.cz/149/930/d9cde7fee7_61558136_o2.jpg 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, ale to není tabulatura, víš o tom? Pokud sháníš jen akordy k písním, tak na netu jsou toho tuny, namátkou http://www.akordytexty.cz/. (je tam možnost i automaticky transponovat akordy)
A je to akorát transponované do C, ale to nepomůže těm ukulelistům, kteří netransponují a znají prstoklady akordů podle jejich správných názvů (BTW, mi by to třeba k užitku bylo, kdybych to chtěl hrát, já transponuji).simko.zero píše:... pro UKE, ...
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 24.01.2013 13:53, celkem upraveno 1 x.
-
simko.zero
Aha, no ale to jsou akordy na kytaru, ne ? Na ukulele to zní jinak podle mě 
A já teda ještě neumím transponovat ...
A já teda ještě neumím transponovat ...
Naposledy upravil(a) simko.zero dne 24.01.2013 13:55, celkem upraveno 1 x.