BIAS

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
dalabo

Re: BIAS

Příspěvek od dalabo »

lokomoti

Příspěvek od lokomoti »

tohle je neni rozhodně napsaný úplně srozumitelně. U 6l6 měříš bias takhle: pin 8----1ohm odpor----zem. Na odporu měříš napětí voltmetrem (jakože voltmetr máš paralelně k tomu odporu). Bez toho odporu to nefunguje...
Mephitic Society
ESP eclipse II VB
lunchie

Příspěvek od lunchie »

tohle neni presne ... u fixed biasu, kde je katoda (pin 8) privedena primo na zem, se da odpor 1 ohm mezi katodu a zem a na te se pak meri napeti. Z ohmova zakona P=I*U se pak da spocitat jake to napeti na tom odporu musi byt, za proud se dosadi hodnota napeti na tom 1ohmovem odporu (I = U/R, diky tomu, ze tam mame 1ohm, tak je tam I=U) a za U dosadis napeti co nameris 'PLATE' - drat co leze z vystupniho trafa na elektronku - pin 3. Pro PP se to nastavuje 70% plate disapation elektronky v konci - pro 6l6 je plate disapation 19W.

http://www.ax84.com/contrib/biascalc.php
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Jestli to dobře chápu, tak si změřím napětí na napětí na anodě, z něj si spočtu 70% a dosadím do vzorce pro výkon, plate dissipation (dissipation mi poradil google když jsem napsdal disapation) je pro el34 25W a dopočtu si proud, který by měl téct na mřížku a ten si pak naměřím přes napětí na tom 1R odporu. Je to tak nebo to chápu blbě?
Budu to dělat na hlavě ESH 2000 100W tak doufám že nebude problém s paticí, že tam budu moct dát ten odpor.
Lukus

Příspěvek od Lukus »

No, cely postup je asi takovyto: Se staryma lampama si zmeris Ua, abys vedel kolik ti zdroj dava po zatizeni. Nameris treba 350V, to tedka nehraje roli. Zmerene napeti dosadis do toho kalkulatoru, vyberes lampu a zajima te proud pri 70% plate dissaption. Navalis tam nove lampy a na tom 1ohm odporu co si tam pridas meris napeti v mV (jak psal lunchie = proud katodou v mA). Potakem nastavis pozadovany proud a je. Mozna se trosku pohne Ua, zalezi na zdroji, ale to neres. Napsal si to vicemene dobre, akorat pocitas s 70%ty toho vykonu, ne napeti.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Lukus píše:No, cely postup je asi takovyto: Se staryma lampama si zmeris Ua, abys vedel kolik ti zdroj dava po zatizeni. Nameris treba 350V, to tedka nehraje roli. Zmerene napeti dosadis do toho kalkulatoru, vyberes lampu a zajima te proud pri 70% plate dissaption. Navalis tam nove lampy a na tom 1ohm odporu co si tam pridas meris napeti v mV (jak psal lunchie = proud katodou v mA). Potakem nastavis pozadovany proud a je. Mozna se trosku pohne Ua, zalezi na zdroji, ale to neres. Napsal si to vicemene dobre, akorat pocitas s 70%ty toho vykonu, ne napeti.
Aha, díky za opravení, už je mi to jasný. 8)
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Chci se zeptat. Mám Rockwell Blade teď nově a nenašel jsem tam ten čudlík na nastavení BIASu z čehož usuzuju že mám asi fixní BIAS. To kombo má 30W a dvě lampy EL84 (aktuálně by to měli bejt myslim Sovtek). Co mě zajímá je jestli bude problém když tam hodim místo nich EL84 od JJ?
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Problem nebude, ale musis rebiasovat.

Edit: Jej sorac, ja cetl ze jsi nasel cudlik na biasovani. Jak tam neni tak nemas co resit, das nove lampy a je. Tvuj apec ale asi nema fixni bias ale katodovy, fixni bez moznosti nastaveni by byl dost hazardni vec.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Aha a když je tam ten katodovej tak to se řeší jak? Vim že to tu někdo psal ale potřeboval bych to vysvětlit víc polopaticky. Elektrický zapojení jsem sice dělal tenhle rok ve škole ale stejně nejsem z toho co je tu napsaný o moc moudřejší :?
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Když je tam katodový, prostě vyměníš flašku a jede se dál.
Louda

Příspěvek od Louda »

Zdravím, mám Line 6 valve, neví někdo, jestli tenhle zesik má jen jeden trimr na všechny lampy nebo třeba zvlášť na každý pár? Díky
Naposledy upravil(a) Louda dne 16.03.2011 8:24, celkem upraveno 1 x.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Je zvláštní, že svítí jenom dvě, ale modré svícení je OK. Kdyby svítily ty šedé plechy červeně, bylo by to horší.
venca.k

Příspěvek od venca.k »

nevedel sem kam to napsat tak to napisu sem, menil sem lampy na marshall haze 40, byly tam marshally a vymenil sem je za JJ , a zda se mi ze to hraje oproti tem marshallum docela potichu a u cistyho kanalu to kresli uz v uplne nizky hlasitosti, coz mi nevyhovuje, protoze to kombo skoro nema cistej zvuk, a s tema marshallama melo, ale jedna ta lampa je bohuzel rozbita tak sem tam musel dat tyhle, a nevim jestli v sobe to kombo ma nastavitelnej bias nebo nema, a jestli to nemuze bejt tim???
Kytara: el. Fokus strat, fokus LP , SX telecaster, akustika Johnson
Efekty: Modtone Dyno Drive, Modtone wah
Kombo: Marshall HAZE 40, Roland Microcube
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

A tos měnil preampovky nebo koncovky?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
venca.k

Příspěvek od venca.k »

Nero píše:A tos měnil preampovky nebo koncovky?
koncovy, marshall el34 za JJ el34
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak tam by to bias chtělo seřídit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
venca.k

Příspěvek od venca.k »

Nero píše:Tak tam by to bias chtělo seřídit.
a zvladnu to sam nebo to musim dat nekomu na serizeni? ja sem na ten zesilovac zevnitr koukal, ale nic co by vypadalo ze se da serizovat tam nebylo, tak radsi tu druhou moznost zejo? :D
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Uvnitř je konektor con3, kde měříš napětí katodového odporu 1Ohm, má být 39mV na každé lampě. Nastavuje se trimry VR1 a VR2. Změř obě lampy proti středu con3, mělo by to být stejně, od 30 do 45 mV by to mohlo fungovat.
Ale ten problém, co popisuješ, může být jinde, prosakuje zkreslenej kanál do čistého.
Pročti: http://www.marshallforum.com/marshall-a ... uired.html
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

venca.k píše:
Nero píše:Tak tam by to bias chtělo seřídit.
a zvladnu to sam nebo to musim dat nekomu na serizeni? ja sem na ten zesilovac zevnitr koukal, ale nic co by vypadalo ze se da serizovat tam nebylo, tak radsi tu druhou moznost zejo? :D
Když se takhle ptáš, tak to radši svěř profíkovi... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
M.K.

Příspěvek od M.K. »

Toto tema se mi na zacatku zdalo tak zmatecny ze mi to nedalo a nasel sem video kde to je pekne ,,nazorne,, snad to nekomu pomuze. Me ano doted sem to nechapal :oops:

http://www.youtube.com/watch?v=19IUadZJf-c
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“