Tremolo => Pevná kobylka a upgrade gitary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
MilanT

Re: Tremolo => Pevná kobylka a upgrade gitary

Příspěvek od MilanT »

Pokud si myslíš že máš pravdu, tak potom nechápu, proč jsi takhle nereagoval na včerejší kocourův příspěvek?
Dával sem podobný obrázek, kde taky nemáš možnost zkracovat kmitající délku struny na menší vzdálenost než je menzura.
A tady je odkaz na vlákno, kde kocour vkládal ten samý obrázek jako já. Předpokládám, že kocour si titul "odborník" nevycucal z prstu - nastroje-f71/technicke-vykresy-kytar-t17871-240.html
Obrázek
Naposledy upravil(a) MilanT dne 1.10.2012 16:05, celkem upraveno 1 x.
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

no jo ale tady je menzura v rámci kompenzace kdežto v tom předchozím ne - mě to příjde logicky jako blbost ovšem pokud je v tom nějakej trik tak se nechám poučit
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tak asi já blbě vidím, ale kompenzaci vidím jasně vlevo od nulového bodu, tedy mimo rámec menzury.
Ale taky se rád nechám poučit.
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

dobře no , já prostě nechápu proč vlastně ta kompenzace je takhle mimo když kompenzace je od toho že se netrefíš přesně do menzury.....jediný co mě napadá je to, že tam kde ta struna má konec menzury tak tam neladí v oktávách ale je to o kousek vzaději :?: :|
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Já to vidím stejně jako ty.
Při nastavování "čistoty" oktáv jde podle mě o prodloužení kmitající délky struny a ta je vždycky o něco delší než je menzura. Ale to jsou moje teoretické domněnky.
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

tak ja som už s toho jeleň :lol: tak ako to má byť real? čo najviac vykrútiť kamen "e" a kamen ma byť o 1,6mm za menzúrov? :roll: alebo si mám tam nahodiť to jednozvratné tremolo a priťiahnúť tie kameny co to pôjde a urobiť značku a potom zas čo najviac pritiahnúť aj na tej pevnej kobylke a tam ju položiť ako to bolo u jednozvratného tremola? :lol: alebo existuje normálne vysvetlene čo aj pochopím? aj by bola podla toho obrázku kompenzace na e 1,5mm a na E 3mm tak bude kobylka krivo o 1,5mm ne? najlepšie by to bolo keby to niekto podrobne vysvetlil lebo keď obmerám menzúru 648mm a neviem čo tam má byť položené tak mi to bude nanič. :cry: a ešte ako mám odhadnúť v akej výške má byť kobylka?
Naposledy upravil(a) ITIetalista dne 1.10.2012 16:39, celkem upraveno 1 x.
This account don't exist longer.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

ITIetalista píše:tak ja som už s toho jeleň
Tak teď jsi mě fakt pobavil. Nedávno jsi tu na fóru psal, že perfektně rozumíš el. kytarám a ať se tě ptáme na cokoli. Škoda že to vlákno Nero promazal.
ITIetalista píše: aj by bola podla toho obrázku kompenzace na e 1,5mm a na E 3mm tak bude kobylka krivo o 1,5mm ne?
Pokud tam budeš dávat tu tvojí kobylku hardtail, tak proč by byla nakřivo? Ty kompenzace strun přeci seřizuješ posouváním kamenů. Kobylka hardtail má daleko větší rozsah pohybu kamenů než tune-o-matic (která z tohoto důvodu musí být montována pod úhlem). Ale to všechno najdeš i s popisem na té stránce, co jsi sem nedávno postoval.

EDIT: nebo si alespoň přečti vlákno "Technická příprava výroby" nebo tak nějak se to jmenuje. Fakt se mi to nechce hledat.
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

tie tech. prípravu som pozeral a našiel som tam len pre tune-o-matic toto: Obrázek
niečo podobné by som potreboval aj ja :lol: ale pre hardtail
a ešte som našiel aj toto: Obrázek
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Mám tě svým způsobem rád :) a proto ti radím neblbni a když sem dáš nějaký obrázek, tak si přečti taky to povídání kolem. To chceš fakt montovat kobylku podle polohy rámečku snímače?
Ta fotka LP s modrým kótováním byla pro zjištění polohy snímačových šachet vůči TOM kobylce.

Ty se drž toho, co ti sem napsal kocour. A kocour taky dost často radí odměřit si vše na stávající kytaře. Ty sis změřil vzdálenost kamenů od ořechu a výšku strun nad tělem kytary u kobylky? Tyhle rozměry bych se já snažil dodržet a pak z toho budeš mít stejnou kytaru se stejným dohmatem jen s jinou kobylkou.
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

takže sa budem držať tej starej kobylky to je dobrý nápad :lol: tak to bude najlepšie. 8)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hegrik píše:dobře no , já prostě nechápu proč vlastně ta kompenzace je takhle mimo když kompenzace je od toho že se netrefíš přesně do menzury.....jediný co mě napadá je to, že tam kde ta struna má konec menzury tak tam neladí v oktávách ale je to o kousek vzaději :?: :|
Chlapi, neplašte se,
nejdřív základní věc: kompenzace neslouží k vyrovnání nepřesností v měření. Je to nutné především proto, že kmitání struny začíná vlivem rozdílné tuhosti jednotlivých strun o něco dál než kde struna leží na kameni kobylky. Prodloužením se délka volně kmitající struny rovná teoretické menzuře, pro kterou jsou vypočítané polohy pražců.
Druhé přikázání: Žádný kámen kobylky se nepřiblíží až k nulové kolmici :!:
ak dám na e 1,5mm a E 3mm kompenzáciu tak bude kobylka krivo nie? koľko mám vytočiť kameny ked budem merať kde položiť kobylku?
Proto se u hardtail-kobylky nebo tremola určí celková poloha kobylky podle kamenu e1, který se vyšroubuje tak, aby o 1-2 mm zůstala rezerva i dopředu (teď právě pro případné chyby při vrtání) a díry pro upevňovací vruty se předvrtají s v poloze, kdy kámen e1 leží o 1,6 mm za menzurovou kolmicí.
Kobylka TOM musí být šikmo, protože její rozsah je úzký a u strun A5, E6 se obvykle pod 3 mm kompenzace nejde
Hegrik píše:mě teda tenhle obrázek čistě logicky příjde jako blbost...
MilanT píše:V čem je to blbě?
Hegrik píše:podle mě by ta levá čára měla být v podstatě zhruba ve středu rozsahu dráhy kamenů....přeci nebudeš mít konec menzury na konci kobylky. když se to dá jak jsem říkal tak potom máš možnost hýbat kamenem na obě strany na dorovnání menzury přičemž v tom obrázku je menzura 1.6 mm od nejkrajnější polohy kamene - tudíž by ani jedna struna neladila v oktávách
Hýbání se koná za kompenzovanou menzurou. Pokud se při předvrtání děr neco neposunulo :!:
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
MilanT

Příspěvek od MilanT »

kocour píše: kmitání struny začíná vlivem rozdílné tuhosti jednotlivých strun o něco dál než kde struna leží na kameni kobylky. Prodloužením se délka volně kmitající struny rovná teoretické menzuře, pro kterou jsou vypočítané polohy pražců.
Hýbání se koná za kompenzovanou menzurou. Pokud se při předvrtání děr neco neposunulo :!:
-kcr-
Kocoure díky za vysvětlení. Jen pro mojí jistotu - lze tedy zjednodušeně říci, že třeba struna e1 vlivem své tuhosti nekmitá ve vzdálenosti 0,8 mm od kamene a 0,8 mm od ořechu a proto je potřeba prodloužit praktickou menzuru o 1,6 mm abychom získali teoretickou menzuru?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

.....lze tedy zjednodušeně říci, že třeba struna e1 vlivem své tuhosti nekmitá ve vzdálenosti 0,8 mm od kamene a 0,8 mm od ořechu a proto je potřeba prodloužit praktickou menzuru o 1,6 mm abychom získali teoretickou menzuru?
Těch 1,6 mm je, (pokud neblbnu), jen záležitost mezi 12. pražcem a kobylkou. Mezi ořechem a 12. pražcem jsou rozteče pražců znatelně větší a ne-kompenzace ořechu se dá v rámci temperovaného ladění vydržet :wink:
To potvrzuje i skutečnost, že při prstokladech levé ruky nebo s kapodastrem už nehraje ořech žádnou roli. (No, jo, třeba s Earvanou se géčko relativně podladí :?: :?:
....prodloužit praktickou menzuru o 1,6 mm abychom získali teoretickou menzuru?...
Nechci být hnidopich, ale prodlužuje (kompenzuje) se teoretická menzura :idea: :!:
Ještě zbývá dodat, že na kompenzaci má velký vliv výška dohmatu a k čistému ladění má kytara s pražci zabudovaný problém.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

dík za vysvetlenie kocour už tomu rozumiem. ešte zaplátam dieru po tremole a ide sa na vec. :)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

kocour píše: Nechci být hnidopich, ale prodlužuje (kompenzuje) se teoretická menzura :idea: :!:
Jsem rád že jsi hnidopich.
Špatně jsem si tedy myslel, že teoretická menzura je délka volně kmitající struny a praktická menzura je vzdálenost kámen-ořech? Nebo výraz "praktická" menzura je slovní nesmysl a nesouvisí s kamenem a ořechem?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

...Nebo výraz "praktická" menzura je slovní nesmysl a nesouvisí s kamenem a ořechem?
Menzura kytary je v podstatě dvojnásobek vzdálenosti od hrany ořechu (nebo vrcholu nultého pražce) k vrcholu 12. pražce. Ta se udává ve specifikaci, v prospektech, a bez dodatků praktická / teoretická. Prostě MENZURA, SCALE LENGTH, etc.
Výraz "praktická" menzura nevidím jako slovní nesmysl. Tu jsem například odměřoval a porovnával, když jsem chtěl najít vztahy mezi tlouštkou strun a šikmou polohou kobylky TOM na Les Paul, SG apod.
:!: :?:
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

aaa je tu finish! takto vyzerá moja kráska 8)
Přílohy
DSC00365.JPG
DSC00364.JPG
DSC00363.JPG
Moleek

Příspěvek od Moleek »

čekal jsem to horší.
JAk se povedlo nalepit tu nálepku přes ty hrany? Vypadá to až podezřele slušně
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Co je to za ty šmouhy na těle? Hlava vypadá zajímavě (zajímavě pro nějakého zapřísáhlého metalistu), ale to je na každém. Jen se mi zdá ta samolepka (?) nějak křivě nařezaná.
Hraje teď lépe :D ?
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Moleek píše:čekal jsem to horší.
JAk se povedlo nalepit tu nálepku přes ty hrany? Vypadá to až podezřele slušně
jestli myslíš přes hrany vzoru toho plechu, tak ten plech je možná taky samolepka ;-)
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“