Kytary Martin
Pravidla fóra
Re: Kytary Martin
Mícháš jabka a hrušky, všechny Tebou jmenované firmy dělají špičkové kytary ale cenově je to bohužel někde kde 99% lidí nedosáhne. Nikde jsem nepsal že Sigma je lepší ani srovnatelná ale že je to slušná kytara za slušnou cenu. Asiati vyráběli Sigmu vždycky. Světoví hráči hrají na světové značky, čeští ne. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Nechtel jsem vyvolat dilčim dorazem hadku, zda je Sigma lepsi nez Martin, nejlepsi ci neco podobneho..
Jen jsem trochu hledal alternativy cenove priznivejsi nez je Martin..00M nebo 000M
celomasiv mahagon...to by bylo ale na jine vlakno, co jsem našel..pokud bude cas tak ho otevru pokud tady jiz neni...
Cili se vratim k Martin a k jejich roadshow a nazvu "Sausage guitar"..Nejsem zadny velky spíkr;)
Ale nerikaji oni tak kytaram, kterym my rikame " pádlo, k taboraku , do hospody, apod ??"
Me to prislo divny s ohledem na laminat nebo tlakově lisovane zbytky papiru a stěpky... ( ty jejich nove dřevotřísky)
To přeci nema moc souvislost s parkem/buřtem, ne ? Ale naopak se stylem opekani "sausages" na grillu pri tech jejich party na zahrade, kde se pak asi taky hraje na kytáru..to uz to má nejakou souvislost
)
Nebo tim chtela dáma od Martina rict, ze je to taky takovy "mix" odpadu jako párky, a dřevo (maso) ať tam nehledáme ??
)
No nic... Zase off topic... Tak koncim
Jen jsem trochu hledal alternativy cenove priznivejsi nez je Martin..00M nebo 000M
celomasiv mahagon...to by bylo ale na jine vlakno, co jsem našel..pokud bude cas tak ho otevru pokud tady jiz neni...
Cili se vratim k Martin a k jejich roadshow a nazvu "Sausage guitar"..Nejsem zadny velky spíkr;)
Ale nerikaji oni tak kytaram, kterym my rikame " pádlo, k taboraku , do hospody, apod ??"
Me to prislo divny s ohledem na laminat nebo tlakově lisovane zbytky papiru a stěpky... ( ty jejich nove dřevotřísky)
To přeci nema moc souvislost s parkem/buřtem, ne ? Ale naopak se stylem opekani "sausages" na grillu pri tech jejich party na zahrade, kde se pak asi taky hraje na kytáru..to uz to má nejakou souvislost
Nebo tim chtela dáma od Martina rict, ze je to taky takovy "mix" odpadu jako párky, a dřevo (maso) ať tam nehledáme ??
No nic... Zase off topic... Tak koncim
Poněkud odvážné tvrzení. Bourgeois, Collings, Gallagher, Huss & Dalton atd. atd. Kdo z nich dělá lepší kytary nebo která značka má lepší firemní playery bych si hodnotit netroufl.White píše:... Proto s klidem mohu tvrdit, že pro akustické hraní ( nejen bluegrass) je firma Santa Cruz nejlepší, společně s Martinem, snaží se i Gibson a Tylor, to je pravda, ale všichni hráči - světoví hrají právě buď na Martin nebo SC ...
...a proto jeden z uplne nejlepsich svetovych akustickych hracu hraje vyhradne na Maton 
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Ahoj, je to možné, v žádném případě jsem nechtěl vyvolávat emoce atd.... jen konstatuji, to, na co jsem si mohl sáhnout, s kým jsem o tom mluvil, případně hrál, neznám elektrické hraní, ale co se týče akustiky jsem myslím celkem v obraze. Neplatí rovněž, že světoví hráči hrají na světové kytary a čeští ne...veliký omyl. Stačí se jen projít hospodami, tam kde se hraje...mít ty kytary před 30ti lety
, každý druhý má dnes Martina. Hráči, kteří něco umí a znamenají v Česku hrají taky na světové značky. Ono pánové zatím nebylo řečeno to podstatné, nový Martin vyšší třídy, tzn. tělo palisandr nehraje hned, např D28 trvá minimálně 5- 6 let, než chytne ten správný zvuk, mahagony hrají od počátku, mají ovšem zase jiné zbarvení zvuku apod.. Rovněž mnou zmíněný Santa Cruz se taky rozehrával 5 let a ještě to není 100%. Proto stojí staré Martiny např. ze čtyřicátých let takový balík peněz, běžná cena za D28 z tohoto období, full kondice se pohybuje okolo 40-50 tisíc dolarů
, pro nás nedostupné....bohužel. A platí jednoznačně, že další kroky pro dobrý zvuk jsou i v rukou. Kytarám zdar....
- Ol'Dawg
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
- Kontaktovat uživatele:
No jo, jenže u něj jde o projev patriotismu a kytara je pro něj spotřebák. Taky mu to občas hraje jako elektrika a zřejmě mu to nevadí. Pochybuju, že u něj se kytara vůbec stihne vyhrát, dřív bude v kytarovém nebíčku. Jinak Matonky jsou sice super, ale neslyšel jsem o 40 let starém kousku a pochybuju, že by Matonka stárnutím a vyhráváním získávala na ceně.hyenik píše:...a proto jeden z uplne nejlepsich svetovych akustickych hracu hraje vyhradne na Maton
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
AER Alpha
- Ol'Dawg
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se týče "vyhrávání" kytary, tak snad ani nenacházím odvahu o tom mluvit. Jsem starej dědek a proto už z podstaty hluchej jak pařez a v tom, co slyším já a co by slyšela 15letá holka, je propastný rozdíl. S těmi starými kytarami je to věc ožehavá, Elderly třeba teď má Martin 000-42 z roku 1939 za 50k, ale jedná se o sběratelskou lahůdku (ten rok jich udělali jen 31). Není tedy jasné, jestli platíš za reálnou zvukovou hodnotu kytary (pokud vůbec něco takového existuje) nebo sběratelskou hodnotu, vycházející z toho, za kolik by se to dalo eventuelně prodat. Jsou tu dobré a horší ročníky, hrál jsem na D28 z roku 1973 a vůbec se mi (hluchoňovi) nelíbila apod. Rozdíl mezi brazilským a indickým palisandrem slyší snad každý, mezi brazilským a madagaskarským málokdo. Bezpečně poznáš Sitku a Adirondack, ale pokud by se někdo snažil úmyslně tě zmást, poměrně snadno se mu to povede, pokud bude mít po ruce pár kytar. Úplně jinak ti hraje standard kytara a jinak Marquis atd. Takže sesypat dohromady Santa Cruz, Bourgeois, Collings, Gallagher, Huss & Dalton určitě není o emocích, ale spíš o údivu (prostě těžko chápu, jak se někdo může něčeho podobného dopustit). Tady by šlo rozhodovat, kdyby všechny tyhle kytárky někdo navozil na jedno místo a tam sis sednul a hrál a měl tam pár ušatých, věci znalých a kritických posluchačů, kteří by ti říkali své závěry a dirigovali tě. Asi nejdůležitější bude, co se líbí tvým posluchačům, tvému zvukaři a tvým rukám. Tož tak...White píše:...nový Martin vyšší třídy, tzn. tělo palisandr nehraje hned, např D28 trvá minimálně 5- 6 let, než chytne ten správný zvuk, mahagony hrají od počátku, mají ovšem zase jiné zbarvení zvuku apod.. Rovněž mnou zmíněný Santa Cruz se taky rozehrával 5 let a ještě to není 100%. Proto stojí staré Martiny např. ze čtyřicátých let takový balík peněz, běžná cena za D28 z tohoto období, full kondice se pohybuje okolo 40-50 tisíc dolarů ...
AER Alpha
AER Alpha
- Ol'Dawg
- Kontaktovat uživatele:
Jednoduše: párek je z mletého masa a laciný "buřtový" Martin z mletého dřeva... O tom, kolik je toho masa (dřeva) a kolik "přísad" se decentně mlčí. A máš pravdu, co, čemu my říkáme "pádlo" oni vzletně nazvou "affordable guitar". Rozdíl je jediný - ve zvukové kvalitě.tom.blaza píše:...Cili se vratim k Martin a k jejich roadshow a nazvu "Sausage guitar"...
To přeci nema moc souvislost s parkem/buřtem, ne ? Ale naopak se stylem opekani "sausages" na grillu pri tech jejich party na zahrade, kde se pak asi taky hraje na kytáru..to uz to má nejakou souvislost)
Nebo tim chtela dáma od Martina rict, ze je to taky takovy "mix" odpadu jako párky, a dřevo (maso) ať tam nehledáme ??)
AER Alpha
AER Alpha
Naopak je to NAPROSTO jasneOl'Dawg píše: Není tedy jasné, jestli platíš za zvukovou nebo sběratelskou hodnotu...
Ta o rozehravani kytar 5-6 let je moc pekna, a ted třeba tu o Cervene karkulce jak nesla babičce v košíčkuTonerite.
Pěkné.
Takže dle Whitovy fascinující "Teorie Zrání" je moje pádlo z 2007 zvukově na čerstvém vrcholu?!
Ještě, že zrovna nahráváme, snad ten posun v kvalitě mikráky sejmou.

Nelze než složit poklonu Ol'Dawgovi za další dokonale vyváženou porci skromné erudovanosti a kulantní diplomacie, to je radost číst.
Ještě, že zrovna nahráváme, snad ten posun v kvalitě mikráky sejmou.
Nelze než složit poklonu Ol'Dawgovi za další dokonale vyváženou porci skromné erudovanosti a kulantní diplomacie, to je radost číst.
| Cruel YT | Cruel sptf
Možná to vyznělo jinak, ale jen jsem chtěl reagovat na kolegovo tvrzení, že když kvalitní kytara, tak SC a možná CFM, s čímž nesouhlasím.Ol'Dawg píše: ... Takže sesypat dohromady Santa Cruz, Bourgeois, Collings, Gallagher, Huss & Dalton určitě není o emocích, ale spíš o údivu (prostě těžko chápu, jak se někdo může něčeho podobného dopustit)...
Ještě k tomu vyhrávání - Doufám, že to není nikterak výrazné. Moje břízka smrk/palisandr zní mému uchu libě tak, jak vypadla z krabice. Změna zvuku nežádoucí
Protoze radsi posloucham, než píšu, tak jen uvedu k tematu
jednu celkem zajimavou prodejnu v Japonsku..a jejich Youtube
Dolphin guitars...asi to znate, ale zatim jsem na poslkch kytar
pres "drat" a mnozstvi vyrobcu, nic lepsiho nenasel..jen me
obcas stve, ze chteji ukazat jak to hraje, a zatlumi to pravackou..
To fakt nechapu, vliv T.E. je znat i tam...
Da se tam najit celkem hidne Martin, i Furch;))
jednu celkem zajimavou prodejnu v Japonsku..a jejich Youtube
Dolphin guitars...asi to znate, ale zatim jsem na poslkch kytar
pres "drat" a mnozstvi vyrobcu, nic lepsiho nenasel..jen me
obcas stve, ze chteji ukazat jak to hraje, a zatlumi to pravackou..
To fakt nechapu, vliv T.E. je znat i tam...
Da se tam najit celkem hidne Martin, i Furch;))
Ohledne zrani/starnuti/old time Martins...podle me je proste
nemozne srovnavat..jednak z hlediska vyberu marerialu, vliv ovzdusi na rust dreva v te dobe,
zpusob jeho suseni, atdatd.. I kdyby Martin napodobili technicke postupy,mechaicko/elektricke naradi,
( i se sklady dreva z te doby) pujde vzdy o kytaru z roku kdy ji vyrobili..
Nekdy mam pocit ze jde o stejne " nabozenstvi" jako napr. Sladova whisky, Trtinovy rum,
Apod..
Takze ruzne "re-issues" jsou sice vítany, ale nekdo ten marketing ale musi zaplatit..
Navic s kecama ohledne "eko" kdyz predtim jsme bezne skladovali eben a otroky v jednom lodnim skladu
( eben mozna nebyl az u kýlu, tam by chytnul plíseň) ...atd atd...zase off topic...
Mam holt predplaceni na pristi mesic;)
nemozne srovnavat..jednak z hlediska vyberu marerialu, vliv ovzdusi na rust dreva v te dobe,
zpusob jeho suseni, atdatd.. I kdyby Martin napodobili technicke postupy,mechaicko/elektricke naradi,
( i se sklady dreva z te doby) pujde vzdy o kytaru z roku kdy ji vyrobili..
Nekdy mam pocit ze jde o stejne " nabozenstvi" jako napr. Sladova whisky, Trtinovy rum,
Apod..
Takze ruzne "re-issues" jsou sice vítany, ale nekdo ten marketing ale musi zaplatit..
Navic s kecama ohledne "eko" kdyz predtim jsme bezne skladovali eben a otroky v jednom lodnim skladu
( eben mozna nebyl az u kýlu, tam by chytnul plíseň) ...atd atd...zase off topic...
Mam holt predplaceni na pristi mesic;)
Ol'Dawg
Tommy E.a jeho ,mouse" kytara Maton uz neco zažila,
a je to na ní videt, v lubu má díru od toho jak do ní mlátí štetkou,
proto sám říkal, ze uz to má za sebou, přesto jí i na nějských CD
pořád používá..
Jinak mas pravdu, Maton a Tommy to je ukázka neagresivního
marketingu...
Tommy E.a jeho ,mouse" kytara Maton uz neco zažila,
a je to na ní videt, v lubu má díru od toho jak do ní mlátí štetkou,
proto sám říkal, ze uz to má za sebou, přesto jí i na nějských CD
pořád používá..
Jinak mas pravdu, Maton a Tommy to je ukázka neagresivního
marketingu...
Nechtěl jsem vstupovat do této imaginární debaty, ale položím všem, kteří tady tak erudovaně hovoří o zvuku Martinek, případně názorů na zn. Santa Cruz, hráli jste někdy na tyto kytary, měli jste někdy vůbec Martina v ruce, mohli jste si vyzkoušet nahrávání vd studiu, bez jakýchkoliv úprav, prostě jenom čistý zvuk, hrát třeba 3 týdny na SC a pak si vzít do ruky Martina, v čem je ten podstatný rozdíl?? Myslím, že většina ne, proto hovoříte o něčem, na co jste si nikdy nesáhli, měli jste možnost si zahrát na funglovku Martina a pak na tutéž třeba po 10ti letech?? Tak o tom to pánové taky je. Bavíme se tady o jedinečných kytarách zn.Martin, ne o nějakých jiných, nebo se pletu? Hráli jste někdo třeba na Martina D28 z roku 1947?? Jestliže ano, pak dobře víte, v čem je ten rozdíl, proč Martinky ze 70tých let jsou málo žádané, jelikož v té době byl celá firma v krizi a skutečně nevyráběla tak znamenité nástroje. Proč i čeští významní kytaristé v případě, že jedou do USA tak brousí po všech hudebních store, i v zapadákově, kde se dá tu a tam koupit za dobrou cenu i velmi dobrá kytara!! Stále se ale bavíme o fa Martin...... souhlasím, že i u jiných značek se najdou velmi zdařilé kousky vhodné na různé styly acoustic hraní, ok, je to tak. Ale debata zněla o Martinkách takže sorry. Pěkný den.
To by bylo potřeba vysvětlit Martinu Ledvinovi, protože hraje na D-18 z roku 1975. Asi tomu nerozumí.White píše:Nechtěl jsem vstupovat do této imaginární debaty, ale položím všem, kteří tady tak erudovaně hovoří o zvuku Martinek, případně názorů na zn. Santa Cruz, hráli jste někdy na tyto kytary, měli jste někdy vůbec Martina v ruce, mohli jste si vyzkoušet nahrávání vd studiu, bez jakýchkoliv úprav, prostě jenom čistý zvuk, hrát třeba 3 týdny na SC a pak si vzít do ruky Martina, v čem je ten podstatný rozdíl?? Myslím, že většina ne, proto hovoříte o něčem, na co jste si nikdy nesáhli, měli jste možnost si zahrát na funglovku Martina a pak na tutéž třeba po 10ti letech?? Tak o tom to pánové taky je. Bavíme se tady o jedinečných kytarách zn.Martin, ne o nějakých jiných, nebo se pletu? Hráli jste někdo třeba na Martina D28 z roku 1947?? Jestliže ano, pak dobře víte, v čem je ten rozdíl, proč Martinky ze 70tých let jsou málo žádané, jelikož v té době byl celá firma v krizi a skutečně nevyráběla tak znamenité nástroje. Proč i čeští významní kytaristé v případě, že jedou do USA tak brousí po všech hudebních store, i v zapadákově, kde se dá tu a tam koupit za dobrou cenu i velmi dobrá kytara!! Stále se ale bavíme o fa Martin...... souhlasím, že i u jiných značek se najdou velmi zdařilé kousky vhodné na různé styly acoustic hraní, ok, je to tak. Ale debata zněla o Martinkách takže sorry. Pěkný den.
hmm, presne na takovy Martin jsem nahraval a mel jsem ho pujceny na delsi dobu (vybrany v americe ceskym muzikantem a zaroven zvukarem). A je to vyborna kytara. Nicmene zadna nirvana se nekonala (ani konat nemohla, protoze je to "jenom" kytara)
ty dobre rocniky a vsechny ty sracicky okolo jsou jenom marketing hnaný touhou lidí vlastnit neco vyjimecneho, neopakovatelneho a nesehnatelneho (napr. z roku 1947), proc je vzdycky takova medialni hysterie kolem mrtvych umelcu? Prave pro to, ze zarucene uz nic noveho nevytvori.... jednoduse touha po "starych zlatych casech". Kdo nechce podlehat temto vlivum (tak silne) at si prostuduje Cialdini - Zbrane vlivu a pochopi proc stejne susenky "chutnaji lepe" kdyz jsou jenom dve nez kdyz jich je deset a plno dalsich burcujicich prikladu (ten s fosfatovymi pracimi prasky je taky chutny
Jak to padlo vys, je to nabozenstvi, vira.... a vysvetlovat vericimu ze buh neexistuje, je zbytecne. Stejne neuveri a koupi si Santa Cruz nebo prewar Martin. Kdyz na to ma, tak je to jenom jeho vec, ale nemuze ocekavat ze vsihcni budou z jeho misionářské činnosti nadšení...
ty dobre rocniky a vsechny ty sracicky okolo jsou jenom marketing hnaný touhou lidí vlastnit neco vyjimecneho, neopakovatelneho a nesehnatelneho (napr. z roku 1947), proc je vzdycky takova medialni hysterie kolem mrtvych umelcu? Prave pro to, ze zarucene uz nic noveho nevytvori.... jednoduse touha po "starych zlatych casech". Kdo nechce podlehat temto vlivum (tak silne) at si prostuduje Cialdini - Zbrane vlivu a pochopi proc stejne susenky "chutnaji lepe" kdyz jsou jenom dve nez kdyz jich je deset a plno dalsich burcujicich prikladu (ten s fosfatovymi pracimi prasky je taky chutny
Jak to padlo vys, je to nabozenstvi, vira.... a vysvetlovat vericimu ze buh neexistuje, je zbytecne. Stejne neuveri a koupi si Santa Cruz nebo prewar Martin. Kdyz na to ma, tak je to jenom jeho vec, ale nemuze ocekavat ze vsihcni budou z jeho misionářské činnosti nadšení...
Naposledy upravil(a) hyenik dne 3.02.2014 16:23, celkem upraveno 1 x.
1.White je demagog, postižený českým syndromem že držel v ruce takovou a takovou kytaru a ostatní si mají sednout na zadek.
2.někdo kdo tady napíše jednou za měsíc a jen do jednoho vlákna a nemá napsáno odkud je, na co hraje je mi podezřelý
Takže milý White, napiš co hraješ, kde hraješ a na co hraješ a pak možná někoho zaujmeš tím že jsi někde v obchodě hrál na SC.
2.někdo kdo tady napíše jednou za měsíc a jen do jednoho vlákna a nemá napsáno odkud je, na co hraje je mi podezřelý
Takže milý White, napiš co hraješ, kde hraješ a na co hraješ a pak možná někoho zaujmeš tím že jsi někde v obchodě hrál na SC.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Píšu panu Džetrovi, ty zmíněné kytary jsou doma u mne v Ostravě, nebylo to jen suché omakání někde v obchodě a slintání s následným koupením zlevněné kytary za pár euro. Doma je D 35 30 let stará, dále D 28 cca 6 let stará a Santa Cruz rovněž cca 6 let stará, proto si mohu dovolit konstatování o "zrání" a vývoji kytar. Na mé kytary hráli a hrají pánové z kapely Poutníci, II.tráva, COP , G and roses atd.hráli na ně špičkoví přední bluegrassoví kytaristé toho ministátečku zvaného ČR.Zajímám se o tuto kytaru více jak 40 let, proto si mohu dovolit tvrdit, že něco o Martinkách vím, né jako někdo, kdo si koupí na prezentaci kytarové firmy kytaru, ano i ta může být dobrá a určitě je i dobrá, já ale zdůrazňuji, že jestli se opět nepletu ,tak diskuze zněla na téma kytary fy Martin . Já od samého počátku z tématu neubíhám a jen konstatuji to samé, možná demagogicky, ale zcela otevřeně o této značce. Dopomohl jsem dalším cca 6-8 kamarádům ke koupi rovněž Martinek a všichni jsou spokojeni a potvrzují to,co tato firma prezentuje- kvalitu,stálost, cenu odpovídající očekávání, jedinečný zvuk a dobrý, ba výborný pocit z hraní. Ono to vlastně vyznívá, jako bych byl placeným agentem fy Martin
. Martinky mají taky své slabiny, každá druhá, kterou jsem měl kdy v ruce ( a bylo jich požehnaně) měla prasklou přední desku- důvody ? Ve většině případů pád kytary, v ojedinělých pak příliš veliké sucho ( panelák) a následně destrukce. Nutno však konstatovat, že většinou tyto kytary hrály stejně dobře jako před tím a byly zpravidla i perfektně opraveny, brutální zacházení hold tyto kytary nesnesou a vyžadují i velkou pozornost z hlediska údržby.Kytarám zdar!!! White
p.s. jo a je mi jedno, kdo na co hraje, já se nepotřebuji předvádět a ohromovat kvalitou nástrojů, těch mám doma daleko více a už vůbec netrpím žádnými syndromy velikášství, nemám to zapotřebí. Dnes si hraji pro radost se svou bg kapelkou a pořádám svůj v celé republice známy bg festiválek, doby slávy jsou již dávno pryč. Kytarkám zdar!!
p.s. jo a je mi jedno, kdo na co hraje, já se nepotřebuji předvádět a ohromovat kvalitou nástrojů, těch mám doma daleko více a už vůbec netrpím žádnými syndromy velikášství, nemám to zapotřebí. Dnes si hraji pro radost se svou bg kapelkou a pořádám svůj v celé republice známy bg festiválek, doby slávy jsou již dávno pryč. Kytarkám zdar!!
Kterejpak ty budeš ...hrají pánové z kapely Poutníci, II.tráva, COP , G and roses atd.hráli na ně špičkoví přední bluegrassoví kytaristé ...
Nic, já už se přeptám
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!