nejlepe by asi vyslo opravdu nechat si na zakazku premotat stare / sehnat z nejakeho vraku stejne velke snimace a do nich nechat zasadit neco noveho.
nakonec to vsechno ale asi vyresim uplne jinak
Vlastním jak Onyx, tak Diamant, takže mě hlavně zajímá názor vás všech, co s ní máte zkušenosti, abych si mohl o té kytaře udělat celkový obrázek:-)Fořt píše:Měl jsem ji pár let, koupenou někdy těsně před revolucí. Co k ní říct? Nevím, zda se tam konalo nějaké velké vylepšení oproti Diamantce. Mechaniky zůstaly stejné, design šel esteticky rapidně dolů, sice to je zřejmě kopie nějakého low end modelu Gibson, ale teď nebudu hledat kterého. Diamantka byla asi o 1000% hezčí. Jediná inovace byly snad snímače, snad o trošku silnější než na Diamantce, a vypadající už standardně jako celosvětová produkce, ale zda zvukově hezčí, toť otázka ... Když už, tak radši Diamantku, která má aspoň klenutý top (byť smrkový, ale možná, že to má na zvuk pozitivní vliv) a vypadá docela jako Les Paul. A je rozhodně víc vintage než Onyx.
Když to shrnu, ze všech kytar, co jsem měl, mi Onyx přirostl k srdci nejmíň. To spíš vzpomínám na Irisku ...
Na druhou stranu, po stránce zpracování na ní snad nebylo nic v nepořádku, takže pokud ji můžeš někde sehnat za pár korun, proč ne, určitě je tam prostor pro nějaký upgrade a dotažení se na kvalitu nějaké současné produkce. Ale hezká fakt není, kdyby aspoň tu barevnou paletu zvolili trochu líp ...
tohle me taky fascinovalo na uplne prvni verzi alexandry (1964) kterou jsem mel doma - zadny nulty prazec, slusna kopie tune-o-matic (skoda ze nebyla lepe uchycena, ale s trochou trpelivosti to slo naladit), relativne slusne kovove mechaniky a hlavne normalni zapojeni elektroniky 2x volume 2x tonovka a normalni prepinac umisteny na spodnim rohu (imho jeho nejlepsi umisteni na 335 tvarech). Kytara sice ani tak nehrala nejak moc valne, ale uz to bylo aspon standardizovane a nebylo do toho potreba extra zasahovat. O to vic nechapu nesmyslne vyplody jako Alfa nebo Studio ktere vznikly par let po mnou zminovane Alexandre. Ta moje verze byla asi nejraritnejsi, protoze jsem ji videl jen dvakrat v zivote na obrazku a pak silne modifikovanou u znameho - ta znamejsi (verze II) uz mela otocny prepinace na obou rozich, podivnou kobylku na ktere neslo tlumit struny a jen dva potaky.Fořt píše: Je s podivem, že na to ve vývoji v Jolaně od 70. let tak s.ali, když na konci 50. let s Graziossem dokázali v některých inovacích předběhnout svět. Fakt nevěřím, že v tom byla nějaká ideologie. To mohlo být (a myslím, že bylo), každýmu komančovi ukradený, jak ty kytary vypadají. Tady to prostě byla obyčejná pohodlnost a lenost, to mi nikdo nevymluví. Uzavírání smluv s Schallerem těsně před revolucí a s Kramerem těsně po ní, byly úplně zbytečné kroky, a firmu a produkci CZ kytar stejně nezachránily. Škoda ...
hmm...tak to fakt není moc vysoké číslo...a nevíte někdo, kolik bylo vyrobeno Diamantek I (první typ)?jenyceg píše:Podle údajů jednoho prodejce na aukru byla vyráběna jen v roce 1985 a bylo vyrobeno 1000ks.
Díky za pátračku po těch číslechjenyceg píše:To jsem bohužel zatím nedohledal. Rekordmani byly Irisky a Galaxisky. Myslím, že Diamant na tom může být podobně.
Iris - 24 009 ks
Galaxis - 21 861 Ks
Altro - 400 ks (na tu hrály i Mimikry:-)))
Proxima - 139 ks
Proxima I - 2749 ks
Zdroj:
Výroba elektrofonických kytar v Krnově
Bakalářská diplomová práce
Autor práce: Michal Slováček

Bingo - protože jdou velmi draze střelit na Ebay.Diamant píše:Mám ještě takovou jednu otázku? Proč se všichni tak ženou za těmi Graziosy, Futuramami.....je to jen z toho důvodu, že jsou sběratelsky cenné, protože jich už není moc nebo je to kvůli něčemu jinému? (třeba, že na ni hrával G. Harrison![]()
![]()
)
Tak s tím Ebayem mě to nenapadlo...je fakt, že tam se ty naše Jolany prodávají za mnohem větší peníze...vždycky se jen rozčílím, když ji prodává třeba nějaký amík nebo anglán a napíše: Old Soviet Russian Guitar...holt asi furt ještě patříme k CCCP.pavel68 píše:Bingo - protože jdou velmi draze střelit na Ebay.Diamant píše:Mám ještě takovou jednu otázku? Proč se všichni tak ženou za těmi Graziosy, Futuramami.....je to jen z toho důvodu, že jsou sběratelsky cenné, protože jich už není moc nebo je to kvůli něčemu jinému? (třeba, že na ni hrával G. Harrison![]()
![]()
)
(viz. ten sopl Tatarka, co ímr i vére v bazaru nabízí výměnou stratocastera, který za to Grazioso můžeš mít dva z místa). Thats all ...