Schémata na kytarové efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
nodj

Re: Schémata na kytarové efekty

Příspěvek od nodj »

Smrťokvítek píše:http://www.freestompboxes.org/viewtopic ... 66&p=24671
tady měl stejný problém
díky
lunchie

Příspěvek od lunchie »

xlukas píše:EDIT Nero: Vkládám seznam linků, co se zde nashromáždily a jsou funkční...
zkus tam pridat nasledujici:

http://ax84.com/
http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/
http://www.diystompboxes.com/smfforum/
http://freestompboxes.org/
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

lunchie píše:
xlukas píše:EDIT Nero: Vkládám seznam linků, co se zde nashromáždily a jsou funkční...
zkus tam pridat nasledujici:

http://ax84.com/
http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/
http://www.diystompboxes.com/smfforum/
http://freestompboxes.org/
Je to tam :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
nodj

Příspěvek od nodj »

Čau, právě jsem si koupil leptací roztok (chlorid železitý) na leptání plošných spojů a chtěl bych něco o něm vědět, než začnu leptat..Třeba kde ho skladovat? Jestli jsou škodlivý nějaký výpary z něj? V jaký nádobě leptat, aby se nerozežrala? Kam po leptání z nádoby zbytek kyseliny vylít? Jak hodně je nebezpečný při potřísnění a jestli omytí vodou a mýdlem, jak je napsáno na obalu stačí, pokud by to na mě káplo? A leptat s nim na balkóně nebo v uzavřený místnosti? Díky moc JAKÝKOLIV! rady
nodj

Příspěvek od nodj »

a můžu s nim leptat s tou nažehlenou folií na plošňáky, která se nažehlí na plošňák (vytiskne se v laserový tiskárně)? A i s fixou na plošňáky? Jen se ptám, aby to pak třeba neudělalo nějakou chemickou reakci :D
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Takže toho ohledně leptání - chlorid železitý se může skladovat víceméně kdekoliv (když je flaška s ním dobře utáhlá) - takže já ho mám třeba v krabici u nohu stolu u kterého zrovna sedím (jestli může třeba projít brazem, to nevím, ale možná by to rozervalo flašku), vlastně v čemkoliv, co jde zašrubovat (jak flašky od lihu, nebo ty skleněné, nebo kanystry - to je docela jedno). Leptat se může v jakékoliv plastové nádobě - stačí aby měla dobrý tvar, takže třeba plastová krabice od nanuka, různé mělčí misky, už jsem leptal jeden prťavý plošňák i v plastové krabičce od patron a tak :D . Zbytky kapaliny se po leptání odlejí do druhé plastové flašky a schovají se na další použití, je to taková II. jakost, leptat to leptá dobře, ale ne až tak rychle. Když je kapalina úplně v čudu (nevyleptá ani cm2), tak buď odevzdat do nějakých sběrných surovin (na flašce by o tom mělo být neco napsané), nebo prostě vylét do záchodu nebo kanálu - on to až takový jed není :D .

Jinak, ono se s tím sice leptá, ale nějaké výpary, nebo že by to potřísnění něco udělalo, to nečekej - leptat s tím je docela bezpečné (když to nepiješ) a já třeba plošňáky z chloridu vytahuju normálně holýma rukama (pak se umít stejně musíš - mýdlo není potřeba :twisted: ), nejhorší, co se může stát, je zasviňění oblečení - tohle prostě už nevypereš a zůstanou ti tam hnědé fleky (mám od toho jak kalhoty, tak i ponožky). Ty výpary taky extra vážně brát nemusíš - stačí nějaký průvan, přinejlepším otevřené okno - stejně se nic nestane :D (jestli to teda nevyleješ na zem a nemáte hnědé koberce). Jediné větší reakce uděla ta kapalina s nějakýma jinýma kovama - měď rozežírá pomalu, železo hneď začerní a s hliníkem udělá krátký proces (chvíli syčí, pění a padesátník je v háji). Takže flašky a misky buď plast nebo sklo :wink:

Ohledně kreslení PCB - funguje to na vše, co zanechá na plošňáku vrstvy čehokoliv, přes co se kapalina nedostane - takže, jak lihovka (no, "fixa na plošňáky" je jen přejmenovaný lihový fix s patřičně zvedlou cenou :roll: ), tak i tou nažehlovací fólií (tam tu vrstvu barvy supluje toner), tak i plošňáky dělané fotocestou (tam je zase nějaká fotoemulze) se tím vyleptat dají. Nejhorší reakce, co se ti při leptání může stát, je podleptání až přeleptání (prostě na to zapomeneš a po vytáhnutí plošňáku tam buď nějaké cesty už budou přerušené, popřípadě tam toho bude chybět o něco víc...) :twisted:
nodj

Příspěvek od nodj »

díky moc :wink:
tallicaman

Příspěvek od tallicaman »

BaCH "Gary Moore" Les Paul, Roland Cube 30X, Hendrix WAH
nodj

Příspěvek od nodj »

čau, nevim si rady s jednim schématem..Ty zakroužkovaný věci- ten OZ (je to vůbec operační zes.?)-tak jak zjistim, jakej tam dát, když tam neni uvedenej typ..? A druhá věc- co je to za kondenzátory, když maj tuhle značku-že je jedna ta ploška do obloučku? Díky moc za rady..
http://www.imageping.com/show.php/59418 ... 1.gif.html
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ad kondenzator - je to polarizovanej elektrolyt. ta rovna ploska oznacuje + vyvod a oblouk oznacuje - vyvod.

ad op. amp - asi by to chtelo kouknout jeste na nejaky jiny schema - opamp to na 100% je :).
nodj

Příspěvek od nodj »

ok, díky :P
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Jen tak mimochodem - jestli ti jde o ten Boss SG1, tak mám kdesi originální schéma od Rolanda - je tam popsané jak nastavování toho trimru, tak i nějaké jejich úpravy (změny va výrobě) - nejspíš u prvních verzí blbnulo přepínání. Mimo jiné jsem si podle originálu udělal návrh plošňáku (žádný eagle ale v malování) do krabice Bossácké velikosti. Bohužel jsem se nedokopal k dalšímu postupu, ale když jsem si na to teď vzpomněl (v kombinaci s dovolenou okolo vánoc 8) ) bych se do toho mohl konečně mohl pustit :twisted:

P.S:to schéma i plošňák ti klidně pujčím - už si vůbec nepamatuju, z kama jsem to stáhl - snad nějaké fórum okolo bossarea nebo tak :roll:
nodj

Příspěvek od nodj »

:o to by bylo supr, kdyby si mi poslal nějaký materiály k tomu.. já se taky do toho pustim až za pár tejdnů, zatim jsem jen předem zjišťoval součástky..(můj mail je kdyžtak nodeejay@seznam.cz) :evil: Ještě teď budu stavit toho bosse hm-2, už mam skoro všechny součástky..
kin

Příspěvek od kin »

Čau hele neměli byste někdo schéma na tenhle preamp Blackstar HT-Dual Chart, nebo na něco podobnýho nemůžu nic najít dík.
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

nodj

Příspěvek od nodj »

čau, chtěl jsem se zeptat, k čemu se dá použít jack s vypínačem? Nevim, jestli je to možný, ale já bych potřeboval sepnout obvod tim, že zastrčim jack (samce) do jackový samice..jak na to? A ještě něco: když chci, aby měl obvod možnost napájení jak z baterie tak ze zdroje, tak se ty přívody spájej dohromady v místě napájení obvodu?-jako že jsou zapojený paralelně k sobě? Nebo se musí napájení z baterky při zasunutí zdroje nějak odpojit? díky :-)
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Jak to vypínání jackem tak i napájení z baterie/ adaptéru spolu docela souvisí -

1. k vypínání se používá stereo jack (vede ale jen mono signál) - signál se zapojí na špičku (u sterea myslím levý kanál), -pól zdroje (přímo od baterie) na kroužek (to, co bývá u sterea v prostředku a vede pravý kanál) a zem efektu (společná pro celý efekt + i zem krabičky, stínění a tak) normálně na zem jacku - tím se po zastčení klasického mono jacku spojí -pól baterie s zemí a efekt ožije a navíc při vytáhlém jacku je spotřeba baterie nulová. Podobný systém se používá i u aktivních elektronik v kytarách a podobně.

2. vypínací jack (ten co po vytáhnutí jacku uzemní signál) se používá u vstupů (zesliovačů, mixů, efektů a víceméně všeho) aby byl signál při vytáhlém jacku uzměněný (vyzkratovaný) a nemohl se do nepoužívaného vstupu chytat bordel (brum, rúzně šumy, bzučení a tak) - na vypínání přístroje se nepoužívá (co já vím).

3. to přepínání adaptér/ baterie funguje podobně, jako ty stereo jacky, jen se většinou používá jiný konektor (buď "cigaretový" jako u Bosse nebo malý jack), který má v klidu - pól uzeměný a na +pólu bývá bez zastrčeného kabelu připojená baterie, která se při zastrčení kabelu odpojí a jede se na adaptér - u tohoto systému jsou myslím proti sobě napružené kontakty (kdy se přívod k baterie po zastrčení kabelu odtlačí zástrčkou), nebo něco podobného, ale jede to :D

4. v praxi bývá baterie připojená plusem na jeden napájecí konektor a mínusem na vstupní jack - sice se při vytáhnutí jacku vypíná efekt jen v případě, že jede na baterie, ale při napájení efektu adaptérem je jeho spotřeba zanedbatelná.
nodj

Příspěvek od nodj »

supr, díky moc :twisted:
Elvis Pešlik
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Elvis Pešlik »

griper píše:jenom dotaz...kdyz vam to vyflusne schema jak podle toho udelate plosnak? nejakej programek?
Eagle - toe prográmek.... tam si nakreslíš schema a ono ti udělá návrh na desku... tu si necháš vyrobit za pár korun i s díly....
hlava Hughes and Kettner Statesman Dual EL 34 + box STM 412, Kombo Fender FM212R, Gibson Les Paul studio - whine red, Epiphone les paul special II (Gibson P-94 bridge pickup), Jolana Vicomt (epiphone humbucker bridge pickup), Boss - CS3, Korg AX5G, Marshall ladička
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Re:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Elvis Pešlik píše:
griper píše:jenom dotaz...kdyz vam to vyflusne schema jak podle toho udelate plosnak? nejakej programek?
Eagle - toe prográmek.... tam si nakreslíš schema a ono ti udělá návrh na desku... tu si necháš vyrobit za pár korun i s díly....
A mohl bych vědět, kde se za pár korun dá nechat deska udělat? :)
Vím o pár možnostech ale ty zase tak levné nejsou.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“