Pod XT používám pouze jako efektovou jednotku pro ENGL, přemýšlím, že zaměním za TC G-System nebo něco takového. Jako referenci kvality simulací jsem jej použil, protože tovární presety Kemperu bohužel zněly dost podobně. A to už ve své době měl hezčí simulace např. Vox.
Aparát do 50 000 - na doma i koncerty
Pravidla fóra
Re: Aparát do 50 000 - na doma i koncerty
Asi nepovažuji el. kytaru za destruktivní prvek
) Nemění to ovšem nic na tom, že to je nástroj, který sousedi obvykle dvakrát nemusí ani v odpoledních hodinách
)
Pod XT používám pouze jako efektovou jednotku pro ENGL, přemýšlím, že zaměním za TC G-System nebo něco takového. Jako referenci kvality simulací jsem jej použil, protože tovární presety Kemperu bohužel zněly dost podobně. A to už ve své době měl hezčí simulace např. Vox.
Mě to nedá, pořád s těma sousedama. To vy žijete v panelácích, kde sousedi jsou naprosto tiché myšky, které naprosto nikdy a ničím neotravují vás? Tomu ani nevěřím. To jsem totiž nikdy nezažil. Protože jestli jo, tak je to o vzájemné dohodě a toleranci. Já bydlím v mega tichém baráku v Praze, ale občas si kytarově zahlučím. Proč? Protože jsme domluvení. Sousedce vedle to neva vůbec. Nademnou je rodina s miminem a ti mě občas vzbudí řevem mimina i v noci. Tam byly boje. Ale teď se to spravilo a prostě to že si jednou já zahraju přes den půl hoďky prostě "musí" snést. Já zase musím snést jejich mimino. Tak stejně by to bylo kdyby dělali cokoli co já slyším. Ten vztah je prostě oboustranný. Jestli jsou to lidi, se kterýma se dá mluvit, mluvte spolu, stanovte pravidla kdy můžeš hrát nahlas a pak prostě nahlas hrej. A nebo nestanov a když budou stát za dveřma tak jim prostě otevři a slušně jim řekni něco ve stylu "Mrzí mě, že se vám ten zvuk nelíbí, ale mám právo jej dělat a od vás také není klid vůči mě, tedy si nemáme co zazlívat, nashledanou." A zavři dveře a pokračuj.
Já to takhle párkrát udělal. Pak jsem po vychladnutí emocí z obou stran zase zavedl slušnou diskuzi a najednou k domluvě a pochopení došlo.
Člověk taky nesmí být úplně přizdisráč
Já to takhle párkrát udělal. Pak jsem po vychladnutí emocí z obou stran zase zavedl slušnou diskuzi a najednou k domluvě a pochopení došlo.
Člověk taky nesmí být úplně přizdisráč
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Já teda nejsem v klasickém paneláku, ale ve staré cihlové 3patrové bytovce. Zvuková izolace spíše horší. Sousedi jsou jen pode mnou a ti jsou tiší, tak já se snažím být tichý taky no. Ticho mám rád a na kytaru už tolik nehraju, zato ale zpívám a u toho jsem ještě hlasitější než s el. kytarou, ehm
Takže doma si ani neškrtnu, díky bohu za zkušebnu.
Takhle to fungovalo, když jsem bydlel u rodičů. Každej tam sem tam udělal rachot, vrtačkou, vysavačem, dětma, štěkání psa celej den, nebo si někdo pustil taky víc nahlas nějakou hudbu. Nikdo to nikdy neřešil. Vlastně jednou do souseda přes zeď šila manželka, který vadilo všechno, tak napsal udání a já musel asi v 16ti letech na přestupkovou komisi. Paradoxně jsem měl 15w stagga, ale jemu vadilo spíš poslech hudby přes HiFi věž. Před komisí jsem řikal, že slyšim i jeho, když si pouští naštěstí rock, když jeho stará neni doma. A protože jsem dodržoval noční klid a soused byl známá firma na stížnosti, tak s tim nikdo stejně nic neudělal. Musel jsem snad i někam na ospod nebo něco takovýho, protože udání bylo na mě a nebyl jsem plnoletej. Tam jsem otevřel dveře a sociální pracovnice to smetla ze stolu a ukázala mi štos desek nezletilých, co měli problémy s drogamaDemilich píše: 4.08.2021 14:18 A nebo nestanov a když budou stát za dveřma tak jim prostě otevři a slušně jim řekni něco ve stylu "Mrzí mě, že se vám ten zvuk nelíbí, ale mám právo jej dělat a od vás také není klid vůči mě, tedy si nemáme co zazlívat, nashledanou." A zavři dveře a pokračuj.
Člověk taky nesmí být úplně přizdisráč![]()
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
innerself:
Dík, pobavil's.
Jen jsem k tomu chtěl napsat, že tím nijak neprosazuju bezohlednost nebo záměrné rušení sousedů, ale zkrátka když někde bydlím a neporušuju zákony tak mám taky nějaké svobody a prostě na kytaru hrát můžu. Když jsem ohleduplný v tom kdy hraju tak mi nikdo nic nemůže a zbytek je čistě na dohodě a dobré vůli. Sousedi na mě mají telefon a když by se jim to nelíbilo, napíšou mi. Když mě někdo slušně poprosí ať to ztlumím, protože leží nemocný nebo něco, ztlumím to a nehraju. Ale když někdo přiletí ve 3 odpoledne a osopí se na mě že co je to za kravál, když si 10 minut dovolím zahrát na kytaru, tak takové lidi posílám obratem víte kam. Kdybych se měl v životě řídit tím co si o mě myslí nějací cizí lidi a co se jim na mě nelíbí, to bych se moc daleko nedostal
Jen jsem k tomu chtěl napsat, že tím nijak neprosazuju bezohlednost nebo záměrné rušení sousedů, ale zkrátka když někde bydlím a neporušuju zákony tak mám taky nějaké svobody a prostě na kytaru hrát můžu. Když jsem ohleduplný v tom kdy hraju tak mi nikdo nic nemůže a zbytek je čistě na dohodě a dobré vůli. Sousedi na mě mají telefon a když by se jim to nelíbilo, napíšou mi. Když mě někdo slušně poprosí ať to ztlumím, protože leží nemocný nebo něco, ztlumím to a nehraju. Ale když někdo přiletí ve 3 odpoledne a osopí se na mě že co je to za kravál, když si 10 minut dovolím zahrát na kytaru, tak takové lidi posílám obratem víte kam. Kdybych se měl v životě řídit tím co si o mě myslí nějací cizí lidi a co se jim na mě nelíbí, to bych se moc daleko nedostal
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
Demilich: no ten předchozí příspěvek nepůsobil na mě úplně sympaticky, ale už asi chápu, jak to myslíš a v podstatě souhlasím. Každá situace je trochu jiná. Člověk by se měl chovat ohleduplně, jinak je buran, ale je pravda, že někteří lidi dokážou svýma vysokýma požadavkama na klid a pořádek vyloženě terorizovat všechny kolem. A těm je potřeba se občas trochu vzepřít.
No, problém může být v nastavení hygienických limitů:
https://www.akusticka-pena.cz/novinky/h ... ity-hluku/
Pro hudbu je tam stanoveno 35 dB, což mi přijde fakt hodně nízko:
https://audiology-web.s3.amazonaws.com/ ... 730330.pdf
Kdyby se na tom chtěl nějaký netolerantní soused točit, tak by to při měření nejspíš vyhrál. V panelácích by si tak vlastně člověk v noci nemohl vůbec pouštět hudbu v normální poslouchatelné hlasitosti.
https://audiology-web.s3.amazonaws.com/ ... 730330.pdf
Kdyby se na tom chtěl nějaký netolerantní soused točit, tak by to při měření nejspíš vyhrál. V panelácích by si tak vlastně člověk v noci nemohl vůbec pouštět hudbu v normální poslouchatelné hlasitosti.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ono se to ale měří u souseda, takže pokud má hudba přes 35dB u tebe, ještě to nic neznamená.
ja mam stesti, ze ziju v panelaku, kde jsem na patre vpodstate sam. o sousedech skoro nevim a co ja vim, tak krom jedne vyjimky (zapomel jsem kolik je hodin a pri otevrenem okne jsem pozde vecer testoval synth, vyreseno omluvou a strudlem
) oni nevi o me. Az me prekvapilo, ze se posledne sousedka ptala, jestli doma vubec hraju, ze to jeste neslyseli.
zaroven cim jsem starsi, tim radeji mam doma klid a ticho - kor kdyz ted jedu furt home office. Takze hudbu posloucham vetsinu casu relativne potichu, na kytaru i basu hraju taky potichu. Pri tom popisovanym zazitku jsem mel ty aparaty na normalni hlasitost jen na chvilku a vylozne me to sralo
))) na randal mam proste radeji zkusebnu, ktera je tomu i akusticky uzpusobena.
zaroven cim jsem starsi, tim radeji mam doma klid a ticho - kor kdyz ted jedu furt home office. Takze hudbu posloucham vetsinu casu relativne potichu, na kytaru i basu hraju taky potichu. Pri tom popisovanym zazitku jsem mel ty aparaty na normalni hlasitost jen na chvilku a vylozne me to sralo
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
zkus si naměřit hudbu na 35dB, to pořádně neuslyšíš ani ty vedle rádia. Hlasitost TV večer je cca 50-55dB.
Jinak stažení appky s dB meterem je otázkou půl minuty a ,snad kromě torsta, tu má každý smartphone, takže se můžeme bavit číslech.
Jinak stažení appky s dB meterem je otázkou půl minuty a ,snad kromě torsta, tu má každý smartphone, takže se můžeme bavit číslech.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Četl jsem, hledal i v jiných zdrojích, ale co jsem nedohledal je, zda těch 35dB je RMS hodnota např. za celý den, nebo peak hodnota. Selským rozumem mi vyplývá, že RMS, protože jinak bys nemohl doma ani normálně mluvit. A pokud tedy jde o RMS, pak je možné peak 35dB normálně překročit, šlo by jen o četnost a míru překročení.Fořt píše: 5.08.2021 10:28 No, problém může být v nastavení hygienických limitů:
Přidám něco ze svého oboru - vzduchová neprůzvučnost u mezibytové steny musí být 55 dB, resp. 57 dB po započtení korekce. U stavebních materiálů (Protherm, Ytong...) se tenhle parametr uvádí, takže si můžeš zjistit, jestli to vaše stěna mezi sousedem splňuje. Pokud ne, dá se to dohnat sádrokart. předstěnou.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Protherm jsou kotle oborníku 
Akustika je velice komplikovaná problematika, než že by se to dalo vyřešit jednou tabulku nebo sádrošem
Akustika je velice komplikovaná problematika, než že by se to dalo vyřešit jednou tabulku nebo sádrošem
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Porotherm, samozřejme, to byl překlep, děkas. Komplexnější to je, ale ve stavebnictví se spokojujeme s podobnými jednoduchými přepočty. Samozřejmě tam je rezerva ve prospěch vyššího komfortu, m.j. třeba ta korekce 2 nebo 4 (sendvič. stěny) dB.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Stáhl jsem si 3 db metry. 2 chtěly zaplatit a ihned jsem je smazal. Třetí byl zdarma a ukazoval 40 dB v tiché místnosti. Tedy jsem se dozvěděl houno
Ale je to fakt málo. Taky jsem to nevěděl. Tohle asi neví skoro nikdo, dokud se o to nezačne zajímat. A když začne, začneš se o to zajímat i ty a budeš měřit a udávat i ty souseda. Nevyhraje nikdo, nasraní budou všichni. Lepší je se domluvit, něco oplátkou snést a pak se nebát.
hauk
hele, ted jsem to meril na zkousku u monitoru u pracovniho stolu, pusteny na normalni hlasitost, kde to mam jako kulisu popr vecer na tom posloucham i soustredene a je to 36db (monitory jsou na stole namirene na me). kdyz jsem to okouril tak, aby to davalo 55, tak uz me to stvalo. kdyz pracuju doma s audiem, mam hlasitost nekde mezi tim. jsem asi boomerbubucci píše: 5.08.2021 12:12 zkus si naměřit hudbu na 35dB, to pořádně neuslyšíš ani ty vedle rádia. Hlasitost TV večer je cca 50-55dB.
tabulka je jedna věc, realita druhá.
u akustiky je extrémně důležité správné provedení, když to někdo oje*be (což se stává pravidelně, protože vsichni jsou chytří jak rádia, aneb proč bych tam dával tenhle pásek, to si akorát ti zmrdi vymysleli aby mě stáhli o prachy), tak se tabulkové hodnoty dramaticky zhoršují.
Něco jako díra v plotě, už to prostě netěsní fatálně.
u akustiky je extrémně důležité správné provedení, když to někdo oje*be (což se stává pravidelně, protože vsichni jsou chytří jak rádia, aneb proč bych tam dával tenhle pásek, to si akorát ti zmrdi vymysleli aby mě stáhli o prachy), tak se tabulkové hodnoty dramaticky zhoršují.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
No chtěl bych vidět, jak si někdo pozve domů akreditovanýho měřiče, zaklepe u vás a řekne - prosím teďka chvilku dělej ten bordel, co mi vadí

Je to tak, vím třeba o případu, kdy firma měla udělat dvojitou příčku, vč. té jedné vnitřní omítky, ale aby ušetřila, na omítku se vyflákla a při měření pak stěna neměla požadovaný parametr. To jsou ty ojebbavky. Ono se to nezdá, ale všechno má vliv.hyenik píše: 5.08.2021 14:08 tabulka je jedna věc, realita druhá.
Apky dB-meter na mobilu jsou fajn, ale bez kalibrace mohou dost klamat. Navíc mobily prý mají mikrofon hnaný přes cosi jako kompresor, takže ve špičkách to ořežou.
Já jsem ten odkaz na 35 dB nahodil právě proto, jak absurdní ta hodnota je. A předpokládám, kdyby si někdo takové měření akreditovanou laboratoří objednal (může to mít vychytaný, pokud soused muzikant třeba cvičí nebo si pouští muziku pravidelně) a obrátil se s tím na soud nebo hygienu, tak minimálně na hygieně mu naslouchat budou, při té buzeraci a s hřebínkem, který jim teď narostl.
O to víc si cením sousedů v našem domě, kde máme ve sklepě zkušebnu. Je pod naším bytem, tam bych naměřil během zkoušky možná i 50 dB (mobilem jsem to nezkoušel, protože mi ta apka evidentně podměřuje). A sousedi o patro výš to v bytech slyší, hlavně basy (nebožka sousedka byla nahluchlá, hlavně na vyšších frekvencích), ale neprotestují, naopak se jim to prý líbí. To v bývalém bydlení to bylo horší - ve sklepě v řadovce, kde jednotky měly společné stěny oddělené vzduchovou mezerou, si sousedé ob jednu jednotku stěžovali, že je zkoušky (a třeba i jen mé bubenické pokusy bez kapely) ruší.
Divím se, že do té tabulky zapomněli dát povolenou hlukovou hladinu pro sex...
Já jsem ten odkaz na 35 dB nahodil právě proto, jak absurdní ta hodnota je. A předpokládám, kdyby si někdo takové měření akreditovanou laboratoří objednal (může to mít vychytaný, pokud soused muzikant třeba cvičí nebo si pouští muziku pravidelně) a obrátil se s tím na soud nebo hygienu, tak minimálně na hygieně mu naslouchat budou, při té buzeraci a s hřebínkem, který jim teď narostl.
O to víc si cením sousedů v našem domě, kde máme ve sklepě zkušebnu. Je pod naším bytem, tam bych naměřil během zkoušky možná i 50 dB (mobilem jsem to nezkoušel, protože mi ta apka evidentně podměřuje). A sousedi o patro výš to v bytech slyší, hlavně basy (nebožka sousedka byla nahluchlá, hlavně na vyšších frekvencích), ale neprotestují, naopak se jim to prý líbí. To v bývalém bydlení to bylo horší - ve sklepě v řadovce, kde jednotky měly společné stěny oddělené vzduchovou mezerou, si sousedé ob jednu jednotku stěžovali, že je zkoušky (a třeba i jen mé bubenické pokusy bez kapely) ruší.
Divím se, že do té tabulky zapomněli dát povolenou hlukovou hladinu pro sex...