himself píše: 6.03.2023 8:48
Ještě jednou jdu do Furch koutku s otázkou - chápu dobře, že když vezmu třeba Yellow a Vintage 2, tak mají úplně stejně specifikace (rozměrové + hlavní materiály) a liší se jen dekorativními blbostmi? Přiznám se, že mi to moc nedává smysl. Ostatně celkově bych řekl, že Furch jede na sériovost a co nejmenší počet variant. Ano, dělá tři šířky nuláku, ale menzuru, radius, rozteč na strunách, profil krku (poslední dvě s hypotetickými výjimkami v konfigurátoru) má pořád stejnou. Přijde mi to škoda.
Má zkušenost mi říká, že se uvedené liší nejen dekorativními prvky, ale i zvukem. Příčinu ale neznám. Možná lakování? Žlutá je extrémně lesklá, Vintage je ručně leštěná do ... do matného vintage vzhledu. Ale zvukový projev je jiný. Vintage je taková hodně - opravdu hodně - neutrální, Yellow jde přece jen trochu více do basu a na výškách výrazněji cinkne. Ne moc, ale při hraní je to přece jen trochu znát. Příčinou může být i osazení strunami - Vintage z výroby br, Yellow phbr, ale i po výměně br za phbr zní Vintage odlišně.
PS - hovořím o kytarách Sitka-Rosewood.
Pokud chceš měnit tebou uvedené parametry, tak ti asi nezbyde nic jiného, než nějaký custom nástroj od kytaráře. Já například tu standardizaci základních parametrů u Furchů naopak vítám. Při změně nástroje nezažívám šok.