Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
himself

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od himself »

Ano, chtěl jsem se u Gibsona ES125 podívat, jak vypadají šroubky držící snímač... jestli náhodou nebudu povolovat, až se matička vyšroubuje a všechno spadne dovnitř :) Má to tak malou F díru, že se mi nepodařilo tam kloudně prostrčit telefon.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No... si představ, že by ti tam ten telefon spadl. Řekl bych, že Vintage nástroje vycházejí z koncepce, kdy ještě Furch své některé kytary prodával na trhu jako Larson Bros... Je to navlas stejný pocit z hraní, rozdíl bude nejspíš jen v použití výztuhy v krku, ale jinak mi to přijde stejné... včetně ozdob.

PS - koukám, že nám kytary Furch opět trochu podražily... no, teď už i já si myslím, že je to hraniční, ale pořád si ještě svou cenu obhájí...
Gil_Estel
Nový uživatel

Příspěvek od Gil_Estel »

himself píše: 6.03.2023 8:48 Ještě jednou jdu do Furch koutku s otázkou - chápu dobře, že když vezmu třeba Yellow a Vintage 2, tak mají úplně stejně specifikace (rozměrové + hlavní materiály) a liší se jen dekorativními blbostmi? Přiznám se, že mi to moc nedává smysl. Ostatně celkově bych řekl, že Furch jede na sériovost a co nejmenší počet variant. Ano, dělá tři šířky nuláku, ale menzuru, radius, rozteč na strunách, profil krku (poslední dvě s hypotetickými výjimkami v konfigurátoru) má pořád stejnou. Přijde mi to škoda.
Tento dotaz sem měl před pár měsíci taky. U Furcha mi potvrdili, že Vintage se od barevných řad neliší jen povrchovou úpravou a dekorem, ale i nazvučením přední desky. Na žebrování sem se neptal. Pozor na rozdílné struny (bronze vs fosfor bronz) při přímém porovnání zvuku na prodejně. Níže odpověď od Furcha:

"Dobrý den, barevné řady a Vintage série jsou odlišné. Ladění desek je trochu rozdílné. Ostatní detaily, dřeva a lakování jsou také lehce rozdílné, nicméně jsou to stále kytary vyrobené u nás v dílně a naší technologií. S pozdravem, Aleš, Team Furch Guitars"
himself

Příspěvek od himself »

To je pěkný, ale aspoň malinko konkrétnější kdyby to bylo... i tak děkuju.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Při zkoušení na prodejně bude největší rozdíl právě v těch strunách. Mám tam teď druhou (plus jedna byla z výroby) sadu bronz (koupil jsem 3-pack), a hrozně to cinká. I když mám cinkání rád, vrátím se k PhBr, je to i na mně moc. Také proto, že Elixir Br nic moc nevydrží.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
MartinX.

Příspěvek od MartinX. »

Rád bych tady kousl do poněkud kyselého jablka.

Zkraje bych napsal, že jsem víceméně fanda kytar od Furchů. Měl jsem jich v průběhu času doma víc, momentálně vlastním tři. Blue Plus GCCM, Yellow OMcSR a starší D21CR.

Před nedávnem jsem prodal Yellow GCR. A to se týká přímo mého problému s kytarami Furch. Ani po téměř roce od zakoupení se mi to Yellow nepodařilo rozumně rozehrát. Kytara byla stále jaksi tuhá, neustále jsem laboroval s výškou strun, ale ne a ne trefit úroveň, na které by nebylo delší hraní utrpením. Asi po 10 měsících jsem to vzdal a kytaru zbaběle prodal.

Kromě těch tří Furchů, zmíněných úvodem, vlastním ještě dvě, polomasivní, německo-čínské kytary značek Stanford a Baton Rouge. Co do zvuku a provedení, koukají na Furchy z uctivé vzdálenosti a závidí. Co do hratelnosti, bohužel, to je jiná story. Na nastavení, v jakém mi je poslali od Thomanů, jsem nemusel sáhnout, hrají skoro samy.

A odtud můj dotaz na zdejší znalce. Dá se očekávat, že by mi profi kytarář mé Furchy uměl nastavit tak, jak je tomu u mých, relativně levných čínských polomasivů? Nebo je to spíš záležitost delšího, než ročního, rozehrání? Můj nejstarší Furch D21CR, koupený z druhé ruky a vyrobený asi před 20 lety, je na tom totiž s hratelností lépe, než jeho mladší a menší sourozenci.
smelina

Příspěvek od smelina »

Zkus Vintage :-) Měl jsem asi podobný pocit z top end Red G kytary. Teď mám Vintage 2, která je trochu seřízená a hraje se mi na ní super pohodlně a zvuk asi taky o moc lepší být nemůže.
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
MartinX.

Příspěvek od MartinX. »

smelina píše: 15.03.2023 22:19 Měl jsem asi podobný pocit z top end Red G kytary.
Ano, taky bych řekl, že je to hlavně záležitost vyšších řad. Když jsem kupoval Yellow OMcSR, zkoušel jsem si i Red GCSR. Vzhledově krásná kytara,
herně snad ještě víc náročná, než Yellow.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Jakozto mistni adorant Furch kytar priznavam, ze jsem si na jejich "krky" zvykal vice nez pul roku. Ale zvuk byl natolik motivacnim prvkem, ze jsem se donutil to ignorovat, trochu zmenil uhly pokladani prstu. Dnes uz jsem s Furchy srostlej, ale proces to byl, to jo. Odmenou vsak bylo celkove vylepseni techniky a cistoty hrani a protoze Furch, tak zvukovy vysledek. Takze mi to za to vztekani a trochu bolesti stalo.
himself

Příspěvek od himself »

Jsem na "hratelnost" až chorobně citlivý, nedokážu se trápit s nehratelnou kytarou delší dobu (myslím náročné prstové věci, ne open chordy).
A přestože mám skvěle hratelnou OM, v poslední době sahám častěji po Furchovi, protože z něj vyleze takový zvuk, že je to pro mě menší námaha.
Jinak by mě ale to rozlousknutí "horší hratelnosti" taky zajímalo.
Každopádně dobrý kytarář udělá s kytarou fakt divy.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

V hudebninách jsem dříve používal takovou klišovitou odpověď, když se prodavači ptali, zda jsem si vybral... "Když je zvuk, není krk, když je krk, není zvuk"... Moje soukromá statistika říká, že musím vzít do rukou 30 - 40 nástrojů, abych byl schopen si vybrat ten svůj... Jakmile jsem ale naučil ruku na Furchy, začal se dít věci - mé současné kytary jsem každou jednu vybíral přesně 5 minut :)
F zebru - vracel jsem Taylorku kvůli výrobní chybě, vůbec jsem nechtěl měnit či pořizovat nástroj... ale přece jen mi to nedalo, vlezl jsem do prodejny, pruhovanec mi zařval do oka, tak jsem projel struny, oklepal husí kůži a bylo to. 5 minut.
F - zelenou SM - šel jsem si koupit capodastr a potřeboval jsem vyzkoušet na nějakém Furchovi jak sedí a jak moc mi překáží při hraní... projel jsem struny, oklepal husí kůži a bylo to. 5 minut
F - žlutou SR -šel jsem si nakoupit struny, všiml si zajímavé cenové akce... tak jsem vzal do ruky prvního pověšenýho žluťáska, oklepal husí kůži a bylo to. 5 minut
F - Vintage2 - čekal jsem, až mi vypíšou fakturu na žluťáska a vzal jsem jen tak ze zvědavosti Vintage - obalil jsem se husí kůží a málem se mi roztrhla huba, jak spokojeně jsem se smál... tady ale trochu výjimka... musel jsem čekat do pondělí, až ráno otevřou... vrátil jsem se pro ni
himself

Příspěvek od himself »

Ty bys měl udělat nějaké promo video :)
himself

Příspěvek od himself »

Zdá se, že Tommy už je v Praze :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

A že mu půjčili zrovna počmáranou kytaru?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Tak alespoň někteří víme, kam se chodí pro Furchy... Tohle je Humlův majstrštyk...
himself

Příspěvek od himself »

A já trvám na své negativní zkušenosti :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Mám jeden kousek od Humlů. Preamp na počkání, spokojenost.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

himself píše: 17.03.2023 7:58

Zdá se, že Tommy už je v Praze :)
:shock: :P
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

himself píše: 17.03.2023 11:20 A já trvám na své negativní zkušenosti :)
S Vaškovou prodejnou nebo Furchem?
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
himself

Příspěvek od himself »

S prodejnou, bohužel. Ale asi to byl jen špatný den.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“