tompok76 píše:vendabenda píše:Ahoj Tomáši.
Tak to jsi asi opravdu šťastlivec, kterému to hraje do výšek a vlastně ani nevíš proč

.
Vezmu to postupně- B je B a H je H. B, je o půl tónu shížené H = o půl tónu zvýšené A. B, se hraje na trumpetě 1 ním prstem. Prvním prstem ovšem hraješ i F, D2, D3, F2, F3, F4...... Když na trubku v ladění B nemačkáš nic, může se ti ozvat - C1, G1, C2, E2, G2,C3, D3,E3, G3, C4......... Ale jak jsem psal výše, je to C na trumpetě v ladění B, to znamená, že hraješ znějící B ( na klavíru zahraješ B, na trumpetě musíš zahrát C a pak teprve jsou to stejné tóny) Zahraj mi pár tónů, nahraj to, posli mi to na mail -
necas73@icloud.com a já ti napíšu, co je to za tóny. Asi by jsi si potřeboval nastudovat hudební teorii, harmonii, alespoň nějaké základy. Bez urážky, mám pocit, že v tom děsně plaveš

. Ale to jsme na začátku plavali všichni.
Mněj fajn den.
______
Ahoj Tome-(pok7ž) ...(nějak moc Tomů najednou
1) značení B/H je problém ...záleží jak tě učili noty ve škole...je v tom dost bordel historicky daný.....
Anglosaská notace je např v Cdur = C,D,E,F,G,A,B,C (B -C je pak interval pultonu), a pro cely ton je to Bb-C (ale to je pak F-Dur, že ..F,G,A,Bb, C, D,E,F)
Pokud v anglosaske notaci chceš napsat interval 1 tonu pak je to Bb -C .. (jako B( neboli H) snížené o jedno béčko -půlton)
V ve starší česko/francouzské notaci pak se někdy psalo H(jako B) , resp Hb (jako Bb) nebo B (jako Bb( pozor na to !! Dneska se ale většinou setkáš s anglosaským značením (jazz standardy) .vzestupně např : A/Bb/B/C .
No taky záleží zda se pohybujěš ve stupnicích s předznamenáním v křížcích nebo béčkách ..v jazzu opět spáš v béčkových stupnicích, kvůli nástrojům a jejich rozpětí (např ta trubka, nebo saxophone atd)
(A pak nastává enharmonické šílenství záměny béček a křížků ..ale na to příjdš sám)
"H " označení je něco mezi francouzskou slabikou "Si" a pak přepisem do akordických značek..přeci jen, psát akord Si -5/7/9/13 apod.. je složité...takže i Frantíci se snažili psát to jejich do-re-mi-fa-sol-la-si-do do zkratek..
Z toho vznikl ale lehký zmatek - Bb=B /B=H/C ( hlavně u akordových značek), v notáci je to přeci jasnější..
A pokus chceš otestovat ten rozsah kam dofoukněš na trubku - tak tady je sluchová i vizuální reference nejvyšší...výš to asi nemá cenu hnát, ne ?
https://www.youtube.com/watch?v=3O91zNpZWgY
PS. neber výše psané jako jisté, paměť už neslouží ..

tak se určitě pletu v řadě věcí..
Ahoj, at to hraje..
"taky-Tom"