Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Moleek

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od Moleek »

Nero píše: 60'r'n'r: Všechny El84 se vyznačují stejnými paticemi, jinak by je nebylo možné označovat jako EL84, stejně tak de facto stejnými parametry. Proto můžeš použít jakékoli. Jediné štělování bude právě biasing.
Mám dojem že 60RnR se ptal právě jestli tam může dát jiný typ lampy, né jen značku
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud to myslel takto, tak EL84 by měly být nahraditelné 6V6. Pokud se ale pletu, tak mě někdo opravte...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Nero: Nevim jestli si mě pochopil, Já tedy mohu El84 zaměnit třeba za KT88 nebo KT66 ?? :shock:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ne, můžeš je zaměnit za 6V6 - z těch běžnějších lamp, pak by měla být ještě hypoteticky nahraditelná KT63, ale s tou jsem se v praxi ještě nesetkal.

KT88 a má totiž stejnou patici jako EL34 / 6L6, stejně tak KT66 je zaměnitelná s lampama s touhle paticí, co jsem četl, tak jsou kytaristi, co jí nahrazují 6L6GC.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Ahoj.... Vyfasoval jsem u babičky rádio TEsla Rondo II s jednou EL84 v konci.. Abych si z toho udělal 5W lampáčka se ještě necítím, ale chtěl bych zkusit hrát doma přímo přes to rádio...
ALE: výstup na repro je jen 4-6 OHm... Moje bedna má 8Ohm... Můžu to připojit nebo bych to moh zničit, i když jde jen o malý výkon a nejde to do limitace?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Nero píše:Ne, můžeš je zaměnit za 6V6 - z těch běžnějších lamp, pak by měla být ještě hypoteticky nahraditelná KT63, ale s tou jsem se v praxi ještě nesetkal.

KT88 a má totiž stejnou patici jako EL34 / 6L6, stejně tak KT66 je zaměnitelná s lampama s touhle paticí, co jsem četl, tak jsou kytaristi, co jí nahrazují 6L6GC.
a EL34 nemá stejnou patici jak EL84 ??
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Tak ta EL84 moc zaměňovat za 6V6 ani nejde (docela rozdíly v pracovních bodech, předpětí proudy a tak) - teoraticky by to ale "něco" dělat mohlo, horší je, že 6V6 má oktalovou patici a EL84 novalovou, tak bez redukce si neškrtneš :wink: . (jinak KT88, KT77 i KT66 mají taky oktalové patice - prostě ty stejné jak EL34, 6L6, 5881, 6550 a asi tak tuna dalších lamp :D ), co na nahrazování, nevím :? - maximálně tak jiné verze EL84 (E84L, EL84S, 6BQ5, 6P14P a podobně - je určitě z čeho vybírat :D )

Ohledně toho rádia - fungovat to bude, ale ideální to nebude. :wink:

EDIT: EL34 a EL84 stejnou patici nemá :arrow: a ani s použitím sebevětší síly to do sebe sedět nebude :twisted:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

60'Rock_N'_Roll píše:
Nero píše:Ne, můžeš je zaměnit za 6V6 - z těch běžnějších lamp, pak by měla být ještě hypoteticky nahraditelná KT63, ale s tou jsem se v praxi ještě nesetkal.

a EL34 nemá stejnou patici jak EL84 ??
nn...EL84 maj noval (tj stejná ajko preampovky Ecc83 apod.), kdešto 6L6 a EL34 je větší oktal

EDIT: To Ohryzek... Však ono je to paralelně takže mi to neřeší problém zvuku původních repráčků.... Více viz téma o stavbě malýho lampáčku

Tonda

Příspěvek od Tonda »

Little.Sick.Fish píše:No tak usměrňovač nezesiluje, ten usměrňuje, tudíž podle mě nepatří do koncového zesilovače
To je jasný - napsal jsem to jen proto, aby někdo nepsal, že tam kromě tý preampový 12ax7 vidí další 2 lampy (i když jsou zjevně každá jiná, takže to určitě nebude koncovej pár :wink: )
I´m wheels... movin´wheels
ReVolt

Příspěvek od ReVolt »

Nero píše: ReVolt: Tak jednoduše se to říct nedá. Záleží na hodně faktorech, nejvíce asi na citlivosti repra.

[.

diky už tomu rozumim...
Metal is the law that keep us all united free.
http://nase.dobrotynakazdyden.eu - naprogramoval jsem a spravuji
http://www.turistickyraj.cz - naprogramoval jsem a spravuji
Skořepný Šokátor

Příspěvek od Skořepný Šokátor »

Ahoj, dnes mi přišlo kombo Blackheart BH5 - 112 a ptal jsem se předešlého majitele jak je to s tou funkcí standby...to tlačítko tam neni, a majitel mi řekl, že to kombo to snad ani tu funkci nemá, protože majitel,ředitel nebo co to je zač prý někde řekl, že to standby je jen u větších wattáží...je to možné???
fekál.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Skořepný Šokátor píše:Ahoj, dnes mi přišlo kombo Blackheart BH5 - 112 a ptal jsem se předešlého majitele jak je to s tou funkcí standby...to tlačítko tam neni, a majitel mi řekl, že to kombo to snad ani tu funkci nemá, protože majitel,ředitel nebo co to je zač prý někde řekl, že to standby je jen u větších wattáží...je to možné???
Jo... Při žhavení buĎ vypoj kabel z komba nebo dej na kombu volume na nulu (možná stačí i na kytaře) nebo to radši udělej všechno a to stačí

Skořepný Šokátor

Příspěvek od Skořepný Šokátor »

Moleek píše:
Skořepný Šokátor píše:Ahoj, dnes mi přišlo kombo Blackheart BH5 - 112 a ptal jsem se předešlého majitele jak je to s tou funkcí standby...to tlačítko tam neni, a majitel mi řekl, že to kombo to snad ani tu funkci nemá, protože majitel,ředitel nebo co to je zač prý někde řekl, že to standby je jen u větších wattáží...je to možné???
Jo... Při žhavení buĎ vypoj kabel z komba nebo dej na kombu volume na nulu (možná stačí i na kytaře) nebo to radši udělej všechno a to stačí
OK dík
fekál.
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

mam problém,
zapnul sem kombo a najednou to lehce bouchlo a vyplo, nešlo vůbec spustit, tak sem tam dal novou pojistku, naběhlo to (lampy svítily) ale s nějakym sakra podezřelym zvukem a jakmile sem přepnul ze standby na ON tak to zas prasklo a vyplo

neví někdo co s tim? První "odpal" jsem udělal pravděpodobně že jsem omylem zapnul rovnou kombo natvrdo (nežhavil sem lampy).
pokud bych ti odpálil jen lampu tak by to bylo ještě v pohodě, bojim se jestli se nemohlo (a co případně) podělat něco jinýho :-/

EDIT: tak sem dal novou pojistku, zapnul jen na standby a hučí to, ani sem nepřepínal dál, netuší někdo co by to moho bejt?
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Takhle na dálku se to odhaduje špatně (křišťálová koule je v servisu :D ), ale vypadá to na zkrat v napájení (jak jinak) - zkus třeba vytahat všechny lampy a znovu to zapnout (nic to dělat samozřejmě nebude), a jestli to bez lamp nespálí pojistku, tak ve zdrojí na 70% problém není, pak tam znovu nacpi lampy kromě lamp v předzesilovači / koncovém zesilovači (dle libosti) a zkus zjistit kvůli které části zesilovače ti hoří pojistka, co s tím přesně bude, to už je horší otázka - jestli byl při tom výpadku cítit smrad, tak není od věci otevřít kombo a pohledat nějaké ohořelé součástky ... prostě bez více informací to jde špatně :D
Wraith
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wraith »

ohryzek36 píše:Takhle na dálku se to odhaduje špatně (křišťálová koule je v servisu :D ), ale vypadá to na zkrat v napájení (jak jinak) - zkus třeba vytahat všechny lampy a znovu to zapnout (nic to dělat samozřejmě nebude), a jestli to bez lamp nespálí pojistku, tak ve zdrojí na 70% problém není, pak tam znovu nacpi lampy kromě lamp v předzesilovači / koncovém zesilovači (dle libosti) a zkus zjistit kvůli které části zesilovače ti hoří pojistka, co s tím přesně bude, to už je horší otázka - jestli byl při tom výpadku cítit smrad, tak není od věci otevřít kombo a pohledat nějaké ohořelé součástky ... prostě bez více informací to jde špatně :D
jasný super dík, no nic naštěstí nesmrdělo, jen ten reprák chrčí, tak si nakonec říkám jestli neni něco s nim
Custom Guitar @ ENGL Screamer
Dunlop CryBaby | SansAmp GT-2 | MXR EVH Phase 90 | Boss CE-3
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

ohryzek36 píše:Tak ta EL84 moc zaměňovat za 6V6 ani nejde (docela rozdíly v pracovních bodech, předpětí proudy a tak) - teoraticky by to ale "něco" dělat mohlo, horší je, že 6V6 má oktalovou patici a EL84 novalovou, tak bez redukce si neškrtneš :wink: .
No jo, jsem to ale blb - já si vybavil Egnater Rebel 20 (či jak se to jmenuje), který může pracovat jak s 6V6, tak EL84. Nicméně jak na to koukám teď, tak on má separátně patice pro ELka, a separátně pro 6V6... Aspoň v tom už budu mít pro příště jasno :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mohl by mi sem prosím někdo postnout nahrávku, jak zní mikrofonická lampa?

Díky :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Kai

Příspěvek od Kai »

Bummer píše:Mohl by mi sem prosím někdo postnout nahrávku, jak zní mikrofonická lampa?

Díky :)
Odstran kryt od lamp, zapni apec, trosku ho vyhul a vem hlavne neco lehkyho. Ideal drevena spejle, tuzka atd.. (ja to kontroluju koncem srubovaku). Poklepej na kazdou lampu, pokud se mechanicky otresy objevi ve zvuku z repraku... vyhrals.

Pokud mas kombo, staci stahnout reverb na minimum a pekne proliskat bednu. Sice neobjevis ktera lampa to dela, ale aspon budes mit duvod to jit prelampovat.

Ono mikrofonicnost sama o sobe je individualni, protoze kazdy kombo/hlava s boxem bych rekl, ze rezonuje/trese se na jiny frekvenci takze ten bordel co z toho poleze bude rozdilnej.

Jinak pokud si zpozoroval neco neobvyklyho ve zvuku, muze to byt cokoliv.. od uvoleny patice u lampy po poskozeny reprak. Osobne bych to zanesl nekomu fundovanymu v oboru. Precejen sranda to neni a zesilovace uz par lidi-odborniku zabili.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Dobře... Takže chápu správně, že to, že je lampa mikrofonická znamená, že chytá mechanické ruchy...?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“