Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Já vůbec neříkám, že to je málo peněz. Pro někoho, kdo není magor jako my, je podle mě i 15k za kytaru hodně...
...přesně tak.
Ty peníze v kytarách nejsou ni vyjímečného. Někdo má kolo, lyže, rybářský pruty, zbraně apod. Někdo má i těch koníčků víc, a někdo zase prokouří každý rok hodně slušnou kytaru, nebo dá 40 000,- za mobil.
Když si kamarád v 80 letech kupoval Yamahu v Tuzexu, tak to byla jiná liga. Tenkrát stála na naše platy fakt majlant, a prakticky nikdo to neměl.
Když si kamarád v 80 letech kupoval Yamahu v Tuzexu, tak to byla jiná liga. Tenkrát stála na naše platy fakt majlant, a prakticky nikdo to neměl.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Bude Furch na NAMM 2023? Na plánku jejich stánek není... Dozvíme se něco o těch chystaných konstrukčních novinkách?
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
Jan Fišer 00 Nylon
Přidám dotaz.. Vyplatí se kupovat cca 20let starého cedrového celomasivního furcha? Ty superjumba už nedělají a jediná možnost je bazar. Původně jsem byl napevno rozhodnutý, že do něj půjdu a že na věku nezáleží, ale v tomhle vláknu jsem se dočetl, že životnost by mohla být kolem 15 let.
Zivotnost kytary je v prime umere tomu, jak se o ni staras. Klidne 50 let, kdyz ji nenechas lezet pod posteli a hrajes na ni. Co obvykle utrpi nejakou ujmu, tak prazce ci hmatnik vseobecne, pripadne ladici mechaniky. Cedr - to je otazka. Kytariste tvrdi, ze spise hluchne, nez aby se rozehraval. Nekteri zase tvrdi pravy opak... Ale kdyz se staras (pravidelny servis, osetreni dreva kosmetikou, vlhkost atd.), tak te dobre postavena kytara klidne prezije. No a troufnu si rict, ze Furchy jsou dobre postavene kytary.
A přestože to je nejspíš urbanstory, proč to riskovat a nevzít smrk 
Tak smrko cedrové zdejší vlákno jest plné rozporuplných názorů a různých zkušeností...Moje zkušenost je, že úplně nejlepší cedrovej zvuk mají ty hodně levné kytary od LAG. A protože jsem neslyšel žádné významné připomínky k mahagonu, teď trochu bojuju s myšlenkou na celomahagonovou modrou. Jen mi trochu štve ta cena a taky čekačka na užší krk... no, kdyby se chtěl někdo celomahagonovýho Furcha zbavit, jsem jedno ucho
Díky za odpověď. V tomhle vláknu jsem se dočetl, že si tady pár lidí přední desku už nechalo měnit. Má někdo představu, kolik taková výměna přímo u Furcha stojí?
Naposledy upravil(a) pavlii dne 14.04.2023 10:24, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.
Důvod: Oprava překlepu.
Tak výměna desky povětšinou znamená, že se kytara naprosto zvukově mění a s velkou ztrátou prodává... jediné preventivní opatření je se o kytaru starat, skladovat vždy ve futrálu a nikomu nepůjčovat a nepoužívat kovová trsátka... ideálně ale je nepřemýšlet, co všechno se může pokazit, ale užívat a hrát 
Ve futrálech kytary neskladuju, jen hlídám a případně upravuju vlhkost, a přímé slunce od střešních oken, a při výměně strun napouštím hmatníky.
Jediné so pozoruju je, že smrk stářím trochu tmavne, a TUSQ díly hnědnou. Asi by bylo lepší se UV záření vyhnout, ale žádný problém jinak nevidím. Kytara musí být po ruce, v kufru je to špatně.
Jediné so pozoruju je, že smrk stářím trochu tmavne, a TUSQ díly hnědnou. Asi by bylo lepší se UV záření vyhnout, ale žádný problém jinak nevidím. Kytara musí být po ruce, v kufru je to špatně.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Nevěděl jsem že Furch dělá celomahagonky (zatím jsem žádnou neviděl) dokonce jsem se chtěl v lednu na exkurzi zeptat ale zapoměl jsem. Asi by to měli více propagovat v posledních letech popularita celomahagonových kytar hodně stoupla a začali je dělat snad všichni výrobci. Mahagonky jsou moje nejoblíbenější, ještě před 14 dny jsem měl dvě (Taylor GS mini mahogany a Sigmu DJM15 Aged) ale potřeboval jsem něco se smrkem tak šla Sigma (naštěstí ke kamarádovi, nerad jsem se s ní loučil) z domu a nahradil ji Taylor.Prskyn píše: 14.04.2023 8:08 A protože jsem neslyšel žádné významné připomínky k mahagonu, teď trochu bojuju s myšlenkou na celomahagonovou modrou. Jen mi trochu štve ta cena a taky čekačka na užší krk... no, kdyby se chtěl někdo celomahagonovýho Furcha zbavit, jsem jedno ucho
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
-
jara.vasicek
- Bandzone: f-band
Na kytarách "listopadové ceny za Furchy ", vřele doporučuji alespoň vyzkoušet tohle déčko https://kytary.cz/furch-blue-d-mm/HN214239/ , asi nejlepší celomasívní mahagon (zvukem), kterej mi prošel prackama a nejspíš neodolám, ač mám překytarováno.
Kdo rád OM, tak tahle redka má nepopsatelný zvuk (ve smyslu nečekaně silný, jasný a velmi modelovatelný, hraje hutně - tedy v rámci možné hutnosti OM - i při hře prsty blíže ke kobylce) https://kytary.cz/furch-red-pure-om-sr-2022/HN242507/ za danou cenu asi moc konkurence nemá...
Kdo rád OM, tak tahle redka má nepopsatelný zvuk (ve smyslu nečekaně silný, jasný a velmi modelovatelný, hraje hutně - tedy v rámci možné hutnosti OM - i při hře prsty blíže ke kobylce) https://kytary.cz/furch-red-pure-om-sr-2022/HN242507/ za danou cenu asi moc konkurence nemá...
Já o ní vím. I o té Yellow, ty ceny se povedly. Ale teď se mi to vůbec nehodí. Drásá mě to dost 
No, tohle drásání znám... já například teď bojuju s tím, zda jít do té mahagonky (neb je za přijatelnou cenu), nebo rozšířit skromnou sbírku o Little Jane, protože jsem zjistil, že se mi na ní báječně hrají stupnice ( ani jsem nevěděl, jak moc rychle je dokážu na kytaře zahrát, dokud jsem nezkusil malou janu - úplně to hrálo samo, vysvětlit to neumím).
Ta žlutá OM je taky za dobrou cenu, ta mi unikla (SR).
Ta žlutá OM je taky za dobrou cenu, ta mi unikla (SR).
No tak moment, tak se někdo vymlouval, že mu nevyhovují malá těla, ale Jana by mi nevadila? To je nepořádek. Hrál jsem ni a je to krásně udělaný nástroj (jako třeba Maton Mini), ale tolik peněz bych se "neplnohodnotnou kytaru" prostě nedal.
Z mahaghonových kytar mám zcela nepochopitelně dojem, že jde o něco méněcenného
Z mahaghonových kytar mám zcela nepochopitelně dojem, že jde o něco méněcenného
Já vím já vím, ale prostě přeskočila nějaká jiskra nebo co. Pořídil bych si takovou tu podpěru, co používají klasici.
Ad mahagon... měl jsem stejné dojmy, ale nějak to přehodnocuju
Ad mahagon... měl jsem stejné dojmy, ale nějak to přehodnocuju
Když jsem slyšel malou Janičku poprvé, nevěřil jsem vlastním uším. Pak jsem měl možnost si na ni zahrát a je to opravdu super. To byla ta starší. Potom jsem měl možnost si zahrát na mladší, ,,novější sestru“. Zvukově bych řekl, že to vyjde nastejno. Novější model má ale lépe vyřešený zámek krku. Ten parádní zvuk podle mého pocitu je dost vylepšen tím otvorem pro krk. Zpracování opravdu na jedničku. No a teď ta druhá část. Vždycky když jsem nalomený, že si ji koupím, tak se podívám na cenovku a zjistím, že za ty peníze si už můžu vybrat docela dobrou kytaru třeba v OM provedení. Což trochu podporuje ten fakt, že cestovní kytaru až tak nepotřebuji. A to tenhle model zrovna je.
Hrál jsem včera zase na hromadu Furchů. Myslel jsem, že moje zcela jasná volba na korpus je palisandr (je to prověřené, podle mého jasnější než mahagon, není to drahé jako superexotiky a i event. prodejnost bude slušná), ale včera mě příjemně překvapil padouk. Je to hezké, a zdálo se mi, že to zní trochu nasládleji, zpěvněji. Třeba se sešly ale i jiné parametry. Máte na to někdo nějaký názor?
Opět jde prakticky výhradně o OM. Měl jsem v ruce i géčka, s bevelem to padne krásně do ruky, Eadd9 ohromí sametovým basem, ale už se ty basy malinko slévají.
Opět jde prakticky výhradně o OM. Měl jsem v ruce i géčka, s bevelem to padne krásně do ruky, Eadd9 ohromí sametovým basem, ale už se ty basy malinko slévají.