Jak docílit tohoto zvuku? (sběrné téma)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
VladaS

Re: Jak na zvuk kytary od Shadows ?

Příspěvek od VladaS »

Mno "mírně prasklá" kytara, co po mne kdysi hodil táta po třídní schůzce na průmce někdy asi v roce 1986 (a stejně starý snímač), protože jsem se místo učení víc věnoval kytaře a právě efektům :-D
Krabičky už bohužel nezůstaly, že to byla většinu jen "hnízda", i když se mi na tu dobu povedl slušný booster vlastní konstrukce a teď co jsem od září bez práce (samozřejmě ji hledám...), po 10-ti letech bez přítelkyně a od února už nemám ani psího kamaráda, tak se zase zastesklo po saxofonu, kytaře atd. (na trubku to s nátiskem po té době už moc bolí...), jen škoda, že teď musím šetřit a tedy "vařit z vody", nebo spíš používat jen to, co mám ;-( ...

Ten eTAP2 vypadá, že mají na videu nějakou novější verzi, tak ještě musím pohledat a vypadá, že má na tom zvuku asi opravdu hlavní podíl.
Ještě si s tím zkusím trochu pohrát a přes Guitar Rig a Reaper jsem zatím spáchal alespoň tohle: http://web.quick.cz/vs165/Shadows.mp3

Netušíte prosím někdo jak VST použít v Guitar Rigu přímo?
Kytara Aria PE Anniversary
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
stryda

Příspěvek od stryda »

Ahoj.Za mého mládí jsem napodobil zvuk Shadows kytarou Grasiozo,zesilovač Tesla s magickym okem lampa.Dozvuk Tesla nekonečná magnetofonova paska .Komunisti když jsme hrali,nám vypinaly proud.Dnes si hraji jen pro radost.Jsem už starý děda ale skladby od Shadows jsou hezký a mám je rád.Hraju na Squier standart combo Vox AD50VT. Behringer delay 600.Celkem zvuk odpovídá.Chvíli jsem si stim musel hrát combo krabičky nemusí.Nakonec se mi to podařilo.Přeji Vám at Vám to hraje.Jsem rád že mám kolegu v hudebním žanru.Jirka
VladaS

Příspěvek od VladaS »

Děkuju :-) Jo jo, Shadows a pod. to já opravdu "můžu", jinak ještě hlavně blues a z novějšího třeba jižanský rock ala ZZ TOP (zkrátka to musí mít trochu melodii a příjemný zvuk a "tuc tuc" už také není nic pro mne :| )

To byly časy, když jsem byl také rád za dozvuk z dvou pružin z vařiče a sbíral magnetofonové hlavy na echo, které jsem pak ale už nějak nepostavil :-)
Teď jsem posledních 14 let jsem hrál málo. Měl jsem doma psího kamaráda a nechtěl ho "trápit" saxofonem ani kytarou, tak jsem si občas alespoň zahrál potichu na samotnou španělku a teď když vidím, jak se dá jednouše počítačem docílit to, na co jsem potřeboval dřív stavět plno krabiček, tak mne to zase chytlo a jesli se dožiju nějaké penze (už dnes jsem pro zaměstnavatele "starý"), tak už se jednou těším - koupací křeslo, bačkory s "žebříčkem", kytara (možná už navíc budu špatně slyšet) a to ze mne bude asi mít okolí radost :lol: ...
Vláďa
Kytara Aria PE Anniversary
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
bubo69

Zvuk Dominica Millera (kompresor a chorus)

Příspěvek od bubo69 »

Vážení,
pokládám otázku ve fóru "Kytarové efekty" protože se můj dotaz týká efektů. Pokouším se dosáhnout zvuku čisté kytary Dominica Millera hrajícího se Stingem. Zvuk je čistý, zvonivý, dlouhý (viz 2'10" v nahrávce níže). Na stránkach DM ve foru Dominic uvádí pouze kompresor a chorus. Zkoušel jsem, ale bohužel neúspěšně :( (na strata). Kytarou ani aparatem to nebude, funguje mu to jak na strata, tak na LP. Aparát též není stále jeden.
Poradí někdo jak na to?
dík!
Naposledy upravil(a) bubo69 dne 8.11.2011 15:20, celkem upraveno 2 x.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvuk Dominica Millera (kompresor a chorus)

Příspěvek od pupack »

nějak v tom videu nemůžu najít zvuk kytary který máš na mysli..
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Ooops, opravil jsem cas na 2'10". Jinak je docela pekne slyset na teto ukazce hned v sesty sekunde.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

hm. No já Ti nevím, nic zvláštního mi na tom nepřijde :) čistej zvuk ala vox či fender a zřejmě delay (zřejmě modulační, kdy se chorusuje jemně jen dozvuk) Ale těžko z té nahrávky víc soudit, je tam hodně reverbu z prostoru haly atd.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Delay me tam nenapad' (nejsem zkusenej krabickar ani multak:-D ). Zkusim nekde neco sehnat a vyzkousim. Dik
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Zní to jako chorus a kompresor. To není jen modulace z delaye (který - kratší - tam samozřejmě taky je; nebo reverb, příp. oba). Pohraj si s nastavením chorusu. Tady bych řekl, že je mírnější speed (rate) a výraznější depth (pokud beru 2 základní ovladače na chorusech). U kompresoru to nepřehnat s kompresí a attackem (spíš delší).
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Jo, kompresor a chorus mam a zkousel (neuspesne). Nikdy tam nedostanu takovou tu zvonivost a konkretnost toho tonu. Nezkousel jsem delay ani reverb. Pokud tam jsou, predpokladam, ze delay jen kratkej a vic opakovani. Typ reverbu neodhadnu.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Muze to byt nabrouseny exciterem: hadam jeste chorus mutidelay komprese.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Samozřejmě na to má nejvíc vliv dobrá kytara a dobrý aparát. Taky můžeš zkusit místo chorusu flanger, chorus někdy zvuk trošku zachumlá. Ale na té nahrávce slyším spíš chorus. A protože to je určitě profi nahrávka, která se studiově upravovala, tak to může být následně prohnaný čímkoli. Jako takovou lacinou náhražku bys mohl zkusit třeba tohle:
http://www.youtube.com/watch?v=NJuPj2tCjds (kolem 3. minuty)
http://www.audiotek.cz/product-39665-bbe-sonic-stomp Dnes jsem si přečetl v Muzikusu recenzi na rackovou verzi, tak jsem si o tom něco hledal, vypadá to zajímavě. Nemáte s ním někdo zkušenosti?
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ten BBE sonic používám ve VST verzi, je fajn pro projasnění, používám ho na master šavli před limiterem, když je potřeba, na kytaru paradoxně téměř nikdy, spíš na mix jako celek.

co se týká té kytary, dobrý aparát, dobrá kytara/snímače, dobré prsty trocha modulace at už chorus či flanger či delay s modulací. Nic zvlastniho mi na tom neprijde, zadne tajemství v tom neslyším, natož za tím hledat nějaké maximizery či sonicy :) prostě hezký čistý zvouček s dobrým sustainem..ne všechno musí být nějaký efekt, prsty, kytara, aparát sou vždycky základ..
ad delay, slyším ho tam dost, je třeba to sladit s rytmem, co sem zkoušel sedělo mi do toho kolem 400ms 2 - 4 opakování mix kolem 25 - 30%, to sladění s rytmem pak dělá, že není tak slyšitelný, a přitom o hodně prodlužuje tón..kratší delay by vytvořil "slap" a to tam rozhodně slyšet není..
marshall_slp

Prosim poradte s jednym zvukom

Příspěvek od marshall_slp »

Čuste :D prosim vas poradte mi ako by som ziskal aspoň približne taký zvuk ako The Police-Every breath you take http://www.youtube.com/watch?v=OMOGaugKpzs Díky za každú odpoveď 8)
Čo iné ako Fender a Marshall :?:
Fořt

Re: Prosim poradte s jednym zvukom

Příspěvek od Fořt »

Flanger, a to konkrétně EHX (Deluxe) Electric Mistress. Jiné flangery si s tím možná tak neporadí, DEM má specifický zvuk, něco mezi chorusem a flangerem. Dál nějaký kratší (nejlépe analogový) delay. V další části pak overdrive (nejlépe ten zabudovaný v Andy Summers Sign. Telecasteru, kterážto kytara by asi byla ideální pro dosažení jeho zvuku), nebo mírně crunchlý nonmaster Marshall JMP/plexi.
EHX dělá ještě Stereo Electric Mistress, která je ale digitální (originál DEM je analog) a DEM se moc nepodobá. Ale kombinuje flanger a chorus, takže zvuk Andyho Summerse se jakžtakž napodobit dá.
Dále je na trhu novinka EHX - Neo Mistress ze série Nano. Zatím jsem ji nezkoušel, ale podle ukázek a recenzí se DEM blíží víc, i když má očesané možnosti nastavení (a je digitální). Fungovat by měl i analogový EHX Stereo Polychorus (teď se objevila nová verze z XO řady).
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

flanger? jestli tázající myslí ten hlavní motiv, riff tak je to záležitost toho tlumeného hraní, ne nějakého efektu...Mimochodem dost těžký riff na prsty..
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tlumení (dlaní na kobylce, takový nemetalový palm-muting) samozřejmě, to jsem nepředpokládal, že by tam tazatel neslyšel.
OK, oprava, flanger tam není, ale modulace tam slyšet je. Měl by to být chorus z Rolanda JC-120. Část s overdrivem pak asi Fender Twin Reverb (tím pádem to není ani Marshall ). :
http://mixonline.com/recording/intervie ... index.html
When recording the guitar, Summers was in the studio with what would now be a very unfashionable guitar amplifier, Padgham says. “It was a Roland JC-120, which was a solid-state guitar amp. It had a chorus sound: A slightly out-of-tune sound that had just been invented in the early '80s. It had two 12-inch speakers in it, and you'd get a straight signal out of one speaker and then the second speaker would be slightly out-of-tune, and the tuning would vary up and down. If you miked both speakers very closely with an SM57, and then rooted each mic to the left and the right of your stereo speaker, you got a really wide stereo sound. We thought that was pretty hip in those days. And sometimes we'd double-track it, as well, where we'd have the straight sound on the left, the chorus sound on the right and then double-track it with the straight sound on the right and the chorus sound on the left, so you got this really thick, wide sound. Everything went through either that, or he also had a Fender Twin Reverb for straight, sharp, proper sort of guitar sounds.
Vycházel jsem z jeho vybavení nejčastěji používaného naživo, a to byly právě Telecaster, DEM (u které se podle nastavení flanger a chorus někdy těžko rozeznají) a Marshall.
huxd

Příspěvek od huxd »

Já do minulé neděle vůbec nevěděl kdo to Dominic Miller je :oops: Ale náhodou jsem narazil na čt2 na tohle http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... -millerem/
Moc sympatický chlapík a s kytarou to umí..,Sežeňte si jeho cdčka, těžká pohodovka....sorry za ot.
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Tak jsem to odzkousel i delayem, ale zvuk stejne nemel tu brilanci a takovou tu zvonivost. Byl to proste komprimovany zvuk kytary s chorusem a delayem. Laboroval jsem s korekcema (VOX AC30CC1) i se clonou na kytare (strat), ale kdepak. Nepriblizil jsem se ani nahodou:-(
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A z čeho ty efekty taháš? Krabičky nebu mulťák? Důležitý je hlavně chorus, na kompresor se klidně vykašli, není tam asi tak podstatný, a naopak při blbém nastavení by ti mohl prznit attack. Jaký snímač používáš? Já bych to viděl na mezipolohu kobylka-prostřední.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“