Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Dan Rohanský

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Dan Rohanský »

Tak jasně, už mám od Cora zapůjčeno topení. :)

A jsem teď trochu zmaten výsledky, co mi vychází. Pověz, kolik jsi kde naměřil?

Obrázek
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Na vstup zesíku připojit nf generátor a nastavit 1 kHz, na výstup připojit jmenovitou zátěž a k ní paralelně připojit voltmetr a výstupní výkon spočítat ze vzorečku : http://elnika.sweb.cz/mereni/vystup_vykon.htm

Já používám na informativní testování ampíků jednoduchej dělanej mini generátor TG85 co byl kdysi ve starým Amáru.
Přílohy
P090114_13.39.jpg
Dan Rohanský

No ovšem, ale u basového zesilovače asi nebudu měřit na 1 kHz ne?
Mně zajímalo jestli jsi neměřil třeba ještě proud lampou...
Při 50Hz a max signálu z pc jsem na 4Ohm odporu naměřil kolem 1,5 W, při zátěži 16 Ohm to bylo 8,5 W a lampou teklo 105 mA (AC).
Můžu přemostit dolní propust co v zesilovači mám a měřit při 1 kHz, ale otázkou je kdy můj multimetr měří lépe...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Cvičně nám řekni, jaké je anodové napětí. Pokud je třeba 300V * 0,105A = 31,5W výkonová ztráta elektronky. Z toho by výstupní výkon mohl být cca polovina? Možná není zes vybuzen na max.
Dan Rohanský

Anodové napětí DC naprázdno 344 V při provozu 308 V při 4 Ohm zátěži, při 16 Ohm zátěži 268 V v provozu a AC na anodě při provozu 55 V (16 Ohm). :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

já by sem to tipnul bud na slebej vstupní signál . Z NTB může jít tak 300mV. A nebo ten zesík má na 50Hz docela velkej útlum.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Rozkmit 55V je nápadně málo, to když vydělíš převodním poměrem trafa tak z toho nezbude nic. Na první pohled nevybuzený konec, na druhý pohled přetížený konec. Kontroloval jsi právě to trafo - poměry vinutí - jestli sedí na impedanci lamp a zátěže?
Dan Rohanský

Já bych si spíš tipoval špatný převod trafa, nevycházelo mi to ani při normálním měření samotného výstupáku. Ale bylo to v tesle mono 130 takhle, tak jsem to neřešil a použil...
Jak to tak vypadá, čekají mě investice do obou traf :o
Na druhou stranu to hraje pěkně. 8)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nepředbíhej, předimenzované výstupní trafo je výhoda, jen ho správně zapojit.
Jednak Mono 130 měl 4 koncové lampy, ty máš jen 2, takže tím je impedance konce dvojnásobná (na 4ohm výstup bych připojil 8ohm zátěž). Pak ty 6p7s mají 6kohm, zatímco EL34 se zatěžují i pod 4kohm, takže zase 1,5x rozdíl. Takže pokud to máš i správně zapojené podle původního schemata, máš možná převodní poměr 3x špatně, sorry, snad se mýlím. Podle schematu je tam těch výstupů nějak moc, tak bych to stejně znovu přeměřil, abys repro náhodou nevěšel na 100V výstup. Které piny výstupáku máš zapojené?

Já jen teoretizuju ze známých fakt, někdo tomu tady určitě rozumí líp a hlavně s konkrétně těmato trafama dělal, já ne.
kajetan

Příspěvek od kajetan »

No tak to je těžko radit, kór když výstupák není impedančně přizpůsoben použitým lampičkám.
Je nutno vycházet z původního návrhu zesilovače a také jeho frekvenční chrakteristiky. Basové zesilovače mají frekvenční rozsah 10 Hz - 18 kHz a pod. Jinak je tomu pak u repráků, třeba jeden basový reprák má frekvenční odezvu 38 - 800 Hz a jiný jede frekvenčně vejš .

Při měření max. výstupního výkonu zesilovače je zapotřebí koncový stupeň dostatečně vybudit signálem 1 kHz dokud nezačne zkreslovat. Pokud jsou pak v signálové cestě použity nějaké specielní pásmové propusti, tak ty je nutno pro informativní měření " bastl - zesilovače " vyřadit.
vercajg

Příspěvek od vercajg »

kmensik píše:Nepředbíhej, předimenzované výstupní trafo je výhoda, jen ho správně zapojit.
Jednak Mono 130 měl 4 koncové lampy, ty máš jen 2, takže tím je impedance konce dvojnásobná (na 4ohm výstup bych připojil 8ohm zátěž). Pak ty 6p7s mají 6kohm, zatímco EL34 se zatěžují i pod 4kohm, takže zase 1,5x rozdíl. Takže pokud to máš i správně zapojené podle původního schemata, máš možná převodní poměr 3x špatně, sorry, snad se mýlím. Podle schematu je tam těch výstupů nějak moc, tak bych to stejně znovu přeměřil, abys repro náhodou nevěšel na 100V výstup. Které piny výstupáku máš zapojené?

Já jen teoretizuju ze známých fakt, někdo tomu tady určitě rozumí líp a hlavně s konkrétně těmato trafama dělal, já ne.
Výstupák z Mono 130 nemá 4ohmový výstup. Má 8, 16ohm a 100V výstup. A pak tam je ještě zpětnovazební vinutí.
Jinak to síťové trafo z rádia je hodně slabé pro toto zapojení.
Dan Rohanský

Takže tu máme stěží 16 Ohm výstup, spíš ještě kousek víc. :lol: Myslím že ty lampy trochu zatěžuju :D
Dabelkolik
Kontaktovat uživatele:

AMP repair a schematic

Příspěvek od Dabelkolik »

Web zamereny na opravy udrzbu a modifikacu zesilovacu muze to nekterym prinest spousty informaci o zapojeni svych zesilovacu opravach upravach a pod je tam spousty datasheetu.
Je to zamerene hodne na Marshaly s nadechem historie od prvopocatku vyroby teto znacky

http://www.drtube.com/
Naposledy upravil(a) rotten77 dne 14.01.2014 13:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučení témat
Fender Stratocaste Blacktop,B.C Rich Warlock+Marshal MG110CFX+BOSS GT-100
Warwick Vampire RockBass+Marschal MB150
Guitar Rig 5
Mame radi Motorhead protoze hrajou nahlas :-)
citarka

Příspěvek od citarka »

tak tohle je velice dobrý tip, jednou jsem těmhle Nizozemcům dělala tisk prospektů u nás. To byli tak 4 roky zpátky. samé data.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 15.01.2014 21:58, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Odstraněn komerční odkaz. Přečti si kodex uživatele v sekci Oznámení. Díky.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Aktuální aparát ve výrobě - vycházím z Orange Rockerverb + úpravy (tak aby se líbilo), konec osazen párem 6p6s, klasicky dva kanály, smyčka + jako bonus pružinový reverb buzený lampou. Zbývá dodělat přepínání a bednu, zatím jsem spokojen
Obrázek
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Parádní panel! Ta pružina vypadá dost velká, odkud ji máš? Jakým trafem to budíš? Podělíš se o schéma toho reverbu a jak ho napojuješ k originálnímu signálu?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Díky, asi mate fotka, tak velký zase není (23,5x8,5x4cm). Je to tenhle z gesu: http://www.ges.cz/cz/8db2c1d-GES08202423.html Zapojené to mám podle schématu k orange RV (http://www.orangefieldguide.com/OFG_SCH ... sheet1.jpg). Budím to přes ECC85 motaným trafem (nechal jsem namotat), převod 11kOhm/300 ohm.
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Stanley06 píše:Aktuální aparát ve výrobě - vycházím z Orange Rockerverb + úpravy (tak aby se líbilo), konec osazen párem 6p6s, klasicky dva kanály, smyčka + jako bonus pružinový reverb buzený lampou. Zbývá dodělat přepínání a bednu, zatím jsem spokojen
Obrázek
Parádní 8)
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
vercajg

Příspěvek od vercajg »

Zdravím. Taky se pochlubím se svojí kopii MB rectifier. Ještě to musím dodělat, ale už to hraje jak z praku. Ze zvuku jsem opravdu nadšený. Oba trafa jsou z rádia stradivari 3, lampy: 2x ruské 6p6s, 4x ecc83 a 1x e83cc gold pin na V1. Foliové kondenzátory většinou Tesla řady TC20x/TC21x, pak nějaké mallory a wima. Elektrolytické kondenzátory jsou taky Tesla. Slídové Tesla a Mica. Přepínání jsem udělal relátkama, zatím jsem lupance nezaslech. Pájeno to je na lišty, jenom usměrňovač žhavení preampovek a relátka jsou na univerzálním plošáku. Tady jsou nějaké fotky: http://vercajg.rajce.idnes.cz/rectifier/
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Stradivari trafa jsou dobrá. Nemáš strach ze svodů u těch prastarých elytů Tesla? Měřil jsi je? Ze zkušenosti vím, že bezpečně použitelný je tak jeden z deseti.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“