Jak docílit tohoto zvuku? (sběrné téma)

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Zvuk Dominica Millera (kompresor a chorus)

Příspěvek od pupack »

když sem poslouchal to druhé video, nějak s tím pohnem :) Myslíš něco takového?

do půlky to je jen strat, overdrive, delay (modulační) od půlky (cca 16sekunda) dál jsem přidal shimmer (to je možná co se snažíš dopátrat? pořádně totiž z těch videí neslyším jaký zvuk přesně máš na mysli, je tam totiž kvanta nástrojů a různé harmonie které můžeš chybně připisovat kytaře.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Pupack: Promiň, ale od toho hledanému zvuku je to dost daleko. Ten delay mi tam nesedí, z hledaného zvuku tolik neleze. Modulovat je třeba hlavní signál, nejen ozvěny. Z tvého pokusu je slyšet spíš U2 ( :wink: ).
Přitom citlivým nastavením průměrně dobrého chorusu máš takový zvuk hned, bez dalších efektů:
http://www.youtube.com/watch?v=d7fMHM4UTmQ
(nejblíže je tomu to druhé nastavení, s rate na 25% a přepínačem depth nahoru (tj. vyšší?)).
I na digit. chorusu z levné krabičky Beta Aivin ME-100 nastavím takový zvuk v pohodě, Speed cca na 10 h a Depth na 2 h. Bohužel nejsem zařízený na nahrávání, abych sem postnul svůj pokus.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 16.11.2011 6:26, celkem upraveno 1 x.
Kai

Příspěvek od Kai »

Mno takze moje postrehy:

Typicky chorus s delayem, ale podle me se SILNEJSIMA HB snimacema, bud hot alnico nebo nejaky keramiky (coz teda je divne na tenhle styl ale tak prijde mi to tak).

U slabsich alnico co pouzivam - tohle jemne nakvaknuti tonu, jak je v napr v druhe ukazce, dosahnu JEDINE velice jemnym phaserem (aby tam nesla slyset ta klasicka michacka),
chorus mi hraje uplne jinak. Znovu podotykam se slabyma snimacema.
Phasem tam prida takove placnuti do zacatku tonu. A osobne jedine kde mi to hraje takhle podobne je mezipoloha. (Ani urvany - ani zakulaceny ton HB - proste stred).
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Fořt

Příspěvek od Fořt »

http://mesaboogie.com/news/2010/06/domi ... city-tour/
Podle mě z těch krabiček v té nahrávce hraje Boss CE-3. Ani ADA Flanger, ani Boss SuperPhaser to nebudou ...
Edit: i když ten flanger bych nakonec taky nevylučoval:
http://www.youtube.com/watch?v=LpsIhYWy ... re=related
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Fořt píše:A z čeho ty efekty taháš? Krabičky nebu mulťák? Důležitý je hlavně chorus, na kompresor se klidně vykašli, není tam asi tak podstatný, a naopak při blbém nastavení by ti mohl prznit attack. Jaký snímač používáš? Já bych to viděl na mezipolohu kobylka-prostřední.
CS-2, CE-5 a nejaky delay, tez Boss.
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

pupack píše:když sem poslouchal to druhé video, nějak s tím pohnem :) Myslíš něco takového?

do půlky to je jen strat, overdrive, delay (modulační) od půlky (cca 16sekunda) dál jsem přidal shimmer (to je možná co se snažíš dopátrat? pořádně totiž z těch videí neslyším jaký zvuk přesně máš na mysli, je tam totiž kvanta nástrojů a různé harmonie které můžeš chybně připisovat kytaře.
Ten druhy zvuk (shimmer - netusim vubec co to je, jdu se zeptat strejdy Guugla:-) ) je jiz hodne podobny. Zkusim najit jeste nejakou nahravku kde je to citelnejsi. Dik!
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Fořt píše:http://mesaboogie.com/news/2010/06/domi ... city-tour/
Podle mě z těch krabiček v té nahrávce hraje Boss CE-3. Ani ADA Flanger, ani Boss SuperPhaser to nebudou ...
Edit: i když ten flanger bych nakonec taky nevylučoval:
http://www.youtube.com/watch?v=LpsIhYWy ... re=related
Podle webu DM je tam compressor a chorus. Ale jak jsem uz psal - ja ten zvuk z toho nedostanu:-(
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

bubo69 píše:
pupack píše:když sem poslouchal to druhé video, nějak s tím pohnem :) Myslíš něco takového?

Ten druhy zvuk (shimmer - netusim vubec co to je, jdu se zeptat strejdy Guugla:-) ) je jiz hodne podobny. Zkusim najit jeste nejakou nahravku kde je to citelnejsi. Dik!
ještě k tomu druhému videu. Mě přijde jednak zvukově, tak na pohled, že to hraje na nějakou akustickou či semiakustickou kytaru? je tam vidět jen pár sekund, ale může to být i LP, nevím, to by hodně měnilo situaci jestli je to elektroakustika, pak ta určitá zvonivost a charakter prostě na stratu/lp nevyleze + ty harmonie co jdou z korpusu.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Na druhem videu hraje (stejne jako na koncerte v Berline) na cerneho LP.
EDIT: tady je to sice spatne videt, ale LP Custom
http://www.youtube.com/watch?v=hHKXtZFLnWM
Naposledy upravil(a) bubo69 dne 15.11.2011 10:39, celkem upraveno 1 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Mámení vše předělá, z bílé černou udělá ... :lol: (Berlín - 6:14)
Ale LP (snad černý, každopádně podle hlavy LP Custom) je to podle mě i na 2. videu.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jo ok, jen se tam ta kytara tak mihla, tak se radši ptám. chvilkama mi to totiž zní jak zapojená elektroakustika. je fakt že k LP mi ten zvuk moc nesedí :) nevim proč.

a vyloudíš z toho chorus co máš aspon takovýto zvuk? zkus dát rate co nejnižší.

Fořt

Příspěvek od Fořt »

Na tom zvuku se možná podílí i to, že (podle promo článečku Mesy, který jsem postnul výše) ty Mesy Express používá v 5 W módu. Přestože je ten zvuk čistý, mírné nakreslení koncem už by tam mohlo být znát. Ono se schová pod tím chorusem, ale přitom obohatí harmonické. Chorus může brilantní čistý zvuk otupit, ale pokud se použije na lenounce nakřáplý zvuk (opravdu jen lehce, slyšitelně jen při pořádném hrábnutí do strun; chorus jde do preampu, ne do smyčky), je to jiný kafe.
Pupack: Tohle je mnohem blíž, než ta 1. nahrávka. Možná trošku nesedí typ dozvuku. A samozřejmě Strat hraje jinak než LP, ten tvůj zvuk je tenčí. Kdybys to nahrál na LP, věřím, že tam budeš.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jo, jak jsem s tím laboroval, tak uznávám, že základ je fakt chorus, s nejnižším monžným RATE (resp. přepočítat k rytmu skladby), je to čistý zvuk, ale lehce nakřáplý, čili buď čistý boost do lampy nebo takovej ten poslední možnej čistej nakroutit, než to začne kreslit. Hodně taky udělá kvalitní reverb ala plate pro ten prostor.
zbytek rozdílu ("tenkost" kobylkového snímače) je holt strat/LP
bubo69

Příspěvek od bubo69 »

Tak jsem laboroval taky. Obema davam za pravdu s nastavenim chorusu. Rate na nule opravdu je tomuto zvuku nejbliz. Pridal jsem i kompresor - attack vyssi (cca 3h), sustain na 12h. To zvuku jeste vic prospelo. Presto to neni jeste ono. Tipuju na reverb (mozna shimmer). To ozkousim az dorazi T.C. Ele. Nova reverb. Tak jsem zvedavej jak to bude znit s kapelou. Dik za naucne badani:-)!
Kilgore

Re: Prosim poradte s jednym zvukom

Příspěvek od Kilgore »

Jojo, pěkný riff na cvičení prstíků "ob pražec", ještě radši mám ten riff v "Message in a bottle".
Na čem to chceš modelovat? Jestli máš nějaký digitální multiefekt, tak patch na tenhle zvuk určitě najdeš na netu.
Podle Bosse je v případě "Every Breath You Take" zvuk docílen kombinací kompresor-phaser-chorus-digital delay-reverb. Roland Boss kdysi uveřejňoval v katalozích svých produktů nastavení zvuků slavných songů pomocí svých krabiček:

Obrázek
http://imageshack.us/photo/my-images/254/policea.jpg/

Kdyby měl někdo zájem o další bossovská schémata (viz seznam níže), můžu dodat:

David Gilmour - "Another Brick In The Wall" Album The Wall (Pink Floyd)
Travor Ravin - "Owner Of A Lonely Heart" Album 90125 (Yes)
Eddie Van Halen - "Panama" Album 1984 (Van Halen)
Angus Young - "Hells Bells" Album Back In Black (AC/DC)
Jimi Hendrix - "Purple Haze" Album Are You Experienced? (Jimi Hendrix Experience)
Carlos Santana - "Smooth" Album Supernatural (Santana)
Steve Stevens - "Rebell Yell" Album Rebel Yell (Billy Idol)
Steve Lukather - "Rosanna" Album Toto IV (Toto)
Andy Summers - "Every Breath You Take" Album Syncronicity (Police)
Ace - "Brazen" Album Stoosh (Skunk Anansie)
Eric Clapton - "Tears In Heaven" Album Unplugged (Eric Clapton)
Nile Rodgers - "Le Freak" Album Best Of (Chic)
Mark Knopfler - "Sultans Of Swing" Album Dire Straits (Dire Straits)
Mike Landau - "Good Friends" Album Dog Eat Dog (Joni Mitchell)
Mike Stern - "After You" Album Upside Downside (Mike Stern)
The Edge - "Pride" Album The Unforgettable Fire (U2)
Pat Metheny - "Phase Dance" Album Pat Metheny Group (Pat Metheny Group)
John Frusciate - "Under The Bridge" Album Blood Sugar Sex Magic (Red Hot Chili Peppers)
B.B. King - "Thrill Is Gone" Album Best Of (B.B. King)
Brian Setzer - "Stray Cut Strut" Album Stray Cats (Stray Cats)
John Scofield - "A Go Go" Album A Go Go (John Scofield)
S. R. Vaughan - "Pride And Joy" Album Texas Food (Steve Ray Vaughan)
Keith Richards - "Satisfaction" Album Best Of (Rolling Stones)
Dominic Miller - "Love Is Stronger" Album Ten Summoners Tales (Sting)
Robben Ford - "Revelation" Album Talk To Your Daughter (Robben Ford)
James Hetfield - "Enter Sandman" Album Metallica (Metallica)
Steve Vai - "Living In Paradise" Album Skyscraper (David Lee Roth)
Tom Morello - "Killing In The Name" Album Rage Against The Machine (Rage Against The Machine)
Wes Borland - "Take A Look Around" Album Limp Bizkit (Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavoured Water)
Marcos - "Alive" Album Satellite (P.O.D.)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Boss Super Shifter není phaser, ale pitch shifter. Nevím tedy, co se jeho zařazením sleduje, snad nějaký detune, tedy vlastně jakoby druhý chorus?
Kilgore

Příspěvek od Kilgore »

Kruci, po ránu jsem zaměnil Super Shifter za Phase Shifter...
Máš naprostou pravdu, Super Shifter je tady nastavenej do módu detune - nikdy jsem ho ale nezkoušel, takže nevím, jaké "rozladění" produkuje.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

ha, a mě by jen tak ze zajímavosti zajímalo nastavení pro Edge a Pride na bossackejch krabkách :D
Kilgore

Příspěvek od Kilgore »

pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

:D co ten boss nevymyslí, ale jo, asi by to "tak nějak hrálo" až na ten reverb, chorus a jinej delay. ale OD3 by mohl poskytnout dobrej boost pro ten zvuk, to je pravda :) byť v originále to bude spíš SD-1
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“