Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

Tengli píše:Myslel jsem že máš problém spíše s Ddur...
Ddur je taky v pohodě, já jej třeba nehraji třemi prsty (jako Adur na kytaře), ale ukazovákem baré na druhém pražci a malíkem pak nejtenčí strunu na pátém.
A na ten hmatník fakt netlač. Dělat při hře na hudební nástroj něco na sílu je kontraproduktivní už jen proto, že neuvolněná ruka se ti po chvíli nedokrvením unaví, dostaneš křeč a jsi v pytli.
Strunu stačí jen lehce domáčknout, ať se dotýká pražce.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Taky jej nehraji třemi(i když u mě je ten hmat Edur). Ale předpokládal jsem,že se tam Charlie snaží ty tři prsty nacpat. To Gdur ovšem držet třemi je pohodlné...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tengli píše:To Gdur ovšem držet třemi je pohodlné...
Souhlas. Chce to jen najít ten správný způsob a hrát s lehkostí. Kdysi jsem myslel, že na soprán taky nevměstnám prsty (zvyklý na menzuru kytary a basy). Tak jsem hrál hlavně na tenor a baryton. Ale teď už skoro 8 měsíců hraji denně malé před spaním ukolébavku na soprán a prostě to jde, je to o zvyku.
Charlie530

Příspěvek od Charlie530 »

zdarec chlapáci kde najdu něco o tom co mi radíte. Myslím tím nějaké ty vychytávky když to nejde chytnout takto zkusím to jináč. A přitom je to pořád stejný akord. Můžu tedy hrát třeba Cmi a nato Edur nebo je to blbost? Jinak díky za rady a zároveň soráč asi mám bohatý rodiče a dlouhý vedení :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

http://www.ukulele.nl/chordfinder.php
Vpravo si navolíš ladění (soprano - C).
Dole zvolíš akord, např. ten Gmaj (maj znamená major, tedy dur, min znamená minor, tedy moll).
Poklikem na obrázek dlaně ti rotují různé varianty prstokladů tohoto akordu.
Poklikem na trsátko ti to ten akord zahraje.
Nápodobně pro další akordy...
Charlie530 píše:Můžu tedy hrát třeba Cmi a nato Edur nebo je to blbost?
Schválně si tam ty akordy zadej a poklikem na trsátko zjistíš, jak zní.
V hudbě je dovoleno vše, akorát něco zní uchu lahodně a něco už méně. Důležité je vždy vědět co a proč hraješ, ale to už je na dlooouhou debatu a hodí se to spíš do tématu o hudební toerii, konkrétně harmonii. To je na roky studia.
Charlie530

díky dobrá pomůcka
bovi

Příspěvek od bovi »

Zdravím!
Prosím Vás, kupoval niekto na Slovensku struny Aquila? Ak áno, tak poraďte kde. Ak by som nezohnal,tak poraďte aspoň 2-3 dobré alternatívy na nylonky. Potrebujem na sopránové ukulele, C ladenie.
Prajem rýchle prsty!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kytary.cz dopravují i na Slovensko.
Charlie530

Jj přesně tam :-) dneska mi dorazili tak sem je hnedkaj přehodil na doporučení odborníků zde tak uvidíme jak to budeznít.
Lensik

Příspěvek od Lensik »

3 dny jsem louskal všechny příspěvky, abych došel k názoru, že si místo lidl ukulele pořídím LANIKAI, no spíš mě přesvědčilo, když jsem ho vzal dneska do ruky v obchodě kytary.cz, kam jsem jel původně pro struny. Tímto děkuji účastníkům tohoto vlákna za sdílnost, která mi pomohla se v problematice uka rychle zorientovat.
K akordům přidám pro ty, kteří vlastní komunikátor s androidem pěknou a přehlednou aplikaci - UChord (Ukulele). Sice se ještě peru s některým značením akordů, ale to není chaba aplikace ale moje ;)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak to gratuluji k prozíravému rozhodnutí, ať ti dobře hraje.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Lensik píše:3 dny jsem louskal všechny příspěvky, abych došel k názoru, že si místo lidl ukulele pořídím LANIKAI, no spíš mě přesvědčilo, když jsem ho vzal dneska do ruky v obchodě kytary.cz, kam jsem jel původně pro struny.
Dobrá volba! :shock:
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Dnes jsem měl v Lidlu v ruce to "ukulele". Fakt BÓÓÓMBÁÁÁ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lensik

Příspěvek od Lensik »

Kamarád si lidl ukulele neboli clifton koupil, nikde na netu jsem nenašel jeho "strhání" sám jsem to plánoval taky "pro začátek", takže jsem si s ním hrál cestou do kytary.cz.
Pokusím se být objektivní. Vybral až 7mý, který nemělo vady na laku a pod. zpracování poměrně humplácký, sem tam lak na pražci a pod. Třecí mechaniky ladily skokově, což vyřešilo jemné dotažení šroubků. Na druhou stranu krk rovný, pražce rovnoměrně zapuštěné, prostě bez zásadních konstrukčních vad. Myslím, že bych měl s třecíma mechanikama problém, kamarád je neskutečný hudební zvíře, takže hraje na vše, co se mu dostane do ruky a ladění po dotažení zvládá bravůrně. Po pokusu o naladění cestou v autě a brnkání pár akordů jsem dostal do ruky teď už své lanikai a rozdíl mi přišel propastnej. Po výměně strun za aquila red se rozdíl markantně snížil. Pokud pominu zpracování (na to se nehraje), je dle mého nástroj v původním stavu a bez šroubováku akorát k zlosti. Ovšem už po výměně strun a dotažením mechanik se z něj stane použitelná hračka pro hudební nadšence. Pokud to sečtu 400 za nástroj, 250 za struny a jsem na polovině ceny svého. Rozhodně nelituji své investice do lanikai, když to neprásknete manželce, přiznám, že jsem se do něj zamiloval, přesto ten clifton není zas tak tragická volba, jak se na první pohled zdá.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Tak teď dávají třecí mechaniku? Před dvěma lety to vypadalo přesně i barevně jako toto.
http://www.muzikant.cz/zbozi-skladem/mi ... -99654.php
Čili normální stranová mechanika. Mám jedno doma.
Jinak souhlas s předchozím příspěvkem. Po seřízení a ostrunění je uke celkem snesitelně hratelné. Není to alespoň nenaladitelná hračka.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ano mechaniky jsou tam třecí. To co jsem měl v ruce já bych nechtěl ani zadarmo. Byl to opravdu děs. Možná,že jedno ze sedmi je jakžtakž použitelné.
Lensik

Příspěvek od Lensik »

Potřebuju poradit od zkušených ukulelistů, začínám si zvykat na akordy a rozkoukávám se v notách, asi to je to co dělá ukolele ukulelem, přesto mě při hraní not irituje jeho malej rozsah, hlavně od "C" dolů. je nějaké rozumné řešení, nebo si musím vystačit s tím co mám a to co je mimo zahrát jen jako doprovod, neboli akordama?
orsoj

Příspěvek od orsoj »

Jedno řešení by tu bylo, ale určitě ne rozumné. Přidat tolik strun, o kolik potřebuješ zvýšit rozsah. Pak to ale už nebude ukulele, ale jiný nástroj.
Proto se smiř s těmi dvěmi použitelnými oktávami a vychutnávej si to, co z ukulele dělá ukulele. :)
cervvv

Příspěvek od cervvv »

Zdravím. Vim, ze se tady uz resilo, jake by bylo vhodne ukulele okolo 1000, ale uz pred pomerne dlouhou dobou a treba se trh s temito ukulele rozsir. Proto se ptam, ktere: http://www.muzikant.cz/zbozi-skladem/mi ... -99654.php
http://kytary.muziker.cz/ostatni-strunn ... -rouge-U1S
http://kytary.muziker.cz/ostatni-strunn ... lo-U-320-C
http://kytary.muziker.cz/ostatni-strunn ... stagg-US20 ?
http://www.music-city.cz/hohner-ulu11-lanikai-6585.html
Pripadnym jinym navrhum se samozrejme nebranim a budu za ne rad.
Díky za odpovědi!
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Vyzkoušel bych Lanikai a Mahalo a vybral lépe ladící kus. V této cenovce to bude dost o hledání. Zkus ještě Baton Rouge,ale ten vyšší model U2S. Je z mahagonu a zvukově se mi docela osvědčil. Tož tak...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“