Jaké používáte trsátko???

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: Jaké používáte trsátko???

Příspěvek od cherreda »

Chvíli jsem si říkal, co Bernth blbne, proč testuje trsátka, když takovýhle virtuoz už v tom má dávno jasno, než jsem doskákal k propagaci krabičky jeho trsátek a už video dává smysl. :)

Ale některé modely mi připomněly moje období, kdy jsem začal obcovat s tappingy a abych naživo byl schopný odehrát např. tuhle písničku, vykutil jsem si palcotrsátko, abych mohl ťukat ukazovákem a prostředníkem - nicméně jsem klip musel hodně customizovat, aby se s tím dalo slušně hrát a trsátko bylo ve správné poloze a neodkrvoval se palec, kleštěmi jsem si dotvaroval plechový klip na svůj palec - napoprvé nicmoc, ale třetí verze trsátka už mi vcelku seděla a hrálo se mi fajn. Takže ten "univerzál" s červeným plastovým klipem se mi vůbec nezdá, nebude to dobré.
No časem jsem se stejně naučil při tappingu používat ještě prsteník, takže obvykle můžu držet normální trsátko i při tappingu, příp. kde to stíhám, můžu si trsátko klasicky hygienicky odložit mezi rty, přece jen je to tak lepší. :)
Co se týká techniky vybrnkávání s palcovým trsátkem, tak to mi fakt nejde, vůbec nevím co s tím brnkám, nemám morál se tomu věnovat. :)

Trsatko 02.jpg
Trsatko 03.jpg
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Ahojte, nahodou neviete niekto nieco blizsie o Janicek picks? Nejdu uz niked zohnat, stranky nefunguju. bolo by smutne keby firma nepokracovala dalej...ich Jazz trsatka su u mna top
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

pokud vím, tak prodávají stroj na výrobu, tak to na další výrobu nevypadá, ono se stačí podívat do účetních závěrech a není to nějak velelukrativní činnost ;)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Scorstin píše: 10.05.2025 22:22 Ahojte, nahodou neviete niekto nieco blizsie o Janicek picks? Nejdu uz niked zohnat, stranky nefunguju. bolo by smutne keby firma nepokracovala dalej...ich Jazz trsatka su u mna top
citizen.one píše: 12.05.2025 7:39 pokud vím, tak prodávají stroj na výrobu, tak to na další výrobu nevypadá, ono se stačí podívat do účetních závěrech a není to nějak velelukrativní činnost ;)
Jaj, tak to je blbá zpráva. Ještě že jsem nakoupil do zásoby :-)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

citizen.one píše: 12.05.2025 7:39 pokud vím, tak prodávají stroj na výrobu, tak to na další výrobu nevypadá, ono se stačí podívat do účetních závěrech a není to nějak velelukrativní činnost ;)
Smutné. No, jestli po smrti pana Janíčka neměl firmu kdo převzít, resp. někdo, kdo by to dělal jako on s nadšením bez vidiny velkých zisků...
Nás v práci podobně zaskočily zprávy o chystaném konci firmy Vakuum Praha. Řada našich zařízení, urychlovače, iontové impantátory, apod., byla na nich závislá, spolupráce s nimi byla vždy perfektní.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Včera jsem objednával z Thomanna, preventivně jsem přidal balení Jazz C.. Asi budu muset při příští objednávce zase přihodit, jestli ještě budou...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Tak jsem koupil starou samodom kytaru a ve futálu mě čekalo překvapení :D
janíček.jpeg
torst

Příspěvek od torst »

tvl nehraj na ně! uložit do šupliku a za pár let vydražíš za bambilión !! (a možná, že to ani není nadsázka!).
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Přidám novou zkušenost s trsátky D-grip. Konkrétně typ Jazz C, tloušťka 1 mm. Doma mám na stole mini popelník, který nepoužívám na kouření, nýbrž na těch pár trsátek, které chci mít pořád po ruce a při cvičení vždycky jedno vezmu - a pak vrátím. Takže ta jednička tam byla nějak od konce jara (květen?) a hrál jsem ji určitě nejvíc, asi jako ty ostatní dohromady, průměrně denně, no řekl bych půl hodiny určitě. V posledních dnech mi začala poněkud klouzat mezi prsty, vytáhl jsem z šuplíku další novou, a ta neklouže.
Takže po více než půl roce denního hraní začal odcházet ten protiskluzový grip, ovšem pozor - nikoli špička. Ta je pořád (na rozdíl od starších Brain, nebo vlastně libovolných jiných po dlouhém používání) jako nová.
Slušný výkon.
torst

Příspěvek od torst »

U mne naopak. Také D grip 1mm (různé velikosti), ale s rybinou (kočičinou) nikdy žádný problém, ale špička se časem okulatí. Ale vydrží déle než u konkurence.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Po několika letech jsem přesedlal zpět k Dunlopu. Používal jsem hlavně D grip Jazz C 1,4mm, dokonce jsem se po smrti p. Janíčka trochu předzásobil. Vždy jsem měl nejraději zvukově ultex, tak jsem si koupil Jazz III XL ultex a Primetone Jazz III XL. Primetone je drahý a už jsem 2 ze 3 ztratil, navíc ta proti skluzová plocha ve tvaru kolečka mi nevyhovuje. Zatím co Ultex s vystouplým nápisem je pro mě překvapení, které posledních několik měsíců nedám z ruky. Grip je o něco menší než u D gripu, ale naprosto dostatečný. Občas se mi stalo, že jsem D Grip chytil blbě a během intenzivní hraní jsem ho nedokázal přesunout, to jde s Ultexem lépe.
XL.jpg
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

volfi píše: 20.01.2026 7:50 Po několika letech jsem přesedlal zpět k Dunlopu.
Jsi první, o kom vím, že po delším zvyku na D-grip přešel dobrovolně na tradiční "vystouplý nápis". :)

Kdyby na to došlo, zkus si Ultex na aku kytaru s kovovými strunami - jednu chvíli jsem si víc trsátek/matrošů protestoval a ultex se mi zalíbil nejvíc - teda samozřejmě myslím mikrofonní nahrávku, tam jsou mezi trsátky výraznější rozdíly než na elektrické kytaře.
volfi

Příspěvek od volfi »

D grip Jazz C a Jazz III XL mají skoro identický tvar, takže tam jsem nepocítil rozdíl. Je to hlavně o pocitu z materiálu, zvuku (akustiku mám historicky vyzkoušenou) a ultex je o něco vhodnější na nějaký scrape slajdy po strunách.
IMG_7697.jpeg
IMG_7695.jpeg
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

tedka jedu Dunlop Flow ... vcera jsem zkusil koupit Ultexove 1.14 a nebo jedu klasicke nylonove (1.25, 1.14 a 1.0) .. ted jsem trsatek zkusil hodne a mam zasobu ...

Poznatky:

1) zlatej dobrej nylon, vydrzi nejdyl ... a tak nejak se mi s nim mozna nejlepe hraje
2) Ultex mam tedka novej .. nedokazu si to vysvetlit ale pripada mi, ze v ruce hreje ... je tam snad nejaka chemicka reakce ? nechapu
3) Tortex a Flex uz nebudu kupovat ... u kazdyho trsatka obrousim spicku za dve hrani ... nechapu opet
4) asi malej gripik neni spatnej ... grip jako od Janicka ne-e, proste s tim neumim hrat, menim za hry uchop trsatka a uplne hladke trsatko je druhej extrem (vadi mi to ale min nez super-grip) .. ted mi pripada nejlepsi takovej ten normalni nylonovej grip na Dunlopackejch trsatkach co tam je diky tomu logu
volfi

Příspěvek od volfi »

Novinka Jazz III XL max grip
IMG_7708.jpeg
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Napadlo mě, jestli to, že se mi rychleji "ojel" grip, než špička trsátka, není způsobeno třeba tím, že až na jednu kytaru (tele klasické telecí, tedy HB TE-52), na které mám roundy - konkrétně EB Beefy slinky, mám na všech ostatních hlazenky. Jinak ty "do vrtule" sjeté špičky samozřejmě znám, ale tentokrát se mi nevytvořila.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Malý postřeh z posledních dní: po opravdu dlouhé době jsem začal brát častěji do ruky akustickou kytaru (v posledních letech mi akorát dělala "prachochytač" a hrál jsem jenom elektriky) a prostě jsem vzal namátkově trsátko, pak třeba vyměnil za jinou tloušťku - a zjistil jsem, že mi něco "nesedí". Trsátka mám na stole v popelníku, nepoužívaném k původnímu účelu. Tak jsem zkusil to, co v tom popelníku běžně nemám, a najednou mi to došlo.
V popelníku mám totiž D-grip Jazz C v několika tloušťkách, sáhl jsem do šuplíku pro "klasiku" a ejhle, bylo to ono! Ty Jazz C mi prostě na tu akustiku (na rozdíl od elektriky, ale i mandolíny) nějak "nesedí". Asi budu muset doplnit zásoby těch "351".
Máte to podobně, nebo jsem já takový exot?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pawlik píše: 11.03.2026 8:53 Jazz C mi prostě na tu akustiku (na rozdíl od elektriky, ale i mandolíny) nějak "nesedí". Asi budu muset doplnit zásoby těch "351".
Máte to podobně, nebo jsem já takový exot?
Popravdě nevím proč a niterně nad tím nebádám, ale mám to úplně stejně - na elektriku nejlepší Jazz C, na aku a nylonku raději klasický tvar.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mám to stejně.
lt.dan

Příspěvek od lt.dan »

asi to mam taky stejne ... na akustiku normalni nylonove 351 0.73 a na elektriku mam tedka ultex flow
Naposledy upravil(a) lt.dan dne 12.03.2026 10:36, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“