Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Jazzman
Rádce

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od Jazzman »

Viděl jsem několik kytar Furch s touto vadou a vždy šlo o starší nástroje typu Ovation, které se mi nikdy nelíbily ( tedy Ovation originál se mi líbí moc ) .

Furch mě nezajímal do doby, než na vánoční večírek naší psychoterapeutické školy přinesl kolega kytaru Furch G 33 SR Vintage Bluegrass a se mnou to málem praštilo. Takhle dobrý nástroj jsem doopravdy nečekal.

V brněnské prodejně jsem hrál jen na slušné, až výborné nástroje. Gypsy a jazzové kytary jsou takové zvláštní, ale vždy je vidět dobré řemeslo a slušné materiály.

Po zapojení Duranga do komba jsem zjistil, že hraje slaběji struna "e" Pod plátkem jsem našel pertinaxovou podložku, která je krátká a hraje slaběji ta krajní struna, pod kterou není. Psal jsem do firmy, za 3h odepsali, že se mi asi kus ulomil ( neulomil ), že pertinax už nepoužívají a obratem mi posílají dřevěnou podložku :!: A že je zajímá, co to udělá :!:

Když se Durango osvědčí, nebudu se bát koupit nějakou drahou kytaru G nebo S.

PS: S krytem vypadá Durango lépe :-)
Přílohy
furch g 40 cm (2).jpg
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jimator
Bandzone: krbanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

jakub.kuba a dalsi:
Co se tyce toho nazoru ze po 3-5 letech se deska borti, pricemz bazary sou takovejch kytar plny. Tak nesmysl je samozrejme oboji.

-Vsude po republice, kde se zrovna vyskytuju, navstevuju prodejny a bazary uz jen tak ze zvedavosti (mam uchylku z koukani na veci, ktery si nekoupim) a na Furcha v bazaru sem jeste nenarazil!!! Jediny bazarovy F. sem videl na prodejne na Zelnaku.

-Reci o zivotnosti desky 3-5 let. Ja osobne mam S20CR cca 9 let bez jediny vady (kytara tahana na vodu, v lete v aute, v mrazech stopovani, hrani u ohnu do rana = promenna vlhkost a teplota a spousta dalsich dost nepeknych situaci pro kejtru). Moje zena ma S22CRctw cca kolem sesti sedmi let. Stana ji poskladal z tela, ktery se valelo na dvore! (v Nemcicich ve fabrice) a z dalsich dilu. Je to skvelej nastroj, vyborne hraje a drzi. Protoze sem se dlouhy leta pohyboval mezi folkarema, trampama a podobne (festaky typu Porta, Zahrada, mensi, lokalni, prehlidky atd.), narazil sem na spousty spokojenejch uzivatelu Furchu. Meli svoje nastroje dlouhy leta a jedinej problem meli dycky s tim, ze jim odchazely rychle struny vesmes chronicti hraci :-) Mimochodem to potvrzuje i fakt, ze Furchy si kupuji u muzikanti velkejch formatu.
Samozrejme to vse neplati o ovationech, ktery v tehdejsi dobe byly v mode, ale jelikoz se jim Franta prestal velice rychle venovat, nevyvinuli lepsi konstrukci a proste to zustalo u zacatku.

Dalsi vec: doporuceni maximalne 9 struny. Boha :-) Furch sam doporucuje 12, protoze na ty struny je cela ta kejtra stavena. Zvukovej projev je nejlepsi prave pri tehle tloustce a pokud nejakej prodavajici doporucoval, pak je to jeliman, na devitky se na akustiku nehraje >:/

Shrnu to:
- s postupujicim casem se vyroba zdokonaluje - dikybohu za to. Furch sice podrazil, ale za ty prachy mas kvalitu, kterou jinde za to samy nedostanes. Mozna hezci, ale urcite ne kvalitnejsi.
- zivotnost desky je velmi diskutabilni, nerikam ze se nemuze stat. Nicmene nestava se, a kdyz uz, tak Furch samozrejme vezme kytaru a bud opravi, nebo vymeni
- struny na akustiku vseobecne musi bejt tvrdsi aby rozehraly drevo - Furch osobne doporucuje 12, drzel bych se toho, co doporucuje samotnej vyrobce a nikoli Venca odvedle ;-)

Do Duranga bez a nevahej ..

EDIT:

Edge: Na prvni pohled nejsou moc bytelny?!?! Za a) o co sou ostatni kytary bytelnejsi? za b) od kdy je potreba, aby akustickej nastroj byl bytelnej??
Fender Strat American Deluxe Maple
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
Morley PBA2 Dual Bass Wah Pedal
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jimator píše:- zivotnost desky je velmi diskutabilni, nerikam ze se nemuze stat. Nicmene nestava se, a kdyz uz, tak Furch samozrejme vezme kytaru a bud opravi, nebo vymeni
Zdarma i po záruce??? Jen se ptám, protože by mne zajímalo, zda Furch nabízí až takový servis...
Jimator píše:- struny na akustiku vseobecne musi bejt tvrdsi aby rozehraly drevo - Furch osobne doporucuje 12, drzel bych se toho, co doporucuje samotnej vyrobce a nikoli Venca odvedle ;-)
Nejde o to, jaké struny na kytaře vhodně mají být, ale o to, že prodávající věděl, že kytara není v dobré kondici... Nechtělo se mu do inzerátu natvrdo psát, že kejtra má horní desku v háji, tak to opsal tím, že doporučuje devítky, protože silnější struny by byly na kytaru moc a vrchní deska by šla do háje... Nešlo o jeho doporučení obecně, ale pro tu konkrétní kytaru, kterou prodával... :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Jimator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

Po zaruce ti nikdo nic zdarma neudela. Tady ses na Zemi, navic v Cechach. Nicmene, pokud s tim prijdes po zaruce Furch uzna, ze to je skryta vada, tak se urcite domluvite. Nemuzu za ne samozrejme mluvit o detailech, je to individualni, nicmene po zavolani ti Stana urco rekne co a jak. Veskerej Furch servis je u nich za pakatel ;-) I u nezarucnich nastroju.
Co se tyce strun, beru, v tom pripade je to klamavej inzerat a chudak ten, kdo ji vezme :-)
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Měl jsem Furcha superjumbo, hrála dobře ale já jsem na blues potřeboval jiný zvuk. Když jsem zkoušel v Brně na zelňáku spoustu Furchů, na blues mi neseděl ani jeden (ani ten malý model na blues určený), můj závěr jsou to kytary pro folkaře, pro mně to moc cinká (což ovšem většina hráčů chce) tudíž jsou mezi folkaři tak oblíbené. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jimator píše:Po zaruce ti nikdo nic zdarma neudela.
To není pravda. Solidní firmy někdy přispějí i na opravu po záruce, v rámci kulance. Někdy může být klulanční příspěvek i 100%. Záleží na typu závady, a hlavně firmě.
Párkrát jsem to již řešil - né ale ohledně nástroje.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jazzman píše:
Když se Durango osvědčí, nebudu se bát koupit nějakou drahou kytaru G nebo S.

PS: S krytem vypadá Durango lépe :-)

Duranga se mi nelíbí konstrukčně. Jestli se nemýlím, tak nemají žebrovanou zadní desku atd.
Je to takové spíchnuté aby to hrálo, ale nevěřím tomu, že přežijí bez úhony 10 - 15 let provozu.
Tím nemyslím jen cvičení - kufr - cvičení - kufr - cvičení - kufr .....

PS: Jaký kryt máš na mysli?
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

shoooter píše:PS: Jaký kryt máš na mysli?
Porovnáním obrázků předpokládám, že Jazzman má na mysli pickguard :wink:
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

PS: Jaký kryt máš na mysli?

Myslí tím pickguard, na předchozí straně je Durango bez pickguardu.
Jinak s tím "spíchnutím" souhlasím :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

:arrow: rocky 77 vidím že jsme odpovídali ve stejnou dobu :D :D
Jimator
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jimator »

shoooter píše:
Jimator píše:Po zaruce ti nikdo nic zdarma neudela.
To není pravda. Solidní firmy někdy přispějí i na opravu po záruce, v rámci kulance. Někdy může být klulanční příspěvek i 100%. Záleží na typu závady, a hlavně firmě.
Párkrát jsem to již řešil - né ale ohledně nástroje.
Vytrhls to z kontextu a ignorujes hned dalsi vetu :-P

Jinak v podstate je to durango takova oholena kejtra, ale furt plati, ze za ty prachy lepsi zvuk tezko dostanete. A btw na zivotnost to vliv moc nema, zalezi na zachazeni. Cili je to individualni a nemuzete to takhle bagatelizovat a zobecnovat.
Fender Blues Junior III
HlackStar Dual HT
Dapper Mini
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jimator píše:ale furt plati, ze za ty prachy lepsi zvuk tezko dostanete.
I na toto ale platí, že
Jimator píše:je to individualni a nemuzete to takhle bagatelizovat a zobecnovat
:wink:
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Srovnávání Furcha se Seagulem je docela časté téma kolem mě. Mně se Seaguly líbí zvukově i vizuálně, ale problémem je ladění a to přímo strašným. 2x jsem naletěl v obchodě tvrzení, že kytara neladí po hmatníku, protože má staré struny, jednou šla vrátit, jednou jsem mi musel prodat. Před časem jsem vzal ladičku a vyzkoušel po Čechách kolem 20 Seagulů různých typů a cen a VŠECHNY neladily na oktávě na strunách g-E od 9 do 21 centů a co je nejhorší, všechno bylo nad tónem, takže tón nešel ani více promáčknout nebo ohnout.
Pan Procházka tvrdí, že mají o 3mm posunuté sedlo už z výroby a nikdo neví proč. Hraní s klavírem bylo nemožné.

Furch ladí. Jelikož hraji pořád po celém krku a v sazbách, tak to dost slyším.

Jinak k cinkavosti zvuku - no, cinká to, tónu jako by chyběl objem, proto mě dlouho nebavily, ale v kombinaci se středovou lubovkou je to na latiny na koncertech celkem příjemná změna. Používám teď dvě kombinace: 1. lubovka + cajon
2. El.akustika + konga.

Uvidím, jak mě bude bavit za rok.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Jazzman píše:Srovnávání Furcha se Seagulem je docela časté téma kolem mě. Mně se Seaguly líbí zvukově i vizuálně, ale problémem je ladění a to přímo strašným. 2x jsem naletěl v obchodě tvrzení, že kytara neladí po hmatníku, protože má staré struny, jednou šla vrátit, jednou jsem mi musel prodat. Před časem jsem vzal ladičku a vyzkoušel po Čechách kolem 20 Seagulů různých typů a cen a VŠECHNY neladily na oktávě na strunách g-E od 9 do 21 centů a co je nejhorší, všechno bylo nad tónem, takže tón nešel ani více promáčknout nebo ohnout.
Pan Procházka tvrdí, že mají o 3mm posunuté sedlo už z výroby a nikdo neví proč. Hraní s klavírem bylo nemožné.

Furch ladí. Jelikož hraji pořád po celém krku a v sazbách, tak to dost slyším.
Je to zajímavý - já naopak nikdy žádný problém s svými Seagully neměl...naštěstí :D

A ještě zajímavost k panu Procházkovi - je možné, že toto o Seagullech tvrdí, na druhou stranu toto je citace z jeho fóra ze dne 25. března 2011, tedy 14 dní stará:
Pokud chcete nástroj na hraní, volil bych, s ohledem na předpokládaný cenový limit, např. Seagull nebo Lag
Pokud by smýšlel o Seagullech, jak píšeš, nezdá se mi, že by je sám doporučoval...zvláště při jeho náročnosti :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Jimator píše: Vytrhls to z kontextu a ignorujes hned dalsi vetu :-P
Pokud jedna věta odporuje druhé, neříká se tomu kontext.
Navíc já mluvím o obecném principu (stejně jak obecná byla věta na kterou jsem reagoval),
a ty o konkrétní firmě, konkrétním nástroji, konkrétním problému a individuálním přístupu.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Tak já se ztrácím, jeden řekne že za ty peníze se lepší kytara než Durango nesežene a druhý říká že nemá žebrování a že se rozpadne ... To jsem z toho jelen.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

Já bych Ti poradil jedno - vyzkoušej si vše po Praze a pak se seber a zajeď si do Brna k Furchovi do obchůdku a udělej si názor :-)
juxxx

Příspěvek od juxxx »

jakub.kubaaa píše:Tak já se ztrácím, jeden řekne že za ty peníze se lepší kytara než Durango nesežene a druhý říká že nemá žebrování a že se rozpadne ... To jsem z toho jelen.
S tím musíš počítať, že každý bude ospevovať tu svoju značku, ja na tvojom mieste sa zoberiem a obehnem všetky tebe dostupné hudobniny a vyberiem si v danej cenovej relácii čo ti sadne do ruky a do ucha...
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Edge: Na prvni pohled nejsou moc bytelny?!?! Za a) o co sou ostatni kytary bytelnejsi? za b) od kdy je potreba, aby akustickej nastroj byl bytelnej??
Nervi na me, nejsem nejaky tvuj synek ;)
Proste to na me tak rozhodne tak pusobi kdyz porovnam napr. Durango s vetsinou ostatnich kytar za tuto cenu (Seagully, Washburny, Corty), a myslim, ze nejsem jediny. A aspon trochu bytelny by mel byt, pokud nehrajes jen v muzeu s idealnim klimatem (coz ty sam podle popisu nedelas).
panedge

Příspěvek od panedge »

Ani jeden Washburn,Cort co jsem měl v ruce nehrál ani z poloviny tak dobře jako Furch.Možná je to tím,že mě vyloženě lahodí ten zvuk u Furcha,ale potom co jsem vyzkoušel se ani o jiný akustický kytary nezajímám.Poměr cena x výkon je nejlepší u Furchu.A možná,že Cort vydrží o něco víc-nevím-ale mě vždycky zajímá hlavně zvuk.A otázkama jestli vydrží 15 let se u kytary za 10-15 tisíc nemá vůbec cenu zaobírat-je to spotřebák.Takový věci se řeší v jiný cenovce :wink:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“