Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...
Lunchie: Hodis nam aj nejaku ukazku? Celkom by ma zaujimalo ako hraje clean a drive kanal homemade Mark IIC+. 
.: SoundClick :. .: YouTube :. .: BandZone :.
: PRS CE 24 (1997) : Fender Stratocaster USA (2011) : Vintage V-100 : Aria MAC-40 (2005) :
: Digidesign Eleven Rack : 2x Yamaha HS-50M : Sommer Cable & Neutrik plugs :
: PRS CE 24 (1997) : Fender Stratocaster USA (2011) : Vintage V-100 : Aria MAC-40 (2005) :
: Digidesign Eleven Rack : 2x Yamaha HS-50M : Sommer Cable & Neutrik plugs :
Cg lunchie, fakt cumim
Urcite neco nahraj, myslim ze kopii messy taky chce hafec lidi.
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
lunchie: Tak to gratuluju.Doufám že brzy budou nějaké zvukové a obrazové ukázky z tvorby. 
jo jo , jeste tam je potreba dodelat par blbosti - az to bude, tak neco postnu. Jen ted jedu na tyden na 'rodinou dovolenou', takze to asi dodelam az potom.
Tak,teď mě tady asi ukamenujete,ale musím prostě tu nejvíc lame otázku vyřknout: Domnívám se správně,že celá kytarová hlava je jen o preampu a že výkonnový zesilovač je prostě defakto všude stejný,jen s různým výkonem,nebo sem vedle jak ta jedle?Zajímalo by mě totiž,jestli by šel nacpat preamp ENGL Fireball do výkonnovýho zesilovače (40W lampa 2xEL34) z tubeguitaramp.de i včetně korekcí a efektové smyčky.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Otis: jasně, že by to šlo, ale chtělo by to drobný úpravy, obecně bejvá problém u engl schemat, že jsou tam záměrně dělaný chyby, aby to lidi nekopírovali, ale dneska už se daj najít funkční schémata, další věc je, že engl používá zpětnou vazbu vytaženou z výstupáku, takže nevim, jestli bys to z toho 40W koncovýho dostal (ale to je asi jenom o výstupním trafu), otázkou je, proč chceš dělat koncák z AR, když původní engl má taky 2xEL34... 
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Zpětná vazba z VT nemá s předzesem nic společného. Předzes končí vazebním kondíkem ( nejčastěji 22n ) před fázovým invertorem a ten už je součástí koncového stupně. Kombinovat můžeš jak chceš. Pozor na zdroj a na jednotlivá Ua. Ale koncový stupeň se na zvuku aparátu podílí velice, velice výrazně a to hlavně výstupní trafo. Takže když např. použiješ předzesilovač Engl a konec Fender, charakter zvuku bude mít dost možná k tomu Fenderu blíže, než k Englu. Může se to chovat jako Fender s nějakou krabičkou navíc. Musíš vyzkoušet, 100% to nikdo neodhadne. Ač mi to připadá také jako divný nápad, nejvíce by ses přiblížil tím, že bys do toho svého projektu, který zamýšlíš, sehnal origoš výstupák Engl. Ta zapojení konců jsou na jedno kopyto. Zpětnou vazbu bych ale určitě zavedl, zvýšíš stabilitu, posílíš basy. Klidně si do ní můžeš dát obvod "presence".
Stanley06: Tak samozřejmě schéma jsem našel na sloclone z reverse engineeringu,takže by mělo být určitě správné.
mmjuz:Ten konec jsem chtěl z amára,protože na gesu jsou k sehnání trafa,ale jestli má Engl 2x EL34 ,tak to bude to samé výstupní trafo a síťové trafo by mohlo být taky stejné,ne?
mmjuz:Ten konec jsem chtěl z amára,protože na gesu jsou k sehnání trafa,ale jestli má Engl 2x EL34 ,tak to bude to samé výstupní trafo a síťové trafo by mohlo být taky stejné,ne?
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jak to samé? Ty si myslíš, že Engl do svých zesilovačů kupuje polské xindly Indel v Plzni v GESu? To snad nemůžeš myslet vážně. Nebo uvažuješ tak, že ten velký dvoucívkový HB snímač na Jolaně Diamant je přece stejný, jako ten velký dvoucívkový HB snímač na Gibson ES125? To, že něco na první pohled vypadá podobně a plní to stejnou funkci vůbec neznamená, že to jsou totožné věci. Stejně jako snímače různých firem, či repra různých firem, tak i výstupáky různých firem hrají různě. Princip je tam, když to hodně zjednoduším, podobný: zvuk prochází nějakým drátem na nějaké kostře v nějakém magnetickém poli. Kdyby to všem hrálo stejně, tak budou hrát všechny aparáty také stejně. V tomhle je především ten kumšt. Co se týče zdroje, ani ten bych nepodceňoval. Máš-li představu o konkrétním zvuku, který chceš napodobit, okopíruj i ten zdroj. Hodně záleží na tvrdosti a výkonu trafa, na tlumivce, kapacitách a samozřejmě způsobu usměrnění.
Na závěr malou radu: chceš-li, aby Tvůj bastl měl opravdu dobrý zvuk, ať už máš představu jakoukoli, vyhni se zdaleka výstupákům z GESu.
Na závěr malou radu: chceš-li, aby Tvůj bastl měl opravdu dobrý zvuk, ať už máš představu jakoukoli, vyhni se zdaleka výstupákům z GESu.
A odkud je mám tedy brát?Ze starých Tesla rádií? Výstupák Engl pravděpodobně nejen neseženu,ale zároveň by mě asi i v noci strašila jeho cena.mmjuz píše:Jak to samé? Ty si myslíš, že Engl do svých zesilovačů kupuje polské xindly Indel v Plzni v GESu? To snad nemůžeš myslet vážně. Nebo uvažuješ tak, že ten velký dvoucívkový HB snímač na Jolaně Diamant je přece stejný, jako ten velký dvoucívkový HB snímač na Gibson ES125? To, že něco na první pohled vypadá podobně a plní to stejnou funkci vůbec neznamená, že to jsou totožné věci. Stejně jako snímače různých firem, či repra různých firem, tak i výstupáky různých firem hrají různě. Princip je tam, když to hodně zjednoduším, podobný: zvuk prochází nějakým drátem na nějaké kostře v nějakém magnetickém poli. Kdyby to všem hrálo stejně, tak budou hrát všechny aparáty také stejně. V tomhle je především ten kumšt. Co se týče zdroje, ani ten bych nepodceňoval. Máš-li představu o konkrétním zvuku, který chceš napodobit, okopíruj i ten zdroj. Hodně záleží na tvrdosti a výkonu trafa, na tlumivce, kapacitách a samozřejmě způsobu usměrnění.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
njn to je otázka priorit.Otis píše:A odkud je mám tedy brát?Ze starých Tesla rádií? Výstupák Engl pravděpodobně nejen neseženu,ale zároveň by mě asi i v noci strašila jeho cena.mmjuz píše:Jak to samé? Ty si myslíš, že Engl do svých zesilovačů kupuje polské xindly Indel v Plzni v GESu? To snad nemůžeš myslet vážně. Nebo uvažuješ tak, že ten velký dvoucívkový HB snímač na Jolaně Diamant je přece stejný, jako ten velký dvoucívkový HB snímač na Gibson ES125? To, že něco na první pohled vypadá podobně a plní to stejnou funkci vůbec neznamená, že to jsou totožné věci. Stejně jako snímače různých firem, či repra různých firem, tak i výstupáky různých firem hrají různě. Princip je tam, když to hodně zjednoduším, podobný: zvuk prochází nějakým drátem na nějaké kostře v nějakém magnetickém poli. Kdyby to všem hrálo stejně, tak budou hrát všechny aparáty také stejně. V tomhle je především ten kumšt. Co se týče zdroje, ani ten bych nepodceňoval. Máš-li představu o konkrétním zvuku, který chceš napodobit, okopíruj i ten zdroj. Hodně záleží na tvrdosti a výkonu trafa, na tlumivce, kapacitách a samozřejmě způsobu usměrnění.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Tak jsem tu s dalsim updatem, zapojeni mam hotove, ale mam jednu otazku. Silovy kabel na propojeni repra a zesaku jsem si delal sam. Reprobox i kabel funguji, testoval jsem to na mp3. Chci se zeptat, jestli se tento kabel/konektory na nem nejak pri hrani zahriva. Pouzil jsem totiz ne zrovna high grade konektory, jsou to neutrika, ale ty nejlevnejsi za asi 25 kc. Nerad bych vyhorel na takove prkotine. Diky za info.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že i výstupák Engl by se dal sehnat přes nějaký servis. Otázkou je cena. No, pokud si vybereš něco z nabídky Hammond ( ne ty nejlevnější asijské, ale raději něco z těch černých oplechovaných, které se dělají v Kanadě ), tak sice nebudeš mít přesný zvuk Englu, ale i tak to bude hodně dobrý zvuk a není to až zase tak tragicky drahé, no dražší než Indel z GESu to bude. Tu v Česku se Hammond výstupáky dají objednat pře jejich obchodního zástupce - SOS electronic Brno Hybešova ( googli...) a dokonce to vychází o dost levněji než v Tube Town, ovšem dodací lhůty jsou tak tři, čtyry týdny. Mám s nimi dobré zkušenosti. Pokud si to stavíš pro sebe, tak nešetři, nebudeš muset v budoucnu ničeho litovat.
Čéče, abys neřekl, tak jsem Ti našel ve své poště přímo kontakt na tu paní ze SOS el. která má tyhle objednávky nastarost: "Margita Ungerova (SOS electronic Brno)" <Ungerova@soselectronic.cz> .
Čéče, abys neřekl, tak jsem Ti našel ve své poště přímo kontakt na tu paní ze SOS el. která má tyhle objednávky nastarost: "Margita Ungerova (SOS electronic Brno)" <Ungerova@soselectronic.cz> .
Ja u nich objednaval vystupak pred 3mi tydny a vyrizovala mi to pani Miklíková:
Marie Miklíková
obchodní referent
tel +420 543 427 122
fax +420 543 427 110
email miklikova@soselectronic.cz
Marie Miklíková
obchodní referent
tel +420 543 427 122
fax +420 543 427 110
email miklikova@soselectronic.cz
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Lukus & mmjuz: Díky chlapi,určitě se to bude hodit.Zatím tedy stavbu v bližší době neplánuji,ale raději už řeším všechny záludnosti.
Lukus> na propojeni by Ti mel stacit jakykoli lepsi kabel, ktery bys pouzil na propojeni kytary a zesilovace. Co se tyce zahrivani, tak nevim, ale v crate v50 (2x6l6 pp), co jsem mel, tak ten kablik, co tam byl mezi reprakem a vystupnim transformatorem - docela to vypadalo k smichu, ale fungovalo to a zahrivat se to nezahrivalo.
Takze hlavne at je aspon tak dobry, ze se ti nekde neprerusi kontatk - to by mohlo mit ne moc zrovna dobry vliv na koncovou lampu/vystupni trafo. Na ax84 - primo v tom schematu maji mezi 8ohmovym tapem a zemi zapojeny 220R odpurek, ktery je tam zapojeny porad, prave kvuli 'nehodam' jako prestipnuty kabel, nechte vytrzeny kabel atd. atd.
No a pokud by Te prece jenom zajimaly proudy/napeti - tak P = U*I
. BTW 22 drat (americke znaceni) se da pouzit do proudu 7A.
Takze hlavne at je aspon tak dobry, ze se ti nekde neprerusi kontatk - to by mohlo mit ne moc zrovna dobry vliv na koncovou lampu/vystupni trafo. Na ax84 - primo v tom schematu maji mezi 8ohmovym tapem a zemi zapojeny 220R odpurek, ktery je tam zapojeny porad, prave kvuli 'nehodam' jako prestipnuty kabel, nechte vytrzeny kabel atd. atd.
No a pokud by Te prece jenom zajimaly proudy/napeti - tak P = U*I
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
mmjuz: tak já jsem to s tou ZV myslel spíš tak, že by třeba přišel o poťák presence, kdyby ji nedělal, bývá většinou připojen ke zpětné vazbě a ta zvyšuje jeho "účinnost" jestli to teda správně chápu
jinak s těmi výstupáky je to fakt no, dělají z velké části ten pravý sound zesilovače a jak už bylo řečeno, schemata koncových zesilovačů jsou skoro ta samá, takže to opravdu bude trafem a pokud chceš něco kvalitnějšího tak se vyplatí si za to připlatit, osobně si to zatím dělám jen tak doma pro zábavu takže to moc neřeším, kdybych ale stavěl něco, s čím budu hrát každý víkend 2 koncerty a budu chtít opravdu kopii určitého zesilovače, nezbývá než si připlatit...
...a měl bych další otázku, jaká je možnost zapojení "velkých" elektronek (EL34, 6L6, 6V6, KT88) v jednočiném konci určeném pro EL84? někde na AX84 to řešili jednoduše skoro stejným zapojením jako EL84, akorát přidali velkou patici a používali vždy jen jednu z elektronek (druhá vytažená), je mi jasné, že s napětím určeným pro EL84 nebudou hrát ty "velké" elky tak nahlas a s takovým výkonem, jaký by dávali na max. ale spíš mě zaráží ty impedance Ra(6L6 4200 ohm, 6V6 8500ohm, EL34 2000 ohm, KT88 3500 ohm) EL84 má mít Ra 5000-5200, což je odlišná hodnota od těch ostatních, myslím, že někdo tady to používal (asi Lunchie), mohli byste mi říct, jestli by to šlo na stejné trafo, nebo by se to muselo řešit jiným výstupákem? předem se omlouvám, jestli je to úplná blbost
jinak s těmi výstupáky je to fakt no, dělají z velké části ten pravý sound zesilovače a jak už bylo řečeno, schemata koncových zesilovačů jsou skoro ta samá, takže to opravdu bude trafem a pokud chceš něco kvalitnějšího tak se vyplatí si za to připlatit, osobně si to zatím dělám jen tak doma pro zábavu takže to moc neřeším, kdybych ale stavěl něco, s čím budu hrát každý víkend 2 koncerty a budu chtít opravdu kopii určitého zesilovače, nezbývá než si připlatit...
...a měl bych další otázku, jaká je možnost zapojení "velkých" elektronek (EL34, 6L6, 6V6, KT88) v jednočiném konci určeném pro EL84? někde na AX84 to řešili jednoduše skoro stejným zapojením jako EL84, akorát přidali velkou patici a používali vždy jen jednu z elektronek (druhá vytažená), je mi jasné, že s napětím určeným pro EL84 nebudou hrát ty "velké" elky tak nahlas a s takovým výkonem, jaký by dávali na max. ale spíš mě zaráží ty impedance Ra(6L6 4200 ohm, 6V6 8500ohm, EL34 2000 ohm, KT88 3500 ohm) EL84 má mít Ra 5000-5200, což je odlišná hodnota od těch ostatních, myslím, že někdo tady to používal (asi Lunchie), mohli byste mi říct, jestli by to šlo na stejné trafo, nebo by se to muselo řešit jiným výstupákem? předem se omlouvám, jestli je to úplná blbost
St.Anley Tube Amps
Otis> no pokud je to otazka penez, tak mas 2 moznosti - bud to budes kupovat postupne - tim padem rozlozis naklady do delsi casove doby (takhle to nekdy delam) nebo pouzijes levne trafo jako nouzovku a pak postupem casu koupis lepsi (vystupak). U power transformatoru me prijde, ze to moc delat nejde, protoze zdroj (civky, odpory a kondenzatory) vypocitas podle pouziteho transformatoru - a tam me prijde se moc usetrit neda.
Jinak pro vsechny stavbare zesilovacu - kouknete na
http://www.duncanamps.com/software.html
Je tam vyborny software na pocitani lampovych zdroju, tonestacky a hromada uzitecnych informaci (ja mam rad i jeho databazi elektronek
).
Jinak pro vsechny stavbare zesilovacu - kouknete na
http://www.duncanamps.com/software.html
Je tam vyborny software na pocitani lampovych zdroju, tonestacky a hromada uzitecnych informaci (ja mam rad i jeho databazi elektronek
Lunchie, diky moc za info, uz sem to poseresil s kamosem co studuje elektro, takze v poho.
Tak jsem se tedy po 3nasobnem pochekovani zapojeni odhodlal k tomu to zapnout
. Jen sem cekal kdy vyslehnou plameny
a vypadnou jistice v celem baraku, ale nic z toho se kupodivu nestalo
. Hned naporvne to krasne faralo a musim rict, to jsem teda necekal. Uplne tiche, vubec zadny sum/brum ani pri hodne vysoke hlasitosti. Akorat me zklamal reprak, kupoval jsem ho jako poskozeny, ze pri vetsi hlasitosti jemne chrci. No, jak jinak, chrci porad
. Takze jsem to zatim nemohl nejak poradne prozkouset, ale z toho co sem zatim slysel musim rict, ze jsem spokojeny. Tedka hledam na bazarech nejake jete repro, jak nic nenajdu tak asi pujdo do nejakeho toho levneho celestiona. Az neco budu mit, tak sem dam nejake nahravky, zatim jen par fotek:

EDIT: Pridane dalsi fotky
Tak jsem se tedy po 3nasobnem pochekovani zapojeni odhodlal k tomu to zapnout

EDIT: Pridane dalsi fotky
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Mas to moc pekne. Jen mala otazka - jak vidis rozdil hlasitosti mezi tim p1x preampem a tim superchargerem? Prece jenom ten supercharger je delany, aby z nej lezlo neco na urovni stomp boxu, coz muze byt mozna 2-4V peak-2-peak (pri nejlepsim). Kdezto aby jsi poradne vybudil ten konec - tam me prijde, ze potrebujes spise 20V peak-2-peak (podle nastaveniu pracovniho bodu ty 6l6).
Ja jak jsem postupne stavel ten zesik, tak prvne jsem postavil konec - PI + PP konec. No a kdyz jsem do toho pustil stomp-box uroven, tak to hralo pekne, ale co se tyce hlasitosti oproti tomu, jak to hraje ted to bylo nebe a dudy (a to by mel mit PI zisk tak ~15).
Ja jak jsem postupne stavel ten zesik, tak prvne jsem postavil konec - PI + PP konec. No a kdyz jsem do toho pustil stomp-box uroven, tak to hralo pekne, ale co se tyce hlasitosti oproti tomu, jak to hraje ted to bylo nebe a dudy (a to by mel mit PI zisk tak ~15).