Lampove kombo do 20 000

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
showneek

Re: Lampove kombo do 20 000

Příspěvek od showneek »

Super, díky za rady. Hot Roda určitě zvažuju a snad bude šance ho vyzkoušet.

Dokáže mi prosím ještě někdo alespoň stručně reagovat na moje 3 body výše?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

showneek píše: 24.05.2020 6:36 1) Pokud chci používat jen jedno kanál a zkreslovat krabkou, nelze to bez kompromisu s nastavením krystalicky čistého zvuku (vynechme pracování s volume na kytaře), jelikož pak je gain na minimu a preamp tedy moc nekreslí a i s přidaným drive/distortion z toho nikdy nedostanu takový zvuk, jako když nabudím gainem preamp a pak dokreslím... prostě tomu jakoby něco chybí.

2) Příklad, který jsem psal v minulém příspěvku... zda to nemuže být tím, že pokud použiji vytočený Gain a k tomu sepnu integrovaný Drive, tak vlastně už používám jednak zkreslení preampu a jednak zkreslení integrovaného efektu (jakoby krabičku), čili dvě úrovně zkreslení. Kdežto pokud jdu přes čistý kanál s téměř nulovým Gain a jen krabičkou např. HT-DRIVE nebo HT-DIST, tak je to pouze jedna úroveň zkreslení a proto ten jakoby chudší zvuk.

3) Ty integrované zkreslovací efekty jsou vždy před Preampem? Nebo jsou případy, kdy to je za ním, jakoby v efektové smyčce a má cenu zkoušet takto zapojit i pedálové zkreslovadlo... nebo tohle je už úplně blbost?
ad 1: Můžeš si pořídit nějaký klasický non-master jednokanál (nemají ovládání gain, jen volume). Pokud budeš mít dostatečnou výkonovou rezervu ("headroom") a koncepce zesilovače bude podobná jako např. Fender Blackface zesilovače, budeš mít křišťálově čistý zvuk i při dostatečné hlasitosti. Při malé hlasitosti (pokojové) ale nemusí hrát tak hezky, zvuk může být takový tenký, nedynamický, prostě přiškrcený. Co se týče kreslení krabičkou, musíš pak hledat takovou, která má strukturu a barvu zkreslení, která ti bude vyhovovat. Na trhu je dnes spousta krabiček, napodobujících (analogově i digitálně) různé zesilovače, jednoúčelové i univerzální, je třeba se pro něco rozhodnout a hlavně si to vyzkoušet. Upínáš se zbytečně na jeden typ zesilovače a krabičky, který sis vyzkoušel. Hledej dál.
ad 2: Nevím, jak to má přesně udělané ten Blackstar, který jsi zkoušel, ale v lampových zesilovačích je obyčejně nějaký zabudovaný drive v podstatě jen boost, který víc nabudí preamp. Někdy bývají zařazeny i limitační diody.
ad 3: Určitě téměř výhradně před preampem. Externí zkreslovač se obvykle do smyčky nezapojuje, aspoň neznám nikoho, kdy by to dělal. Dává se tam někdy booster pro zesílení (nikoli zkreslení) na sóla, případně naopak opak boosteru (volume pedál) pro ukočírování příliš hlasitého zesilovače.

Ještě poznámka ke kombinaci více zkreslujících prvků v řetězci (gain stacking). Hodně záleží na volume a gainu jednotlivých stupňů. OD před Dist může zvuk ještě víc zkreslit, zfuzzovat, opačně naopak zakulatit, učesat.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 25.05.2020 8:54, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

K těm, 3 dotazům: Ano, máš pravdu, když nastavíš základní zvuk na absolut Clean, pak musí zkreslení utáhnout jen krabička. Není to nesprávné řešení, jak čtu, tak to dost kytaristů takto dělá, já vlastně také. Ale pak by ta krabice měla být trochu gainovější než jen TS-9. Já používám Behringer OD100 (OD300) a všem ho doporučuji, ale jsou haldy dalších. Např. TC Electronic Dark Matter, ten jsem chvíli měl a myslím, že by ti sed. Samozřejmě ne Metalzone a podobné šílenosti.
Integrované zkreslení bude určitě před preampem, je to vlastně totéž jako předřazený overdrive, booster. Můžeš ho zdublovat s dalším zkreslovačem, 2 krabičky v sérii nejsou zločin, jak píše Fořt, jen je ještě víc potřeba správně vybrat, aby se ta zkreslení spojila.
Muj návod, který používám: Plně 2 kanalové combo a další 1-2 OD/DS jako doplněk. Ale ten 2kanál je základ.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Dvoukanál není nutný, pokud se rozhodnete pro krabičky do čistého jednokanálu. Spousta kreslítek se dnes dělá s přídavným boostem. Navíc strat a lampový higain není vždy úplně nejlepší kombinace, raději jen solidní crunch a dokopnout.
torst

Příspěvek od torst »

Jenže tazatel nechce solidní crunch, ale maximálně čistej Clean. Ne, že by to pak s krabičkou nešlo, ale už se nemusí tak dobře s apcem "propojit" jako v případě crunchoveho nastavení.
Osobně taky používám overdrive do čisteho kanálu tranzistoroveho (!) comba a dobrý. Ale když chci opravdu metloš resp. plnej masivní Lead, tak přepínám na Drive v combu. Na něco je lepší jedno, na jiné druhé.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak jsou krabičky, které jsou dělané vyloženě jako simulace nějakéko aparátu, pak si to krásně rozumí se sterilním čistým zvukem. Většina nakopávadel ale vyžaduje takovou tu hranu, kdy jde aparát sám už lehce do zkreslení - ideální je tedy nejen přidat zkreslení přímo krabičkou, ale i vyšší hodnotou signálu dostat další zkreslení přímo z aparátu - takhle funguje třeba klasika Tube Screamer, který je sám o sobě na čistém kanálu hnusohnusný, ale umí se právě krásně pojit v tom druhém případě, který jsem popsal.

Ona je to docela alchymie a nevím, jestli jde tazatem zrovna správnou cestou, kdy chce vyřešit vše tak nějak napoprvé. Znál lidi, kteří už protočili tucet lampáčů a několik tuctů krabiček a pořád hledají, pořád to není ono. Člověka, který by tohle dal na první dobrou, neznám.

Pro začátek je dobré mít aparát, který není limitovaný tím, že to není "klasický" lampáč, ale je v něm nejspíš mnoho dodělána operáky nebo diodami - což asi bude případ toho Blackstara Artist. Dokopávání krabičkou u těchto aparátů nefunguje vždy podle představ, viz. třeba Hughes Kettner Statesman.
cid

Příspěvek od cid »

showneek - otevři si tento odkaz, jak a proč má nastavený zesilovač zkušený profík jako je p. Pokorný z ETC(asi 34 minuta a dál), lépe už ti to asi nikdo nevysvětlí.
https://www.youtube.com/watch?v=OvIgW9U_DYM
Naposledy upravil(a) cid dne 25.05.2020 11:45, celkem upraveno 1 x.
showneek

Příspěvek od showneek »

Pánové, díky za postřehy, začíná se mi to pomalu utvrzovat.

Blackstar Studio 10 6L6, kvůli kterému jsem dotaz pokládal a který mě nadchnul zvukem a takovou celkovou jednoduchostí, jako jedno kanál pro mě nebude asi ideál, kdy potřebuju ten čistej zvuk zachovat pro přepínání a pro zkreslení bez Gainu na aparátu to s krabičkou nebylo ono, jako když se na aparátu ten Gain vytočí. A to nechci žádnej high-gain, spíš něco na pomezí overdrive/distortion. Ještě tomu dám jednou šanci a zkusím více krabiček nebo dvě za sebou, ale tím už se to zase moc zesložiťuje.

Další v merku je teď Blackstar Artist 15, dvou kanál (čistý, čistý-crunch), kde by to mohlo s krabčikou na druhém kanálu s vytočeným Gain fungovat mnohem mnohem lépe a nepřijdu o nastavení čistého zvuku. Budu ho teprve zkoušet.

Nehaňte mě prosím za ty Blackstary, ale celkově se mi zvukově líbějí, ikdyž chápu, že dnes už je tam spousta elektroniky navíc. Obecně si ale s pedálama (dle youtube recenzí) rozumí velmi dobře, což rozhodně nerozporuju mým specifickým požadavkem. Tak je to pravděpodobně by design u většiny jednokanálů, kdy prostě pokud nekreslí preamp, najít vhodnou krabku může být problém. Proto bude pravděpodobně odklon zpět ke dvoukanálu.

Určitě je mi jasné, že netrefím vše na poprvé, jen jsem si chtěl ušetřit nějaký čas, zda má smysl se vůbec tím jednokanálem nějak dlouze zabývat, nebo něco dělám špatně (typ krabiček, pořadí, jiné techniky vyčištění zvuku) nebo je z principu jasné, že dvou kanál bude pro tenhle požadavek prostě lepší cesta.

Na kytarovou zbrojnici určitě kouknu (pár jiných už jsem viděl). Díky za tip a ještě jednou díky za reakce.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

showneek píše: 23.05.2020 10:40 Chápu tedy správně, že pokud někdo používá 1 kanál a přepíná mezi čistým a zkresleným krabičkou, tak ten čistý kanál má už spíše nakřápnutý, špinavý (více Gainu) nikoliv brilantně čistý a dočištění řeší volume na kytaře. A zkreslovací krabkou už pak není takový problém ten částečně vybuzený čistý kanál dostat do pěkného zkreslení. Kdežto u brilatně čistého zvuku (Gain na minimu) je to problém např. i s lampovou krabičkou se pak na stejném nastavení přiblížit obdobě toho integrovaného zkreslení s vytočeným gainem?
Je to přesně jak píšeš. Zkreslený zvuk, který preferuju já, vyžaduje nakřápnutý koncový stupeň zesilovače. To znamená, že konec jede už za hranou výkonu a brilantně čistý lze dosáhnout jen při výrazně menší hlasitosti, která nestačí.
Na jednom aparátu (je fuk jestli jednokanál nebo dvoukanál) je tak vždycky jeden ze zvuků kompromisní. Pro mě je důležitější dobrý zkreslený, proto mám amp 25W naplno a čistý není úplně čistý. Kdyby pro mě byl důležitý čistý potřebuju výkonnější zesilovač, který nelze bez úrazu přivést na hranu při zkresleném zvuku.
Pokud nechceš kompromis musíš mít buď dva zesilovače nebo některé z digitálních řešení.

Edit: To co píšu odpovídá hraní ve zkušebně a na pódiu vedle rockových bicích. Pokud se bavíme o cvičení tak jsem po vyzkoušení všeho možného došel k tomu, že nejlepší tichý zvuk je ze sluchátek. (Protože tam je nahlas).
Používám amplug a z mobilu přidávám backing tracky.
showneek

Příspěvek od showneek »

No já jsem na tom jednokanále (Blackstar Studio 10 6L6) neměl problém docílit mně příjemnému zkreslení (nechci žádný high-gain). Gain blízko maxima (už poměrně hodně kreslí preamp) a Volume níže (koncák tolik nekreslí). Takto to bylo v pohodě nakřápnutý a když se to dokoplo buď krabkou nebo integrovaným Drive, tak jsem byl v celku spokojen.

Problém byl, že jsem tímhle nastavením přišel o ten čistý zvuk. Když jsem naopak pouze k čistému zvuku (Gain k minimu, Volume do 3/4 řekněme) chtěl zkreslení teda pořešit externí krabičkou (overdrive nebo distortion), už tomu něco chybělo. Z toho jsem si odnesl, že pokud ten preamp není nabuzen, tak separátní zkreslení už prostě není ono a jednokanálem to naivně nepořeším.

Tady si myslím, že dvoukanál by mohl fungovat podstatně lépe. Jeden nastaven na čistý (ten další Blackstar Artist 15 myslím na prvním kanále obchází preamp a jde rovnou do konce). U druhého kanálu vytáhnu gain (začně kreslit preamp), stáhnu volume dle potřeby a dodělám krabkou jako u původního Studia 10.
Naposledy upravil(a) showneek dne 27.05.2020 18:39, celkem upraveno 1 x.
Placka

Příspěvek od Placka »

Showneek - nevím odkud jsi, ale nějak mi v hlavně rezonuje Praha - co zkusit mrknout na malý komba na bazaru? Můžeš si jich celkem bezbolestně pár vyzkoušet a uvidíš co tě zaujme... Třeba tohle vypadá sympaticky:
https://hudebnibazar.cz/hiwatt-t20-hardcase/ID285370/
Na doma bude těch 20W stejně moc jako 10 nebo 15 W,
ale přece jen bude mít větší rezervu v čistém zvuku...
showneek

Příspěvek od showneek »

Díky za info, momentálně jdu raději po novém produktu (záruka, nové lampy) a spíše 6L6.
cid

Příspěvek od cid »

Placko, bezvadný kup. Co myslíš, dopadne to tak, že musel odcestovat a pošle to poštou? :mrgreen:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Toho Hiwatta prodava kamos, zije v UK a kombo mu zustalo v cechach u jinyho kamarada. Je v super stavu.
cid

Příspěvek od cid »

Kinx - pokud je to tak, nemám co dodat, taková nabídka se neodmítá:)
innerself

Příspěvek od innerself »

showneek píše: 27.05.2020 16:07
Problém byl, že jsem tímhle nastavením přišel o ten čistý zvuk. Když jsem naopak pouze k čistému zvuku (Gain k minimu, Volume do 3/4 řekněme) chtěl zkreslení teda pořešit externí krabičkou (overdrive nebo distortion), už tomu něco chybělo. Z toho jsem si odnesl, že pokud ten preamp není nabuzen, tak separátní zkreslení už prostě není ono a jednokanálem to naivně nepořeším.
Tohle jsou většinou problémy všech těch clean/crunch kanálů. Já se ale setkával s jinym problémem. A to byl hlasitostní. Jak píšeš gain někde u minima a hlasitost vytaženější fungovala na čistej. Když se sešlápnul ale crunch (v tvým případě drive na kombu), tak se to trošku přebudilo, víc to řvalo a ještě to nekreslilo tak, jak by člověk chtěl. Je teda pravda, že pomohlo, když se přidal před to overdrive (takže v tvym případě sešlápnutej drive s nízkou hodnotou gainu + overdrive s levelem na max), ale ten hlasitostní problém trval. Dalo by se to teda řešit třeba volume pedálem ve smyčce, ale už i tak vždycky při přepnutí z crunche na čistej se musel ještě vypnout overdrive a zpátky to samý zase musel člověk dvakrát šlapat. Proto je lepší (pokud má zesilovač společný korekce), ať má alespoň ještě oddělený gainy a zkreslenej má ještě třeba i channel volume. S tim už se dá pracovat. Takhle to moc vyřešit nejde a je to docela boj a dost stepování.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Laney LC30 měl nádhernej clean a hodně přizpůsobitelný zkreslení. Akorát zkreslenej kanál chtěl trochu vytočit volume, aby hrál pořádně. Separátní korekce pro oba kanály byly velmi příjemnej bonus. Bohužel nový už se neprodává.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
cid

Příspěvek od cid »

Alternátor - měl jsem Laney VC30-210 (2x10 repro) a teď jsem se koukal, že v tom snad byly repra Jensen, já to tenkrát nezkoumal (clean byl nádhernej), také hodně dobrý aparát. Hráli jsme třeba i ve vinárně a nepoužíval jsem žádnou krabičku, pouze volume-pedal, zabudovaný pružinový hall, dvoukanál, napájecí trafo? bylo tuším toroidní a korekce dobarvovaly hotový zvuk. Škoda že jsem ho prodal, ale kdo mohl tušit že přijde doba, kdy se začne šetřit na všem, mohl ležet pár let v komoře. :( Ono to bude skoro 20 let a nový mě stál 22.500Kč a když to porovnám s dnešními platy, tak cca 40k za kvalitní kombo není moc. Já už aparát kupovat nebudu, ale třeba ten HIWATT(viz. předchozí diskuze), to bych neváhal ani vteřinu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“