Cvičení - Začátky

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Re: Začátky

Příspěvek od necibici »

Teď jsem si vymyslel takový cvičeníčko na pravou-levou,R rr L R - L ll R L,asi to bude nějakej paradidle,nebo co.. :lol:
Mě to od levý moc nejde,je to na hlavu,ale ten pocit,když mi to potom jde pěkně rychle zahrát.. :mrgreen:
Zejtra to zkusim se šestnáctkama na dvojšlap :wink:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:...
jj, klasika, každá ruka ví co má hrát sama ale když mají hrát dohromady, nejde jim to. Koordinace.
Já to cvičím tak že single cvičím na vyšší tempa než střídačky a nezapomínám při střídačkách hrát od pravé i od levé.
To jsem dneska zkusila a fakt to funguje - po hodině cvičení jedné a druhé ruky zvlášť se ty šestnáctiny "na střídačku" začaly tvářit o něco lépe.
Nemáš něco i na "trioly na soupravě" prosím? Snažím se kvůli jedné etudě cvičit tak, že střídám tři tomy: R: kopák-kotel- bubínek, kotel-kopák-bubínek,L: bubínek-kopák-kotel a bubínek-kotel-kopák.
Když hraju to od pravé, tak je to paráda. Hráno od levé, kdoví proč to kulhá :-( Dumám jestli to není tím, že je levá pořád moc pomalá.
necibici píše:Oni ty železný paličky nejsou zas taková blbost,jak se zdá...
http://www.s-drums.de/Sticks-Besen-Rods ... etall.html
Píšou tam,že ti pomůžou v kontrole hrací techniky a odstranění nečistot při hře,taky upozorňují,že nejsou na normální bicí a činely a jen ke krátkodobýmu cvičení.. :lol:
U nás jsem nic podobnýho nenašel...
A jsou z nerezu. :wink:
jsou docela těžké... jestli jsem se svou chabou znalostí němčiny pochopila správně - mají skoro půl kila :D
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:...
Nemáš něco i na "trioly na soupravě" prosím? Snažím se kvůli jedné etudě cvičit tak, že střídám tři tomy: R: kopák-kotel- bubínek, kotel-kopák-bubínek,L: bubínek-kopák-kotel a bubínek-kotel-kopák.
Když hraju to od pravé, tak je to paráda. Hráno od levé, kdoví proč to kulhá :-( Dumám jestli to není tím, že je levá pořád moc pomalá.
Mám, cvič ty trojky nejdříve pouze kopák- snare dokud se ti ruce nesrovnají a údery budou stejné, teprve potom vysazuj na floor a tomy.
Cvic v tempech kdy to jeste nekulha :) ,pomalu pridavej
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Windy,to je ale strašný cvičení...
Nevim jak je přesně definovanej paradiddle,podle mne je todle taky.Máme v jedný skladbě uprostřed 3/8 vložku,tak to by byl masakr v tempu 150. S tim bych ostatním zamotal hlavy. Dneska to probnu..
pehve

Příspěvek od pehve »

paradidly jsou kombinace střídavých a dvojitých úderů takže to ono není, jsou to kombinace.
Nezdá se mi ale vhodné cvičit hned rozklady na soupravu, nejdříve se to musí dostat do rukou.
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:paradidly jsou kombinace střídavých a dvojitých úderů takže to ono není, jsou to kombinace.
Nezdá se mi ale vhodné cvičit hned rozklady na soupravu, nejdříve se to musí dostat do rukou.
a tohle je paradiddle?
myslím tím řádek číslo 4 a 5... dneska když jsem si zkoušela jak dlouho udržím rytmus, napadlo mě místo rukou přidat kopák a protože jen bubínek zněl dost obyčejně, dala jsem místo normálního - ťuknutí do ráfku :-D
3 řádek je z lekcí mistra Falka a další jsem si zaznamenala co se mi vyklubalo z rukou když jsem jen tak "blbnula". Není to nic muzikálního, omlouvám se pokud se někdo rozhořčí. Je to jen takové "kolemdokola cvičení" na zažití rukokladu, hi-hat a nohou ale hlavně na udržení stálého rytmu...

Mimochodem, rozklady na soupravu už mi docela jdou. A včera jsem předvedla první lekci s triolami... :-) cvičit jen bubínek? No asi je i to cesta, nicméně já oceňuji individuální přístup svého učitele ke mě a možnost hrát na všechno. Netoužím se šíleně rychle zlepšit a vypilovat všechno úplně postupně. Snažím se si to učení na bicí hlavně užít. Zjistila jsem totiž v posledních týdnech, že chtít příliš znamená zpomalit celý proces a naopak, když se uvolním a mám možnost si hrát více různých cvičení - jde mi to paradoxně lépe.
Mimochodem, už jsem docela slušně opravila levou ruku a i držení paliček. A fakt to pomohlo! Takže ještě jednou díky všem co se mnou měli trpělivost a vysvětlili mi důležitost správného držení. :wink:
Přílohy
paradiddle.JPG
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Hledal jsem definici paradiddle,ale nic moc..
Anglická Wiki říká toto:
A paradiddle consists of two single strokes followed by a double stroke, i.e., RLRR or LRLL.[2] When multiple paradiddles are played in succession, the first note always alternates between right and left. Paradiddles are often used to switch hands.
Ale tohle je přesnější:
Know what a paradiddle is. A paradiddle is named for the way that the rudiment sounds. The "para" part is either RIGHT-LEFT or LEFT-RIGHT and the diddle part is RIGHT-RIGHT or LEFT-LEFT
Takže asi tak.. :wink:
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Musim ještě reagovat na ty cvičení..
Všechno je to dobrý na rozvíjení koordinace rukou-nohou,ale kdybych se měl takhle učit kdysi dávno na bicí,určitě bych toho už nechal.. :lol:
Začal jsem v pankový kapele Šišatý kolo a po nějakým půl roce nacvičení prvních songů jsme už vystupovali se Znouzí na normálních zábavách a nikomu nevadilo,že vim prd o nějaký teorii,hlavně že to šlapalo :!:
Já jsem pro učení se hotových groovů,protože jedině z toho má člověk nějakou radost :lol: :lol:
Tohle mě dostalo:
Windy

Příspěvek od Windy »

Mě osobně nevadí cvičení. Nevadí mi ani dril a disciplína. Vlastně mě nebaví se učit hotové věci zpaměti. Zkoušela jsem to anevedlo to nikam. Beru cvičení a beru všechno co hraju z not nebo podle někoho jako způsob - jako cestu. Ale ne jako cíl.
Moc ráda bych bicí pochopila a to, o co se snažím je: mít schopnost ten nástroj ovládat a cítit jeho možnosti natolik, abych dokázala vytvářet vlastní "hudbu". Tedy pokud se ve vztahu k bicím dá hovořit o hudbě takhle doslovně.;-)
Ale možná svoje hraní vnímám právě takhle proto, že nevidím ani malou možnost, že bych někdy hrála v kapele nebo dokonce před obecenstvem... Čili nevadí mi zdlouhavý proces učení - jediné co mi hrozí je to, že umřu na stáří dřív než to začne šlapat :-D
P.S.: jestli to tak vidím jako jediná, tak se na mě prosím nezlobte... :oops:
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Každý nemá talent, že na co sáhne to umí. Čtu tvé komentáře a zatím ti závidím tvou píli a nadšení. Já jsem úplně na začátku a bojuju sám se sebou. Vzpomínám si jen na maličkosti, které jsem dotáhl do konce. Pak následuje pocit vyhoření a sháním další životní cíl. Trochu jsem odbočil, ale záměrně. Myslím, že i v tom je síla a krása učení se a zlepšování a takový motor, že ještě nejsem na konci...
Jen názor, prosím neházejte po mě paličkama.. :wink:
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Hru na hudební nástroj můžeš pilovat donekonečna a být věčně nespokojený,ale o tom to není..
Buď tedy budeš hrát doma jenom pro své pobavení,anebo budeš hrát v kapele,což je pro bicí naplnění smyslu existence tohoto nástroje.Není nic lepšího,než mít před póďákem pařící diváky :twisted:
Windy

Příspěvek od Windy »

rikl70 píše:...Já jsem úplně na začátku a bojuju sám se sebou.
a bojuješ se sebou protože se ti nechce cvičit, nebo protože ti bere sílu to, že to nejde jak by sis představoval?
necibici píše:Není nic lepšího,než mít před póďákem pařící diváky :twisted:
to musí být asi opravdu neskutečný zážitek a závidím ti (v dobrém) že tu možnost máš ;-)
Posím neber to tak, že ti nějak vytýkám to, jak jsi se naučil, nebo že bych tvůj způsob zkoušela pohanět! To ne! Zatím jsem bubenické kuře a tím pádem bych se vlastně neměla vyjadřovat k ničemu.

Spíš jsem chtěla říct, že není jen jedna cesta k hraní. No a já si vybrala tu složitou, protože mi vyhovuje a protože si tím sama chci dokázat že to zvládnu.
A musím říct, že mě každý pokrok neskutečně motivuje - zvláštní - místo aby mě to celé unavovalo, naopak mi to dodává sílu a radost. :-)
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Je to tak trochu oboje do kupy. Hlavně jsem ještě nastaven na letní režim a toho času na cvičení moc zatím nevěnuji. Včera jsem byl u učitele v domnění, že rytmus dokážu udržet a on mě doprovázel na soupravu. Držel jsem se dokud nedal přechod.. Zatím teda cvičím jen na snare se základníma úderama, takže čtyřky a osminy na nějakých 60-70. prostě úplně od začátku. Ještě jsem neusadil paličky a lokty se snažím dávat moc od těla a samozřejmě pro praváka zlobící levá ruka. Mám EB a pro mě jako začátečníka je výhodný to, že při zapnutí metronomu na displeji zobrazuje dobrý, pomalý nebo rychlý úder.
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Zkus si předloktí položit do půlky stehen,nastav si akorát výšku virblu(padu) a zkoušej hrát jenom zápěstími.
Pust si do sluchátek nějakou tvojí muziku a drž se tempa,to je základ! Přitom střídej čtvrtky a osminy.Hrát jenom s metronomem je hroznej vopruz...
Windy

Příspěvek od Windy »

rikl70 píše:Je to tak trochu oboje do kupy. Hlavně jsem ještě nastaven na letní režim a toho času na cvičení moc zatím nevěnuji. Včera jsem byl u učitele v domnění, že rytmus dokážu udržet a on mě doprovázel na soupravu. Držel jsem se dokud nedal přechod.. Zatím teda cvičím jen na snare se základníma úderama, takže čtyřky a osminy na nějakých 60-70. prostě úplně od začátku. Ještě jsem neusadil paličky a lokty se snažím dávat moc od těla a samozřejmě pro praváka zlobící levá ruka. Mám EB a pro mě jako začátečníka je výhodný to, že při zapnutí metronomu na displeji zobrazuje dobrý, pomalý nebo rychlý úder.
Včera jsem důkladně přemýšlela při cvičení co na tu nechuť cvičit a věř mi že něco podobného řeším denně když cvičí syn (cvičím s ním a pokaždé se pokusím to pro něj udělat i zábavné, jelikož je mu deset a tak nechi z hudby udělat jen dril)
Nevím kolik ti je let, ale třeba tě to bude také bavit ;-)
1. Pokaždé se nejdříve rozehrajeme. To je důležité, protože mozek se tak přepne do "módu hrajeme a je to fajn". Začínám vždycky tím co nás baví a jde nám aby se člověk neodradil hned v prvních vteřinách.
Příklad:
-pravá ruka třeba minutu dvě tři nějaký rytmus pomalu a hezky čistě
- levá ruka totéž - tak rychle jak to zvládne
- obě najednou
- znovu levá ruka
-potom tak pět minut třeba nějakou hloupou nebo legrační písničku. Ideální je, pokud můžeš zpívat nahlas a nevadí. Hlavně se ale u toho díváme na ruce aby bylo v pořádku držení paliček a hlídáme rukoklad. (to je myslím něco podobného jako ti radil necibici - oblíbená ale hodně jednoduchá hudba a mlátit do rytmu)

Potom si ale myslím, že by mělo následovat to, co máš za úkol od pana učitele.
Cvičení podle not (jak to děláme my)

nejdřív velmi pomalu přehrát to, co šlo naposledy nešlo. Pomalu a pořád dokola dokud to syna baví. U toho už ale máme metronom. Jakmile cítím že už to je otrava, tak vyberu nějaký krátký složitý úsek (jeden dva takty - víc ne) a zkoušíme to vytleskat podle not. Ruce se vyklepou ale přitom pořád hlava kouká na noty a fixuje si rytmus. (když cvičím já, tak mi pomůže na 15 minut nechat cvičení, dát si něco k pití a pak pustit metro rychleji a mlátit do soupravy - ideálně improvizace toho co mi nejlíp jde a baví mě to) Potom se vracíme k notám a paličkám. Nakonec hrajeme etudy. To syna nejvíc baví a tak to zvládá i při mírné únavě. :-) (já cvičím v pořadí noty, etudy, otázky a odpovědi (ty si přehrávám sama) a nakonec koordinace, protože ty mi jdou nejlépe a nejvíc mě baví, ale já jsem exot tak to tak neber :-D)

Ohledně techniky.
Pokud bych ti směla poradit něco na tu levou ruku... Mě osobně při mém cvičení dost ale opravdu dost pomohlo hrát nějaký pravidelný rytmus pořád dokola pravou rukou mezzoforte a levou ruku forte (například střídat 2 čtvťové a 4 osminové - jeden takt ). Akcentovat levou. Hrát ji silněji. Pořád dokola a do zblbnutí :-) Koncentrovat se na rytmus metronomu a na to, aby byl úder opravdu silnější. Momentálně se snažím se dávat pozor na to, aby byla ruka "lehká" (snadno se to řekne ale hůř udělá - já vím :-) ) a na správnou techniku držení paličky. Takže pokud se mi stane že levá ruka tuhne, začnu hrát oběma rukama zároveň (poradili mi to tady na fóru a opravdu to funguje). Tak nějak se ta levá uvolní a opakuje přesně pohyby té pravé.
A neboj, to půjde. Důležité je, uvědomit si, že to nepůjde hned (aspoň nám tady to tak funguje) Jeden den cvičíme a nejde to. Ale druhý den (jako kdyby se to zapsalo až v noci) je to najednou lepší třeba hned od začátku. :-) Držím ti palce a i když nejsem hráč co má za sebou léta praxe, snad ti moje postřehy začátečníka pomůžou udělat si vlastní názor a sestavit si vlastní způsob toho, jak to všechno do hlavy nacpat co nejrychleji ;-)

Mimochodem - nepochopila jsem jestli náhodou nemáš i soupravu... pokud ano - Šlapeš hi-hat? nebo ho nemáš?
Pamatuji si na workshop Miloše Meiera... doporučoval při každém cvičení šlapat hi-hat a já osobně myslím že to je sice na začátek strašně těžké ale nesmírně užitečné. Naučíš hned od začátku hlavu, že musí rozdělit pozornost na ruce a další končetiny. Uf. :D
Naposledy upravil(a) Windy dne 24.09.2013 5:24, celkem upraveno 1 x.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Je mi 43, ale potvrzují nepsané pravidlo, ze chlapi jsou dětmi cely život. :D
Mám elektronickou bicí sadu, ale už jsem si vžil zkratku EB.
Jinak jsem tedy navíc ještě hudebně nevzdělaný, takže ty začátky jsou opravdu se vším všudy. S učitelem zatím cvicim jen udržení tempa, úchop, zapesti. Tak byl jsem u něj zatím dvakrát....
Trochu jsem si to zpestřil. Čtvrtky na hi-hat a do toho stridam kopák s bubínkem. Vyhoda elektroniky.. Pustim muziku, nastavim tempo které zvladnu a snažím se to udržet.

Děkuji za obsáhlý článek. Je to pro mě velice užitečné. Na te levacce musím zapracovat hodně.

Jen mala otázka. Začal dříve syn nebo ty? Dle tvého nadšeni syn se začal učit, ale maminku to chytlo více.
Windy

Příspěvek od Windy »

rikl70 píše:Je mi 43, ale potvrzují nepsané pravidlo, ze chlapi jsou dětmi cely život. :D
Mám elektronickou bicí sadu, ale už jsem si vžil zkratku EB.
Jinak jsem tedy navíc ještě hudebně nevzdělaný, takže ty začátky jsou opravdu se vším všudy. S učitelem zatím cvicim jen udržení tempa, úchop, zapesti. Tak byl jsem u něj zatím dvakrát....
Trochu jsem si to zpestřil. Čtvrtky na hi-hat a do toho stridam kopák s bubínkem. Vyhoda elektroniky.. Pustim muziku, nastavim tempo které zvladnu a snažím se to udržet.

Děkuji za obsáhlý článek. Je to pro mě velice užitečné. Na te levacce musím zapracovat hodně.

Jen mala otázka. Začal dříve syn nebo ty? Dle tvého nadšeni syn se začal učit, ale maminku to chytlo více.
NO skvěle, takže věk máš na učení tak akorát :-)
EB je super protože máš k dispozici všechny tomy i hi-hat. A udržet tempo? To bylo pro mě alespoň úplně na začátku to nejtěžší.
Co se týče toho kdo a jak začal. Dobře přiznám se :-D
Já od mala vždycky na něco hrála, ale bohužel se mi ne mojí vinou nedostalo možnosti chodit do hudebky. Takže jsem se sama tajně učila hrát na tatínkovu kytaru a tajně si přála bicí.
Pak šly roky a nějak to celé šlo stranou a až když mi děti trošku odrostly (mám dvojčata :-D takže fakt nebyl na nic čas) napadlo mě že bych možná mohla zkusit splnit si svůj sen. Chtěla jsem klavír. Protože to neumím a líbí se mi když na něj někdo hraje a připadalo mi že do domu se jiný nástroj nehodí.
Naštěstí jsem jsem zahlédla EB a bylo rozhodnuto :-D

Jenže jsem je měla doma pořád tak nějak stát a nevěděla co s nimi. No a syna to začalo zajímat, tak si párkrát ťukl a nakonec souhlasil že by mohl začít chodit do lidušky. To byl pro mě moment kdy jsem do toho šla naplno, Chodila jsem s ním (občas) na hodiny a koukala co se učí a doma s ním denně cvičila. (hlídala jeho cvičení) A jednoho dne mi to nedalo - byla to taková ta klasická krize kdy to člověk denně zkouší a pořád nehraje jako bubeník a dostane z toho depku - a zkusila jsem totéž. Abych dokázala synovi že to jde.
To byl prosinec 2012

Nakonec jsem 3.3.2013 koupila akustickou soupravu a požádala učitele o soukromé hodiny. :-D

Dostávám je jak to vyjde - nejdřív jednou za cca 4 týdny (většinou je to hromada úkolů :-D) ale teď to asi bude častěji, protože ty úkoly zvládám čím dál rychleji a lépe s tím, jak jsem se konečně snad trošku naučila číst noty a jak se mi pomaličku zlepšuje technika a schopnost udržet rytmus. A hlavně jak si pomaličku zvykám hrát před učitelem (kýmkoliv cizím), což bylo hlavně prvních pár měsíců strašné trauma.
Mám totiž ještě i dnes docela strach z toho, že už jsem stará a vlastně nikdo nemá zájem učit někoho jako já. Holka a navíc ani nemá kapelu. Učit někoho kdo nikdy neukáže světu - hele to je žák toho a toho. No řekni sám jestli by tě to bavilo :-D
Ale cvičím pilně ( momentálně cca 2-2,5 hodiny denně) a tak snad i tak udělám učiteli radost.
Momentálně si myslím že mi to celkem jde. Mám za sebou 17 lekcí v knížky pana Miloše Veselého, cvičím 10
etudu také z knížky pana Veselého. A k tomu ještě další cvičení ale to nevím jak popsat.

Takže odpověď na otázkua na kterou jsi se ptal je: Bylo to moje tajné přání a jsem velmi ráda, že se ke mě syn přidal (i když je fakt, že jsem ho k tomu tak nějak nenápadně přivedla :-D)
P.S. Momentálně dcera začala chodit do lidušky na kytaru a já jsem jí dala svoji, protože měli náhodou v obchodě jednu úžasně znějící La Patrii :-D

Ale zpět k tématu. No a abych viděla jaké pokroky dělám, natáčím si občas video jak hraju. To mi pomáhá se podívat na to jak a kde dělám chyby a co by se mohlo zlepšit! Rozhodně doporučuji i když ze začátku mi to dost bralo sebevědomí.

Dotaz: a ty hraješ proč? Jen tak? nebo máš nějaký cíl, plán? tedy pokud to není moc "intimní" dotaz
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy, hrát na něco není o věku, když budeš dobrá a bude ti to šlapat muzikanti si tě najdou, těm se neschováš :)

Jak jsi zmínila to přišlapávání hi-hatky tak to je užitečná informace, třeba Lang ten prohlásil že s rukama cvičí vždy zároveň i nohy, co by se zdržoval ..(no on je trochu magor :) )

Moje zkušenost je taková že mám špičku nohy položenou na hi-hatce, patu ve vzduchu a pohupuji ve čtvrtkách ale činel nezvedám, nic není slyšet. Je to takový můj "vnitřní" pohyb. To se snažím držet ať hraji cokoli. Ve chvíli kdy má přijít sešlap špičku nadzvednu a pustím. Cvičím to různě šlapat, třeba ve 4/4 taktu přišlapuji 1 a 3, potom otočím na 2 a 4 dobu. Mezi nimi musí být ale pořád ten tichý pohyb, to "propérování nohy", jinak to ztrácí smysl. Ta noha musí prostě furt jet ať hraješ nebo kopeš cokoli.
Teď nevím jestli mi rozumíš, možná by bylo vhodnější video ale na to jsem línej :|
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:Windy, hrát na něco není o věku, když budeš dobrá a bude ti to šlapat muzikanti si tě najdou, těm se neschováš :)
:D no, dobře, budu ti věřit :D i když...
pehve píše:...
Teď nevím jestli mi rozumíš, možná by bylo vhodnější video ale na to jsem línej :|
ne, rozumím výborně. Tohle mě pan učitel také učí. :-) Zkusím to popsat jinýma slovama aby bylo jasno že jsem v obraze. Noha si tak nějak pro sebe hraje třeba osminy, ale hajtku šlapu jen na čtvrtky a tak...
Ale bylo to opravdu těžký - ze začátku.

Mimochodem, teď se snažím rozhýbat pravou. Nejdou mi trioly z etudy. Ruce mi v pohodě zahrají 120 a je to hezky přesně. Když střídám ruce a nohu, taky je to naprosto OK. Ale když mám zahrát dvojúder na kopák, tak dám maximálně 80 (aby to nešmajdalo). Na takovou tu techniku (teď z hlavy nedám jak se to řekne česky ) Heel-toe je brzo a není ani nutná. Měla bych to "ukopat" normálně.
Tak nějak jsme to řešili s panem učitelem a třeba to bude fungovat i když myslím, že na tohle si asi musí každý přijít sám. Nicméně další tip jak na to, by se mi docela hodil. Nemáš něco? :)
pehve

Příspěvek od pehve »

Musíš to rozhýbat. Na to mám jednoduché cvičeníčko. Nastav si 4/4 beat v pomalém tempu a kopej osmičky, střídej 4 údery ze špičky a 4 z paty. Pomalu si zvyšuj tempo a kontroluj i dynamiku, nesmí to kulhat. Jak tohle trochu půjde zkus prostřídat po dvou úderech. Časem uvolníš nohu, zlepšíš single, dvojkopy a připravíš se na tu techniku o které píšeš. Tam musíš dál pokračovat ve střídání po jednom.

Pokud to s bicími myslíš opravdu vážně tak tohle všechno platí i pro druhou nohu. Procvičuj je pěkně spravedlivě.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“