IR (impulse response)
Pravidla fóra
Re: IR (impulse response)
@Placka: ja vzdycy IR daval uplne nakonec, ma nejaka pozitiva davat IR pred delay/reverb ?
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
To schéma je ilustrační, myslím že je bez problémů možné dát IR až na konec. Je to jen ukázka možného efektoveho řetězce, dost často to mám sám jinak (třeba modulace až preampem apod). Jde spíš o zapojení té hlavy - vytáhnout signál že sendu a "oimpulzovat" ho. Do returnu už se nic nevrací a zapojené repro je pak jen zátěž pro jistotu.
Čumím jak výr. Díky za tohle. Než bych zjistil že tohle "můj" ENGL umí.......Ten reprák mě nedošel, že to jde i takhle, to je pro mě amerika. O efektové smyčce jsem samozřejmě věděl.Placka píše: 12.06.2021 12:44 protože některé efekty chci před preampem a některé, třeba delay chci za preampem. A hlavně impuls musí být za preampem. Repro připojuješ k hlavě jen pro jistotu jako zátěž a z repra opravdu paralelně do zvukovky nejdeš. To je silový výstup a pravděpodobně bys zvukovku zničil.
do repra nejde žádný signál a nehraje (v tomto případě zapojení):
routing.jpg
Čili reprák namísto reactive load boxu a pak ten line 6, two notes torpedo nebo pluginy.
Hans
pokud to zapojíš tak jak jsem zmínil (signál z FX sendu) nebudeš mít ve zvuku koncovej zesilovač Engla. Pokud to chceš jen vyzkoušet, nejjednodušší bude píchnout kytaru do Engla, z FX sendu rovnou do zvukovky a v počítači plugin - nulové náklady a můžeš si s impulsama hrát do alelujá.
Já používám HX effects i kvůli dalším efektům, kdybych potřeboval jen impulsy v hradwarové krabičce, sáhl bych po něčem levnějším. I Torpedo je dost drahý, čínani to umí levněji (Mooer Radar, Hotone Binary cab)
Linkovej výstup na Englovi zní blbě, pač je na něm nějaká klasická simulace repra ála Redbox, což zní proti impulsům docela hrozně. Není to prostě čistá neutrální linka a tím pádem nemá cenu na tento výstup používat impulsy.
Kdybys chtěl mít ve zvuku i koncový zesilovač, musíš signál odebírat až za reproduktorovým výstupem Gigmastera. Tenhle silnej signál ale nejde pustit rovnou do zvukovky a musíš si ho "odbočit" pomocí diboxu, přes který můžou procházet watty koncáku. Dělá to třeba za draho Radial, umí to třeba Redbox a umí to třeba levnáý diboxy od Behringera: https://www.muziker.cz/behringer-gi-100-ultra-g
V takovém případě ale rozhodně musí být za gigmasterem (a diboxem) ještě zátěž - repro nebo nějaký loadbox
Já používám HX effects i kvůli dalším efektům, kdybych potřeboval jen impulsy v hradwarové krabičce, sáhl bych po něčem levnějším. I Torpedo je dost drahý, čínani to umí levněji (Mooer Radar, Hotone Binary cab)
Linkovej výstup na Englovi zní blbě, pač je na něm nějaká klasická simulace repra ála Redbox, což zní proti impulsům docela hrozně. Není to prostě čistá neutrální linka a tím pádem nemá cenu na tento výstup používat impulsy.
Kdybys chtěl mít ve zvuku i koncový zesilovač, musíš signál odebírat až za reproduktorovým výstupem Gigmastera. Tenhle silnej signál ale nejde pustit rovnou do zvukovky a musíš si ho "odbočit" pomocí diboxu, přes který můžou procházet watty koncáku. Dělá to třeba za draho Radial, umí to třeba Redbox a umí to třeba levnáý diboxy od Behringera: https://www.muziker.cz/behringer-gi-100-ultra-g
V takovém případě ale rozhodně musí být za gigmasterem (a diboxem) ještě zátěž - repro nebo nějaký loadbox
Jakmile přeinstaluji widle, jdu do zkoušení tvých rad ceny zlata, kterých si budu strašně vážit.Placka píše: 12.06.2021 20:36 pokud to zapojíš tak jak jsem zmínil (signál z FX sendu) nebudeš mít ve zvuku koncovej zesilovač Engla. Pokud to chceš jen vyzkoušet, nejjednodušší bude píchnout kytaru do Engla, z FX sendu rovnou do zvukovky a v počítači plugin - nulové náklady a můžeš si s impulsama hrát do alelujá.
Říkáš "za reprákovým výstupem"......takže spíš na něm, páč jinak by to bylo přímo na repráku.
DI box by nebyl problém kdybych se rozhodl, ale co by mě koncák engla mohl přinést v kombinaci s impulsy?
Jeho linkáč je hrozivej, v podstatě ať sem ho upravoval jakkoli, furt to byla s****a, se kterou může být spokojen jen někdo bez absolutního nároku na kytarovej sound. Jen když si o představím, mám husí kůži.
Ten kousek od Behringera už má nějaké simulace v sobě, co tak čtu...ale jsou to simulace, ne IR a naštěstí se to dá vypnout, takže no problem.
Hans
Jináč ten line 6 je dobrá věcička. Stejně jako všechny efektové procesory.
Namísto krábek do pedal boardu "jen" tohle.
Namísto krábek do pedal boardu "jen" tohle.
Hans
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Existuji VST pluginy ktere simuluji koncovy lampovy zesilovac. Hodis to pred plugin s impilzem a hotovo.
Nebo pokud chces zvuk ala Mesa, tak se muzes uplne vykaslat na Engla a cely zvuk udela pluginama v PC, tech vst rectifieru je spousta, staci vyzkouset.
Nebo pokud chces zvuk ala Mesa, tak se muzes uplne vykaslat na Engla a cely zvuk udela pluginama v PC, tech vst rectifieru je spousta, staci vyzkouset.
Hraju výhradně na šrot.
Spíš existují impulsy, které obsahují i simulaci koncáku. Některé firmy dělají i sady s a bez konc. zesilovače. Impulsy, které jsem si vyráběl, takto fungovaly. Prostě když dekonvoluješ Výstup Send vs. Shure 57 před reprákem, tak ten impuls obsahuje vše, co je dál od Send out až po mikrofon. Tedy konc. zesilovač, reproduktor vč. vlastností reproboxu, mikrofon.
Brát signál do zvukovky pomocí DI ze Speaker out lze, zkoušel jsem, ale ten zvuk byl hrozně výškový, asi by byl nutný speciální impuls nebo brutální korekce. Neosvědčilo se mi to.
Brát signál do zvukovky pomocí DI ze Speaker out lze, zkoušel jsem, ale ten zvuk byl hrozně výškový, asi by byl nutný speciální impuls nebo brutální korekce. Neosvědčilo se mi to.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Uf, tak sme sa v tomto tematu trochu zakonvolvovali
Ten Plackov diagram je ideal na pochopenie o co ide, snad to pomohlo @M-Rock. Len znovu zmienim co som pisal vyssie - v tom Englovi by si mal mat zabudovanu zataz (podla toho co som narychlo vygooglil) takze by to bolo v tom pripade zbytocne to riesit zapajanim repra alebo dalsou vykonovou brzdou. To ak by si do buducna uvazoval o niecom takom.
Inac, len pre info, co sa tyka krabicky vs "nejake pluginy"...Tak pluginy dosahuju znacne vyssiu kvalitu oproti krabickam...je to dane vypoctovou silou PC, ktory zvladne v realnom case prepocitat impulz v plnej dlzke (200-500 ms), zatial co typicka krabicka ho oreze len na niekolko milisekund (typicky okolo 20+ ms). V realnom pouziti ale ten rozdiel skoro neni pocut, takze whatever works...
Ten Plackov diagram je ideal na pochopenie o co ide, snad to pomohlo @M-Rock. Len znovu zmienim co som pisal vyssie - v tom Englovi by si mal mat zabudovanu zataz (podla toho co som narychlo vygooglil) takze by to bolo v tom pripade zbytocne to riesit zapajanim repra alebo dalsou vykonovou brzdou. To ak by si do buducna uvazoval o niecom takom.
Inac, len pre info, co sa tyka krabicky vs "nejake pluginy"...Tak pluginy dosahuju znacne vyssiu kvalitu oproti krabickam...je to dane vypoctovou silou PC, ktory zvladne v realnom case prepocitat impulz v plnej dlzke (200-500 ms), zatial co typicka krabicka ho oreze len na niekolko milisekund (typicky okolo 20+ ms). V realnom pouziti ale ten rozdiel skoro neni pocut, takze whatever works...
je to tak. Ty krátké ´krabičkové´impulsy kradou basy. Tedy ty basy, které v DAW loaderech pak musíš oříznout low passem ! :-G
Samozřejmě, pokud hraješ přes PC, je lepší interní loader. Min. proto, že se vyhneš zbytečným AD/DA převodům. Plus kabely, napájení, další werk na stole etc.
Samozřejmě, pokud hraješ přes PC, je lepší interní loader. Min. proto, že se vyhneš zbytečným AD/DA převodům. Plus kabely, napájení, další werk na stole etc.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
AMT Pangaea CP100 uz ma vestaveny utlum (PAD) a Thru out, primo pocitaji se zapojenim mezi zesik a box. Je to vyhodne i pro live, zvukar si vezme konzistentni zvuk z Pangaey a na podiu je o jeden preslech mene.Placka píše: 12.06.2021 20:36 Kdybys chtěl mít ve zvuku i koncový zesilovač, musíš signál odebírat až za reproduktorovým výstupem Gigmastera. Tenhle silnej signál ale nejde pustit rovnou do zvukovky a musíš si ho "odbočit" pomocí diboxu, přes který můžou procházet watty koncáku. Dělá to třeba za draho Radial, umí to třeba Redbox a umí to třeba levnáý diboxy od Behringera: https://www.muziker.cz/behringer-gi-100-ultra-g
Ale pro zcela tiche domaci nahravani s tim Gigmasterem by asi byl nejvyhodnejsi Torpedo Captor, obcas se objevujou na bazaru za dobre ceny.
| Cruel YT | Cruel sptf
Je to tak, Pangea je na to vyloženě stavěna.
Myslím že možnosti jak to udělat tu zaznělo dost. Včetně toho, že za Gigmasterem nemusí být repro, pac má vlastní vestavěnou zátěž.
Nebo možnosti se na Gigmastera vykašlat a celej zvuk udělat přes pluginy. On ten preamp Gigmastera nejspíš nebude něco zazracnyho a Mesa se z toho asi nebude dělat úplně snadno (ale nehrál jsem na to). Dost možná uděláš "Mesu" pluginama snáz než složitým laborovanim s hlavou a impulsama.
Teď je na M-rockovi, aby to pretavil v praktickou zkušenost.
Myslím že možnosti jak to udělat tu zaznělo dost. Včetně toho, že za Gigmasterem nemusí být repro, pac má vlastní vestavěnou zátěž.
Nebo možnosti se na Gigmastera vykašlat a celej zvuk udělat přes pluginy. On ten preamp Gigmastera nejspíš nebude něco zazracnyho a Mesa se z toho asi nebude dělat úplně snadno (ale nehrál jsem na to). Dost možná uděláš "Mesu" pluginama snáz než složitým laborovanim s hlavou a impulsama.
Teď je na M-rockovi, aby to pretavil v praktickou zkušenost.
Mnoho informací....
Pangea je teda v podstatě IR loader s tím, že pokud je na podiu reprobox, nemusí se brát zvuk by 57 z něj ale bere se z Pangey.....vyhl bych se tím koupě další krábky, kdybych se dopracoval na live.
Torpdeo nepotřebuji, když vezmu zvuk za preampem a ENGL ponechám neb kromě nahrávání si rád zahraju i doma nahlas, kde mám starej mix, na který píchnu jednu z krabek na impulsy a nebude mi tu dunět reprobox.
BTW bez AD převodu bych kytaru do pc nedostal, jestli se nemýlím a interní loader stejně potřebuji, pokud je to plugin kterým se načítají IR v DAW.
Jestli jsme na stejné vlně.....
Impulsy bych si i rád zkusil, ale nechám to po nějaké zkušenosti s použítím hotových neb je to pro mě alchymie, do které jsem ještě nepronikl.
Pangea je teda v podstatě IR loader s tím, že pokud je na podiu reprobox, nemusí se brát zvuk by 57 z něj ale bere se z Pangey.....vyhl bych se tím koupě další krábky, kdybych se dopracoval na live.
Torpdeo nepotřebuji, když vezmu zvuk za preampem a ENGL ponechám neb kromě nahrávání si rád zahraju i doma nahlas, kde mám starej mix, na který píchnu jednu z krabek na impulsy a nebude mi tu dunět reprobox.
BTW bez AD převodu bych kytaru do pc nedostal, jestli se nemýlím a interní loader stejně potřebuji, pokud je to plugin kterým se načítají IR v DAW.
Jestli jsme na stejné vlně.....
Impulsy bych si i rád zkusil, ale nechám to po nějaké zkušenosti s použítím hotových neb je to pro mě alchymie, do které jsem ještě nepronikl.
Hans
" pokud je na podiu reprobox, nemusí se brát zvuk by 57 z něj ale bere se z Pangey"
To mi přijde trochu úchylný. Když už teda máš klasickej apec, je nejjednodušší vzít ho mikrákem. Ano, mikrák je pokaždé jinde, chytá vazbu, a td. Ale než se plácat s IR loaderem, to už by mi to klasické řešení přišlo jednodušší.
To mi přijde trochu úchylný. Když už teda máš klasickej apec, je nejjednodušší vzít ho mikrákem. Ano, mikrák je pokaždé jinde, chytá vazbu, a td. Ale než se plácat s IR loaderem, to už by mi to klasické řešení přišlo jednodušší.
Mám dost zkušeností s obojím a nám se o nesmysl vyplatily impulsy.torst píše: 15.06.2021 7:57 " pokud je na podiu reprobox, nemusí se brát zvuk by 57 z něj ale bere se z Pangey"
Zvukaři linkou poskytuješ konzistentní zvuk bez přeslechů, který je obvykle kvalitnější a snáz zpracovatelný v PA, než zvuk nasnímaný mikrákem z repráku na podiu.
Přičemž přesně víš, co zvukaři dáváš za zvuk, však sis dotyčný impuls sám vybral.
Zatím jsem nenarazil na zvukaře, který by nebyl spokojený.
Samozřejmě je to podmíněné tím, že si čovek nenastaví nějaký šajze impuls, ale o tom snad netřeba se bavit.
| Cruel YT | Cruel sptf
S tymto sa neda nesuhlasit
Nazivo je zvucenie z linky daleko spolahlivejsie aj ked pouzivas klasicky aparat (ani neviem kolkokrat mi na mensom podiu niekto odkopol/posunul klasicky mikrak
), a zvuk je vacsinou aj lepsi, kozistentny a nezavisi na vybaveni a nalade zvukara...a ten setup mi pride byt asi aj rychlejsi
To měla být spíš otázka aneb "Jestli tu Pangeu chápu dobře". Pokud jsem ji pochopil jinak, pak netuším k čemu je, když se dává mezi apec a mikrák ale nebere se z ní linka.torst píše: 15.06.2021 7:57 " pokud je na podiu reprobox, nemusí se brát zvuk by 57 z něj ale bere se z Pangey"
Hans
MRock: Stahni si manuál, pročti nějakou diskusi. Já to vzdávám.
recenze-vasi-vybavy/amt-pangaea-cp-100-t43198.html
Tadyta debata je moc pěknej příklad, jak IR téma není ani na čistě uživatelské úrovni úplně snadné na pochopení a rady na míru od zkušenějších lidí dovedou nepřipraveného člověka ke guláši.
Tadyta debata je moc pěknej příklad, jak IR téma není ani na čistě uživatelské úrovni úplně snadné na pochopení a rady na míru od zkušenějších lidí dovedou nepřipraveného člověka ke guláši.
| Cruel YT | Cruel sptf
Pes je zakopaný spíš tady. Hyenik to popsal ještě přesněji.Lachim píše: 9.06.2021 19:11 nebuď línej a přečti si to. Typiš mládež. Vše hned a bez práce (a nedej bůh číst více než 6 řádek textu). A přitom se tam dozvíš mnoho užitečných informací, který tě pak třeba navedou na další cestičky.