Cubase
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cubase
Aha, tak tady se musime odrazit. Znamená to, že MIDI port je sice jako OK pro použití v Cubase (=nic ho neblokuje), ale nepracuje. Nemůže být prob třeba ve virtualizaci portů? Ve starších verzích Cubase se to řešilo - prohledej možná i zde, ale hlavně electrozone.cz na "ignoreportfilter", aby bylo jasno, co myslím.
Pak by šlo do cesty MIDI dat vřadit analyzátor, třeba klasický MIDI-OX a monitorovat aktivitu na MIDI tam. Nemůže AKAI otevírat víc jak jeden MIDI port třeba?
P.
Pak by šlo do cesty MIDI dat vřadit analyzátor, třeba klasický MIDI-OX a monitorovat aktivitu na MIDI tam. Nemůže AKAI otevírat víc jak jeden MIDI port třeba?
P.
Ináč na chlp identický problém: https://www.steinberg.net/forums/viewtopic.php?t=81638 len žiaľ žiadny náčrt riešenia.
Vyzerá to, že Cubase sa neznesie s niektorými zariadeniami Akai...
Vyzerá to, že Cubase sa neznesie s niektorými zariadeniami Akai...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Hmmmm.....ne, že by to nebylo možné, ale prachzatratilá náhoda by to pak byla. No zkusil bych tím spíš tu variantu, co jsem naznačil výše; bude k ní potřeba MIDI-OX a "virtuální MIDI kabel" - MIDI Yoke, Hubi`s Loopback nebo jiný. Je tu pak šance, že i přes určitý zdlouhavější přístup při práci s Cubase tu ve finále zbude 100% funkčnost - a o to přeci jde 
Je potřeba spustit virtuální MIDI kabel, čímž do systému přibudou další MIDI zařízení (obvykle 4). Pak se spustí MIDI-OX, ve kterém se nastaví jako vstupní port AKAI a jako výstupní port jeden z virtuálních MIDI kabelů.
Teprve pak se pustí Cubase a zde se jako vstupní MIDI port (pokud se specifikuje) nastavuje ten příslušný virtuální MIDI kabel. Co se vlastně stane?
MIDI data z AKAI potečou do MIDI-OX (kde se dají minimálně monitorovat), z něj po virtuálním MIDI kabelu do Cubase a zde se již dají zaznamenávat. Pokud nemá AKAI problém s jinou aplikací, bude tento setup zcela spolehlivý i co se Cubase týče.
Není to nějaký vyložený "overkill"; sám jsem to dříve používal, ale místo MIDI-OX jsem měl zapojen nějaký SW editor pro (například) XG banku, takže jsem v reálném čase pohodlněji pracoval s výběrem zvuků a ladil případné parametry (filtr, obálku apod.). Zdroj MIDI dat byl tedy zapojen cestou této aplikace a po virtuálním MIDI kabelu se dostával do Cubase.
P.
Je potřeba spustit virtuální MIDI kabel, čímž do systému přibudou další MIDI zařízení (obvykle 4). Pak se spustí MIDI-OX, ve kterém se nastaví jako vstupní port AKAI a jako výstupní port jeden z virtuálních MIDI kabelů.
Teprve pak se pustí Cubase a zde se jako vstupní MIDI port (pokud se specifikuje) nastavuje ten příslušný virtuální MIDI kabel. Co se vlastně stane?
MIDI data z AKAI potečou do MIDI-OX (kde se dají minimálně monitorovat), z něj po virtuálním MIDI kabelu do Cubase a zde se již dají zaznamenávat. Pokud nemá AKAI problém s jinou aplikací, bude tento setup zcela spolehlivý i co se Cubase týče.
Není to nějaký vyložený "overkill"; sám jsem to dříve používal, ale místo MIDI-OX jsem měl zapojen nějaký SW editor pro (například) XG banku, takže jsem v reálném čase pohodlněji pracoval s výběrem zvuků a ladil případné parametry (filtr, obálku apod.). Zdroj MIDI dat byl tedy zapojen cestou této aplikace a po virtuálním MIDI kabelu se dostával do Cubase.
P.
Samozrejme vyskúšam, ale nadšený z toho nie som, že musím inštalovať dodatočné zariadenia/SW. Neviem, či mám byť naštvaný na Akai alebo na strýka Steinberga... Ešte mi ostáva veriť, že Cubase bude spolupracovať aspoň s digi pianom, lebo tak či onak som chcel klávesky na MIDI keyboarde využívať iba na prezeranie a prehrávanie VST/samplov, ktoré by som chcel hrať cez piano - má "USB to host", tak predpokladám, že by to malo fachčiť - tomu by nemalo po technickej stránke stáť v ceste nič, či? Pribalený SW ku keyboardu snáď nebýva viazaný výhradne na s/n daného keyboardu?!
Nahrávanie padov bude väčší problém, ale pribalený MPC je v podstate tiež taký malý DAW, z ktorého môžem exportnúť .wav a následne ho použiť d C.
Ďalšia možnosť je vrátiť komplet všetko e-shopu v rámci zákonnej lehoty, ale to by som nerád - hodnotu vidím skôr v tom softe ako v keyboarde. Ale je to strašne frustrujúce, keď človek musí venovať čas technickým problémom namiesto konečnému cieľu - hudbe samotnej.
Nahrávanie padov bude väčší problém, ale pribalený MPC je v podstate tiež taký malý DAW, z ktorého môžem exportnúť .wav a následne ho použiť d C.
Ďalšia možnosť je vrátiť komplet všetko e-shopu v rámci zákonnej lehoty, ale to by som nerád - hodnotu vidím skôr v tom softe ako v keyboarde. Ale je to strašne frustrujúce, keď človek musí venovať čas technickým problémom namiesto konečnému cieľu - hudbe samotnej.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já tě naprosto chápu, ale upřímně řečeno jsem podobný prob prostě nikdy nezaregistroval - nevím o nikom, že by ho kdy měl. Může ru být fůra i jiných příčin - třeba USB jako takové apod.
Má-li zařízení možnost připojit se po USB s počítačem a toto spojení je využito i pro MIDI data, bude pracovat spojení a funkce s jakýmikoli SW, které umí s MIDI daty pracovat.
Jestli se dá narazit na problémy jakéhokoli rázu není nikde uvedeno
P.
EDIT: osobně bych asi vyměnil AKAI. Nějak mi přijde, že je chyba tam (bez ohledu na fakt, že všude mimo Cubase funguje bez problémů). A vyměnil ne za jiný kus, ale za jiný model - mám dojem, že tohle je prob HW návrhu, případně firmware v rámci AKAI.
Má-li zařízení možnost připojit se po USB s počítačem a toto spojení je využito i pro MIDI data, bude pracovat spojení a funkce s jakýmikoli SW, které umí s MIDI daty pracovat.
Jestli se dá narazit na problémy jakéhokoli rázu není nikde uvedeno
P.
EDIT: osobně bych asi vyměnil AKAI. Nějak mi přijde, že je chyba tam (bez ohledu na fakt, že všude mimo Cubase funguje bez problémů). A vyměnil ne za jiný kus, ale za jiný model - mám dojem, že tohle je prob HW návrhu, případně firmware v rámci AKAI.
No neviem, čo s tým... prelúskal som všetky možné fóra, ale riešenie nikde. Na reklamáciu to asi nie je, keyboard aj soft je už registrovaný = s vrátením bude asi problém. Z Akai tam v tejto cenovej hladine inú alternatívu ani nevidím ako tento MPKII Mini. Ide mi hlavne o ten pribalený softvér - ten je dosť zaujímavý: 2x VST synt. + komplexný produkčný soft MPC, aj keď v orezanej verzii, ale bohate stačí.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No hele - zkus to viz výše, jak jsem povídal. Nebral bych to jako úplnou "berličku" a MIDI-OX i virtuální MIDI kabel se ti vždycky hoděj. Pokud nemáš za AKAI vhodnou alternativu + už jsi registroval apod., tak je tohle nejspíš nejlepší řešení.
P.
P.
Tak vyzerá to tak, že som ten Akai nakoniec asi rozchodil. Skúšal som všetko možné a zdá sa, že pomohla až kombinácia resetu v Cubase pomocou funkcie " send reset to all devices" (ktorú som úspešne dobrý týždeň ignoroval, nakoľko toto tlačítko nemá popisku, narazil som naň až vďaka návodu na Cubase, kde som o tejto funkcii síce vedel, ale netušil, že je reprezentovaná iba malou nenápadnou, naoko bezvýznamnou ikonkou v Device Setupe) a prestriedania USB portov, lebo po resete akai zabral až na inom porte. Ale nechcem to zakríknuť, zajtra uvidím...
Každopádne Dik pavlii, že si sa mi intenzívne venoval.
Každopádne Dik pavlii, že si sa mi intenzívne venoval.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Není zač - ano, toto může pomoci (prostě to udělá reset sběrnic a případně i zařízení na nich), USB port možná taky (viz moje poznámka o USB), ale každopádně držím palce a dej vědět!
P.
P.
Ahoj,
otázka - v Cubase nie je možné prepojiť MIDI noty (manuálne vložené do "MIDI track") s wav vzorkami, že jo?
Dik
otázka - v Cubase nie je možné prepojiť MIDI noty (manuálne vložené do "MIDI track") s wav vzorkami, že jo?
Dik
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jde - musíš na MIDI stopu pověsit nějaký VST nástroj, který umí přehrávat vzorky na základě MIDI not.
P.
P.
Ano, pomocou VST určite, len som potreboval vylúčiť, že v Cubase to nejde vlastnými nástrojmi... A nejaký tip?
Napr. ten Sam! sampler také niečo zvláda?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Cubase (nevím jak která verze, ale LE ano) obsahuje VSTi Halion.
Ten ale spolupracuje iba s nejakou vlastnou knižnicou zvukov a navyše nevie interpretovať "wav" formáty, jedine že by som nevedel o nejakej funkcii Halionu, ktorá to vie. A tá "included" knižnica v LE je tak strašne nezaujímavá, že až... jedine tak na amatérsku produkciu hudby do rozprávok a pod. (nič proti Steinbergu, proste k HW pre amatérov pochopiteľne nič profi nedajú...)Hendrek píše:Cubase (nevím jak která verze, ale LE ano) obsahuje VSTi Halion.
Ide mi o použitie wav vzoriek napojených na midi noty. Mám síce MPC Essential, ktorý to vie, ale ako VST "nepíše" midi do record. tracku v Cubase, prehráva sa proste paralelne bez zápisu
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Hele, nejdriv vubec napis, co si predstavujes pod "wav vzoriek napojeny na midi noty". Chces autotune, sampler ... ?
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že zadání je jasné
Prozkoumej KVR databázi, hledej "sample player" třebas. Vlastní variantu jinou než virtuální nástroj nikdy Cubase neměla (obávám se, že to nemá žádný soft).
P.
Prozkoumej KVR databázi, hledej "sample player" třebas. Vlastní variantu jinou než virtuální nástroj nikdy Cubase neměla (obávám se, že to nemá žádný soft).
P.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
pavlii: no, ja si prave pod tou danou veci dokazal predstavit pomerne hodne veci ale sampler byl tak nejak na poslednim miste. Nevim, jak v Cubase, ale treba Ardouru lze mit prave Audio+MIDI track, tipuju, ze v cubase to taky nejak jde. To je vec, kterou si pod tim spojenim predstavim, ale sampler by to prave nebyl.
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Aha. Ke stopě - v Cubase to nejde a osobně to beru jako plus, když má člověk jasně rozlišeno, co je v které stopě za data. Ale jsou samozřejmě lidi, co jim naopak vyhovuje "přidat stopu" a nepřemýšlí, jestli MIDI, Audio nebo jinou.
P.
P.
-
Silvester.Bucek
- Nový uživatel
cesky navod na cubase
Ahoj, existuje aj nejaky iny cesky navod na cubase ako tento: https://epubli.publi.cz/?book=343-priru ... mem-cubase ?
Je to sice len na Apple, to by som nejak vyriesil, ale neviem ci sa mi chce davat tri stovky. Nenasiel som ani ziadne recenzie ani nic.
Dik
Je to sice len na Apple, to by som nejak vyriesil, ale neviem ci sa mi chce davat tri stovky. Nenasiel som ani ziadne recenzie ani nic.
Dik
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Juuuuu
oni mi to vydali jako ePublikaci, to je švanda 
Byla to sppusta práce, v jejímž srovnání je tři stovky pakatel. Jiný návod není, ale Steinberg video tutoriály maj české titulky od Martina a to je zadarmo (odkaz najdeš myslím někde na cubase.cz fóru).
P.
Byla to sppusta práce, v jejímž srovnání je tři stovky pakatel. Jiný návod není, ale Steinberg video tutoriály maj české titulky od Martina a to je zadarmo (odkaz najdeš myslím někde na cubase.cz fóru).
P.