Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
vojtechstoklasa

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od vojtechstoklasa »

No myslím že to byli zrovna takové šitovní trafa a šitovní repráky, v tom to asi bude, teď právě čtu nějákej dokument z valvewizard nebo odkud jsem to stáhl,a začíná mi tak něják bejt jasný, že je úplně jedno, jaká je to lampa, protože zvuk závisí na jinejch věcech, že jo. Těch SE konců bylo 4 - 5 a fakt ani jeden se mě nelíbil. Díky za pošťouchnutí správným směrem lidi :-)
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

musim potvrdit ze zesik s EL84 s kvalitnim vystupakem ma basu az do pr...e. o rozsypanem skle rozhodne nejde mluvit (muj zesik s jednou EF86 v preampu hrnutou do EL84 trafa z bernau radia a repro Oxford ze sedmdesátek - stavěl mi to stanley...)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
simiruz

Příspěvek od simiruz »

K tomu stanleyho výtvoru: jak je na tom ta EF86? Často čtu, že je zdrojem šumů a brumů. Chci ji vyzkoušet na jazz/blues ale taky chci aby to trochu nakreslovalo, což asi v případě jedinného stupně předzesu nejde že? (teda pokud není konec naplno a přebuzený...). Jak tohle řešíš?
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

já myslím že to má zkreslení samo o sobě celkem dost - od pulky drahy volume to uz v podstate jenom zkresluje (v pulce mam jeste kristalove cisty zvuk). jinak na to hraju vecinou se stratem singl u kobylky HB u krku a na ten HB to ma jazzovej tucnej zvoucek dost. jinak co sem slysel s tim zdrojem sumu tak to dost pry delaji nove EF86 od JJ ja mam NOS RFT a vse ok. jinak zesik je vox AC-4
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Jasny, takže kreslíš koncem,.. to už je docela kravál, já asi zůstanu u ECC83. Zajímavé osazení kytary, pro mě by bylo asi taky ideální, jazzové věci hraju na kombinaci středového a krkového singlu se staženým tone a živější věci na rozepnutý HB u kobylky...mám kytaru přesně naopak, než bych potřeboval :?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pentody používané na vstupy zesilovačů mají všeobecně hodně velké zesílení. EF86 sama zesílí podobně jako obě triody v ECC83. Tedy kreslit to bude stejně, respektive úplně nejpřesněji - vybudí to koncový stupeň stejně. Akorát zvuk EF86 je trochu jiný, načítají se tam ty harminické tak nějak posvém. U všech jednoduchých jednokanálů, ať už SE nebo PP, dominuje zkreslení koncového stupně. Proto mají tak hezký zvuk.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

nezbývá mi než souhlasit s Milanem.
pro úplnost bych doplnil že těch 5W se dá doma ukočírovat, když to hodíš do nějakýho málo citlivýho repra - měl jsem doma bednu s německým alnico oválkem z rádia (myslím že 6x10 nebo tak nějak) a na takové to hraní kdy ti začíná kreslit konec to bylo doma úplně v pohodě...
www.black-audio.net
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Na repráku záleží dost, já jsem na SE EL84 hrál přes 4x12 bednu i ve zkušebně s rockovou kapelou.

Ještě bych chtěl upozornit, že kreslení koncem je fajn na starší styly, ale na rock a tvrdší to imho moc nesedí. Většinou tu lidi na fóru začátečníkům říkají, jak to hraje na h***o když konce nekreslí a přitom si představuje blues, ale nováček si představuje metal. Ale asi je to dost subjektivní.

Při použití dvou triod v předzesu se dá dosáhnout zkreslení i při "noční" hlasitosti a s libovolným reprákem. Při použití jedinného předzesilovacího stupně (EF86) je už nakreslený zvuk dost nahlas a chce to buď hodně necitlivý reprák nebo výkonovou brzdu. Samozřejmě oba druhy zkreslení mají výrazně jiný charakter.

Nedalo by se zkreslení konce simulovat tak, že za vstupem bude jedna trioda, která signál předzesílí a pošle do EF86, což je pentoda a zkreslení by mohlo být podobné zkreslení koncových lamp? Pak si to pošlu na libovolný konec s libovolnou hlasitostí... :?:
Elwood Brockley

Příspěvek od Elwood Brockley »

asi sa to netyka uplne presne tvojho problemu ale zda sa mi to ako zaujimava alternativa k vykonovej brzde
http://revolutiondeux.blogspot.co.uk/20 ... power.html
v skratke regulator napatia B+. Odskusane to samozrejme nemam :) ale zaujimal by ma nazor na tento typ "skrtenia" pre dosiahnutie skreslenia koncovou lampou aj pri nizkej hlasitosti.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

já jsem s timhle experimentoval, v aparátu podle orange AD5 s el84 se to chovalo vcelku pěkně, právě ta možnost zkreslení koncem už při nižší hlasitosti byla zajímavá, nebylo to teda jako kdybys hrál normálně na plnej výkon, ale na šmrdlání večer se to dalo přežít, zkoušel jsem to zabudovat do PP aparátu s moderním zkreslením (musel jsem ho upravit na bias katodovými odpory) ale tam už to takový efekt nemělo, hlavně kvuli tomu že zkreslení se tahá z preampu...

k tomu předchozímu: Blackovo aparátek s ef86 a el84 hrál opravdu pěkně, zkreslení bylo zajímavé, ale řek bych že kreslil hlavně konec, ne ta ef86

EL84 v konci - taky jsem pár takových aparátů měl pod rukama, ale většinou ne s kvalitním výstupákem, pro moderní zkreslení mi ale nepřišla uplně vhodná, takže momentálně si dělam SE aparát s 6V6
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem, předzesilovací pentoda EF86 je vynikající elektronka pro lineární (nezkreslující) zesilování. Protože její anodové charakteristiky jsou tvarově velmi podobné charakteristikám tranzistoru, má i zvuk při přebuzení podobný charakter. Když chce někdo "kreslit" koncovým stupněm, je EF86 pracující v lineárním režimu dobrá volba, protože jak už uvedl mmjuz lze dosáhnout většího zesílení na jeden stupeň, což umožňuje použít méně předzesilovacích stupňů a tím ušetřit :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
vojtechstoklasa

Hezký den všem

Takže, pánové odborníci, už mám v hlavě ujasněno co chci:

chci metalový zkreslení při nízké wattáži asi tak do 5W. Moje myšlenka je vzít preamp třeba z MB Dual recta, předělat schéma na jednokanál, dva totiž nepotřebuju a relátka a optočleny jsou pro mě zatím španělská vesnice, a k tomu připíchnul jednočinný konec s 6L31.

Je to proveditelné?

je mi samozřejmě jasné, že na 6L31 potřebuju menší napětí, takže bych to asi řešil tak že bych na síťovým transformátoru měl dvě sekundární vinutí+žhavení, jedno na 195 VAC a druhý na 325 VAC.

taky mi ale v hlavě vrtá, že s dvojčinným koncem to bude hrát zase jinak, byla by po čase možnost tam přidělat ještě jednu 6L31 a invertor, bez zásahů do preampu? Jestli ano, jak moc to bude komplikované?

A poslední dotaz: na kolik přibližně vyjdou trafa od silveratech?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

recto + slabší (SE nebo PP) konec tu už stavělo mnoho lidí, myslím že už je tu o tom i téma

proč pořád ta 6L31? sežeň si ruské 6p6s (6V6), určitě je seženeš do stovky a máš vyřešeno

zrovna teď mám v mém projektu trafo které dává pro konec (právě s jednou 6p6S) 250V a pro preamp cca 390V - dvě sekundární vinutí pro anodové, 3 pro žhavení (konec, 2x12ax7 střídavě, 3x12ax7 stejnosměrně 12,6V přes stabilizátor), 5V vinutí pro přepínací a signalizační logiku, v toroidním provedení, vyšlo na necelý litr myslim (což je dáno tim počtem vinutí) od Tronicu).

pokud by jsi se časem rozhod pro PP konec, preamp zůstane, doděláš PI a přidáš jednu koncovou lampu, vyměníš výstupní trafo a možná i síťové, pokud si ho rovnou nenecháš udělat dostatečně dimenzované -> předělávat to z 5W SE na PP asi nemá moc cenu, to je lepší postavit další aparát
St.Anley Tube Amps
vojtechstoklasa

6L31 má oproti 6V6 poloviční výkon, proto, chci to jen na doma, žádný velký hraní v nejbližší době nechystám, takže myslím že to není třeba. Nejde mě ani tak moc o peníze, jako spíš o to jak hlasitý to bude. říkám si že ta 6L31 je dobrá volba. Nebo myslíš že 6V6 je lepší? Víceméně mají stejný výkonový křivky, akorát 6L31 je na menší anodový napětí a výkony.

Těm relátkům bych se rád prozatím vyhnul, možná až v něčem dalším, ale pro začátek je to jen zbytečná komplikace.

mohl bys mě poslat schéma toho tvýho konce s 6p6s? Nejlíp i s hodnotama napětí. ocenil bych to.

Asi máš pravdu, že by se víc vyplatilo udělat nový aparát místo předělávání na PP.
Jde něják výrazně slyšet rozdíl mezi PP a SE? nemyslím teď hlasitostní, to je mi jasné že PP je hlasitější, ale mluvím o charakteru zvuku, je něják jiný?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Pozdrav všem. Ano rozdíl ve zvuku SE a PP je celkem výrazný. Líbivější zvuk (aspoň podle mě) má SE. Na celé teoretické vysvětlení tady není místo a myslím, že většinu kytaristů ani nezajímá, tak ve stručnosti jen to, že zatímco SE generuje při přebuzení pěkně znějící vyváženou směs harmonických, u push-pullu se ve výstupním transformátoru sudé harmonické odečtou (zruší) a na výstupu se již neobjeví a výsledný zvuk je tak "chudší" i poslechově (uchometricky) :) .
Edit: Ještě doplním link, kdyby si o tom někdo chtěl počíst více: http://www.aikenamps.com/SingleEnded.htm
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

SE je dobrý konec do té chvíle než si hráč zamane tvrdších riffů metalu.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Tube guru: Zajímavé a konečně logické vysvětlení. Platí to potlačování sudých jen když je konec v limitaci nebo i dříve?

Na fórech je totiž často slyšet, že lampy mají lepší zvuk oproti tranzistorům právě kvůli tomu, že zesilují hlavně liché harmonické. Ale tohle platí jen pro zkreslení koncového PP, které se používá třeba na blues. U tvrších stylů se zkreslení konce nevyužívá, takže se žádné potlačování sudých nekoná :idea:
Pokud se konec neblíží limitaci, je teda zvukový rozdíl mezi PP a SE zanedbatelný. Pokud chceš metal, nebudeš kreslit koncem, takže se výkonem nemusíš držet při zemi. Postav to s nějakou běžnou lampou (EL34, 6V6, EL84, 6L6), zkreslení vytvoříš v preampu a masterem si vybereš hlasitost. Na metal nemá smysl řešit co nejnižší výkon. Naopak, metalisti mají rádi ve výkonu "rezervu".
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Eliminace sudých spočívá v tom, že je to push-pull, ne v tom jestli konec kreslí... :?:

EDIT: Pro jistotu přidán otazník. :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

vojtechstoklasa: s tim polovičním výkonem si nejsem jistý, záleží na jakém napětí to použiješ, co koukam do datasheetu, tak při 250, 250, -12,5V má Pout taky 4,5W, stejně jako 6v6 na těhle hodnotách, pokud bys jí použil na těch 180V tak tam to bude níž, to je jasný, troufnu si ale tvrdit že rozdíl 2W a 4W stejně nepoznáš :wink:

Bummer, simiruz, TG: tak to jsem zvědavý na odpověď, za mě jen co jsem si přečet v Lukešovo Věrném zvuku - třída AB je nastavena tak, že pro slabé signály pracuje koncový stupeň ve třídě A, až pro silné přechází do třídy B
St.Anley Tube Amps
vojtechstoklasa

Stanley: no rozdíl mezi 2w a 4w fakt asi nepoznám. jde mě o to, aby se to dalo ukočírovat doma, kde bydlím v bytě, takže bych se do tý 6v6 moc nehrnul, sice by bylo jednodušší sehnat patice a tak, ale ubírat na anodovým napětí? jak moc se to projeví na zvuku? Teďka jsem viděl výkonovou brzdu, která měnila napětí anodové napětí, respektive spíše ubírala, a je to na: http://revolutiondeux.blogspot.co.uk/20 ... power.html

Jakej je na to názor ostatních? já mám pouze své velice omezené a teoretické znalosti, ptám se vás prakticky zkušených: Co se stane se zvukem, pokud bez jiných úprav bude snížený anodový napětí, respektive napětí B+ ?
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“