lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
feki
Kontaktovat uživatele:

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od feki »

Jen tak do placu, originál lampy z mého E840 při čištění r.v. 2010 ( ta prostřední 83 je jen otočená)
e840.jpg
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
innerself

Příspěvek od innerself »

Výkonový jsou jasnej Sovtek 5881WXT. U těch preampovek je to těžší poznat, jak jsou malý :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak můžeš udělat podobná měření jako TAD. Koupit z Číny, ušetřit pár stovek, na nějakém měřícím přístroji (nový pro preampovky + koncovky je tak za 60 tisíc, staré rusko nebo nějaký funkční Hickok je ale i tak za 10-20) mrkneš, jestli je to spárované, pak budeš nějakým speciálním přístrojem, který si asi sám navrhneš, testovat ty vibrace... No a když budou číny ok, tak se zaraduješ, když ne, tak si řekneš, že jsi to jako zkusil a elektronky vyhodíš, protože číňani Tě pošlou do háje při pokusu o reklamaci. Většina lidí takové zbytečné martyrium nepodstupuje a prostě koupí Ruby nebo TAD apod. Fakt to tak nějak nechápu. Jedná se ti o jednu čtveřici, která ti bude sloužit po x let. Fakt je nutné za každou cenu ušetřit? Pokud bys byl butik výrobce, který těch čtveřic použije alespoň desítky nebo stovky za rok, tak bych to chápal, že má smysl se tím nějak více zabývat, protože se to v tom množství už projeví ta úspora...
innerself

Příspěvek od innerself »

No mě jde o to jestli je vůbec TAD a spol. nějak selektuje, jestli je jenom nespáruje a tim to hasne. Toho můžou naslibovat všichni hory doly a pak je možný, že jediný co udělaj je, že natisknou svoje logo. A jestli teda všechno dělaj jak tvrdí, tak jestli se to na zvuku vůbec nějak projeví od těch větších zmetků. Tim pádem, že ty různý druhy lamp pochází i od různejch výrobců, tak by člověk nemoh kupovat ani nic od sovtek nebo třeba JJ, protože by tam byla taky větší pravděpodobnost na ty zmetky. A bejt ve funkci těhle fabrik, tak mi vlastně takhle unikaj prachy a proč to neselektovat rovnou ve fabrice abych měl tak všechny klienty sám. Zmetky bych prodával levnější a kvalitní lamoy dráž. To si myslim že business je dost tvrdá věc a výrobci lamp by si to líbit nenechali, že by jim takhle utíkaly cucky. Každopádně to je zase teorie. Zkrátka by mě zajímalo to dokázat, jestli jsou fakt jejich lampy kvalitnější. Zatim to asi nikdo nezkoumal, takže si vlastně můžou všichni nakecat co chtěj. Jinak teda jestli má shuguang rozptyl od 23w někam do 30, tak to by se na zvuku asi už podepsalo, protože by ty 23wattový šly dřív do zkreslení že jo. Tak tam by to byla už trochu loterie na co zrovna člověk narazí a jestli by TAD zaručil, že od něj budou všechny lampy okolo 30, tak tam by bylo jasný radši zainvestovat. Jenže to se nejdřív musí nějak dokázat kde je pravda. Kdyby testy vyšly na stejno, tak fakt odmítám někomu plnit kapsu o pár stovek navíc, protože vydělal na blbosti lidi, co jim věřili lži, kterou si jenom přečetli na internetu.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

innerself píše: 21.06.2019 22:45 Jinak teda jestli má shuguang rozptyl od 23w někam do 30, tak to by se na zvuku asi už podepsalo, protože by ty 23wattový šly dřív do zkreslení že jo.
Ale pendrek! Pořád seš úplně mimo. Pokud lampu 6L6 XY budeš provozovat na 100% doporučeného výkonu a druhou 6L6 XY ze stejné výrobní šarže na 120%, tak se to projeví jen a pouze v rozdílu délky životnosti těchto dvou párů. To, jestli jde ta nebo ona dříve do zkreslení, je záležitost konkrétního nastavení. Což s tím sice souvisí, ale nemá s tím nic společného to, že by ten který pár měl jiné vlastnosti než ten druhý.
Prostě polopatě, budeš-li lampu víc dusit, zkrátíš ji život, howg.
A jelikož se dnes už ani garantovaná délka životnosti lamp do technických dat nepíše, může si tam napsat každý překupník co chce. Když si přečteš co vše tu bylo k této problematice napsáno, tak bys už měl být schopen ten svůj problém rozlousknout. Doporučená max. ztráta lampy není žádný rozptyl vlastností, to si sakra pleteš.
innerself

Příspěvek od innerself »

No počkej, jestli nastavíš bias vždycky (spíš reálnějš u high gainu) na 50%, tak tam rozdíl nejspíš nebude. Ale já nastavuju vždycky maximálně cold a teď vycházim sice ze zkušenosti 6l6gc vs. el34, ale když už jsem zkoušel u obou nastavit 70%, tak s el34 jsem nemusel trimrem tolik točit, abych to tam hned dostal. S 6l6gc jsem musel trimrem o dost dál. To si myslim, že má mimojiný co dočinění i s tou anodovou ztrátou. Apak teda pro mě rozdíl ve zvuku docela zásadní je, jestli jsem s 6l6gc měl nastaveno 70% a nebo třeba 50%. To mi zase neřikej že rozdíl je jenom v životnosti. Když jsem tenkrát pátral proč kytaristovi jeho 6505 hraje líp, než moje bejvalá 5150 s bias módem, byl rozdíl právě v biasu na 50% vs. 70%. Jenom abychom se zase pochopili. Nechám už rozdíl shuguang vs. TAD, ale vezmem třeba JJ 5881 a 6l6gc, tak by se to mělo projevit, že by ty 23wattový 5881 hned od začátku dráhy trimru byly zkrátka víc hot, než 30w 6l6gc.

Já napsal ten rozptyl, jenom jako možnou teorii, jestli je reálný, že by měla jedna lampa ztrátu 23 a další co by vylezla z linky by měla třeba 31. Jestli to není, reálně možný, tak potom zase se ptám, jak je možný, že předkupník lamp tvrdí, že má 30w a výrobce tvrdí 23. :D Bez nějakýho důkazu asi můžeme jenom psát teorie proč to tak je, kde že je teda pravda a stejně se neposuneme nikam. Proto jsem se ptal a doufal, že by někdo moh vědět jak to je, že to třeba sám testoval.
Naposledy upravil(a) innerself dne 22.06.2019 11:39, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Tak to není, podívej se do nějakého pořádného "datasheetu" na ty grafy a různé nastavení...
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Trevor píše: 22.06.2019 11:35 Tak to není, podívej se do nějakého pořádného "datasheetu" na ty grafy a různé nastavení...
Takže teda na anadový ztrátě nezáleží aby to bylo víc nebo míň hot? Někde jsem tenkrát právě čet o 5150, kde neni trimr na nastavení biasu a prej kdo by chtěl víc hot bias bez úpravy, má dát místo 6l6gc do konce 5881.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

víš že jsou do englu různý vybíraný páry a je na nich nějaké číslo "grade"
do nějakýho aparátu s nížším číslem jiný zesík zas potřebuje vyšší a předpětí se tam nenastavuje
ted si odpověz sám, má to něco společnýho se ztrátou na anodě nebo s něčím jiným?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak to vim, že jsou rozdíly značný třeba low, médium hot,ale 5881 a 6l6gc už je zase jinej typ lampy. Hlavně jsem měl za to, že to co má anodovou ztrátu menší dosáhne vždycky v průměru víc hot, než to s tou větší. Že třeba 6l6gc medium by bylo někde, kde je 5881 low. V tom případě jestli anodová ztráta je vlastně nepodstatná věc, tak už 6l6gc kupovat nehodlám a spokojim se s levnější 5881 :D
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

tak si vezmi jak jsi porovnával EL34 a 6L6
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No ty právě byly víc hot hned od začátku, než 6L6GC, takže podle toho by to mělo bejt, jak jsem psal původně. Třeba low EL34 by byly někde jako medium 6L6GC.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pořád pleteš páté přes deváté! O rozdělení lamp podle charakteristiky a možná i s přihlédnutím ke strmosti
jsem se už zmiňoval, předpokládal jsem, žes to pochopil. Poslyš, je úplně jedno, jestli má lampa od prodejce označení hot, medium, low, nebo má barvičky podle duhy. Vždy platí, že lampy stejného typu a stejného výrobce musíš provozovat podle doporučených limitů. Pokud máš v zesilovači možnost nastavení předpětí,
je úplně šumák, jakou lampu si tam dáš. Tedy podle toho výše zmíněného rozdělení. Prostě si tam nastavíš co chceš. Jiný případ jsou aparáty, které mají pevně dané předpětí a nelze je nijak měnit. Tam pak už právě vybíráš podle toho rozdělení a pochopitelně každý typ pak hraje jinak. Je to dáno právě rozdílnou charakteristikou a strmostí, což je právě ten rozptyl parametrů! Co se týče max. anodového napětí, katodového proudu a anodové ztráty, to jsou hodnoty které výrobce doporučuje a Ty bys je měl dodržet, jinak
zkracuješ lampám životnost, v krajním případě je zničíš v krátké době.
jastud

Příspěvek od jastud »

innerself píše: 22.06.2019 13:59 No ty právě byly víc hot hned od začátku, než 6L6GC, takže podle toho by to mělo bejt, jak jsem psal původně. Třeba low EL34 by byly někde jako medium 6L6GC.
Už toho nech. O lampách víš prd, tak sakra věř lidem kteří s něma dělají celý život.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
innerself

Příspěvek od innerself »

jastud píše: 22.06.2019 15:34
innerself píše: 22.06.2019 13:59 No ty právě byly víc hot hned od začátku, než 6L6GC, takže podle toho by to mělo bejt, jak jsem psal původně. Třeba low EL34 by byly někde jako medium 6L6GC.
Už toho nech. O lampách víš prd, tak sakra věř lidem kteří s něma dělají celý život.
Já to nepíšu jako holej fakt. Spíš jako zkušenost s EL34 a 6l6GC a předtim jsem dával otázku, tak nevim co ti vadí.
mmjuz píše: 22.06.2019 14:37 Pořád pleteš páté přes deváté! O rozdělení lamp podle charakteristiky a možná i s přihlédnutím ke strmosti
jsem se už zmiňoval, předpokládal jsem, žes to pochopil. Poslyš, je úplně jedno, jestli má lampa od prodejce označení hot, medium, low, nebo má barvičky podle duhy. Vždy platí, že lampy stejného typu a stejného výrobce musíš provozovat podle doporučených limitů. Pokud máš v zesilovači možnost nastavení předpětí,
je úplně šumák, jakou lampu si tam dáš. Tedy podle toho výše zmíněného rozdělení. Prostě si tam nastavíš co chceš. Jiný případ jsou aparáty, které mají pevně dané předpětí a nelze je nijak měnit. Tam pak už právě vybíráš podle toho rozdělení a pochopitelně každý typ pak hraje jinak. Je to dáno právě rozdílnou charakteristikou a strmostí, což je právě ten rozptyl parametrů! Co se týče max. anodového napětí, katodového proudu a anodové ztráty, to jsou hodnoty které výrobce doporučuje a Ty bys je měl dodržet, jinak
zkracuješ lampám životnost, v krajním případě je zničíš v krátké době.
No vždyť jsem to psal jako dvě odlišný věci. Lampy spolu musí mít nějaký podobný hodnoty, aby fungovaly cca stejně v zápřahu v zesilovači. To tak je ne? Pokud mám nastavitelnej bias, tak nemusim mít ty parametry tolik přísný, protože si to tam náhodou pošteluju trimrem, ale i tak by například 4 lampy měly mít sobě podobný hodnoty. U aparátů, který nemaj možnost nastavení biasu, jsou ty kritéria přísnější, abych náhodou neměl nějaký co by tam svítily až do modra (myšleno celej set tý párovaný čtveřice), protože nemam možnost je trimrem stáhnout níž. To je jedna část. Nějak takhle to snad je ne? I podle toho co tu padlo.

Teď ta druhá část a trochu odlišná. Jak jsem psal vejš. A je to otázka, aby to každej z Vás tady pochopil, že nepíšu holej fakt. Na netu jsem někde jednou čet, že pokud bych chtěl víc hot bias pro 5150/6505, která nemá žádnej trimr na nastavení biasu, můžu dát do zesilovače místo původních 6L6GC například ty 5881, který maj menší anodovou ztrátu a pod tim stejnym nastavenim biasu by ty 5881 měly bejt většinou víc hot a měly by dostávat vetší kouř, protože je tam menší rezerva než v případě 6l6GC.

A teď poslední část a to jest moje zkušenost. Podobně jsem už vejš uváděl i příklad s EL34 a 6L6GC. U obou jsem naměřil napětí pomocí sondy v zesilovači okolo 635v (vymyšlená hodnota pro příklad) (u 6L6GC to bylo trochu níž, snad 631, ale rozdíl to extrémní neni, takže pro lepší počty beru pro oboje hodnotu 635). Ale s 25w EL34, jsem měl hot bias dřív, než s 6L6GC. A teď ještě víc podrobnějš.
S 6L6GC jsem dosáh 50% při 23,6mA s trimrem dejme tomu na škále 7/10, zatimco s EL34 jsem těch 50% dosáh už při 19,7 mA a s trimrem někde okolo 4/10. Kdybych teda nechal trimr na pomyslný škále 7/10 i pro EL34, tak bych už nebyl na 50%, ale třeba i na 85%. Proto jsem teda bral, že lampy, co maj menší anodovou ztrátu dosáhnou hot biasu dřív. Viz 50% 19,7 mA pro EL34 a 23,6 mA pro 6L6GC. Dá se to teda tak chápat?
Naposledy upravil(a) innerself dne 23.06.2019 15:02, celkem upraveno 2 x.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

To jsi asi naměřil nějak divně... To bude dávat tak kolem 450-480 při zátěži. Určitě né přes 600V :)

Pokud jsi vypočítal vše podle takhle vysokého napětí, což teda asi jo, protože to tak vychází, tak reálně jedeš už teda na docela bizár nastavení...
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo čísla jsem si teď vymyslel na náhodnej výpočet, ale vim, že 6L6GC byly níž, ale zapátral jsem na externim disku a našel jsem starý fotky :D Takže pro úplnost 493V pro 6L6GC a 495V pro EL34. Měřák nastavenej na DCV, takže snad jsem to blbě neměřil přes sondu. Dodávám ještě i pro sichr fotky :D Nedokumentoval jsem to teda celý, ale měl tenkrát jenom jeden měřák, tak jsem si fotil jenom napětí abych moh potom spočítat, kolik nastavit na trimru.
EL34
EL34
6L6GC
6L6GC
Každopádně 493V s 6L6GC dává 50% při 30,4 mA a 495 s EL34 by podobnou hodnotu dala na 60%. EL34 by dala 50% s anodovym napětim cca na 380V. Ale to neni úplně fér srovnání, protože switchem el34 a 6l6gc se to může celý nějak rozhodit. Ale kdybych srovnal dva různý sety 6l6gc a měl bych s prvnim setem trimr třeba na 12ti hodinách, aby to dalo těch 50%, tak s druhym setem by to klidně mohlo v tý samý poloze mít 70% i kdyby bylo anodový napětí pro oba sety totožný. Je to tak?
innerself

Příspěvek od innerself »

Nikdo mi to nepotvrdil a ani nevyvrátil, tak buď jste to už se mnou vzdali, nebo něco na tom pravdy je. Poprosim teda znalý místní, aby to se mnou nevzdávali a případně mě v textu opravili, nebo dokonce i potvrdili.

Zkusim teda pokračovat, abych se dostal k tý anodový ztrátě, která tuhle diskuzi celou vyvolala a dle mojeho mínění jsme se pořád někde míjeli. Aby to bylo zřetelnější a lepší k pochopení, zkusim dát dva příklady:

1,Budeme brát, že jsem přelampoval svuj aparát a osadil jsem ho typem TAD 6L6WGC-STR. Podle datasheetu TAD tvrdí, že anodová ztráta tajtoho typu lamp je 30w, kdy mi tenhle údaj poslouží k výpočtu nastavení biasu. Jenže primárně tuhle lampu vyrábí Shuguang jako model 6L6WGS a ten tvrdí, že anodová ztráta je 23w. Ale pokračujem v osazování lamp v aparátu. Lampy tam teda jsou a anodový napětí mi ukázalo například 490V. Rozhodnu se nastavit bias na ultra hot, protože se mi to zvukově tak líbílo, ale zároveň nechci lampy oddělat tak brzo, takže se rozhodnu, že to nastavim na nějakejch 90%, což by mělo alespoň nějakou dobu vydržet. Beru teda to co tvrdí TAD, takže lampa má teda anodovou ztrátu těch 30w, takže si to všechno spočítám a z vesela nastavim trimrem bias na hodnotu 55mA. Vim, že se mi zkrátí životnost, ale zkrátka se mi to fakt líbí a lampy by to měly na těch 90% zvládnout nějakou dobu. Počítám v řádů několika měsíců. Tak a co když ta lampa nemá anodovou ztrátu 30w, ale právě těch 23, jak tvrdí číňani? To bych potom s hodnotou 55mA nebylo už na 90% ale skoro na 120%. To už docela rozdíl je ne? A myslim si, že je dost možný, že by ty lampy odešly klidně i po tejdnu hraní, ne-li dřív.

2, Zase přelampovávám svuj aparát. Anodový napětí znova 490V (pro lepší výpočet). Mám zrovna set lamp Ruby 6L6GCMSTR, kdyby někdo dělal na tom "grade" hodnoty, spadalo by to do hot biasu (podle Groove Tubes např #1). Já si chci ale zachovat cold bias, protože mi ten zvuk vyhovoval. Zesilovač byl s původníma lampama např. Sovtek 6L6WXT nastaven na 50%. Toho samýho výsledku chci dosáhnout i s novejma lampama. Spočítám si teda opět kolik to má bejt. Výsledek je necelejch 31mA, takže je tam jdu nastavit. Problémem ale je,jak jsem psal vejš, že mám lampy co jsou pro hot bias, takže těch 50% nastavim až ve chvíli, kdy dám trimr na maximum cold. Teď ale nastává opět problém. Vim, že lampy který Ruby vydává jako 6L6GCMSTR s anodovou ztrátou 30w, jsou původně z fabriky Shuguang, model 5881A, o kterejch Shuguang tvrdí, že anodová ztráta je 23w. Což by podle výpočtu při nastavení 31mA už nebylo 50%, ale 66%. Stáhnout to už nemam kam a zvukově tam už je rozdíl. Sice to neni takovej problém, jako u příkladu číslo 1, ale chtěl jsem poukázat, co jsem myslel tim problémem rozdílný anodový ztráty pro stejnej typ lampy a i to, že lampa s 23w anodovou ztrátou nemá takovou rezervu. Pokud bych psal blbosti, budu rád když mě opravíte, abych byl o to víc zase vzdělanější.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Stejně neměříš anodovej proud
kup si dva páry, stejný, jeden z číny, jeden od překupníka vybíraný, otestuj si je a uvidíš, třeba budeš mít kliku
chtělo by to jednoducho otázku oč jde, nějak se v tom ztrácím...
Dotazy prosím do SZ
innerself

Příspěvek od innerself »

No šlo mi o to, že podle anodový ztráty nastavuju bias. A to co pro 30w by mělo bejt v pohodě by vlastně ve výsledku v pohodě nebylo, když by se ukázalo že anodová ztráta neni 30w, ale 23w. Viz příklad 90 a 120% vejš. Kdybych měl dát příklad ze života, tak je to jako jít do krámu s tim, že mám mámě koupit colu za 30 Kč, který mi dala do kapsy, ale na kase bych zjistil, že mám v kapse vlastně jenom 23. Zkrátka jsem tim chtěl říct, že anodová ztráta lampy je snad taky důležitá věc ne? A poukázat na to proč jsem řešil kolik ta lampa má doopravdy mít.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“