Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
NokamemoPox
Nový uživatel

Ukulele

Příspěvek od NokamemoPox »

Zdravím, chtěla jsem se zeptat na Ohanu SK-10S . Našla jsem sice o ní zmínku, ale to mi moc neřeklo. Na e-shopu ji uvádí jako druhou nejprodávanější, otázkou je, jestli je s ní spokojenost jelikož tady se nejvíce doporučuje Lanikai. U nás v hudebninách nevedou pro jistotu ani jedno, takže bohužel nemohu vyzkoušet...
Janek3b

Re: Ukulele

Příspěvek od Janek3b »

Dobrý den, krátce po tom, co jsem začal hrát na ukulele mě okouzlila hra George Formbyho natolik, že jsem si postavil i vlastní ukulelové banjo a začal se učit jeho styl. Hodně lidí starší generace mi říkalo, že písně co hraji znají z dřívějška s českým textem, ale nikdo mi nebyl schopný říct jak zněl. Nepotvrdil by mi někdo, jestli tato píseň má český text a kdo ji zpíval? https://www.youtube.com/watch?v=8uDwAHl12y8
Popřípadě, zda znáte další jeho písně s českým textem? Vím jen o těch, co jsou zmíněny v učebnici od Ondřeje Šárka. Také bych rád sehnal celý český text k písni Pan Wu od Františka Turka.
orsoj

Příspěvek od orsoj »

O češtině nic nevím, vím jen to, že někde na webu jsou ukulelové taby k této písni.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

orsoj píše:O češtině nic nevím, vím jen to, že někde na webu jsou ukulelové taby k této písni.
Co se týče písní G.Formbyho, můžeš se zaměřit na písně Ivana Mládka. Hraje občas Formbyho s českým textem.
Např.: Proč mě ženy nemaj rády, Mistr Woo...
A třeba i píseň na text J.Suchého - Vezmu ukulele a začnu si hrát, je Formby.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
JirkaHK

Příspěvek od JirkaHK »

Ahoj všichni ukulelisti,
dovoluji si rozšířiti vaše řady, bo mám rád malé věci a ukulele maličké jest, ni? Na starý kolena jsem prodal klarinet, bo jsem naň stejně nehrál, bo mě to nebavilo a ukulele mi přišlo příhodné na "zahradní pivní session"... nejlíp rozměr koncert.
Netuše zradu, na S- bazaru se nechal unést inzerátem s fotkou krásného černého ukulele Dimavery, nabízeného co tenor :) ... po obdržení a přeměření se z něj vyklubala barytonka... :o .
Je to čínská překližka, napnelizmus strun trochu prohýbá vrchní desku před kobylkou, taktéž kobyla jest přilepena asi jen polovinou plochy a přitažená dvěma vruty, ale i tak je mezi ní a svrchní deskou viditelná mezera. Ale kupodivu inštrument vcelku ladí, slepené je to dost fortelně, i dost výztuh uvnitř se nachází. Pan kytarmaister Fišer pravil, že "..nechte jak to je, až to rupne, bude co do kamen..." :D Vcelku má pravdu.
Bo jsem na strunném inštrumentu greenhorn a mám ho asi týden, tak zatím hraní nic moc, ale mám staženou tabulku akordů a podle videí paní učitelky Košťálové zkouším trenovat. Jenže hnedle v první lekci používá Fmaj a C, na sopránu hrané jedním a dvěma prsty, ale F na barytonu je vcelku prstolam, aspoň v tuto chvíli pro mě. Ale vážně uvažuju, že si ještě pořídím jedno klasické, buď soprán s delším krkem podle paní učitelky, nebo původně zamýšlený koncert. Uvidíme, co na to "výkonný praporčík", čili velitelka. :D Ale zatím neodporuje... :wink:
Jinak díky všem přispěvatelům na tomto fóru za rady a názory ohledně ukulelí. Našinec se lépe a rychleji zorientuje.
Jsem od Hradce králové, nejblíž je tu Pařez ze Dvora Král, pokud jsem četl správně.
Mějte se, válejte a jelikož chumelí, jdu trenovat ten F maj akord. Zdraví Jirka
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Když zachováš prstoklad ladění "C", tak na barytonu "G" místo C a F zahraješ G a C
http://halesowenuke.yolasite.com/resour ... dchart.pdf
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Pařez

Příspěvek od Pařez »

... ale F na barytonu je vcelku prstolam.....

Ahoj, jelikož se stejně chystáš na koncertku, tak vyzkoušej naladit baryton-uke v C, (nebo D), bude asi pisklavější, ale rovnou budeš trénovat "správné" ladění....
(bohužel nemám vyzkoušeno, protože ještě nevlastním barytonku, ale to přijde...) :twisted:
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Pařez píše:... ale F na barytonu je vcelku prstolam.....

Ahoj, jelikož se stejně chystáš na koncertku, tak vyzkoušej naladit baryton-uke v C, (nebo D), bude asi pisklavější, ale rovnou budeš trénovat "správné" ladění....
(bohužel nemám vyzkoušeno, protože ještě nevlastním barytonku, ale to přijde...) :twisted:
No,nevím. Snad to struny snesou. Bude to o dva a půl tónu přepjaté! :roll:
JirkaHK

Příspěvek od JirkaHK »

Ahoj,
že prstoklad na baryton je jinačí je mi známo, holt ale nezbývá, než se s tím popasovat a ty barytonové natrenovat. :wink:
Jinač v Ukegarden mají C struny na baryton... už jsou doma. Jen ještě nemám odvahu je přendat... I na pár videích je toto ladění předvedeno, dokonce ještě i banjové... anebo je ještě možnost poslat ho do světa. Třeba by se na začátek mohlo někomu hodit.
Mě ten baryton přijde a) dost velikej (malá kytara) b) zvukově moc kytary, málo Havaje :)
Ještě uvidím. Díky za rady a mějte se. J
Pařez

Příspěvek od Pařez »

:idea:
Tak to je určitě pravda, zkusil bych třeba kytarové nylonky.....?
( a to pro mě by bylo ideální D )

.... v nejhorším pukne nástroj.... :roll:
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 1.02.2015 21:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky. Používej funkci upravit.
Pařez

Příspěvek od Pařez »

JirkaHK

Příspěvek od JirkaHK »

Ahoj Pařízku,
neboj nic, inštrument to vydrží, bo ty C struny jsou přímo na něj... a věřím, že i D ladění by vydržel, to je pouze o tón výš, jestli se nepletu :wink:
Jinak jsem hodil čučku na pár videí ohledně toho koncertního uku... inštrument opravdu kvalitní stojí daleko víc, než jsem teď ochoten pustit, a i video je kolikrát zvukově nějak divně nahraný, že to kazí dojem z nástroje. Chtěl jsem slyšet Grega Bennetta, vizuálně nádhera, muzika z videa moc kytarová, Hohner dobrej, Eddy Finn i Oskar Schmidt taky ... takže zas dilema, jako u všeho.
Tragedie je, že tady v HK Yamaha i Musiccentrum mají aktuálně dva tři kousky na prodejně, a jen soprán, a přes net kupovat nechci, aby to nedopadlo jak s tím barytonem,co měl být tenor :D J
Pařez

Příspěvek od Pařez »

... inštrument to vydrží, bo ty C struny jsou přímo na něj...

.... To jsem myslel struny pro G ladění, nebo kytarové, přec jen už je to pak o tři a půl tónu, o C strunách na baryton (které budou v pohodě určitě) jsem se dozvěděl až od tebe. Taky je určitě pořídím. :)
A abych zareagoval na nástroje, jejich prodej a možnosti, zatím šetři a vybírej, třeba tady: http://www.ukeshop.cz/
.. No a v létě, na třetím Ukulele festivalu v Únětickém pivovaru, si je osaháš a třeba (určitě) i vhodný kousek pořídíš! :twisted:
mirasafa

Příspěvek od mirasafa »

Ještě k tomu barytonu a strunám - Aquila teď dělá tzv.LAVA series - http://www.aquilacorde.com/modern-instr ... va-series/
mám je na barytonu - ladění GCEA / 117U/- jsou podle mě lepší jak RED series, sedly si hned druhej den. Takže baryton nezní jako polovičatá kytara a hlavně - je mě v hospodě slyšet!
Pařez

Příspěvek od Pařez »

mirasafa píše:Ještě k tomu barytonu a strunám - Aquila teď dělá tzv.LAVA series - http://www.aquilacorde.com/modern-instr ... va-series/
mám je na barytonu - ladění GCEA / 117U/- jsou podle mě lepší jak RED series, sedly si hned druhej den. Takže baryton nezní jako polovičatá kytara a hlavně - je mě v hospodě slyšet!
:idea: "no právě"
Když je dost místa a odvoz, tak si vezmu koncertku s "bednou", když to ale nejde, jde se pěšky, nebo je to hodně stísněný a kombo zůstane doma, ani s tenorkou není skoro nic slyšet. :(
Proto právě chci vyzkoušet baryton, nehodlám se ale "zbytečně" učit nová ladění, úplně mi stačí D :D
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Já nezaniknu při hraní s kytarami bez možnosti komba jedině s šestistrunným tenorem.
JirkaHK

Příspěvek od JirkaHK »

Ahojte,
ha, ta LAVA série je něco nového? Mě přišla obálka s normálníma bílýma strunama, New Nylgut je na tom napsáno, a jsou to celkem normální nylonové struny. Jak budou hrát ještě nevím, bo jsem je ještě nenandal. A jestli se vám zdá uku málo hlasitý, co zkusit banjolele... To dělá rámusu víc. :D
Kdysi před x lety jsem taky blbnul s tím 5.strunným banjem podle hesla co Čech, to Earl Scruggs :lol: ... no výraznější úspěch jsem nezaznamenal, jen časem se mi to pidlání docela zprotivilo :? Když sem tam poslouchám nějaké starší nahrávky, tak ten banjo doprovod mi tam moc nesedí, nějak neladí s duchem skladby. Jako kdyby si Mistr dokazoval svoje kvality za každou cenu... takže jsem rád., že to uku až takový rámus nedělá.
No jo, do Únětic by to chtělo zavítat, hodit čučku a poklábosit se zkušenějšíma. A hlavně ošahat inštrumenty. Tak ať vám to hraje. Jirka
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jestli ti přišla série New Nylgut a objednal jsi Lava, pak to někdo popletl.
Jak se tak na to koukám, tak Lava series má v případě low G opletenou strunu. Tudíž zůstanu zatím věrný Red series :).
mirasafa

Příspěvek od mirasafa »

No právě - je VELKEJ problém sehnat na baryton ladění GCEA s low G. já to řeším nyní tak, že CEA jsou LAVA pro bariton - 117U a low G jsem v počtu pár kusů zakoupil na ebay jako samostatná géčka pro ladění DGBE v provedení RED. Takže holt mám struny dvoubarevné -ale hraje to jako čert...
paka

Příspěvek od paka »

Velký výběr strun má Worth: http://worthc.to/english/w_strings_yen.html
Jsou to struny z fluorcarbonu - čiré, ještě trochu vyšší (asi o 30%) hustota než nylgut.

Na baritone v lineárním GCEA ladění by se mohly hodit klidně Tenor Low-G (CT-LG), zkusil jsem to dát do cvičně kalkulačky a pro menzuru 51cm vychází celková tenze cca 26kg (57lb), to by mohlo být na baritone tak akorát, možná nepatrně tvrdší ale aspoň znělejší.

Vypadají trochu dražší, ale jsou dlouhé 63" takže z toho s rezervou vyjdou dvě sady. (A když to pošlou z Japonska jen dopisem, poštovné je za pakatel).

Podobné jsou asi také Living Water Strings: http://www.kenmiddleton.co.uk/pages/lws.aspx
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“