Mesa/Boogie Mark, Caliber, Nomad

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Mesa/Boogie Mark, Caliber, Nomad

Příspěvek od dayslypper »

Tak tu mám momentálně Nomády. Jelikož jsou zvukově dost blízké Caliberům, tak jsem upravil název tématu.

Konkrétně:
45W (4xEL-84)
55W (2x6L6 nebo EL-34) - moentálně s EL-34

Testnu je a jeden z nich si asi delší dobu ponechám. Pokud člověk chce 3-kanál a stačí mu přiložený 5-titlačítkový tovární footswitch, tak je to docela dobré řešení. Jen když nemáte footswitch, tak nemůžete přepínat kanály.

Ale pro použití s MIDI switcherem bude asi problém. Tam bude nějaká kombinační logika pro přepínání těch kanálů. U Mark IV tam jsou třeba vzadu navíc výstupy na relátka.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

O Nomadech jsem slyšel, že patří mezi ty nejporuchovější aparáty, co Mesa kdy dělala. Když člověk pročítá HC, tak zjistí, že na tom asi opravdu něco bude. A je to docela škoda - nebýt téhle negativní reklamy a bohužel asi i reálné nespolehlivosti, tak bych si býval jednoho Nomáda koupil. Namísto něj jsem nakonec skončil u toho eFka.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nevím, cestu z ameriky lodí vydržely oba, jeden má akorát trochu zatuhl jeden pot, jinak se mi zdají oba OK. Říká se i nich, že taky trochu víc šumí, ale já bych řek, že Mesy šumí celkově.

Jinak jak je u Fourty-Five (45W) ten režim přebuzení (EXTREME) dost šumí, ale co jinýho byste taky od toho chtěli.

Tady kdyžtak link na manuál. http://www.mesaboogie.com/manuals/Nomad%20Manual.pdf
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Nevím, cestu z ameriky lodí vydržely oba, jeden má akorát trochu zatuhl jeden pot, jinak se mi zdají oba OK. Říká se i nich, že taky trochu víc šumí, ale já bych řek, že Mesy šumí celkově.

Jinak jak je u Fourty-Five (45W) ten režim přebuzení (EXTREME) dost šumí, ale co jinýho byste taky od toho chtěli.

Tady kdyžtak link na manuál. http://www.mesaboogie.com/manuals/Nomad%20Manual.pdf
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, z hlediska mechanické odolnosti by měly být OK, spíš jsem četl o tom, že právě jsou problémy se šumem (a to i dost extrémním), že přestávají čas od času fungovat korekce a že jsou údajně nějaké problémy s efektovou smyčkou, tak už si napamatuju o co přesně šlo. Taky vím, že docela značné množství lidí psalo o tom, že v nich nějak moc rychle odchází lampy.

Na druhou stranu se často psalo o tom, že když už ten Nomad pár let vydrží bez problémů, tak pak už je absolutně spolehlivý a bezporuchový. Takže zajeté a ozkoušené kusy by měly být OK.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No, když má 4xEL-84 45W, tak se dá s kratší životností počítat.

DC-3, co jsem měl, má taky 4xEL-84, ale s 35W, to se prostě musí někde projevit.

A taky starší aparáty dělané na 220V síť by se za ideálních okolností měly předělat. Nový majitel mého DC-3 (mimochodem ho pořizoval po Triple Rectu), tomu fakt rozumí, takže přepojil trafo na nižší napětí (prý tam bylo vyvedeno víc přívodu a jen to přepojil) a ještě zvýšil kapacitu nějakého filtračního kondenzátoru. Pak si pohrál s lampama a teď si to nemůže vynachválit. Holt, když tomu někdo rozumí a je schopný si tyhle věci udělat, tak ten tuplem bude řešit nejdříve zvuk a funkce a pak teprv riziko rozbití.

Jinak ale musíš rozlišovat názory, jestli ten šum nebyl uváděn v souvislosti tím EXTREME režimem - když prostě přebuzuješ, tak je jasný, že to bude šumět jak prase.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Dayslyppere, věř tomu, že si názory umím velmi dobře přefiltrovat a rozlišit. Ten šum byl zmiňován se všemi kanály. Stejně jako se nižší životnost elektronek týkala jak 45, tak 55 modelu. Byl jsem přes mail v kontaktu s člověkem, co je léta vlastníkem nějakým menších hudebnin v nějakém provinčním americkém městečku a říkal, že celkově s těmi Nomady byly problémy a hodně se jich vracelo na reklamace, že to potvrzovala i Mesa (tím hodně myslím hodně na poměry M/B, nešlo o nic vyloženě průšvihového).

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Však jasný, já se jen ujišťoval. Ale 55W na 2x6L6 je taky víc než je (pro Mesu) běžných 50W.

Myslel jsem to spíš tak, že těm lidem, co si to, na rozdíl od nás, uměj všechno spravit sami, tak tu poruchovost tolik neřeší. Koupěj něco, co hraje dobře a jak to dovezou domů, tak to jde stejně "pod kudlu", a pak to hraje jako víno, jak to bylo třeba v případě té mé DC-3. Takže i třeba zredukujou i ten šum.

Navíc jsme se včera bavili o tom, jak dodělat ten Pull Boost na čistym kanálu, který si tam asi taky dodělá a věřím tomu, že to určitě nespáchá jako nějaký bastl.

P.S.: Pokud máte starší Mesinu na 220V, tak si ji přepájejte na 230V. U trafa by měly být vývody 210,220,230,240V (teda alespoň u Dual Calibera DC-3 prý jsou).
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Docela by mě zajímalo, jestli tam těch 5W navíc hraje nějakou roli (případně jestli tam vůbec jsou)... Je to taková podivná wattáž a zajímalo by mě, proč ji M/B zvolila.

Jinak je samozřejmé, že když si to umí člověk zpravit, tak má ohromnou výhodu. Já na to know-how nemám, takže si o tom jen můžu zdát. V mým případě by bylo hrabání se v těhle mašinách jistou cestou do hrobu.

PetrPeter 1975 - 2008
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tak mám Mark IV. Je to "trošku" složitější než Caliber. Zvukově zatim nemůžu moc soudit. Nakroutit na tom zvuk mi asi bude trvat několik týdnů :cry:. Bude nejspíš rozumnější vycházet z toho Petrucciho.

Ale rád bych ho trochu zvelebil, chybí tam pár originálních knobů. Nevíte o něčem levnějším, než na tubeampdoctor.com? Kdyby tu někdo taky potřeboval, tak se můžem domluvit, aby bylo levnější poštovné.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

nevypadaji ty cudliky na markovi IV takhle nejak?

Obrázek
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

dayslypper píše:Tak mám Mark IV. Je to "trošku" složitější než Caliber. Zvukově zatim nemůžu moc soudit. Nakroutit na tom zvuk mi asi bude trvat několik týdnů :cry:. Bude nejspíš rozumnější vycházet z toho Petrucciho.

Ale rád bych ho trochu zvelebil, chybí tam pár originálních knobů. Nevíte o něčem levnějším, než na tubeampdoctor.com? Kdyby tu někdo taky potřeboval, tak se můžem domluvit, aby bylo levnější poštovné.

Gratuluji k Markovi IV. Jinak nastavení vlastního zvuku bude IMHO náročné. Mohl bys udělat nějakou YT nahrávku. Jinak je to opět dovoz z USA?
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

mark IV je narocna ale super masina, pro me asi nejlepsi z marku :) konecne oddelene korekce (nepocitam zde mark V coz je takova kompilace :)). jinak origo knoby budou problem, uz jsem se po nich taky koukal (ja ale chci ty vetsi cerne, jako jsou na mark IIC, III, caliber a mozna output level mark IV) a zatim jen obcas neco na ebayi.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

No, na tom tubeampdoctor.com by tam měli mít i ty největší, ale ty ceny jsou pálky.
lunchie píše:nevypadaji ty cudliky na markovi IV takhle nejak?
Rozhodně NE, vypadají spíš jako trochu Mark V, ale i k němu by ne nevypadaly moc věrně.
Red Bull píše:Gratuluji k Markovi IV. Jinak nastavení vlastního zvuku bude IMHO náročné. Mohl bys udělat nějakou YT nahrávku. Jinak je to opět dovoz z USA?
Koupil jsem ho tady v ČR. Původně to měla být EU verze, nakonec jsem tam stejně objevil po straně zabudovaný toroid, co převádí napětí na 110V. Toroid je ideální způsob, jak z USA verze udělat EU a celé je to provedeno dobře, ale přeci jen je to už tak poměrně těžké, takže každé kilo navíc je znát. Ještě tam bylo pár věcí, jako neoriginální čalounění a neorig. footswitch, ke kterému byl dodělávaný neoriginální DIN konektor, ale i tak se to za tu cenu mírně nad 30t vyplatilo.

Určitě něco časem nahraju, ale asi by to chtělo pořádnou bednu a mikrák.

P.S.: S tím zvukem to nebde tak tragické, záhy jsem zjistil, že jsem měl stažený Drive pot na Lead kanálu. Základní zvuk jde nastavit celkem snadno.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak se velkou slávou jsem si zahrál na Mark V... No, jako aparát to je úžasný, ale že bych si z toho sedl na zadek tak, jak jsem si myslel, to teda ne...

Jako zásadní problém mi přijde to, že opravdu nabízí zbytečně moc zvukových módů, z nichž ne všechny jsou povedené. Na prvním kanálu mě například zaujal jen Fat a trochu Clean, Tweed kanál mi zněl dost mizerně, na druhém kanálu mně osobně přišel dobrý jen Crunch, relativně mě zaujal i Mark I, ale ne nijak extra, Edge mi přišel vyloženě tragický, no a na třetím kanálu bych si vystačil s Mark IV módem. Extreme je fakt už moc extrémní, Mark IIC+ mi tady nesedl. (Jinak aby to nepůsobilo zcela subjektivně, Dark Axel měl totožný názor.)

Výsledek je v podstatě takový, že z těch 9 možných zvuků bych si v klidu vystačil se 3 (asi Fat, Crunch, Mark IV), což ve finále znamená, že by mi bohatě stačil Mark IV, kterého navíc člověk sežene na polovinu ceny Marka V.

Co mě potěšilo, bylo ale přepínání výkonu. Ať se přepínal výkon (90/45/10) nebo pentoda/trioda, znělo to pořád dobře. Ale ten úbytek hlasitosti nebyl tak znatelný, jak bych čekal.

A co teda pro mě bylo naopak vcelku velké zklamání - když vezmu zkreslené kanály (tedy 2. a 3.), tak na nich v podstatě nešlo vyloudit kvalitní zvuk bez toho, aby se zapojil grafický ekvalizér. Markovi prostě nestačí ty 3 potáky, s nima se kvalitní tón hledal opravdu těžko. A u aparátu za tyhle prachy bych fakt čekal, že bude hrát dobře na téměř jakékoli nastavení. Nicméně když se na grafickém EQ nastavilo "Petrucciho" véčko, tak to najednou dostalo ty koule a ten zvuk byl konečně takový, jaký jsem čekal. Do teď jsem nechápal, jak je Petrucci hrát s takhle nastaveným zvukem, nicméně teď už tomu rozumím. (Ale abyste si nemysleli, na svým aparátu si pořád nechám nastavený 3 pásmový EQ klasicky do lehkého áčka...).

Aby z tohohle nezůstal dojem, že Mark V je vyloženě špatně - to opravdu ne. Jen mám dojem, že u Mesy trochu moc vsadili na kvantitu a opomněli kvalitu. Pro mě je závěr takový, že po zahrátí na Marka jsem rozhodně neměl pocit, že mám hodit F-50 na bazar a vyrabovat bankovní účty, abych si mazal koupil Marka V. A kdybych už chtěl ten aparát vyměnit, budu zcela štastný s Markem IV...

P.S.: A tu limitovanou hardwood verzi, za kterou se u nás chce snad 160 000, to už si opravdu dokážu s klidným svědomím odpustit :mrgreen:

PetrPeter 1975 - 2008
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Jakože kdybych měnil někdy Rockwella, tak určitě jdu do Mark IV. Má to skvělý zvuk a jiný než Rectifiery.
Jinak jestli se můžu zeptat, tak jak dlouho a na jakou hlasitost sis s tím hrál? Víš co, treba "jen" Rectifier chce na nalezení správného zvuku klidně i měsíc, dva. Co se týče hlasitosti, tak všichni víme jak se mění frekvence s růstem hlasitosti. Taky přes co jsi to hnal?
Vím, že je to subjektivní, ale i tak mě z tvých poznatků Mark V zklamal na to jak všude píšou jaká je to bomba.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

hráli jsme na kombo verzi a ve 45W módu jsme - pokud si správně pamatuju - měli mastery okolo 9-10 hodin

s Nerem jsme se na tomhle názoru víceméně shodli :) a ten grafický EQ mě fakt dostal :-D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak tak, šlo o kombo, po většinu zapojené na 45W mód, hlasitost už dost slušná, zkoušelo se okolo dvou hodin. Samozřejmě to je krátká doba na poznání všech charakteristik, ale... Dobrý aparát by měl hrát pořádně na všechny nastavení :mrgreen:

Samozřejmě si lze týdny hrát s drobnými nuancemi gainu, presence, ekvalizéru, zkreslování přes diodu nebo lampu atd, nicméně o tom já nemluvil. Pokud jsem řekl, že se mi nějaký mód nelíbil, šlo o to, že ten charakter, základní textura tónu, mi nepřišla nijak zajímavá, nebo se mi vyloženě nelíbila.

Ano, je to subjektivní názor. Subjektivní názor člověka, který Mesa sound opravdu žere a nemá důvod jejich aparáty shazovat. Ale ten Mark V mě prostě malinko zklamal, to všechno kolem něj je prostě ohromný hype a ten aparát prostě není dokonalý. Opravdu bych z mnoha důvodů radši šel do Marka IV, což je aparát, který mě posadí na zadek i po 5 minutách štelování zvuku.

PetrPeter 1975 - 2008
Aerith

Příspěvek od Aerith »

Nero, ak by si mal porovnat Mark IV a Mark V ohliadnuc od ceny, ktory je podla teba lepsi? Ponuka IV take moznosti ako V?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hele, jak jsem psal výše - pro člověka, který má na zvuk požadavky jako já, je Mark IV zcela dostačující, protože z těch módů na Mark V bych si stejně vybral ty zvuky, které umí Mark IV. Tudíž já osobně bych si vystačil s Markem IV a byl bych absolutně spokojený. Akorát by mi na něm možná oproti Mark V chyběla možnost přepínání výkonu a pak si nejsem jistý, jak je to u Mark IV s přiřaditelností grafického EQ k jednotlivým kanálům, protože to je docela zásadní (nejlépe mi to zní, když se grafický EQ přiřadí jen ke zkresleným kanálům).

Samozřejmě, že Mark IV zdaleka nenabízí takové možnosti jako Mark V. Je pak otázkou, co vlastně všechno člověk potřebuje...

A nakonec zásadní věc v rozhodování - Mark IV seženeš (už jen) na bazaru za polovinu ceny Mark V. A než se Mark V na bazaru objeví, to ještě nějakou dobu potrvá.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“