Pro mě je tohle odpověď "přesně" k té otázce a získává (mojí) anticenu (žirafí koblížek) za odpověď letošního roku.martina72 píše:Protože tomu prostě nerozumíš a nemáš zkušenost ani cit.p0spec píše:Proč jsou jehličnany na krk nevhodné?
Dřevo...
Re: Dřevo...
Pro začátečníka by stačilo říct, že se běžně nepoužívají z důvodů mechanických, moc měkké letní dřevo, většinou moc řídké, špatně by to dopadlo. Na druhou stranu právě jehličnany jsou základem mnoha nástrojů, a to i kytar. U elektrických velmi zřídka používané, o to zajímavěji takové nástroje znějí.
Na těla se používají - borové Tele, smrkový Parker, najde se douglaska i cedr. Viz třeba krásná ukázka http://www.ronkirn.com/tutorial/
Na krk z jehličnanu se v dlouhodobém plánu chystám, jenom abych zavřel ústa některým chytrákům. Před časem pan Kocour odkazoval na nějakou německou stránku, kde ve výzkumu dřev na krk právě smrk vyšel nejlépe v poměru ?pevnost-modul pružnosti?.
nastroje/stavba-b-c-rich-virgo-t24513-2 ... ev#p422510
Na těla se používají - borové Tele, smrkový Parker, najde se douglaska i cedr. Viz třeba krásná ukázka http://www.ronkirn.com/tutorial/
Na krk z jehličnanu se v dlouhodobém plánu chystám, jenom abych zavřel ústa některým chytrákům. Před časem pan Kocour odkazoval na nějakou německou stránku, kde ve výzkumu dřev na krk právě smrk vyšel nejlépe v poměru ?pevnost-modul pružnosti?.
Ty budeš asi další z těch lidí, co si nechávají všechno jen nalévat do hlavy a nezjišťují, proč to tak je. To, že to není vhodné jsem se dozvěděl již výše. Proč se na to ptáti? Abych přeci zjistil, proč tomu tak je. Jestli za to může nevhodná pevnost, náchylnost ke kroucení či nevhodné zvukové vlastnosti. Myslím, že diskuzní fóra a zejména tahle sekce k tomu slouží. Mimochodem, myslím (vím) že nejsem sám, ale pořád čekám na nějakou ukázku Tvé práce.martina72 píše:Protože tomu prostě nerozumíš a nemáš zkušenost ani cit. Takže prostě nejsou vhodné a konec.p0spec píše:Proč jsou jehličnany na krk nevhodné?
Žirafí koblížek...
Palec hore

Jo, ale neni to horší než sapeli nebo dub. Spíš snadno otlačíš ďolíky, když to přisvěrkuješ na podložku s hoblinama nebo ti upadne dláto.jeleniste píše:Hm, a smrkový dřevo se taky docela štípe, ne?
Moje řeč, myslím, že to co, co napsala Martina je v celku blbost... rukou mi prošlo mnoho kytar (akustických) s přední deskou ze smrkového masivu... a myslím, že taková tenká přední deska dostává od tahu strun daleko větší záhul, než takový špalek dřeva, jako je krk, v němž je navíc výztuha (nehledě na to, že když se krk slepí z více kusů smrku, bude zase pevnější, než samotný masic)... takže tak tragicky bych to s tím smrkem na krku neviděl
.
kmensik píše: Před časem pan Kocour odkazoval na nějakou německou stránku, kde ve výzkumu dřev na krk právě smrk vyšel nejlépe v poměru ?pevnost-modul pružnosti?.
Při správném výběru smrkového dřeva,by s přihlédnutím na zmíněná měření,asi neměl být problém vyrobit celosmrkovou kytaru. Ať už elektrickou nebo akustickou. Z praktického hlediska s vyjímkou hmatníku.
Smrkové,hustě rostlé dřevo,se střídajicím se tvrdým a měkkým dřevem je mechanicky,dle mého názoru,určitě blíže moderním kompozitům než homogenní dřeva typu javor...
ja by som krk zo smreku nerobil nie preto, že by malo menšiu pevnosť, alebo nevyhovujúce akustické vlastnosti, ale práve z dôvodu tej nehomogenity a veľkého rozdielu tvrdosti medzi jarným a letným drevom. To znamená že takéto drevo sa horšie opracúva a tvaruje. Veď prečo by som si to mal komplikovať keď sa to dá krásne spraviť napr. z javora 
Jestli to má mechanicky blíž moderním kompozitům to dost pochybuju a zda je to výhoda nebo nevýhoda to je další otázka. Každopádně brousit profil krku ze smrkovýho špalku, to by asi byla chuťovka a dost pochybuju, že by se to povedlo tak, že by se nepropadalo jarní dřevo oproti letnímu. Navíc při hrubším odběru materiálu hoblíkem nebo nožem, by se to asi taky dost štípalo.Tengli píše:
Smrkové,hustě rostlé dřevo,se střídajicím se tvrdým a měkkým dřevem je mechanicky,dle mého názoru,určitě blíže moderním kompozitům než homogenní dřeva typu javor...
Horní deska ze smrku je snad nejběžnější a dost možná na spoustu kytar nejvhodnější materiál, ale srovnávat 2mm tlustou desku, která se brousí "do roviny" kolmo na léta (nejčastěji strojově) se smrkovým špalkem, který se musí opracovat do určitýho zaoblenýho profilu, kde ta léta půjdou na povrch z různých úhlů, to podle mě nejde. Z nějakýho důvodu nikdo krky ze smrku nedělá. Proč taky, když je spousta vhodnějších dřev krom zmiňovanýho javoru a mahagonu třeba olše nebo ořech, který jsou homogenní podobně jako javor.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Tak nějak, časem by se vyšahaly proužky měkkého dřeva. I vibrační bruska víc bere to měkké a dělá v něm ďolíky, je těžší udržet plochu, natož hranu. Na mojí smrkové jsou léta až 6mm od sebe, pak ale potkáš klapky z klavíru, kde má smrk léta pod milimetr. To je jiná.
O ozvučné desce nebyla řeč. Smrk je samozřejmě na přední desku skvělý. Dotaz zněl ale na materiál krku.Pikus píše:Moje řeč, myslím, že to co, co napsala Martina je v celku blbost... rukou mi prošlo mnoho kytar (akustických) s přední deskou ze smrkového masivu... a myslím, že taková tenká přední deska dostává od tahu strun daleko větší záhul, než takový špalek dřeva, jako je krk, v němž je navíc výztuha (nehledě na to, že když se krk slepí z více kusů smrku, bude zase pevnější, než samotný masic)... takže tak tragicky bych to s tím smrkem na krku neviděl.
Na to jsem odpovídal.
Smrkový krk je prostě blbost.
Jak již bylo psáno, omačká se, zatrhne se, budeš mít třísku, bude mít malou nosnost a stálost délky a profilu.
Jo, a nebude v něm dobře sedět výztuha, je prostě měkký! Vymačká se ti uložení a co pak?
A pokud vytvoříš sendvič, tedy smrkové lamely a spoustu lepidla, pak již hovoříme o úplně jiném materiálu. To se nedá s masivem srovnávat.
Mimoto tvrdím, že smrkový krk nebude dobře hrát.
Někdo tady zmínil olši.
Nu, nevím, já bych ji na krk nepoužil. A to je to můj denní chlebíček a oblíbené dříví skoro na vše.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Dřevo...
http://www.tdpri.com/forum/tele-home-de ... ssrod.html
Hellou, čili nazdar! Tady ten pán dělá krk na tele z borovice a bez výztuhy...tož nevim
JleT
Hellou, čili nazdar! Tady ten pán dělá krk na tele z borovice a bez výztuhy...tož nevim
proč to kupovat, když se to dá postavit
Musím oznat, že po stránce vzhledu, je to velmi zajímavá změna. Zajímalo by mě, jak by vypadala kresba celého krku a k ní "kolmé" pražce
.
Nazdar, vypadá to asi takhle (ten krk vlevo) : http://marcuswolf.com/wp-content/upload ... G_2059.jpg
JleT
Do háje, to je krása. Myslím že mýtus nemožnosti jehličnanů na krky zbořen.
No vida... Špatně jsem hledal...lathur píše:Nazdar, vypadá to asi takhle (ten krk vlevo)
lathur
Nazdar, čili hellou. Mám třešeň,dvě takový haluze. Jedna má asi 20 cm v průměru a druhá tak 12-15 cm-ta tlustší je kmínek. Řeším dilema- obě jsou i s kůrou, mají tak přibližně metr(už vidím ty luby a výložky a...). Co s tím -vím, že musí nejdřív vyschnout, jsou z léta, takže plný vody. Ale nevím, jak je nechat schnout. Oloupat kůru a nechat schnutím přirozeně prasknout a pak nařezat plátky, nebo i s kůrou nařezat na plátky a nechat vysychat. Třeba na půdě, nebo u červotočů v dřevárce. Poraďte. Díky JleT
Určite narezať tangenciálne na užšie výrezy alebo aspoň po stranách zrezať časť s kôrou a nechať niekde vonku pod strieškou ale spodok by mal byť bez vegetácie čiže dáky štrk ,betón ...ja som s podobného výrezu čerešne(cca 7 rokov starý) vymanipuloval top ,pre zaujímavosť dávam foto s mojej stavby gitary
Hellou, ten tangens má být napříč celým kmenem? Jak moc to popraská? Já bych to chtěl na luby, výložky a nebo hmatníky. JleT