Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Mastr

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Mastr »

Při dnešním nádherném odpoledni chytala luxusní odlesky na slunci tak jsem se rozhodl to nafotit. Konečné, definitivní, poslední fotky 100% finálního výrobku :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Pěkná práce, ale to na hmatníku je jen samolepka ne? Kde jsi ji koupil a ošoupává se a nebo drží bez problémů? Bez té samolepky by se mi to asi líbilo víc, ale nic to neubírá na krásné práci :).
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Jo, je to vinyl původně to mělo být bez..., ale týpek co si jí bude brát to tam chtěl. Takže jsem jí sehnal. Co se výdrže týče mám stejný typ vinylu akorát s motivem ozubeného drátu už cca 1,5 roku na Včku a občas se to odchlípne v nějakém ostrém zakončení třeba 1mm tak se to musí odříznout žiletkou, ale celkem to drží. Hraju na ni dost aktivně a je to furt z 99% stejné

Jakou frézu používáte na frézování otvoru pro zapuštění krytky? Mám s tím celkem problém jelikož ložisková fréza je brutálně vysoká takže si musím na takové věci udělat třeba 2,5 cm širokou šablonu z desky aby fréza ubrala jen pár mm matroše. Slyšel jsem ale, že existují nějaké "kroužky" na frézu které prý nějak uberou hloubku řezu po nasazení. Máte s tím někdo zkušenosti?
Naposledy upravil(a) Bejk dne 6.09.2013 8:03, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty, používej UPRAVIT.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Takže hlava hotová. Tímto bych chtěl ještě jednou poděkovat Tenglimu za dodání dýhy.

S dýhou jsem dělal poprvé a překvapilo mě, jak se s tím blbě dělá. Lepil jsem to na dvakrát, poprvé jsem přilepil kus a naivně si myslel že přebytek odříznu skalpelem, ale štípe se to strašně po létech, tak při prvním řezu se odštípl větší kousek a muselo to jít dolů.
Na druhý pokus jsem si to co nejpřesněji uřezal mimo, přilepil a pak hrubým šmirglem přesah dobrousil. A povedlo se...
Co se děr týče, to jsem radši nezkoušel vrtačkou, či frézkou, to by mělo za následek další mou nepříčetnost a zmařený pokus když už jsem to tak pracně vybrousil.
Otvory v dýze jsou tedy vybroušeny malýma brusnýma kotoučkama v malé ruční vrtačce.

Možná by bylo lepší tu dýhu nalepit před frézováním, ale zas nevím, jestli by to ta frézka nevyštípala.
Zatím to ještě tak moc nevyniká, ale po vrstvě oleje to hádám bude lepší.

Nějak jsem se rozepsal, ale třeba si to někdo přečte jako zkušenost.
Přílohy
IMG_4395.JPG
tomaskra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomaskra »

Z fotky mi přijde, že každá ta díra je jinak velká. To by mohl být podstatný problém při osazování mechanik. Jednak můžou mít vakl a můžou i drnčet.
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Je to hlavně z fotky, do dýhy jsem ty díry brousil, ale to ještě budu srovnávat...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Ralan píše:
S dýhou jsem dělal poprvé a překvapilo mě, jak se s tím blbě dělá. Lepil jsem to na dvakrát, poprvé jsem přilepil kus a naivně si myslel že přebytek odříznu skalpelem, ale štípe se to strašně po létech, tak při prvním řezu se odštípl větší kousek a muselo to jít dolů.
Na druhý pokus jsem si to co nejpřesněji uřezal mimo, přilepil a pak hrubým šmirglem přesah dobrousil. A povedlo se...
Tak vidím,že dílo se daří... Jsem si říkal,že bude lepší poslat něco navíc.
Lepit a pak frézovat... Tak bych to udělal i já. Ale před tím frézováním bych dýhu fixoval vrstvou laku nebo oleje(dobře zaschlého) ale výsledek ohledně možnosti vyštípnutí by byl stejně nejistý.
Díry pro mechaniku... Postup dle mého zvolen správně ale nejsem si jistý(fotky klamou) zda již nebude "průchodka" u struny "g" zasahovat do vnějšího profilu? Vypadá to,že je to hodně "na těsno". Zatím čus...
Ralan

Příspěvek od Ralan »

Je to dost na těsno, ale nezasahuje ven. Ony díry byly už vyvrtané před dýhováním, já to jen teď dobrousil do té dýhy bruskou, ale jak jsem psal, je třeba to ještě dorovnat...
Stovi

Příspěvek od Stovi »

Plánuju si vyrobit telecastera, (snad) jediný, co mi zatim není jasný jsou inlays (ty znacky na hmatníku prostě). Viděl jsem asi u Bachu že je prodávali, ale to byly jen ty klasický tečky.Chtěl bych si udělat uplně jiný vlastní tvar, dá se to nějak? z čeho vlastně jsou? někde jsem je viděl i ze dřeva, ale to asi neni běžný, ne ? daly by se třeba ty tečky naskládat (případně ořezat) do tý díry a poslkádat z toho nějakej ten tvar, nebo jak to udělat ? :)
Existjou jen bílý, černý a takový ty bílo zeleno divný, jak má Fokus?
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Existuje toho mnohem více, jen hledat... http://shop.sollerguitars.com/index.php ... e--znacky/

Samozřejmě, jde udělat všechno, ale na první pokud bych se raději soustředil na to, aby kytara hrála a ladila, další pokus bych řešil takové věci jako je vykládání hmatníku.

Značky jsem většinou z úmělý hmoty nebo Abalonu (to je taková ta perleť).

Ze dřeva samozřejmé můžou být taky (místní odborník Kocour, je dělal například z ebenovýho prachu smíchanýho s epoxidem).

Když si koupíš hotovou sadu (nebo víc), tak si z toho můžeš poskládat do chceš, jen musíš o to víc vrtat nebo frézovat do hmatníku.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Bejk píše:.....
Ze dřeva samozřejmé můžou být taky (.... Kocour, je dělal například z ebenovýho prachu smíchanýho s epoxidem).
Když si koupíš hotovou sadu (nebo víc), tak si z toho můžeš poskládat do chceš, jen musíš o to víc vrtat nebo frézovat do hmatníku.
Dva hlavní požadavky na materiál inlaye:
- tvrdost a otěruvzdornost, přibližně stejná nebo vyšší než materiál hmatníku,
- kontrast barvy inlaye s barvou hmatníku.
například z ebenovýho prachu smíchanýho s epoxidem
Hmatník byl ze světlého bambusu, směs ebenu s epoxidem je po přebroušení a vyleštění tmavě černá a tvrdá. Je to vhodné i pro javorový hmatník, nebo podobné světlé dřevo.
Pro levné řešení inlaye do palisandrového nebo jiného tmavého dřeva hmatníku bych naopak použil světlý bambus (z kuchyňských potřeb: krájecí prkénka, vařečky apod.), ale vyříznout tvar lupenkovou pilkou (ne prach) vlepit a přetřít epoxidem, po vytvrzení přebrousit a případně doimpregnovat epoxidem.
Dodávám, že čím víc pracuju s bambusem, tím víc ten dar přírody obdivuju, a epoxidů se jako vyškolený chemik nebojím.
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
nachosek

Příspěvek od nachosek »

Po velmi dlouhé době jsem se konečně dostal ke konci. Zbývá jen dolakovat, něco málo dovrtat a došroubovat a bude hotovo.
Přílohy
obrázek (1).JPG
nachosek

Příspěvek od nachosek »

dřevo masivní jasan, nitrocelulózový lak ... možná lehce dožíhám červeným mořidlem
Přílohy
obrázek.JPG
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Já se pro změnu epoxidů bojím, jak čert kříže, protože se mi s tím hrozně blbě dělá a tak se jim pokud možno vyhýbám. Jinak běžně se inlaye dělají z perleti. Plátky perleti koupíš za pár šupů na ebay, nebo u nás o dost dráž, z nich pak lupínkovkou vyřežeš tvary, který chceš a zafrézuješ nebo zadlabeš je do hmatníku. Tečky jsou nejjednodušší, protože na díru v hmatníku ti stačí vrták a vrtačka. Z perleti jsem dělal ptáčky na sedmistrunný PRSo a až dokončím jeden projekt, kterej teď aktuálně nejvíc hoří, tak budu dodělávat basu s perleťovými netopýry na ebenovým hmatníku. Mám je vyřezaný, ale ještě je musím zafrézovat. Ty tvary netopýrů si navrhnul budoucí majitel.
DSC01475.JPG
P.S. koukám, že tady přibyl parádní stratík. Gratulace.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Mastr

Příspěvek od Mastr »

Jestli mě zrak nešálí a je ten strat opravu z jednoho kusu jasanu a ještě k tomu tak pěkného, tak to klobouk dolů!!! Já už taky nelením a už mám skoro hotovo další tělo.

Edit: Chlapi poraďte mi pls. Chlápek, u kterého si na srovnávačce nechávám formátovat těla má takový malý problém, i když má ostré nože tak to tvrdší dřeva trochu vyštipuje. Tzn když mi srovná fošnu na 4cm šířky občas je nějaké vlákno cca 1mm do hloubky vyštípnuté. Z toho plyne, že pak sám musím tělo ještě z obou stran tak o 1- 1,5 mm zbrousit abych odstranil ty odštěpy. Teďka jsem to dělal ručně... a je to pěkná pakárna. Uvažuju, že si na to pořídím excentrickou brusku. Myslíte, že je exc bruska je dobré řešení? nebo vás napadá něco lepšího?
Díky
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Mastr píše:Určitě zkukněte třídilný footage stavby les paula.
Je to fakt blázen... :shock:
Jen mě s.re že ta druhá část(asi ta nejzajímavější) lespóla mi nejede... :(

edit:Tak jsem to obešel a už na to čumím... :mrgreen: trubka pro apple je fakt blbá.... :twisted:
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tengli píše:
Mastr píše:Určitě zkukněte třídilný footage stavby les paula.
Je to fakt blázen... :shock:
Jen mě s.re že ta druhá část(asi ta nejzajímavější) lespóla mi nejede... :(

edit:Tak jsem to obešel a už na to čumím... :mrgreen: trubka pro apple je fakt blbá.... :twisted:
Taky na to čumím jak puk... tohle je DIY doveden do extrému :D.
square

Příspěvek od square »

Tak a mě už čeká pouze lakování. :)
Přílohy
Kopie - Snímek 024.jpg
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Tleskám, vypadá to fakt profesionálně. Nebylo by více fotek a nebo i zvuk. ukázek? Co tam bude za snímače konkrétně?
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Vypadá to fakt super!!! Chtělo by to fakt více fotek s detaily ať se trochu pokocháme. Jaký bude lak? Vysoký lesk?
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“