Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
himself

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od himself »

Mistry posledního slova moc nemusím.
Od Hendreka to nebyl názor, ale doporučení.
petrxyz

Příspěvek od petrxyz »

Ano, díky za upozornění. Teď jsi tedy mistrem posledního slova ty sám. :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Konec. Od dalšího příspěvku off-topic budu rozdávat bany.
Jiří Zelist

Příspěvek od Jiří Zelist »

krasty píše: 8.03.2025 22:53 Nádhera, jen mi k Tobě nesedí menzura :wink:
Ahoj a jakou má teda FURCH Limited Edition 2024 Dc-LR menzuru? Měl jsem za to, že klasicky 650mm, ne? Dlouho uvažuju, že se na ni půjdu mrknout k Humlovi, ale odrazovalo mě to, že bych možná zbytečně hromadil kytary....
krasty

Příspěvek od krasty »

Jiří Zelist píše: 18.03.2025 9:23
krasty píše: 8.03.2025 22:53 Nádhera, jen mi k Tobě nesedí menzura :wink:
Ahoj a jakou má teda FURCH Limited Edition 2024 Dc-LR menzuru? Měl jsem za to, že klasicky 650mm, ne? Dlouho uvažuju, že se na ni půjdu mrknout k Humlovi, ale odrazovalo mě to, že bych možná zbytečně hromadil kytary....
Je tam napsáno "K TOBĚ", vztáhni to k Hyenikovi.....

Jinak platí to, co píše výrobce.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Jiří Zelist píše: 18.03.2025 9:23 Dlouho uvažuju, že se na ni půjdu mrknout k Humlovi, ale odrazovalo mě to, že bych možná zbytečně hromadil kytary....
Hromadění kytar není nikdy zbytečné! :)
Určitě si tam zajdi zadrnkat, přidávám motivační komentář jednoho zvukaře/kytaristy:
Mě nejvíc nezaujal jen ten naprosto excelentní a vyrovnaný zvuk, ale to jak ta kytara jde vstříc hráči. Jak pokorně říká: hrej na mě, napadnou tě skvělé věci... a zároveň dodá pocit, že ti to hraní jde najednou jaksi líp. To jsem asi zažil fakt poprvé. Některé nástroje tě zcela demotivují něco dělat. Tady je to přesně naopak. Klobouček.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
himself

Příspěvek od himself »

Na čemž je vtipné, že to je neměřitelné, nereprodukovatelné, nepřenositelné, ale i nevyvratitelné :)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

feeling, mojo a pocity
ja jsem podlehl a jenom to komentuju :)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

:-D Fýlink je nejvíc.
Ale hezky napsáno. A naprosto se s těmi citovanými pocity ztotožňuju. Jen teda nemám (zatím) toho Furcha. U mě takhle zafungoval HB GS-Travel Mahogany. Jen teda s "drobnou" výjimkou stran toho naprosto excelentního a vyrovnaného zvuku. :-D
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

hyenik píše: 18.03.2025 11:01
Jiří Zelist píše: 18.03.2025 9:23 Dlouho uvažuju, že se na ni půjdu mrknout k Humlovi, ale odrazovalo mě to, že bych možná zbytečně hromadil kytary....
Hromadění kytar není nikdy zbytečné! :)
Určitě si tam zajdi zadrnkat, přidávám motivační komentář jednoho zvukaře/kytaristy:
Mě nejvíc nezaujal jen ten naprosto excelentní a vyrovnaný zvuk, ale to jak ta kytara jde vstříc hráči. Jak pokorně říká: hrej na mě, napadnou tě skvělé věci... a zároveň dodá pocit, že ti to hraní jde najednou jaksi líp. To jsem asi zažil fakt poprvé. Některé nástroje tě zcela demotivují něco dělat. Tady je to přesně naopak. Klobouček.
Přesné, naprosto přesné... brutální
PS: a tyhle pocity vzbuzuje nejeden Furch
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Člověka to nutí hrát precizně. Střídám teď Yellow s D28 a ta Martinka odpustí víc. Furch je nekompromisní "práskač" muzikantských přehmatů či neumětelství, ale zase tvůrčí nebo inspirativní, abych byl trochu patetický. Ale ta D28 je zase taková vyrovnanější. Mám je rád obě.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, to co napsal Hyenik fakt sedí. Já tedy vlastního Furcha nemám, ale někteří moji známí jo, a mám z toho úplně stejný pocit.
Podobné pocity mám z těch dvou bas, které mám v podpisu (proto mám právě ty dvě a už je měnit nebudu, a těch "přebytečných" jsem se zbavil - tedy leda že bych potkal nějakou další "must have" :) jak se tak muzikantům občas stává...).
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Trpaslík

Příspěvek od Trpaslík »

Tak u Huml Music už tu Furch limitku nenajdete. Proč? Nu, koupil jsem poslední a teď o ní něco napíšu.

Nejdřív pár slov o mně: přes čtvrt století mám na akustické hraní Yamahu DWX-8C, dreadnought polomasiv, ale zvuk dobrý, průrazný, vyrovnaný, dostal jsem hodně komplimentů. Ale už stárne, dohmat už nejde seřizovat pres truss rod a cena za reset krku se blíží zbytkové ceně nástroje. Tak jsem se rozhodl si "udělat radost" a koupit něco za ještě mnohem, mnohem víc...

Zkoušel jsem toho dost, Martiny, Taylory i jednoho Collingse, ale ta limitka od Furcha mi nedávala spát; má moderní, nezahuhlaný zvuk, nové technologie (aktivní CNR, soundport) a vypadá skvěle, speciálně záda. I jsem do toho nahnal kluky z kapely a všichni jsme se na ní při přímém porovnaní (Collings D2H vs Martin D-28 vs Furch) shodli. Tak jsem koupil, nechal si namontovat K&K Trinity a zámek na popruh - což se ukázalo jako chyba, ale o tom později - a vyrazil na akci. Normální trempská slezina v hospodě, i se mnou pět kytar (3 x dreadnought, grand auditorium a dvanáctka), hrály se takové ty národní, hodně drnkání, já párkrát sólo. A tam dopadla kosa na kámen.

Ta kytara není slyšet. Ale vůbec, nedokáže se prosadit. Rval jsem do toho, že jsem ohnul trsátko, ale stejně to byl jen takový hluk na pozadí. Má problém speciálně na vyšších frekvencích, při sólech jsem mohl stát a máchat rukama a vyšlo by to nastejno; ostatní nástroje mě spolehlivě zabily. Takovýhle problém jsem s Yamahou nikdy neměl. I jsme zkoušeli vyměnit nástroje a ne: zvuk má nádherný, ale ty alikvótní subtóny jsou za cenu průraznosti.

Tak teď sedím doma a přemýšlím co dál. Jestli se kytara za nějaký čas otevře a jestli na to čekat, nebo zda ji ještě jako novou prodat a hledat dál. Kvůli instalovaným snímačům/zámkům už ji vrátit nemůžu. Samozřejmě, všechny plánované peníze na kytaru utraceny. FML.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Ja bych ji vratil. At si ji koupi nekdo, kdo na to nebude hrat odrhovacky v hospode... sorry za tu ustepacnost. Vymen ji za Furch Vintage. Ty jsou hlasite az az
himself

Příspěvek od himself »

Vrátil, když do ní dal snímač?
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No...blby ten snimac...dam ti za ni 50k 😃
accc

Příspěvek od accc »

Zdravím. prosím máte někdo zkušenosti s cestování se skládací kytarou v letadle? docela si nejsem jistý, jestli nebudou problém struny? Kdo máte tak Little Jane a už jste s ní cestovali? Díkes
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

zatím nevím jak s průrazností, ale s hlasitostí limitky mám problém přesně opačný.
Žena mi na ni zakazuje hrát večer, že i přes zavřené dveře neslyší televizi (proti ostatním kytarám)

je to samozřejmě pouze můj osobní náhled...
ale ty voe, takovouhle kytaru na slezinu do hospody?!? OMG
Trpaslík

Příspěvek od Trpaslík »

Chápu, kam míříte, ale tohle byl prostě křest ohněm; z chování v zahlučené hospodě se dá s celkem velkou přesností určit, jak se bude kytara chovat v mixu, protože při vystoupení ti udělá druhá kytara/bicí/basa/housle etc minimálně stejný randál. Jestli čekáte, že si kytara na pódiu řekne "Aha, teď se bude hrát velká muzika, tak já se změním a proříznu to tady jak nůž", to se načekáte. Ale já všeobecně přistupuju ke kytarám pragmaticky, je to něco, do čeho jsem vložil peníze, aby z toho něco měl a nedělá mi problém tahat dobré nástroje ven. Na to, abych si na ně drnkal jen sám v pokoji, je to drahá legrace.

Ale hej, nechci nikomu kazit radost z jeho nového nástroje. Můj názor je názor jednoho člověka, třeba mám jen špatný kus, třeba se to ještě otevře a třeba jsem taky úplný idiot, co nerozezná kobylku od struny E. Tak si z toho odneste aspoň to, že není dobrý nápad něco do kytary instalovat hned při koupi, protože při zkoušení v prodejně nedokážete při vší vůli nasimulovat, jak se nástroj bude chovat při živém hraní. Nechte si těch 14 dní na zkoušku, zákon nás chrání, a pokud vás z jakéhokoliv důvodu zklame, nebudete mít problém ho vrátit.

A Prskyne, za 50 asi ne, ale trochu přitlač, barde, tak na 65 a můžeš si jí odvézt ještě dnes. Dostaneš navíc snímač a popruh se zámky, za fungl novou kytaru sleva dobrá, ne? Kdyžtak mě kontaktujte napřímo, já už se smířil, že tady prodělám kalhoty.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

hele, ja ti samozrejme rozumim a vlastne i souhlasim.
Akorat jsi šel do nevhodného regálu, tohle prostě není kytara do hospody.
Jak se chová v muzice, uz brzo pořádně vyzkousim...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“