Když budeš mít chuť, můžeš se podívat, je to super stroječek
Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Ano, Baggs Anthem.
Ano, tak to je moc krásný!!
další z limitovaných videí, jak říká Norbi Kovacs svým fotkám: Po cestě...jsem se zastavil u kolegy
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
koukam, ze mas zalibu v lepeni ruznych pickguardsLuděk píše: 8.04.2025 20:15 Ano, Baggs Anthem.
83d1cfba-ebd8-481c-9aaa-1c375fa8c4b1.jpeg
e0c4b2ba-adf8-4010-8cf0-30f8e3897eb5.jpeg
824ae837-4136-4e2c-8390-f91c3ab797d0.jpeg
krasne nastroje....
zamilovaneeeejhyenik píše: 9.04.2025 20:42 další z limitovaných videí, jak říká Norbi Kovacs svým fotkám: Po cestě...jsem se zastavil u kolegy
No aby me
a konečně pořádná kotlíkárna
Jaký máte zkušeností s výdrží pražců u Furcha? Mám tam takový uzoučký, ale zdá se že zatím odolávají.
Cca 3500 hodin na blue D-SA... prozatim neni treba... hraju na 0.011 - 0.052. Ale ve vsech moznych polohach. Prazce jsou cajk... jakozto vlastne cela kytara ( 6 let)Ladap píše: 13.04.2025 5:46 Jaký máte zkušeností s výdrží pražců u Furcha? Mám tam takový uzoučký, ale zdá se že zatím odolávají.
Musel jsem si to vydělit, a teda 1,6 hodiny denně a to průměrně je fakt hodně!
U mě se to dále dělí počtem kytar
U mě se to dále dělí počtem kytar
Je to návykhimself píše: 14.04.2025 11:08 Musel jsem si to vydělit, a teda 1,6 hodiny denně a to průměrně je fakt hodně!
U mě se to dále dělí počtem kytar![]()
Řada blue od Furchů je všeobecně vysoce odolný nástroj, takovej work horse (řečeno emericky mártenovsky)
PS: a to teď ještě doháním nucenou přestávku po zranění prstu... třeba sobota od 18:00 do 23:00. Jak mě to chytne...
a jeste posledni extrémní srdcovka
Čím myslíš, že to je?Prskyn píše: 14.04.2025 11:52 I když mám těch nástrojů víc, primárně beru do ruky právě uvedenou D-SA.
Zjišťuju, že i na věci, které by dávalo smysl hrát na dreadnought, beru radši Blue OM co jsem koupil z druhé ruky s krásně nízkým dohmatem, než Vintage D od Furcha, nejspíš proto, že jsem se pořád úplně nesžil s tím origo dohmatem na D. Už jsme to tu kdysi řešili, psal jsi, že si tuším necháváš snížit ořech, protože je u Furcha z výroby vysoko. Já to měl u dvou kytarářů, oba měli pocit, že to není potřeba, kytaru seřídili, a můj pocit pořád trvá i po přechodu na 11-52. Tak je to buď mnou, nebo nevim.
'19 Furch Blue OM-CM
'23 Furch Vintage D-SR
'23 Furch Vintage D-SR
Myslím si, že to je zvukem té kytary. Je na středech trochu sušší a lépe se "ovládá". Dohmat mám na ostatních kytarách více méně stejný.
Řekl bych, že příčinou je hlavně ten zvukovej projev Zebry (SA = Sitka a Zebrano). Přijde mi na basech taková vrnivá a nejvíc koresponduje se stylem mého hraní, respektive nejlépe vyjadřuje, co chci hrát. Poslední dobou dost často uvažuju nad tím, zda ty ostatní nástroje nejsou navíc. Ale pak je potřeba zahrát něco "studenějšího" a "hlasitého" a k tomu se báječně hodí yellow, a nebo cokoliv bluesového a k tomu se pak víc hodí celomahagonka.
Určitě si to nech snížit. Furch je z výroby tvrdej až hanba. Proto tam Furch dává tak vysokej ořech, aby se s ním ještě mohlo pracovat... tím spíše, že tam máš namotány jedenáctky.
Kytarář by ti nikdy neměl říkat, že to je dobrý. Kytarář by se měl v první řadě ptát, jak to chceš mít ty.
Řekl bych, že příčinou je hlavně ten zvukovej projev Zebry (SA = Sitka a Zebrano). Přijde mi na basech taková vrnivá a nejvíc koresponduje se stylem mého hraní, respektive nejlépe vyjadřuje, co chci hrát. Poslední dobou dost často uvažuju nad tím, zda ty ostatní nástroje nejsou navíc. Ale pak je potřeba zahrát něco "studenějšího" a "hlasitého" a k tomu se báječně hodí yellow, a nebo cokoliv bluesového a k tomu se pak víc hodí celomahagonka.
Určitě si to nech snížit. Furch je z výroby tvrdej až hanba. Proto tam Furch dává tak vysokej ořech, aby se s ním ještě mohlo pracovat... tím spíše, že tam máš namotány jedenáctky.
Kytarář by ti nikdy neměl říkat, že to je dobrý. Kytarář by se měl v první řadě ptát, jak to chceš mít ty.
Tak tohle je celkem zajímavá záležitost. U své LJ jsem dodělával sedlo a troufám si říct, že má originální rozměry. Nicméně mám pocit, že dohmat je celkem vysoký (jako u té úplně nové kytary). Vždycky jsem měl za to, že se tohle řeší hlavně sedlem.
Je u kytary s takovouhle pidi menzurou stejné doporučení výšky ořechu, jako u dospělého nástroje?
Je u kytary s takovouhle pidi menzurou stejné doporučení výšky ořechu, jako u dospělého nástroje?
Chachá! Teď mi došlo, že LJ nemá klasický ořech. Tady by snižování moc nešlo, jsem vůl.
Chtěl bych se ale zeptat na věc, co už se tu rozebírala mockrát. Poradíte mi, jak se šteluje tyč v krku? Dohmat není úplně nepoužitelný, ale nižší ve výškách by mě asi bavil víc. Nikdy jsem to sám nešteloval, vždycky jsem se toho trochu bál…
Chtěl bych se ale zeptat na věc, co už se tu rozebírala mockrát. Poradíte mi, jak se šteluje tyč v krku? Dohmat není úplně nepoužitelný, ale nižší ve výškách by mě asi bavil víc. Nikdy jsem to sám nešteloval, vždycky jsem se toho trochu bál…
To asi bude nutna kombinace... trochu snizit to sedlo neni na skodu, potom doladis tim napinacim mechanismem v krku. Funguje to jako smycec. Od sebe uvolnujes, k sobe utahujes ( u pravoruke kytary). Kontrolujes flazolet vs stiskem struny na 12 prazci. Jakmile oboji ladi, mas hotovo... a kdyz ne, bezis za kytararemLuděk píše: 19.04.2025 11:10 Chachá! Teď mi došlo, že LJ nemá klasický ořech. Tady by snižování moc nešlo, jsem vůl.
A je nějaký rozumný úhel, kterým začít? Když utahuju, tak se struny zvedají, že jo? Čili snížím povolením?
Snižování sedla není problem, to je právě u LJ super, ozkouším to hned a na plně osazeném hmatníku
No jo, já právě za kytarářem běhám nerad, mám to celkem z ruky…
Snižování sedla není problem, to je právě u LJ super, ozkouším to hned a na plně osazeném hmatníku
No jo, já právě za kytarářem běhám nerad, mám to celkem z ruky…
Luďo, je to přesně naopak, utahováním se krk narovnává a snižuje se výška strun, ovšem výztuha funguje tak pro první čtyři pole, pokud potřebuješ snížit na vysokých polohách, je třeba snížit kobylkový plátek. Napřed si ale vyzkoušej jestli to vůbec půjde, zmáčkni tenké e ve dvanátém poli a koukni na další pražec jestli je tam ještě mezera mezi pražcem a strunou, tudíž prostor pro snižování, plátek brus opatrně, co ubereš už nevrátíš (jedině nový plátek nebo nějaká vložka do drážky) Jinak s tou výztuhou je to opačně než píše Prskyn, přitahuješ ve směru hodinových ručiček- tudíž od sebe, povoluješ proti směru hodinových ručiček - tudíž k sobě.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Dzetro ma pravdu. Omlouvam se za (neumyslny) omyl
Ono by to bylo správně v případě že je šroub na hlavě nástroje.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.