Úzký vs. Široký hmatník

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...

mám raději

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

wylda

Re: Úzký vs. Široký hmatník

Příspěvek od wylda »

Ahoj
napiš zhruba v jaké cenové relaci by se měl tvůj nástroj pohybovat. Já mám Furcha D21SW 48mm, a pro mé celkem silné prsty je to maximální pohoda. Bohužel těch 48 mm je asi v nabídce výrobců strop.
Další možnost je nechat si vyrobit kytaru na zakázku a nebo koupit španělku která je vhodná pro kovové struny. Někde jsem na to na netu narazil, mám dojem je vyrábí Strunal....
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Já zkoušel Seagull a Sigmu se širším krkem cca kolem 45 mm, ale nezvykl jsem si na to. Podstatnou roli nehraje jen vlastní šířka hmatníku, ale i vzdálenost os E1/E6. Pokud jsou správně zabroušeny hrany pražců, lze při standardní šířce nultého pražce 43 mm jít s roztečí i přes 36 mm (max. 37 mm). Výrobci obvykle dělají cca 35 mm, někdy jen 34 mm a např. změna z rozteče "éček" z 34 mm na 36 mm při stejné šířce krku 43 mm je až neuvěřitelná. Týká se to hlavně akordů a prsty se vejdou tam kam mají mnohem pohodlněji.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Stratík má osy E-e 33 mm a asi by se dalo jít na 36 mm (což má moje nejoblíběnější déčko). Že bychom si všichni cvičně vyměnili nulťáky a pak poreferovali? :)

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Já mám na D 43mm (struny .013) na Bluegrass apod., prostě razantní úder trsátkem, ale na GA mám 45mm (struny .011) na vybrnkávačky, až klasiku, ale také trsátkovou hru kde potřebuju třeba bendovat - blues apod.
Na roztahování os opatrně, Taylora jsem musel předělat, protože jsem si ve vyšších polohách stahoval struny z pražců. Jak měl ale daleko éčka od sebe z výroby nevím - možná bych si zvykl, ale když střídáš kytary, dělalo mi to problém.
Takže vyzkoušet, každý má jiné ruce, a hraje něco jiného.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“