Mesa Boogie Single Recto

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
torst

Re: Mesa Boogie Single Recto

Příspěvek od torst »

Nový přírůstek v domácnosti. Včera jsem si udělal výlet za Prahu za účelem další "protiinflační investice". Řek jsem si, že po letech bych si moh zas dovolit slušnej apec, lampu jako kdysi. Tak jsem do toho praštil a mám Mesu F-50. Myslím skvělej kup, to je apec do konce kariéry nebo dobře uložený prachy. Načet jsem si, že to zkreslení je podle Mesa Rectifier, což je můj celoživotní "bílý jednorožec". Ale už nechci hlavu a box, velký na převážení. Tohle je v kompaktní verzi comba. S 2. boxem naprostej luxus. Prostě etalon moderního Higainu. Vždy jsem to hledal na tom Englovi, Rockwellovi, ESH, všechny byly blízko, ale tohle je prostě ještě dál, originál. Čistej klasika, tam nic nezkazíš, zkreslení, to je to "Recto", ostrej, vrčivej chrochtavej zvuk. Výšky dávám většinou na nulu (!), středy spíš méně a basy taky opatrně, když jsou víc, začíná zkreslení "hadrovatět" No a celkový Master, to je jízda! Oba kanály musim dusit těsně nad minimem. Jen jsem zkusmo pootočil k polovině a už padaly tašky ze střechy! Neuvěřitelná síla. A na co? To se nedá využít ! :-J
No uvidim jak v kapele.
P1110315.JPG
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
pavel 815

Příspěvek od pavel 815 »

Paráda! Mesu mám rád, míň zkreslená, míň ,,naboostrovaná,, neuječená podle ostatních a přitom na kila aji dž dž plný příjemný zvuk...
torst

Příspěvek od torst »

dík, nahraju ukázku.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
torst

Příspěvek od torst »

Ukázka Shurkou SM57 od repra Black Shadow. Nejprve klasika, pak odmontovaná zadní deska a nakonec V30 v boxu Vermona 2x12. Ta se mi samozřejmě líbí nejvíc a zkusil bych do comba dát V30. Ale asi bude jako sólo moc agresivní. Black Shadow je temný, mohutný a asi vědi, proč ho tam montujou. Ale tomu pokusu asi neodolám.
F50-ukazka.mp3
(1.58 MiB) Staženo 94 x
pavel 815

Příspěvek od pavel 815 »

Agresivnější bude, ale zase by mohl líp prolízat...
torst

Příspěvek od torst »

uvidíme. už je na cestě.
kunec

Příspěvek od kunec »

Neodolal 😂
torst

Příspěvek od torst »

Tak jsem osadil do comba V30 (Čína), nahrál ukázky a v podstatě se mi potvrdilo to, co jsem čet na fórech. Že V30 je příliš ostrý a nehodí se samostatně do comb 1x12. Naopak ve 2x12 a větších už ty basy udělá a tam zní ideálně. Vedle něj ten původní Black Sh. má plnější vyrovnanější zvuk, trochu napodobuje zvuk stacku. Ukázka je BS, V30 v combu, V30 ve boxu Vermona 212.
F50-BS-V30-212V30.mp3
(1.55 MiB) Staženo 91 x
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Nevím, kterou barvu bych sám vybral, každopádně to chrochtavý zkreslení tam je. Super
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BS ma recto barvu, ale malo spodku a je to takove "potrhane" to zkresleni
V30 je klasicky telefon, v tomto pripade taky bez basu,
ta Vermona je katastrofa

PS: ty "prechody" by u me bubenik neprezil, to je fakt peklo na zemi
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
torst

Příspěvek od torst »

dík za reakci. Bicí jsem neřešil, jen kulisa. Mě se ta Vermona líbí, že "valí". Upravila by se EQ, což jsem neudělal, aby byla srovnatelnost. Ale kdo ví? Takhle už se mi líbilo věcí ....
P.S.: Opětovný poslech - Vermonin piedestal se kymácí!
volfi

Příspěvek od volfi »

Oni ty reproduktory do 1x12 bedny/komba na nějaký větší zkreslení je docela laborace. Do HDR jsem dal creamback 75H, ale upřímně to asi moc rozumná volba nebyla. Řekl bych, že je to o něco lepší než V30, ale i tak půjde z domu. Aktuálně váhám nad Redbackem, který by snad mohl fungovat dobře i samostatně.
BTW párkrát jsem slyšel V30 v otevřeným boxu a to je smrt :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
torst

Příspěvek od torst »

Víš jak to dopadne: Budu laborovat a měnit a pak tam vrátím to, co tam bylo původně od výrobce, protože to je nejlepší. :-H
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

1x12 na higain doprovod není dobrá volba navzdory všemožným chytráckým kecům
jasně, nasnímané to může být fajn, ale naživo se to limitně blíží průseru (a ve srovnání s 2x12 nebo 4x12 je to obvykle spíš k smíchu/pláči)
např. když jsem hledal co nejmenší sestavu která nemusí přeřvávat bubny, tak 1x12 (s různými repráky) byla zvukově dramaticky nejhorší

ale jasně, každý ať si dělá co chce, klidně mastí death metal na lubovku nebo nebo jazz na bezhlavou fanfret se supersilnýma keramickýma HB přes 150W hlavu s fullstackem, to je každého osobní boj
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše: 28.06.2023 9:50 1x12 na higain doprovod není dobrá volba navzdory všemožným chytráckým kecům
Myslím si totéž. Co MB Thiele?
Slyšel jsem Jarmuta mastit higain s Krucipuskem a měl hlavu zapojenou do dvou 1x12, nazvučený jeden z nich a bylo to bezvadný maso. A včil mudruj!
(uvažuji o pokusu: Vyříznout dno comba a strop boxu 1x12, na sobě by pak vznikl pseudobox 2x12?)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

mmjuz by ti vysvětlil ze MB Thiele je napočítaná na EVM a dávat do něho V30 je koko*tina
lidi kdysi přisahali i na 1x12 ESH (měl to i cherreda kdysi), ale postupně to uplně vyšumělo, takže to zas úplná hitparáda nemohla být.
https://eshamp.com/gx112-60/
torst

Příspěvek od torst »

hyenik píše: 28.06.2023 10:17 mmjuz by ti vysvětlil ze MB Thiele je napočítaná na EVM a dávat do něho V30 je koko*tina
Jo, to jsem zaregistroval. Snad to dokonce byla původně basová bedna (?) a pak to někdo zkusil na kytaru a bylo to dobrý.
Ale na toho Jarmuta si fakt pamatuju, právě proto, že jsem nechápal, že mu takovej kotel leze ze 112 (a byly to VHT).
Naposledy upravil(a) torst dne 28.06.2023 11:00, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Ono je to kouzlo v repraku než v bedně, evm je dělo a v30 párátko, to chce vyzkoušet na vlastní ucho no, ne ke každému aparátu se hodí
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
torst

Příspěvek od torst »

Tady, v 1:35 jsou vidět ty bedýnky VHT (repráky Fryette PE-100). Ale pravda je, že jsou sejmutý obě, což asi zvuk zahustí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Nejoblíbenější repro pro MB řekněme od 80. let s velkou pravděpodobností byl Black Shadow od Elkectro Voice a to verze s lakovaným košem. Taková matná skoro černá barva. To byl ve skutečnosti EVM 12S, nikoli EVM 12L, jak občas chytráci tvrdí. Když tohle repro koupíš za takto směšnou cenu:
https://hudebnibazar.cz/predam-electrov ... /ID523757/ a za předpokladu, že je v originálním stavu a ne po úpravě od nějakého magora,
tak máš reproduktor, který sice váží bez mála 10 kg, ale hraje skvěle i v menším boxu 1 X 12´, a do MB tak nějak patří. Doporučuji tvar kufru, tak 60 X 50 X 25 cm a vzadu otevřený. Před pár dny jsem v bazaru zahlédl i JBL E-120, ale dnes ho tam nikde nevidím. Další adept na skvělý 1 X 12´´ box. Oproti EVM 12S zní dost "tvrději". Na metal, či ještě tak hard rock 70. let skvělé, jinak pak případně na úplně čistý zvuk je dobrý. Ale vintage zkreslení 60. let moc nedá. Ale to asi ani nechceš. Lehoučký, výkonný a velice univerzální 12´´ je také Peavey Scorpion púvodně osazovaný do Banditů. Nemáš to náhodou doma? I ten lze úspěšně praktikovat v 1 X 12´´. Ze současné produkce by asi vyhověl Beyma Libety 8 - https://www.usspeaker.com/beyma%20liberty-1.htm Minimálně 2 ks funglovky ještě zabalené ve skladu mám, klidně bych na vyzkoušení půjčil, ale do Prahy Ti to nepovezu.
Tedy úplně bych se boxu 1 X 12´´ nevzdával ( ač i já si myslím, že 2 X 12´´ lze udělat o dost lépe ). Ovšem s repro Celestion to prostě nikdy nebude ono. Díky nízkým cívkám a měkkým membránám s extrémě zalakovaným tvrdým závěsem je to tedy snad nějak použitelné jen ve velkých uzavřených boxech s více kusy, kdy jde do každé tak max. 40% povoleného příkonu. Pak to aspoň ten metal nějak uhraje a lidi jsou za to rádi. V boxu 1 X 12´´
to nefunguje vůbec, natož v kombu. Nedávno dovezl jazzman kombo Bruneti singleman 35W verzi kombo a výrobce tam osadil právě V30. Hrozný omyl.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“